Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei

Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei

Procesiunea Velikoretsky este considerata a fi cea mai lunga, mai veche si cea mai populara procesiune religioasa din Rusia. In ultimii ani, peste 20 000 de pelerini au participat la aceasta procesiune ce are loc anual, pe o distanta care masoara aproximativ 150 de km.

Timp de sase zile, intre 3 si 8 iunie, pelerinii calatoresc din Kirov (Vyatka) pana la raul Velikaya din satul Velikorestoye si inapoi.

Procesiunea Velikoretsky, pasi, calea credintei

Procesiunea Velikoretsky este oficiata in cinstea icoanei Sfantului Nicolae, ce a fost descoperita in 1383 pe malul raului Velikaya de un taran pe nume Simeon Agalakov.
Dupa ce multi oameni au primit tamaduire, rugandu-se inaintea acestei icoane, vestea despre aceasta icoane facatoare de minuni s-a raspandit cu repeziciune in intreaga regiune Vyatka si peste hotarele sale.

Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei

In 1392, satenii au dus icoana Sfantului Nicolae in biserica din Kirov (capitala tarii Vyatka), conducatorii acestui oras au fagaduit ca o vor aduce inapoi, in locul unde a fost descoperita, pe malul raului Velikaya, in fiecare an.

Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei

In secolul al XV-lea a fost ridicata o capela din lemn a fost ridicata pe locul unde icoana a fost descoperita, devenind un important loc de pelerinaj.

Cand icoana facatoare de minuni a Sfantului Nicolae a fost dusa pentru prima data la Moscova - la porunca Tarului Ivan cel Groaznic in 1555 - aceasta era deja binecunoscuta si cinstita in intreaga Rusie.

Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei

Din acel timp, de mai bine de 600 ani intre 3 si 8 iunie, in Vyatka are loc aceasta procesiune catre Velikoretskoye. Acestea sunt originile Procesiunii Velikoretsky, una din cele mai vechi traditii din regiunea Kirov.

Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei

In prezent, in ziua praznuirii icoanei Sfantului Nicolae mii de pelerini, nu numai din Rusia, ci din intreaga lume, merg in Velikoretskoye pentru a se ruga icoanei facatoare de minuni in locul unde icoana a aparut pentru prima data.

Procesiunea religioasa, in secolul confortului si al vitezei

O procesiune de asemenea anvergura, precum Procesiunea Velikoretsky, il poate contraria pe omul zilelor noastre, cautator inflacarat al confortului si comoditatii.

“De ce sa strabat atata cale pe jos, cand ma pot deplasa cu automobilul sau cu trenul pana la destinatie?”, se intreba el, mandru de pragmatismul de care da dovada.

Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei

Acesta nu poate vedea in astfel de procesiuni un sens profund, ci cel mult o dovada a habotniciei semenilor.

“Inca o manifestare din viata Bisericii Ortodoxe, demna de Evul Mediu.”, isi spune el.

Este o atitudine in care, multi dintre noi, ne regasim adeseori. Doar suntem oameni ai timpului nostru.

Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei

Nu suntem noi insa in masura sa cunoastem in ce masura, cei care participa la astfel de procesiuni, se intemeiaza pe superstitie sau pe credinta curata si autentica. Dar suntem in masura sa constientizam ca noi insine nu suntem dispusi la un asemenea efort, la o asemenea nevointa.

Multi dintre cei care nu traiesc si nu cunosc bogatia unui pelerinaj, a unei procesiuni, pun pe seama acestei manifestari “spiritul de turma”. Desi o spun in mod ironic, fara sa vrea marturisesc un adevar. Orice procesiune descopera tainic, mersul corabiei Bisericii, al “turmei lui Hristos”, prin istorie catre Eshaton.

Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei

Omul care nu se mai recunoaste in postura de pelerin, nici in Biserica, nici in aceasta lume, isi poate permite sa ignore atat moartea, cat si vesnicia.  Dar, cu ce pret!

Radu Alexandru

Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei

Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei

Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2013

Vizualizari: 2036

Voteaza:

Procesiunea Velikoretsky, pasi pe calea credintei 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact