Alegerea duhovnicului

Alegerea duhovnicului Mareste imaginea.

Am intalnit oameni care se bucurau si multumeau lui Dumnezeu ca au parte de un adevarat duhovnic. Dar am intalnit si oameni care erau nemultumiti de cei pe care ii aveau si ma intrebau unde anume pot gasi un duhovnic.

Bucuria unora era data de faptul ca ei simteau ca sunt pe calea ce duce catre mantuire, iar nemultumirea celorlalti, de faptul ca stateau pe loc si se angajau mai tot timpul la lucruri pagubitoare.

In ziua de astazi, oamenii sunt grabiti si agitati. Nu se mai roaga pentru a intalni persoana care sa o nasca in duh si nici nu o mai cauta. Se multumesc cu preotul care le iese in cale. Iar de cele mai multe ori, acest preot este cel din parohia din care fac parte.

Mai tot timpul s-a spus ca e indicat ca duhovnicul sa fie preotul parohiei din care faci parte, ca el este foarte aproape de tine. Dar sa-mi fie cu iertare, in zadar este aproape de mine daca nu are puterea de a tamadui un suflet bolnav. Asa ca nu trebuie criticat cel care alearga la o manastire pentru a se marturisi, in conditiile in care preotul parohiei nu este o calauza experimentata.

S-a spus ca nu e bine sa mergem sa ne cautam duhovnici la manastire, pentru ca ii tulburam cu pacatele noastre, ca ei nu cunosc greutatile zilnice pe care le intampina credinciosul. Astfel de afirmatii vin de la persoanele care nu au cunoscut mari duhovnici, persoane care fara sa te fi vazut vreodata, au puterea sa-ti spuna cine esti, de unde vii si care sunt problemele tale.

Altii au spus ca un duhovnic calugar este incapabil sa-i spovedeasca pe cei casatoriti, pentru ca el nu stie ce inseamna sa fii casatorit. Aceste vorbe ar trebui sa fie luate in seama daca duhovnicul din manastire ne-ar da povete de la el. Dar sfaturile pe care noi le primim nu sunt rodul intelepciunii sale, ci vin de la Hristos care salasluieste in el. El asaza mai presus de puterea sa, puterea lui Dumnezeu. Iar daca el va cauta ca prin puterea lui Dumnezeu sa lucreze asupra noastra, pot afirma fara retineri ca este cu mult superior preotului care are doar ani multi in viata de familie. Caci duhovnicul nu trebuie sa caute sa-l faca pe om dupa chipul si asemanarea sa, ci dupa cea a lui Dumnezeu.

S-a tot invocat ca duhovnicul din manastire da canoane prea dure pentru cei din lume. Sfantul Siluan spunea ca "Cei desavarsiti nu vorbesc niciodata de la ei, ci intotdeauna vorbesc numai ce le da Duhul". Asa ca nu trebuie sa ne mai intrebam in astfel de cazuri, daca trebuie sa implinim sau nu canoanele date de aceste persoane. Daca le implinim vom fi sanatosi, de nu, vom fi asemeni unei ape statute, o apa stricata.

Nu trebuie sa ne ascundem. Asa cum avem duhovnici nepriceputi in lume, avem si in manastiri. Dar nu pe acestia ii cautam si nu acestia aduc multimi de oameni la ei. Cine-i de vina? Si ei si noi. In ce consta vina? In faptul ca lipseste rugaciunea. Ei nu se mai roaga sa le daruiasca Dumnezeu puterea de a vedea unde anume sta radacina pacatelor noastre si ce trebuie sa facem pentru a scapa de ele, iar noi nu ne mai rugam ca Dumnezeu sa nasca in inimile lor cuvant de duh si de adevar pentru noi. Sa nu uitam ca in duhovnicie si "fiul il poate naste pe tatal", dupa cum spunea Parintele Rafail Noica.

In concluzie, avem duhovnici minunati si in manastiri si in parohii. Ei pot fi intalniti cel mai usor, ca urmare a rugaciunii noastre catre Dumnezeu.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

29 Noiembrie 2018

Vizualizari: 23286

Voteaza:

Alegerea duhovnicului 5.00 / 5 din 3 voturi. 16 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

duhovnicul spovedania

Comentarii (16)

  • Cezar MihaiPostat la 2012-04-03 20:41

    Problema duhovnicului se poate rezolva extrem de usor in zilele noastre. Librariile sunt pline de carti, site-urile ortodoxe abunda de scrieri. Scrieri care pana acum 20 de ani in urma le puteai gasi numai in bibliotecile manastirilor acum ne sunt complet accesibile. Iar rodul acestei bogatii si abundente de scrieri este minunat. Practic ai acces la toti duhovnicii bisericii, vechi si noi, la toti Parintii Bisericii, la toata intelepciunea izvorata din scririle Parintilor. Si astfel te trezesti deodata cu o alta problema. Nu aceea de gasi un duhovnic ce sa te povatuiasca, ci accea de a gasi un duhovnic sa inteleaga ceea ce spovedesti.

  • Samy SamyPostat la 2012-04-03 10:11

    Articolul este bun si multumesc mult celui care l-a scris, dar , din pacate fac parte din categoria celor care nu-si permit a merge la un preot calugar. Imi doresc sa pot ajunge intro zi si poate Dumnezeu imi asculta ruga, dar acum sunt multumita de preotul din parohia din care fac parte....pacatele sunt cele pe care le spui si nu trebuie sa le repeti .....

  • stavar mariusPostat la 2012-04-03 09:04

    cand mergi la medic analiza ta o face el. cand mergi la duhovnic, insa, analiza trebuie sa o faci tu. invata de cate feluri si care sunt pacatele, citeste cele 10 porunci, citeste predica de pe munte de la Matei capitolele 5 la 7, apoi analizeaza-te. mergi la orice duhovnic si spune-i rezultatul analizei tale. asa gasesti cel mai bun duhovinc

  • Narcisa BadiuPostat la 2012-04-03 01:52

    Imi doresc sa-mi gasesc un duhovnic si nu stiu incotro sa o apuc.Ce sa fac?

  • Magdalena SovaPostat la 2011-02-08 21:36

    sunt de acord k sunt preoti buni si in biserici si in manastiri, e bine sa-i respectam

  • Ana-Maria LupuPostat la 2010-09-24 09:51

    EU mi-am ales ca duhovnic pe cel care m-a facut sa simt ca imi vorbea Dumnezeu prin intermediul dumnealui.Dumnezeu sa ii dea sanatate si toate cele necesare sufletului si trupului dumnealui.Un om extraordinar,intelept,cand imi vorbeste,patrund in lumea Domnului.Doamne ajuta!

  • Luminita MirescuPostat la 2010-08-05 10:59

    DOMANE DAI SANATATE DUHOVNICULUI MEU SI PUTERE SA SLUJEASCA MULTI ANI ITI MULTUMESC DOAMNE PENTRU DUHOVNICUL PE CARE MI L-AI DAT DOAMNE AJUTA-NE PE NOI PACATOSII LUMINITA

  • elena angelescuPostat la 2010-08-02 21:32

    Nu varsta duhovnicului conteaza .Eu pot spune ca ma numar printre cei care au parte de un duhovnic bun in preotul de parohie.Nu putem eticheta preotii dupa har pentru ca harul lui Dumnezeu este unul ,dar raspunsurile pe care le asteptam de la duhovnic nu sunt intotdeauna cele pe care le primim.Voia lui Dumnezeu este alta decat voia noastra.Daca facem ascultare de duhovnic si ne spovedim cat mai des atunci avem sansa sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu.Canonul pe care il primim nu este dat la voia intimplarii ci dupa putinta noastra de al indeplini.Duhovnicul stie mai bine ce putem face sau cat de aspru poate fi un canon in asa fel sa nu ne speriem si sa cadem in extrema de a nu mai merge la spovedanie pentru ca nu am fost capabili sa respectam un canon.De aceea cred ca duhovnicul de manastire da canoane mai aspre pentru ca cel care merge la el isi doreste cu adevarat sa se curete de pacate ,ori fara post si rugaciuni nu putem sa facem asta.

  • susana susicaPostat la 2010-08-02 07:19

    Doamne iti multumesc pentru duhovnicul pe care mi-lai daruit ,dai Doamne sanatate si multi ani sa sljeasca, NU AS RENUNRA LA DUHOVNICUL MEU ASA CUM NU AS RENUNTA LA CREDINTA ORTODOXA,,

  • Tudor StefanPostat la 2010-07-31 13:47

    Cred că problema este foarte importantă. Întrebat fiind un călugăr athonit despre părinţi cu har şi fără har, a spus că toţi părinţii au har şi când fac dezlegarea de păcate, acest lucru se produce. Diferenţa pe care el o vedea consta în sfaturile pe care le dă preotul şi anume cel "cu har" ştie exact ce să-ţi spună astfel încât cuvintele lui să mişte ceva înăuntrul tău şi să nu mai faci păcatul spovedit. Aici trebuie să ne concentrăm şi noi eforturile pentru că cel mai mare păcat este cel de care nu te poţi lăsa. Sigur că sunt preoţi clarvăzători sau poate aici termenul "de specialitate" ar fi: "văzători în duh" care ştiu exact cu ce problemă te confrunţi şi sfatul lor este cel mai potrivit. Oricum problema este complicată pentru că, de regulă, astfel de părinţi sunt foarte solicitaţi şi nu mai au timp pentru noi credincioşi cărora să le fie duhovnici. Pentru că de un astfel de credincios trebuie să se ocupe mult timp, să aibă răbdare ca acesta să îşi amintească păcatele etc. De regulă, astfel de părinţi te trimit la preotul din parohia ta şi cel mult îţi dau un sfat care să te uimească pentru că problema pe care o atinge, tu nu ai spus-o nimănui şi nici acum, când te sfătuieşte nu poate înţelege oricine la ce se referă sau ce problemă ai tu pentru că sfatul primit poate fi interpretat oricum iar cel care ştie exact cum trebuie interpretat eşti doar tu. Sigur, ar fi multe de spus. Preotul de parohie are răspundere implicită pentru sufletele "arondate" şi oricum, fiind uns preot şi preot care să poată spovedi, are legătura cu Dumnezeu şi dacă îi ceri sfatul cu siguranţă ştie ce să-ţi spună să faci. Atâta doar că noi ar trebui să facem ascultare. În loc de a face ascultare noi suntem tentaţi să alergăm la preoţi clarvăzători tot din graba secolului în care trăim, pentru a nu mai fi nevoie de timpul necesar preotului să înţeleagă problemele noastre, el putând să ne spună ce să facem "din prima". Ne vom conforma sfaturilor lui? Vom face şi noi, la rândul nostru, ascultare "din prima"? Să nu uităm că simpla conştientizare a păcatului nostru, reprezintă prima treaptă în vindecarea sufletului nostru. Dar suntem grăbiţi, doritori de senzaţional, căutăm doar preoţi sau călugări excepţionali care, dacă se poate să facă totul pentru mântuirea noastră şi noi să participăm doar cu bani în încercarea de "a ne cumpăra" mântuirea cu cât mai puţină nevoinţă dacă se poate, chiar fără nici cel mai mic efort. Cu toţii aşteptăm miracole din partea preoţilor în virtutea ideii că aceştia sunt urmaşi iniţiatici pe linie directă ai apostolilor, care, al rândul lor, sunt purtători ai darurilor lui Dumnezeu. Să nu uităm că Domnul Iisus Hristos spunea: Credinţa ta te-a mântuit, sau, Fie ţie după credinţa ta. Să încercă să facem ascultare şi să ne întărim în credinţă. Poate că acesta ar trebui să fie punctul de plecare pentru cei credincioşi.

  • carmen claudia busuiocPostat la 2010-07-30 19:09

    Doamne Iisuse Hristoase si Maicuta Domului ajuta-ma sa-mi gasesc un duhovic dupa cum crezi. si iertati-ma pentru toate pacatele facute cu gandul. cu fapta sau cuvantul.SLAVA TIE DOAMNE , SLAVA TIE. Doamne ajuta-ne pe noi.

  • DAN TURCUPostat la 2010-07-30 17:45

    E foarte greu cand Parintele nu mai are timp si incepi sa te sufoci duhovniceste.Ai vrea sa te duci si la altul si apoi incep procesele de coonstiinta: daca doar tu esti vinovat si te inseli, daca nu te-ai rugat destul, daca nu ai rabdare,daca e o incercare sau ispita? Si te simti din ce in ce mai rece si fara putere...!!Ce sa fac Doamne?

  • Alina HarabagiuPostat la 2010-07-30 16:28

    Da, am citit undeva urmatoarea fraza: "este mai comod sa nu crezi". Unii nu cred in Dumnezeu din comoditate, asa si in marii duhovnici nu vrem sa credem din comoditate:"S-a tot invocat ca duhovnicul din manastire da canoane prea dure pentru cei din lume".

  • george TPostat la 2010-07-30 12:40

    cred ca este ca la doctor, (stiu ca s-a mai facut paralelismul). nu te duci la primul pe care il intalnesti ci la cel mai bun.

  • putincredincioasa putincredincioasaPostat la 2010-07-30 08:39

    ,,Doamne ajuta,si o zi binecuvantata,am sa intru direct in subiect, cu 13 ani in urma aveam un necaz si suparare mare,[ m-i sa spanzurat sotul] si pe deasupra dupa cateva luni a murit si tatal meu eram daramata sufleteste, tatal meu lasase tot la sora cea mare ,si mie nimic,am intrat an vrajba cu sora mea eram suparata pe ea pt ca la determinat pe tatal meu sa puna tot pe numele ei si din acest motiv nu vorbeam de la moartea tatalui din luna aprilie 97 ..in 15 august acel an,de adormirea Maicii Domnului ,m-am dus la manastire ca de obicei fiind aproape,si mi-am zis; am sa ma duc sa ma spovedesc unui preot care mi va da Maica Domnului in cale acolo spovedeau multime de preoti ,si acel preot il voi alege ca duhovnic ,ca nu stiu ce duhovnic sa imi aleg//si la care voi nimeri la spovedanie de acela ma voi tine ,ca parintele ales de Maica Domnului, avem si la noi la parohie 2 preoti minunati si chiar cunoscuti din copilarie dar nu vroiam sa ma destainui decat unui parinte necunoscut si asa am facut ,m-am dus la sf. manastire cu hramul adormirea Maicii Domnului si m-am asezat la rind la spovedanie rugandu-ma sa gasesc un preot care sa i-mi fie duhovnic ,si acolo erau multimi de camarute pt spovedanie nu vedeai preotul decat cand intrai la spovedanie si asteptand cu emotii cu greutatea suferintei si mai ales cu supararea in suflet indreptata spre sora mea ,ajung sa intru la spovedanie si ,,cand intru cine era preotul ?,,unul din cei 2 preoti din parohia mea,,am simtit un fior puternic pt ca fugisem de la parohie sa ma spovedesc la manastire si dau peste parintele care fusese coleg de scoala cu sora mea in clasele mici,,ne cunostea familia si problemele noastre, atunci imediat mi-am venit an fire si fara sa constientizez am spus ,,parinte vreti sa fiti duhovnicul meu,, parca l-as fi cerut an casatorie,, nici nu stiu ce raspuns mi-a dat dar precis a fost da asa emotii am avut si am anceput sa spun problemele cu sora si multe altele ,prin care ma sfatuit sa iert sa ma impac cu ea si sa nu tin dusmanie ca Dumnezeu stie tot si nu trebuie sa fim suparati ,,pt ca supararea usuca oasele si nu ai pace sufleteasca atata timp cat esti suparat pe cineva,,asa a fost alegerea duhovnicului meu,,am venit acasa si mi-am propus sa inalt o troita in fata casei mele ,si la sfintire m-am dus si am chemat pe sora mea sa participe si ea la evenimentul minunat si an acel moment mi-am cerut sa ma ierte si acum e pace si iubire,,INTRE NOI ,,,,,Doamne pune pace intre toti fratii ,, semnez eu [putincredincioasa]

  • Cacovean AdrianPostat la 2010-07-30 07:37

    Comentam si ne criticam preotii, biserica si tot ce ne iese in cale. Atunci cand ne comentam preotul, mai ales duhovnicul, nici nu dam ascultare si nici nu ne alegem cu ceva de pe urma spovedaniei. Cine este nemultumit de preot sau de biserica, nu merge acolo deloc sau daca merge, o face fara sa participe la splijba si merge sa comenteze si sa expuna in continuare nemultumirile. La doctor se intampla la fel. Unii vin pentru sanatatea medicului si se asteapta sa gaseasca un model. Necazurile, printre ele bolile, sunt forma de plata a pacatelor in lumea asta. Cand nu te duci la preot sa te spovedesti sau la medic sa faci tratament, eviti plata din lumea asta si dai de necazuri si boli si mai mari. Arsenie Boca expune pe intelesul tuturor una dintre cauzele pentru care oamenii nu merg la preot sa se spovedeasca: judeca preotul, iar de preotul de care ar fi multumiti, le este frica. In primul caz nu-i la sa sa se spovedeasca pacatele pe care ei le atribuie preotului, in al doile caz nu-i lasa pacatele lor. Nu conteaza ce credem noi despre preoti, atunci cand isi fac treaba, oamenii nu stiu ca prin ei vorbeste harul Duhului Sfant cu care sunt inzestrati toti preotii si atunci cand te duci la preot te duci pentru pacatele tale nu pentru ale preotului.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE