Trebuie sa stii sa mori si sa inviezi in fiecare zi

Trebuie sa stii sa mori si sa inviezi in fiecare zi

Trebuie sa stii sa mori si sa inviezi in fiecare zi. Pentru ca viata inseamna moarte continua

Interviu cu P.Cuv. Par. Arhim.

Arsenie Papacioc - Manastirea „Sfanta Maria” Techirghiol – Constanta, cu prilejul implinirii a 95 de ani de viata

Stelian Gombos: - Preacuvioase Parinte Arsenie, in primul rand ingaduiti-mi sa va adresez un sincer si calduros „La Multi si Fericiti Ani!” cu prilejul zilei dumneavoastra de nastere, totodata sa va multumesc mult pentru dragostea de a-mi acorda acest interviu, si apoi sa va intreb: ce le recomandati in primul rand crestinilor care doresc sa sporeasca in viata duhovniceasca?

Parintele Arhimandrit Arsenie Papacioc: - Eu recomand o stare de veselie interioara, launtrica, din inima, o stare ce inseamna rugaciune neincetata. O stare de veselie adevarata, degajata de problemele vietii, de problemele cararilor vietii, ale unuia si ale altuia. O stare de veselie, cu orice chip. Daca-i intristare, se clocesc ouale diavolului. E o stare de absenta, de intunecare. Daca un om nu moare de pe pozitia de traire, de inaltare, de steag, toata creatia sufera. Noi traim intr-o mare unitate, toata creatia lui Dumnezeu este o unitate. Daca ne despartim de marea unitate, suntem pe pozitie de anulare, de auto anulare. Deci, recomand o pozitie de traire. Pentru ca tragedia intregii lumi trebuie plansa ca propriile noastre pacate. Si starea de rugaciune inseamna o stare de prezenta. Eu ca duhovnic ce toata ziua stau de vorba cu lumea care are nevoie de verticalitate, nu recomand nevointe. Recomand o stare de prezenta permanenta, care inseamna recunoasterea fortelor de bine din tine.

S.G. - Ati cunoscut astfel de oameni care aveau o asemenea stare de prezenta continua?


P.A.P. - Asta este o intrebare la care nu se poate raspunde intru totul. Oamenii isi pastreaza ascunsa viata lor. Am trait in puscarii 14 ani; am stat cu fel de fel de conducatori ticalosi. Eram intr-o anumita relatie si cu Parintele Dumitru Staniloae, bineinteles respectand proportiile, caci eram un prichindel pe langa el. La procesul Rugului Aprins - am fost amandoi in acelasi lot - el s-a purtat cam sovaielnic. Dar cand a intrat in temnita, cand a intalnit acolo mari traitori care erau de 20 de ani in inchisoare, care cunosteau Noul Testament aproape pe de rost - putini erau care nu stiau toate scrierile sfantului Ioan Evanghelistul - parintele Staniloae a ramas impresionat. Nu se intampla nimic, absolut nimic, niciodata, fara voia lui Dumnezeu.

Caci zice Mantuitorul: „Nu se misca fir de par fara voia Mea”. Suntem condusi, guvernati de Dumnezeu in toata miscarea noastra. Deci trebuie sa fim atenti. in inchisoare erau oameni de rugaciune. Am trait cu ei, cu Valeriu Gafencu, cu Virgil Maxim… L-am avut pe Virgil Maxim chiar in celula. Am stat impreuna, mi-a fost aproape ca un ucenic. Am stat mult timp in doi, in celula, la Aiud. Pe mine m-au tinut ani de zile la zarca. Zarca era la Aiud o inchisoare in inchisoare. Nu stiti! Facuta de unguri pentru romani. Acolo nu vedeam nimic. Ne scoteau afara zece minute pe luna. Va dati seama, erai cu totul suspendat de tot ce-i materie! In asemenea conditii, toti crestinii acestia se rugau. Dar care era intensitatea rugaciunii, asta e greu de apreciat - ca sa satisfacem noi acum lumea curioasa de astazi. Va mai spun inca o data: eu recomand o stare de veselie care inseamna rugaciune neincetata.

S.G. - Preacuvioase Parinte Duhovnic, de ce Sfanta Liturghie este considerata cerul coborat pe pamant?


P.A.P. - Sfanta Liturghie face abstractie de la orice fel de comparatie. Sfanta Liturghie este Cer, este Dumnezeu. In mana omului, bineinteles. E cel mai important, cel mai mare lucru posibil. Si de multe ori ma gandesc ce cinste are omul. Pentru ca Dumnezeu a creat doua lucruri nemaipomenite care nu se pot repeta. A creat o femeie distinsa care L-a nascut pe Dumnezeu si a creat preotia care-L coboara de sus si il naste din nou pe Sfanta Masa. Ce ziceti de lucrul acesta? Nu e o coaja de paine acolo, este un Dumnezeu, este o creatie intreaga! Cum as indrazni sa o compar, cu cine, cu ce rugaciune, cu ce sfintenie? Este chiar Dumnezeu, intrutotul pe Sfanta Masa. Si lucrarea aceasta o savarseste omul.Pentru ca fiinta umana - asa cum zice si Sfantul Grigorie de Nyssa - este coplesitoare, de neinteles. Dumnezeu are inca taine ascunse cu privire la om, pe care nu le cunosc nici ingerii.

Omul este cu totul superior in creatie. Lupta Satanei, asidua si chiar finala, este sa nu recunoastem ca putem fi in asemanare cu Dumnezeu. Da, suntem creati asa. Recunoastem, nu recunoastem, asa suntem creati. Nimeni din creatie nu-i ca omul. El este singura veriga posibila de legatura intre Dumnezeu si creatie. Omul! Lui i s-a incredintat marea raspundere sa supravegheze intreaga creatie, el este stapanul creatiei. Omule, omule, uite pe cine bagi tu in iad! Pe tine, adica, atunci cand mergi pe calea pierzarii. Asa ca Liturghia, in sfarsit, nu-i o lucrare omeneasca, ea este peste ingeri si peste orice. Este chiar El. Da! „Eu sunt Cel ce sunt”, aici si acum! Invierea lui Iisus Hristos s-a facut… Nu numai El a inviat. Toata creatia a avut un moment de recucerire si de reinviere.

Dar toata gloria acestei nemaipomenite intamplari, de care ne e si frica sa amintim, n-ar fi fost asa de valoroasa daca n-ar fi fost crucea mai intai. Deci pozitia aceasta este: intai suferinta si pe urma plata. „Cine fuge de Cruce fuge de Dumnezeu”, zice Sfantul Teodor Studitul. Nu cer nimic altceva decat un pic de trezvie. Dumnezeu nu-i suparat pe noi atat de mult pentru anumite greseli, pe cat este de suparat ca suntem nepasatori. Sa nu amanam trezirea duhovniceasca. In ierarhia din Biserica nu imparatul sau patriarhul este cel mai mare. Cine este mai smerit, aceia este mai mare in Biserica, in Imparatia cerurilor. Sa stiti ca smerenia este singura cale de salvare.

S.G. - Va rugam sa ne explicati mai mult citatul din Sfantul Teodor Studitul.

P.A.P. - Eu am vreo 44 de arestari, Iar la Rugul Aprins am fost condamnat 40 de ani. Vasile Voiculescu, Dumitru Staniloae, Alexandru Mironescu si toti ceilalti au primit cate 15 ani. Mie mi-au dat 40 de ani. Sigur ca m-am distrat cand m-au condamnat, dar m-a costat. Ca ma tratau peste tot ca pe un mare criminal. Chiar la Jilava un capitan m-a intrebat in timp ce ma dezbraca si ma tundea: „Ce-ai facut, ma?” „N-am facut nimica, ma!”, i-am zis eu. „Ma, daca nu faceai nimic te condamna la 10-15 ani, dar 40 de ani…” Vedeti, daca nu faceam nimic, tot ma condamna la 10-15 ani. S-a dat de gol, stiti. Iaca cu cine-aveam de-a face. Iaca cine te dezbraca, iaca cine te omora… Important este ca tu sa ai o pozitie de prezenta. Nu m-au omorat, desi ma urmareau, ma bagau pe la racitor, la camere frigorifice. In trei zile mureai, dupa socoteala lor. N-am murit in trei zile. Mi-au dat cinci. N-am murit in cinci zile. Mi-au dat sapte, n-am murit. N-a vrut Dumnezeu. Dar a fost greu. Important este ca acolo unde esti sa fii prezent. Si, fie ce-o fi, de acum.

Om sunt, un pai in vant. Nu mai conta moartea, parintilor. Moartea era salvare! Dar exista un duh, o linie, o raza de viata in om care nu cedeaza. Si n-avem alt ideal decat de-a ne harazi Dumnezeu fericirea sa murim chinuiti si sfartecati pentru scanteia de adevar ce stim c-o avem in noi, pentru a carui aparare vom porni la inclestare cu stapanitorii puterilor intunericului pe viata si pe moarte. Asta-i deviza fiecarui crestin. Daca nu-i asa, atunci „mortua est”! In tinerete eram singurul din sat care mergeam la biserica. Nu baba, nu mos, nu nimica, eram eu singur. Si a zis preotul: „am si eu unul care vine la biserica, dar nici el nu sta pan’ la sfarsit”. Eu cand am auzit vorba asta… Nu stiam, eram un copil. Cand incepea predica, credeam ca s-a terminat totul. Nu stiam eu de Liturghie, eram copil. De atunci n-am mai iesit din biserica pana nu iesea si preotul, sa fiu sigur ca s-a terminat. Eu sunt macedonean dupa tata. Tatal bunicului meu a fost preot in Macedonia, de unde si numele de Papacioc.

La origine, ne-a chemat Albu. In sfarsit… nu facultati, nu academii, nimic nu te formeaza cat o stare de prezenta continua: ca inchisorile, ca suferinta. Este o mare greseala daca o ignora cineva. Cand Mantuitorul era pe lacul Ghenizaret, cu apostolii, a zis „Sa mergem pe tarmul celalalt”. S-a culcat in corabie.- in timpul asta valurile cresteau. „Doamne, Doamne, scoala ca pierim!”, au strigat apostolii. „Va si vedeati in fundul marii cu Mine cu tot!”. Adica: „N-am spus Eu bine, sa mergem pe malul celalalt? Voiati fara valuri? Voiati fara incercari?” Pai nu se poate. Pentru ca, practic, toate astea iti topesc mai mult inima spre marile puteri, spre Dumnezeu.

S.G. – Cu alte cuvinte, Preacuvioase Parinte, cine fuge de Cruce fuge de Dumnezeu!

P.A.P - Toti Sfintii Parinti spun lucrul acesta. Asa ca nu ignorati, nu refuzati suferinta. Nu cautati Crucea, dar daca vine, tineti-o! Mantuitorul Hristos n-a vrut Crucea, dar cand I S-a dat n-a mai lepadat-o. N-a cedat deloc. L-au jupuit, dar n-a cedat. N-a zis deloc precum vroiau dusmanii Lui. Asa ca numai si numai prin Cruce putem ajunge la inviere, In concluzie, trebuie sa stii sa mori si sa inviezi in fiecare zi. Pentru ca viata inseamna moarte continua.

S.G. – Preacuvioase Parinte Arsenie, despre anii pe care i-ati petrecut in viata de pustie, ce ne puteti spune?

P.A.P. - Viata de pustie e atat de suspendata incat n-ai putinta sa vezi ceva cu picioarele pe pamant, asa ca nu poata sa inteleaga cineva din afara ce se petrece la pustie. E o prezenta si o creatie intreaga in inima si in miscarea pustnicului. Am avut in acei ani si spaima, dar m-a ajutat Dumnezeu sa imi tin prezenta. Lupii erau foarte indrazneti. Nu ma temeam de ursi ca de lupi. Pentru ca lupii sunt flamanzi si ataca in ceata. in padure e mai usor pentru tine ca lupul nu are gatul flexibil ca sa se uite asa, stanga-dreapta. Are privirea directa. in padure copacii il pacalesc, el crede c-ar fi oameni. Si are o teama. Am vazut la toate animalele ca au o teama de om. Au o teama de moarte. Fie ca faceam o miscare sa gonesc ursii, fie ca faceam o miscare sa gonesc lupii, dar toti se temeau. Chiar lupii astia obraznici. Da, nu a fost o problema grea, asta. Dar te tinea prezent. Te uitai in toate partile, Insa, fara discutie, trebuie sa recunosc - nu stiu in ce masura puteti sa ma-ntelegeti -ca ne tinea puterea lui Dumnezeu.

Era o viata suspendata, desprinsa si de cuvinte si de intelegerea oamenilor care n-au trait cat de cat, cu mare daruire mantuirea vietii lor. Este greu sa vorbesti despre niste lucruri de inaltime… Nu mai erai viu. Si totusi erai viu. Imi amintesc multe: zapada, la un moment dat a nins, a nins patrusprezece zile, zi si noapte. S-a acoperit orice carare, orice drum. Aveam un izvor la o distanta cam de doua sute de metri de coliba unde stateam. Pana la izvor erau si lupi care pandeau caprioarele ce veneau sa se adape. Dar eram si eu tot o capra, stiti… Tot aveam nevoie de izvor. Iarna nu era o problema, ca era zapada si topeai zapada. Cateodata cand o topeai, ti se infigeau acele de brad in gat. Si era atat de nesuferit! Sunt multe lucruri! Cum sa exemplific, cum sa le materializez? M-am folosit mult. Dar nu eram un om al pustiei. Daca nu ai o stare de smerenie, oriunde ai fi in viata, dar mai ales in puscarie si in pustie, n-o duci.

S.G. - Unde credeti sfintia voastra ca a fost mai greu: la pustie sau in inchisoare?


P.A.P. - Acum, va dati seama, in inchisoare nu credeau in Dumnezeu, nenorocitii paznici. Si erau foarte salbaticiti, indarjiti. La Aiud am avut un sef de gardieni acolo, la zarca, se numea biro. Pe ungureste inseamna primar. Era rau de tot. Sa revin: cei de la puscarie nu credeau in Dumnezeu. Si erau primejdiosi. In pustiu luptai cu dracul. Dracul credea in Dumnezeu. Se temea de El. Puteai sa-l ti pe diavol la distanta, de aceea nu ma speriam. Ca te tragea, tragea haina de sub tine, o blana de piele pe care stateam lungit noaptea. Se intamplau multe lucruri. Dar nu era primejdios. Eram totusi liber. Si oamenii nu pretuiesc viata de libertate. Mai mult, nu pretuiesc suflarea si rasuflarea, ca tot de la Dumnezeu sunt. Nu-i suparat Dumnezeu pe noi atat de mult pentru pacate, cat este suparat ca suntem nepasatori. Asta trebuie propovaduit la toata lumea. Si va spun si eu voua, acum, tot asa. Faceti act de prezenta la Dumnezeu: „Doamne, Tu m-ai facut, Tu ma iei”. Ne-a creat singuri numai pentru El, nu si pentru dracul, pentru patimi.

Nu ne jucam cu timpul vietii noastre. Am avut ocazie sa fiu chemat de multe ori la capatai de morti. Ca eu, peste cinci ani, implinesc o suta de ani de viata pe acest pamant. Am avut o viata traita cu adevarat: puscarii, viata intensa, viata care masura suflarea si rasuflarea zi de zi, clipa de clipa chiar. Deci te obliga sa iei o atitudine. Caci nu puteai sa cedezi: era proba de credinta sau de necredinta. Nu te jucai. Dar nu m-am folosit asa, pana in adancul deliberativ al lucrurilor, ca la capataiul mortilor. Tipete… sentimente omenesti… muribunzii vedeau draci, asa cum stim ca vin. Vedeau pacatele asa cum le-au facut, nu cum le-au spovedit. Și vroiau sa le spovedeasca, dar nu mai puteau… Inapoi nu se mai putea, caci venise aia, moartea. Moartea nu vine sa-i faci o cafea.

Va dati seama ce spaima era, ca erau suflete trezite acum, inainte de moarte, si intrau intr-un necunoscut si incepeau sa apara toate asa cum ni se arata in Scripturile divine. Spune asa un Sfant Parinte: „As vrea sa intelegeti: daca chinurile iadului sunt la nivelul chinurilor din ziua mortii, este destul”. Este groaznic. Si uite, toti doreau sa mai traiasca o zi. Si zicem noi, care ne scaldam in ani: „Ce faci intr-o zi?” Nu intr-o zi, intr-o clipa poti sa faci mult! Ca Dumnezeu n-are nevoie de cuvintele noastre, are nevoie de inima noastra. Si putem sa I-o dam intr-o clipa.

S.G. – Daca le spunem tinerilor ca „nu este bine sa aiba legaturi trupesti inainte de casatorie” unii incep sa rada, si sa zica: ,, ei, asta era acum o suta de ani”. In aceste conditii, ce le puteti spune acestor tineri?

P.A.P. - Aici sa fie foarte atenti parintii duhovnici! Sa nu fie de partea lor cand zic: „mi-a spus parintele cutare, ca pot sa… “. Si in acest fel ei isi sustin punctul lor de vedere erotic. Au nevoie de un sprijin, de un cuvant, de girul unui cleric. Intelegeti? Nu stam de vorba. Uite, eu chiar azi am avut o discutie: i-a spus doctorul la o tanara ca, daca pastreaza sarcina, moare sigur. Eu i-am zis: „mori pe datoria suprema de mama, ca te-asteapta viata vesnica, fericita”. „Asta n-o fac, nu se poate”, a raspuns. Vedeti, vroia sa faca avort cu aprobarea unui cleric, daca se poate unul cu nume si renume. Nu! Doctorii n-au nici o autoritate; ei vor sa traiesti aici, dar eu vreau sa traiesti dincolo, in vesnicie. Va sa zica, avem ce sa le spunem.

Sa traiasca crestineste! Vreau sa va spun ca nu-i de gluma daca nu te-astamperi. Se pot intampla lucruri ingrozitoare, de nedescris, cum am chiar acum un caz. Vrei, nu vrei, traieste viata asa cum a ordonat-o Dumnezeu. si cum o propovaduieste Biserica si gata. Cel care nu se lupta cu patimile nu cunosc bucuria biruintei duhovnicesti. Nu o cunosc. Acum nu-i un alt Iisus Hristos, deosebit de Cel din vechime. Nu putem sa schimbam invatatura lui Dumnezeu dupa cum ne convine. Acelasi Hristos, cu intregimea invataturii Lui, ramane peste toate veacurile.

S.G. - Din punct de vedere duhovnicesc, cum vedeti viitorul tarii noastre?


P.A.P. - E o intrebare indrazneata si o sa fie un raspuns sfios. Eu, personal, judec dupa inima mea, vad o mare raspundere, vad un mare raspuns pe care nu-1 poate da decat Tara Romaneasca in lume, candva. Consider ca in Romania este cea mai adecvata viata, rasuflare si suflare, dupa Scriptura. Romania este milostiva si nu duce un razboi de distrugere, ci numai de avanpost, de aparare. Tocmai pozitia Scripturii. Romania o vad avand o mare misiune in lume. Sigur ca nu din punct de vedere economic numaidecat, ci din punct de vedere mantuitor numaidecat. Si, asta conteaza: Ca Dumnezeu rabda, rabda, dar si inainte apuca. Si noi, care vedem lucrurile acestea, la intrebarea asta indrazneata raspundem: suntem romani si cum sa nu vad o fericire pentru tara mea? Nu pentru ca-i tara mea, ci pentru ca sunt intr-un cadru adecvat Scripturii, chiar daca exista si caderi, Scriptura este traita de romani. Romanul intelege de ce-ai intins mana.

In Occident nu se mai pune problema in acelasi duh. Vin foarte multi sa ma intrebe: „sa plec in strainatate”? „Pleaca. Dar sa stii ca ai terminat cu Ortodoxia!” Pentru ca acolo sunt anumite rationamente, este o goana dupa bani, este o alta lume. Sa traiasca, n-am nimic de zis. Ii intelegem. Dar asta nu trebuie sa ne interzica sa spunem adevarul. O mare misiune duhovniceasca va avea Romania. Asta-i parerea mea. Traim sau nu traim, dar vom vedea ca asa este.

S.G. - Daca ar fi sa le adresati acum un sfat, un cuvant tinerilor, ce le-ati spune?

P.A.P - Uite ce le spun: tinerilor, dati-mi mie tineretea voastra daca nu stiti ce sa faceti cu ea. Acesta este raspunsul.

S.G. - Acestea fiind zise, va multumesc foarte frumos, Preacuvioase Parinte Arhimandrit, dorindu-va sa aveti parte, in continuare, de multa sanatate, de mult spor si de multe impliniri duhovnicesti!.


Drd. Stelian Gombos

.

Despre autor

Stelian Gombos Stelian Gombos

Senior editor
367 articole postate
Publica din 28 Iulie 2009

15 Martie 2010

Vizualizari: 4204

Voteaza:

Trebuie sa stii sa mori si sa inviezi in fiecare zi 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact