80 de ani de la intronizarea primului patriarh al Romaniei

80 de ani de la intronizarea primului patriarh al Romaniei Mareste imaginea.


Astazi se implinesc 80 de ani de la intronizarea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea (foto).

Patriarhul Miron Cristea s-a nascut in anul 1868 in orasul Toplita, judetul Harghita. A studiat la mai multe universitati obtinand doctoratul cu o teza care a avut ca subiect viata si opera poetului Mihai Eminescu. De la arhimandritul Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, am aflat ca Miron Cristea a fost in tinerete secretar al Mitropoliei transilvanene. La 21 noiembrie 1909 a fost ales Episcop al Caransebesului.

In aceasta calitate a aparat scolile confesionale romanesti din BanatPatriarhul Miron Costin in fata incercarilor guvernului din Budapesta de a le desfiinta. A participat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 si a fost membru al delegatiei romanilor transilvaneni care a prezentat actul unirii la Bucuresti. A fost si membru de onoare al Academiei Romane. La 18 decembrie 1919 a fost ales Mitropolit Primat al Romaniei Intregite, iar in ziua urmatoare a fost intronizat.

La 4 februarie 1925 a devenit primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind instalat la 1 noiembrie 1925. „Printre marile sale realizari ca mitropolit primat si apoi ca patriarh se numara infiintarea Patriarhiei Romane in anul 1925, dar si recunoasterea ei de catre celelalte Biserici Ortodoxe surori. A primit chiar si scrisori de felicitare de la Patriarhul Ecumenic Vasile, care pastorea in acea vreme. De asemenea, tot patriarhul Miron Cristea a fost cel care a infiintat eparhiile din Oradea, Cluj, Constanta. O vreme a fost si regent, conducand guvernul de atunci“, ne-a declarat arhimandritul Timotei Aioanei. De la el am mai aflat ca la Toplita, in perimetrul casei parintesti, Patriarhul Miron Cristea a infiintat o manastire inchinata Sfantului Prooroc Ilie. Astazi, in casa parinteasca a primului patriarh al Romaniei se afla staretia Manastirii de la Toplita. (M.D.)

Sursa: Ziarul Lumina

.
Pe aceeaşi temă

26 Iulie 2012

Vizualizari: 6379

Voteaza:

80 de ani de la intronizarea primului patriarh al Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE