Sfantul necunoscut de la Manastirea Neamt

Sfantul necunoscut de la Manastirea Neamt Mareste imaginea.
Manastirea Neamt, acest Ierusalim al Ortodoxiei din spatiul romanesc, este plin de comori, unele stiute, altele nestiute si multe altele, de buna seama, care se vor descoperi de aici inainte. Intre comorile cele nestiute pana in urma cu 25 de ani se numara de-acum si sfintele moaste ale celui care a intrat in traditia recenta a manastirii sub numele de „Sfantul necunoscut” de la Neamt, caci fara drept de tagada avem de a face cu un sfant al carui nume doar bunul Dumnezeu va face sa fie descoperit, la fel cum a facut ca sfantul sa ni se arate noua, acum, dupa ce multi ani, poate secole, a stat si a asteptat in pamantul acesta binecuvantat de Dumnezeu.

Povestea descoperirii acestei minuni dumnezeiesti s-a petrecut pe la fine de florar, anul 1986, cand cei prezenti atunci in acel loc, la Manastirea Neamt adica, au observat cum se ridica pamantul cu pavajul gros, pietruit, chiar pe aleea ce leaga turnul clopotnita si biserica manastirii, un fapt la inceput pus pe seama unor explicatii lumesti dar caruia, dupa circa doua zille, i s-a dat interpretarea si importanta cuvenita vazandu-se ca pamantul s-a ridicat de vreo doua palme bune de la locul lui pe o cuprindere ce semana cu un mormant.
Socotind ca nu-i lucru de lasat asa la voia intamplarii, staretul de atunci al manastirii, vrednicul de pomenire Arhim. Efrem Chiscariu, a mobilizat cativa calugari din obstea manastirii si cativa seminaristi de la Seminarul Teologic Ortodox de la Neamt impreuna cu care au sapat la o adancime de circa 1,5 metri sub pavajul aleii de unde au scos la lumina osemintele unui calugar, dupa toate supozitiile, oseminte galbene si binemirositoare, care, astfel, prezentau toate conditiile cerute moastelor prin canoanele Bisericii Ortodoxe.

Multe au fost peripetiile prin care au trecut aceste sfinte moaste, dupa descoperirea lor din luna mai a anului 1986, acestea fiind astazi asezate cum se cuvine, spre inchinare, in incinta bisericii Manastirii Neamtului. Despre numele celui care s-a nevoit in lume cu atata evlavie incat s-a aratat noua, acum, in chip de sfant, sunt, deocamdata, doar supozitii, mai cu seama ca este cunoscuta sfintenia vietii calugarilor nemteni inca de la intemeierea acestei obsti, prima inchegare de viata monahala organizata in vatra Manastirii Neamt fiind cunoscuta si consemnata inca de pe la inceputul secolului al XIV-lea, intaiul egumen al lavrei al carui nume se cunoaste fiind ieroschimonahul Gherman (1320 – 1362). Pentru ca cei care inca nu cunosc aceasta dumnezeiasca descoperire, iata
marturisirea seminaristului care a participat in urma cu 25 de ani la acest eveniment, actualmente Pr. Dr. Florin Aurel Tuscanu, Protopop al Protopopiatului Roman – Neamt. De asemenea, pentru cei ravnitori in credinta, semnalam si faptul ca “Sfantul necunoscut” de la Neamt are si acatist care se poate accesa online de aici.
ortodoxia.md/stiri/28-acatiste-inchinate-sfintilor-si-sfintelor/3096--acatistul-sfantului-necunoscut-de-la-mnstirea-neam-24-mai-1986in-timp-de-grea-incercare-sufleteasc">


Doamne-ajuta, intru buna lucrare ziditoare de fiinta tuturor ce vor duce mai departe vestea acestei dumnezeiesti descoperiri…

Vasile Danci Morosanu

 

.

Despre autor

Vasile Danci Morosanu Vasile Danci Morosanu

Colaborator
7 articole postate
Publica din 10 August 2009

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 10085

Voteaza:

Sfantul necunoscut de la Manastirea Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro