Avatonul. De ce nu au voie femeile in Sfantul Munte Athos?

Avatonul. De ce nu au voie femeile in Sfantul Munte Athos? Mareste imaginea.

Avatonul este legea care interzice femeilor a intra in Sfantul Munte Athos. "Avaton" inseamna "neumblat", prin acest cuvant facandu-se referire la interdictia femeilor de "a umbla" pe pamantul Sfantului Munte Athos. Avatonul este actul care a permis locului sa ramana pana astazi unul sihastresc si monahal, singurul de acest gen din intreaga lume. Avatonul este un fel de granita naturala a Sfantului Munte.

Calugarii athoniti au ales locul, salbatic si neumblat, si tot ei au zidit manastirile si bisericile de pe stanci. Calugarii au sfintit locul, cu rugaciunile si sangele lor, si tot calugarii au hotarat, intr-un glas, ca "avaton-ul" sa ramana valid, indiferent de legile si poftele lumii pagane.

O randuiala asemanatoare mai pastreaza si alte manastiri ortodoxe din lume. Dintre acestea, le amintim aici pe urmatoarele: Manastirea Frasinei, Romania; Manastirea Sfantul Visarion - Dosikou, Grecia; Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit, Israel.

Manastirile de la Meteora

Manastirile de la Meteora aveau si ele acest "avaton", insa in anul 1948, acesta a fost anulat. Dupa construirea unei sosele care faciliteaza accesul catre manastirile din varful stancilor, turismul a inceput a devasta orice urma de sfintenie care mai exista la Meteora. Astazi, manastirile de la Meteora au ajuns muzee, "cimitire" ale autenticului monahism de odinioara. La manastirea Marea Meteora vin anual circa un milion de turisti. Toate sarcinile din complexele monahale au trecut in sarcina mirenilor angajati. Calugarii mai coboara in biserica doar pentru slujba, dupa ce poarta se inchide si turistii nu mai au voie sa intre in manastire.

Sfantul Munte este ales, zidit si pastrat de calugari cu pretul vietii

Muntele Athos a fost declarat loc sfant al calugarilor in urma decretului imparatului bizantin Vasile I Macedoneanul, emis in secolul al IX-lea. De-a lungul anilor, nenumarati calugari si-au jertfit viata spre a pazi Sfantul Munte, impotriva piratilor si a paganilor, care au cautat sa pangareasca si sa distruga locul.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Muntele Athos a inceput sa fie un loc de retragere pentru calugari inca din timpul ultimelor persecutii romane impotriva crestinilor, iar in anul 726 cand a fost dat primul edict impotriva icoanelor si pana in anul 843, un insemnat numar de calugari de pe intreg teritoriul bizantin a venit la Muntele Athos. Ei au dus aici acte, documente, moaste, obiecte de arta, numeroase icoane. Din aceasta perioada au inceput sa se zideascasi primele "lavre" athonite.

Pentru a-i pune la adapost de diferitele pretentii ale locuitorilor din Peninsula Chalcidica, imparatul Vasile I Macedoneanul, printr-un decret emis in anul 885, a oprit trecerea ilegala peste Canalul Xerxes, declarand in mod oficial Athosul ca "loc al calugarilor" si i-a scutit de plata oricarui fel de taxe catre Stat. Aceasta masura a fost reconfirmata de Leon al VI-lea Filozoful, in anul 911, si de Roman I Lecapenul, in anul 920, care le-au ingaduit sa-si agoniseascasi bunuri personale.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Generalul Nichifor Focas l-a ajutat foarte mult pe Sfantul Atanasie Athonitul, in punerea bazelor primei mari manastiri athonite, anume Marea Lavra, in anul 963. Noua organizare monahala a lui Atanasie se baza pe: impunerea stilului chinovial, oprirea calugarilor de a poseda averi personale, interzicerea deosebirii dintre calugarii greci si cei apartinand altor popoare, supunerea tuturor unui protos, cu drepturi superioare fata de cele ale staretilor, oprirea intrarii pe teritoriul Athosului a femeilor, organizarea comunitatii monahale in mod independent fata de orice autoritate.

Toate aceste hotarari au fost stabilite legal, in anul 970, cand imparatul Ioan I Tzmiskes aproba un Tipikon, care urma sa aiba valabilitate pe intreg teritoriul Muntelui Athos. Acest act a fost semnat de Sfantul Atanasie, alaturi de ceilalti 54 de conducatori ai asezamintelor monahale athonite existente la acea vreme.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

La granita dintre Muntele Athos si Grecia se afla gard de sarma, care are din loc in loc panouri metalice pe care este scris "avaton-ul", adica interdictia accesului femeilor pe teritoriul republicii monahale. Acest act este semnat de toti marii stareti ai manastirilor athonite de astazi. Pe intreaga insula nu se afla nici macar animale de sex feminin, afara de gaini si pisici, cat si de pasarile salbatice.

Toti cei care au ajutat la construirea Sfantului Munte, imparati ortodocsi si voievozi, greci si de alte nationalitati, precum si patriarhi ecumenici, au dorit ca locul sa ramana sub protectia Avatonului, lucru intarit de nenumarate hrisoave si sigilii.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Fiind intrebat un parinte, de ce calugarii tin atat de mult la "avaton-ul" Sfantului Munte, a raspuns, zicand: "Pentru ca iubesc femeile." Cine are urechi de auzit, sa auda! In intreg Sfantul Munte nu am intalnit nici un parinte care sa urasca femeile, ori care sa le dispretuiasca. Toti calugarii athoniti indeamna familia spre fapte cuvioase si, cu multa dragoste, vorbesc despre mama si despre sotie, despre sot, despre tata si despre copii.

Mai toti marii duhovnici din Athos s-au facut parinti si sprijin crestinilor din lume, prin carti si prin conferinte, prin spovedanie si povatuire. Pentru a ajunge mari duhovnici, acesti parinti mult s-au folosit de linistea si "avaton-ul" Sfantului Munte.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Originea traditionala a "avaton-ului" este confirmata de legislatia in vigoare, mai precis de articolul 186 din Carta Constitutionala a Muntelui Athos (1924), intrata in vigoare in anul 1926, prin ratificarea de catre Statul Grec, prin decretul din 10/26 septembrie 1926.

Galla Placidia si mustrarea Maicii Domnului "Antifonitria"

Icoana Maicii Domnului numita "Antifonitria", adica "Impotriva Graitoarea", este una dintre cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului din Sfantul Munte Athos. Icoana se pastreaza inca si astazi in Manastirea Vatoped, zugravita pe peretele stang al pronaosului bisericii celei mari. Candele ard neincetat in fata acestei icoane slab luminata de putina lumina ce intra printr-o mica fereastra.

Aceasta icoana isi leaga numele de fiica imparatului Teodosie cel Mare (379-395), numita Galla Placidia. In anul 385, dupa moartea primei sotii, Plachila, praznuita ca sfanta in ziua de 14 septembrie, imparatul Teodosie cel Mare s-a casatorit cu Galla. Din prima casatorie, imparatul a avut trei copiii (Arcadie, Honorie si Pulcheria), iar din a doua casatorie, el a mai avut o fiica, anume pe Galla Placidia, viitoarea mama a imparatului Valentinian al III-lea.

Icoana Maicii Domnului Antifonitria - Manastirea Vatoped

Manastirea Vatoped a fost intemeiata, potrivit traditiei locului, undeva pe la sfarsitul secolului al IV-lea, de catre imparatul Teodosie I cel Mare. In anul 382, trecand cu corabia de la Roma, spre Constantinopol, fiica imparatului, Galla Pacidia, a venit in Sfantul Munte Athos, spre a vedea si ea ctitoria tatalui ei.

Vrand sa intre in biserica, femeia a auzit o voce ca de tunet, zicandu-i dinspre icoana Maicii Domnului: "Ramai pe loc si sa nu mai cutezi a veni aici, de acum inainte. Cum indraznesti tu, o femeie, sa calci in acest loc?" Credincioasa fiind, fiica imparatului s-a smerit si a plecat in graba din Sfantul Munte Athos. Din dragoste si pocainta, femeia a ctitorit in incinta manastirii un paraclis, inchinat Sfantului Mare Mucenic Dimitrie.

Cine doreste desfiintarea "avaton-ului" ?

Desfiintarea "avaton-ului" este dorita de toti cei cu viata lumeasca, avand o minte axata pe turism secular si interese financiare. De asemenea, acest lucru este dorit de toti aceia care urasc sau dispretuiesc Biserica Ortodoxa de Rasarit, al carei Sfant Munte este "un varf de lance" in lupta cu duhurile lumii si cu diavolul, care lucreaza in chip viclean, spre piederea cat mai multora.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Desfiintarea "avaton-ului" este ceruta insistent de catre miscarile feministe, grupari de femei straine de dreapta credinta a Ortodoxiei si de orice cuviosie a vietii. Acestea isi cer dreptul de a vizita si de "a umbla" pe Sfantul Munte. Oare acesta sa fie singurul loc din lume pe care nu l-au "vizitat", spre a suferi de pe urma "avaton-ului?! Oare daca l-ar vizita si pe acesta, ar dobandi fericirea si odihna ?! Cate inselare cuprinde inima acestor femei. Niciodata nu vor avea  pace, odihna si liniste.

Mai mult inca, nici una dintre feministe nu isi doresc sa intre in Athos, pentru binecuvantari si minuni, atata timp cat exista legaturi puternice aruncate asupra femeilor care ar indrazni sa se atinga de Munte, ci mai ales din curiozitate si ambitie psihica.

In ziua de 8 ianuarie 2008, politia Sfantului Munte a dat afara din peninsula athonita un grup de femei si barbati (in jur de 500 de persoane), care au incalcat interdictia pasirii femeilor pe Sfantul Munte, avand drept scop o "profanare simbolica a locului", dupa marturia lor, ca protest concret impotriva "avaton-ului". Purtatoarea de cuvant a grupului, Kyriaki Malama, a spus, ignorant: "Este vorba de un act simbolic, am incalcat avatonul."

Avatonul si Sfantul Munte Athos

In ziua de 11 martie 2008, conducerea athonita a trimis o scrisoare oficiala de protest la adresa Patidului Parlamentar numit SIRIZA, adica "Uniunea Radicala de Stanga", privind ambitiile acestuia de a anula "avaton-ul". Partidul SIRIZA este cunoscut pentru pozitiile lui negative fata de "privilegiile" Bisericii Ortodoxe in societatea greceasca.

Soula Panaretou, responsabila a SYN, un mic partid de stanga, foarte progresist in ceea ce priveste problemele religioase, hiper-sensibile in Grecia, declara: "Muntele Athos este un anacronism in cadrul Uniunii Europene. Interdictia privind accesul femeilor ar trebui ridicata."

Pana in anul 1953, incalcarea "avaton-ului" nu era pedepsita in nici un fel de lege. Dupa acest an, ca urmare a debarcarii mai multor femei pe teritoriul Muntelui Athos, in timpul celui de-al IX-lea Congres International de Studii Bizantine, care a avut loc in aprilie 1953, la Tesalonic, statul grec a luat masuri. Astfel, decretul-lege numarul 2623, din anul 1953, hotaraste ca incalcarea "avaton-ului" sa atraga dupa sine o pedeapsa cu inchisoarea pentru o perioada cuprinsa intre doua luni si un an.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Parintele Macarie Simonopetritul, spune: "Prin anul 1960, existau deja previziuni, din partea responsabililor politici, de a transforma manastirile in hoteluri, de a face sosele asfaltate la standarde europene, de a transforma Muntele Athos intr-un soi de muzeu bizantin si de a-i concentra pe toti monahii in una sau doua manastiri, restul manastirilor urmand a fi transformate in muzee."

Ministrul Culturii din primul guvern socialist, actrita-politician Melina Mercouri (ministru intre anii 1981-1989 si 1993-1994), a propus, cu ignoranta, "ca monahii athoniti sa fie mutati la manastirile din Meteora si in alte cateva locuri, iar manastirile sa fie transformate in hoteluri, caci trapezele s-ar potrivi perfect pentru jocuri de noroc, iar chiliile ar oferi privelisti minunate asupra marii". Propunerea acesteia a scandalizat opinia publica mondiala, chiar si o seama de neortodocsi exprimandu-se impotriva.

Autonomia Sfantului Munte si "ajutorul" dat de Uniunea Europeana

In perioada de ocupatie otomana a Greciei, Sfantul Munte a scapat de desfiintarea "avaton-ului", cat si de distrugere, prin plata anuala a unei sume mari de bani. Autonomia Sfantului Munte a fost pastrata, in vremurile de mare incercare, prin ajutorul tuturor crestinilor din lume. Romanii, alaturi se sarbi, bulgari si rusi, au contribuit semnificativ la acest lucru.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

In perioada anilor 1960-1970, Sfantul Munte Athos cunoaste o criza monahala fara precedent, numarul vietuitorilor athoniti imputinandu-se dramatic. In aceasta vreme se ajunsese chiar sa se vorbeasca despre transformarea Muntelui Sfant in statiune turistica, iar a manastirilor in muzee, monahismul urmand a fi desfiintat, ori extrem de limitat.

In anul 2002, numarul calugarilor a ajuns la un total de 1610 de vietuitori. Astazi, numarul calugarilor s-a inmultit, insa odata cu aceasta s-au inmultit si primejdiile ce ameninta autonomia Sfantului Munte. Uniunea Europeana si Comisia Patrimoniului Mondial UNESCO au alocat fonduri enorme pentru dezvoltarea drumurilor si a cailor de acces spre manastiri, cat si pentru restaurarea manastirilor, a frescelor si a tuturor dependintelor acestora.

Din pricina alocarii acestor fonduri considerabile, majoritatea manastirilor athonite intreprind lucrari intense si ample de constructie, reconstructie si restaurare. La mai toate marile manastiri se pot zari macarale, schele si santiere (Marea LavraVatopedIviron, Xenofont, Dochiariu, Dionisiu, etc).

Potrivit unor calcule periodice, numai pana in anul 1998, Uniunea Europeana a dat 23,4 milioane de euro manastirilor din Sfantul Munte Athos, "pentru a-si conserva si restaura cladirile si mostenirea culturala". Cand totul va fi restaurat si rezidit cu bani veniti de la acestia, oare nu vor insista asupra anularii autonomiei Sfantului Munte ?!

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Aderarea Greciei la Uniunea Europeana, in anul 1981, a facut Peninsula Athos eligibila pentru fondurile de conservare ale Uniunii Europene. Cand a intrat in Uniunea Europeana insa, Grecia a negociat si a obtinut un statut aparte pentru Sfantul Munte Athos, anume dreptul Republicii Monahale Athonite de a-si pastra randuielile vechi de secole, printre care se numara si "avaton-ul", adica interdictia ca femeile sa intre pe teritoriul sau.

Statutul special al republicii este mentionat in protocolul semnat intre Grecia si Uniunea Europeana, la data de 6 noiembrie 1991, pentru intrarea in "spatiul Schengen". De asemenea, in declaratia greceasca din anul 1997, este reinnoit continutul declaratiei comune despre Sfantul Munte, declaratie anexata Actului final al Tratatului de Accesiune a Greciei la Comunitatea Europeana, in anul 1979.

Fondurile Europene pot face insa mult rau Sfantului Munte Athos, deoarece nici un banut nu se da gratuit in lumea aceasta, din partea necredinciosilor. Orice donatie poate ridica o pretentie.

Drept urmare, continuarea era fireasca. Astfel, la data de 15 ianuarie 2003, pretentia Parlamentului European impotriva "avaton-ului" se concretizeaza in rezolutia cu numarul A5-0451, din anul 2002, neobligatorie insa. "Parlamentul European cere ridicarea interdictiei care impiedica accesul femeilor pe Muntele Athos din Grecia, zona geografica de 400 de kilometri patrati, unde accesul acestora este interzis in virtutea unei decizii luate in anul 1045, de catre calugarii celor 20 de manastiri ale regiunii, decizie care violeaza astazi principiul universal recunoscut al egalitatii genurilor, al non-discriminarii, ca si legislatia comunitara asupra egalitatii, precum si dispozitiile relative la libera circulatie a persoanelor in cadrul Uniunii Europene."

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Presedinta "Comitetului pentru Drepturi si Sanse Egale pentru Femei", din cadrul Parlamentului European de la Strasbourg, anume grecoaica Anna Karamanou, lupta aprig pentru desfiintarea avaton-ului. Astfel, la data de 21 ianuarie 2003, la scurt timp dupa adoptarea rezolutiei Parlamentului European, ea a emis o declaratie din care citam:

"Aceasta decizie (avatonul) a fost luata cu o mie de ani in urma, in timpul perioadei intunecate a Evului Mediu in Europa si reflecta conditiile sociale ale acelei ere. Astazi, egalitatea genurilor si drepturile femeilor au fost acceptate si recunoscute universal. Prin urmare, aceasta decizie nu mai poate fi legitima, deoarece este in dezacord nu numai cu perceptia dominanta asupra drepturilor femeii, ci si cu religia crestina si credinta insasi. Ma intreb, pe ce Evanghelie, pe ce dogma se intemeiaza aceasta decizie, care interzice la jumatate din specia umana sa intre in Muntele Athos?

In societatile democratice nu pot exista tabu-uri. Respectul pentru traditie nu poate fi folosit ca alibi pentru restrangerea drepturilor omului si impunerea de discriminari pe baza de gen. Monahii athoniti trebuie sa-si reconsidere decizia care atribuie unuia dintre genuri un privilegiu negat celuilalt, tratandu-l pe ultimul (propriile lor mame) ca pe copiii unui Dumnezeu mai mic. Nici o traditie, nici un obicei nu poate fi deasupra respectului pentru drepturile omului si demnitatii umane.

Este demn de notat ca Uniunea Europeana a finantat generos regiunea monahala a Muntelui Athos pentru restaurarea si renovarea manastirilor si pastrarea comorilor culturale care apartin atat barbatilor, cat si femeilor. Nu mai este necesar sa spunem ca femeile platitoare de impozite din Europa au contribuit la aceste fonduri."

Aceeasi femeie, Anna Karamanou, deputata a Miscarii Socialiste Panelene Pasok, si fost euro-deputat, care s-a situat in fruntea luptei duse la Strasbourg pentru ridicarea acestei interdictii, spune: "Este o rusine sa stii ca pentru Muntele Athos se acorda subventii de milioane de dolari pentru renovarea manastirilor, printre contribuabili fiind si femei, care n-au totusi dreptul sa mearga in acele locuri.”

Avatonul si Sfantul Munte Athos

La data de 4 septembrie 2003, din partea Parlamentului European a venit o noua rezolutie, cu numarul A5-0281, care cere Guvernului Grec sa anuleze hotararea penala care impune o pedeapsa cuprinsa intre doua luni si un an de inchisoare, pentru femeile care incalca interdictia de a intra in Muntele Athos. Cu aceasta ocazie, se repeta deci cererea ca interdictia asupra intrarii femeilor in Muntele Athos sa fie ridicata.

Motivul invocat intotdeauna de necredinciosi este urmatorul: democratia nu permite discriminarea intre sexe. Un al doilea motiv este cel ridicat de feministele din Occident, care spun ca, din moment ce contribuie si ele, alaturi de barbati, prin impozite si taxe, la sprijinirea Sfantului Munte (prin fondurile alocate), si ele au dreptul de a avea aceleasi beneficii precum barbatii.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Nimeni nu este impotriva restaurarii si a repararii comorilor materiale din Sfantul Munte Athos, care zac in paragina de atata multime de ani, ci impotriva duhului modernist secular, care stinge flacara monahismului autentic. Finantarea lucrarilor de catre Uniunea Europeana are o intentie ascunsa, anti-crestina, urmarea finala fiind distrugerea autenticului duh monahal athonit.

Parintele Nicodimos, secretar al Sfintei Comunitati, care administreaza republica monastica athonita, spune: "Muntele Athos are o traditie de 1200 de ani, multumita unui decret al Bizantului. Acest statut trebuie pastrat pentru totdeauna".

Ce se va intampla daca "avaton-ul" se va desfiinta ?

Parintii din Sfantul Munte, spun intr-un glas: "Daca femeile intra aici, vine sfarsitul lumii. Asa ne-au invatat batranii nostri, asa au profetit sfintii nostri, care erau facatori de minuni, cuviosi, asceti sau nebuni pentru Hristos." Acest lucru este marturisit de toti parintii athoniti contemporani.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Sfantul Nil Athonitul, vietuitor in Sfantul Munte Athos intre anii 1612-1692, vorbeste despre momentul in care Maica Domnului va parasi Sfantul Munte Athos si nu il va mai ocroti, anume in momentul pasirii pe Munte a femeilor, zicand: "Ascultati, o, parinti, iata ca v-am spus propovaduirea lui Iona spre pilda, ca cel ce are urechi de auzit sa auda si sa nu se intoarca catre altele, spre vatamarea sufletului sau. Precum a deslusit acel filosof propovaduirea lui Iona, asa si eu va spun: precum magnetul nu a lasat fierul, la inaltime de patru vanturi lovindu-se, si apoi din pricina ruginei l-a lasat, si iarasi, dupa ce a fost curatit, l-a ridicat magnetul, asa este Doamna noastra, de Dumnezeu Nascatoarea, Acoperamantul binecredinciosilor, care a tinut Muntele acesta pana in ziua de astazi, precum magnetul pe fier. Si daca magnetul, fiind lucru neinsufletit, are atata putere, oare cata putere, tarie si indrazneala are Doamna noastra de Dumnezeu Nascatoarea?! Singuri vedem cum tine Muntele acesta cu atottiitoarea ei putere. Insa precum clatina vantul magnetul ca sa lase fierul, asa se ridica asupra acestui Munte neamurile, si in tot chipul umbla sa-l rapeasca din mainile Maicii Domnului, dar nu pot. In sfarsit se va lasa din mainile ei, nu din pricina slabiciunii ei, nici din puterea neamurilor, ci numai pentru pacatele celor ce locuiesc intr-insul, pentru ca acestea s-au facut ca o rugina inaintea Maicii Domnului. Ca, daca veti subtia gatlejul vostru cu postul si veti usca trupul vostru, dar intre voi nu aveti dragoste si unire, cu curatenia trupului vostru, nici un rod al dreptatii nu aveti."

Cand "avaton-ul" va fi desfiintat, atunci vom sti ca pentru pacatele noastre si pentru putina noastra rugaciune, Biserica Ortodoxa a fost lipsita de scumpul si nepretuitul Sfant Munte Athos. Cand dragostea si rugaciunea se imputineaza, urmarile nu intarzie niciodata sa apara, iar o lume lipsita de dragoste si rugaciune este o lume in care paganii si necredinciosii, oameni trupesti si straini de orice forma de vietuire duhovniceasca, fac ce vor, urmand poftelor trupului si setei de putere.

Teodor Danalache

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 114398

Voteaza:

Avatonul. De ce nu au voie femeile in Sfantul Munte Athos? 5.00 / 5 din 5 voturi. 28 review utilizatori.

Comentarii (28)

  • Diana-Maria ChelariuPostat la 2018-03-17 23:51

    Eu nu înţeleg ce fel de om(femeie) poţi să fii ca să vrei să treci aşa cu veselie peste ceva sfânt, adică peste Dumnezeu.

  • Cristian AlexandruPostat la 2016-05-06 21:43

    Dar ce împiedică oare femeile să nu îşi întemeieze un loc al lor, o mănăstire sau mai multe mănăstiri, unde să fie interzis accesul bărbaţilor?

  • Florentina VladPostat la 2014-05-27 13:27

    Nu femeile cad in prada ispitelor ,ci din contra barbatii.Si vin in completare cu ceea ce a spus Florentina Mihai.Am mai auzit de o Manastire pe nume Fratinei care se spune ca au "spus "un blestem impotriva femeilor. Dupa parerea mea stiu ca este pacat de a blestema. Eu personal nu pomenesc, la mine in casa nu se pomeneste si nici nu dau voie cuiva sa pomeneasca acest loc in prezenta mea PENTRU CA NU MA INTERESEAZA ACEST LOC.

  • Florentina Mihai Postat la 2013-08-14 23:23

    Din punctul meu de vedere consider ca ar trebui permis accesul femeilor pe Muntele Athos. Daca preotii si calugarii aceia se lasa ispititi de femei inseamna ca nu sunt suficienti de puternici si de credinciosi.Inseamna ca sunt firi slabe si de aceea nu pot accepta femei acolo. Ei trebuie sa infrunte fricile, pacatele nu sa fuga de ele.

  • George ParaschivaPostat la 2013-01-15 16:36

    Aceste feministe ar trebui sa isi vada de treaba lor si sa nu isi mai bage coada peste tot in special Muntele Athos.Avatonul nu trebuie niciodata desfintat ci trebuie pastrat si respectat in continuare.Avatonul a fost creat cu un scop special nu ca nu aveau ei ce face la aceea vreme ci era necesar.Nu am nimic impotriva femeilor dar dupa parerea daca va fi desfintat avatonul si femeilor li se va permite accesul nu va fi un lucru foarte bun.Sa nu uitam ce sa intamplat in gradina edenului , cand eva a cazut prada ispitei sarpelui si a mancat din pomul interzis chiar daca Dumnezeu a zis sa nu se atinga de acel pom, dupa care i-a dat si lui adam , dupa au fost izgoniti din aceea gradina, asa cred ca se va intampla in acest caz daca femeia va ajunge pe muntele Athos, va cadea prada ispitei si ii va ispiti si pe acei calugari. Nu va mai indoiti de aceste lucruri si va puneti atatea semne de intrebare.

  • boscu marinPostat la 2012-12-21 01:03

    Cate femei chiar si-ar dori si ,si-ar permite sa ajunga in acest loc? poate 5% din populatia planetei sau poate nici atat, ceea ce este putin.Cand un numar atat de mic doreste asa ceva se pun niste intrebari mai ales ca acest avaton este tinut si respectat de mii de ani.De ce sa ajuns la acest subiect chiar si in politica? Pana la urma cine nu vrea sa respecte o lege se numeste un impostor . Ce este un impostor ?? Daca acel pamant este donat, cumparat, ..... de ce si-ar dori cineva sa ajunga tocmai acolo? Daca acel pamant ar fi ultima legatura cu Dumnezeu se merita oare o incercare? O persoana in toata firea cu intentii bune ar putea intelege cel putin o data ca Nu este voie.

  • popescu doina corinaPostat la 2011-06-28 12:19

    Doamne apara-ne,cu puterea ta.Nu tb.lasate femeile sa intre,fiindca numai curiozitatea le anima int-adevar.Sunt de acord cu autorul ,nu isi vor gasi linistea niciodata .Nu trebie lasat diavolul sa isi faca loc prin ,,asa numitii ,,purtatori ai drepturilor la egalitate a femeilor.Daca nu ar fi fost respectul si credinta in legile drepte ale lui Dumnezeu ,nu am mai fi fost pana acum.Cred cu tarie ca atunci cand vor intra femeile pe muntele ATHOS se va sfarsi lumea,Maicuta Domnului isi va lua mainile de pe acest taram atat de sfintit.Sa nu ii lasam pe ,,europeni,, cum le spune asa de frumos parintele Paisie Aghioratul SA NE IA ATHOSUL.Chiar daca este taram grecesc este BASTIONUL CREDINTEI ORTODOXE,inima ortoxiei rasaritene.Felicitari autorului pt.acest articol.

  • antuza Postat la 2010-09-29 02:15

    Si asi mai vrea sa fac o completare. Daca s-ar da vreodata vreo lege de catre Parlamentul European, care ar permite femeilor sa intre in Sf. Munte Athos, aceasta lege ar fi votata de o majoritate masculina, pentru ca in Parlamentul European NU domina numeric femeile. In aceste conditii, nu cred ca vina ar putea fi aruncata din nou exclusiv asupra femeilor ca si gen uman creeat de Dumnezeu, ci vinovati vor fi si barbatii care au votat o asemenea lege.

  • antuza Postat la 2010-09-29 02:04

    Cred ca problema este pusa gresit atat din partea femeilor, cat si din partea barbatilor. In primul rand femeile care ar vrea sa intre in Sf. Munte Athos sunt foarte putine numeric, si nu sunt ortodoxe. Rareori, sau chiar deloc ai putea vedea o femeie ortodoxa dornica sa incalce o porunca a Maicii Domnului. In al doilea rand, vad o incrancenare prea mare a barbatilor fata de femei. De ce oare? Spunea un domn ca femeile vor drepturi egale cu barbatii, si adauga ca vor sa tina predici in biserici si sa devina preoti (preotese). Cate femei o fi intalnit acel domn care sa fi avut astfel de dorinte? Cred ca in ortodoxie asa ceva nu este de intalnit. Eu cel putin nu am auzit NICIODATA vreo femeie ortodoxa exprimandu-si dorinta de a ajunge preot. Este cel putin o exagerare, daca nu o rautate gratuita din partea celui care a facut aceasta afirmatie. Femeile cred ca vor intr-adevar sa aiba drepturi egale in societate, ca si cetateni ai unei tari, la fel ca si barbatii, adica sa aiba aceleasi drepturi la asigurarile de sanatate de exemplu, aceleasi drepturi de a fi protejate de legile tarii, aceleasi drepturi de a fi respectate ca orice fiinta umana. Astea cred eu ca s-ar putea numi drepturi egale ale femeilor cu barbatii.

  • florinel ciucar Postat la 2010-09-26 18:15

    Dupa aceasta dorinta a femeilor ce va mai urma???????Cred ca vor cere dreptul de a tine predici in biserici, drepturi egale cu barbatii..........ca doar de pana acum avem doar preoti nu stiu cum sa le numesc pe ele in locul preotilor,preotese ?? (sunt sotiile preotilor) dar nu fac slujbe,casatorii ,inmormantari.Ma mir ca pana acum nu le-a venit ideea.Sa lasam lucrurile sfinte asa cum a dorit Dumnezeu sa ne oprim odata din dorintele nepermise cat da cat macar.Dumnezeu sa le lumineze mintile acelor femei si ele sa lase locul asa sfant cum a fost pana acum.Doamne ajuta.

  • azaleea azaleeaPostat la 2010-09-20 23:05

    Femeile reprezinta o ispita. Penntru ca rugaciunile care se fac in Sfantul Munte sa fie puternice, ispitele trebuie indepartate.

  • Postat la 2010-09-15 09:15

    draga claudia,,sfarsitul lumii nu va venii daca femeia calca acolo,,,,oricum este in spatele nostru la un sfert de pas,,,,,,,priviti tipurile,dezastrele,,soarele,,,,,,dzeu sa ne ajute sa intelegem cu adevarat voia lui,,,,

  • claudia halonPostat la 2010-09-13 15:22

    Daca Maica Domnului a hotarat sa fie asa, apoi asa sa ramana in veac! Ma intriga tupeul si impertinenta unor "feministe" care vorbesc in numele tuturor femeilor. "Feminismul este o doctrina sau atitudine filozofica, politica si sociala bazata pe egalitatea dintre sexe.Asta nu are nimic de-a face cu cele ce a hotarat Dumnezeu. Ce cauta ele sa schimbe in religie?Oare asta nu tine putin de vremurile cele din urma? Toata presiunea ce a inceput sa se faca asupra ortodoxiei prin ecumenism, presiunea asupra Muntelui Athos, toate lovesc in biserica Lui Hristos si in sufletele noastre de crestini.Fratilor,Biserica Lui Hristos nu va pieri niciodata!Sa ne unim toti si sa ne rugam ca sa nu reuseasca cineva vreodata sa strice obiceiurile de la Muntele Athos!Inseamna ca n-am inteles nimic din sacrificiul Domnului nostru Iisus Hristos de a-l scoate pe Adam din Iad! Sa ne rugam sa nu se intample asa ceva caci , asa cum spun Parintii , apoi va veni sfarsitul!

  • mia danPostat la 2010-09-13 08:16

    "Pentru a-i pune la adapost de diferitele pretentii ale locuitorilor din Peninsula Chalcidica, imparatul Vasile I Macedoneanul, printr-un decret emis in anul 885, a oprit trecerea ilegala peste Canalul Xerxes, declarand in mod oficial Athosul ca "loc al calugarilor" si i-a scutit de plata oricarui fel de taxe catre Stat. Aceasta masura a fost reconfirmata de Leon al VI-lea Filozoful, in anul 911, si de Roman I Lecapenul, in anul 920, care le-au ingaduit sa-si agoniseascasi bunuri personale." De aici inteleg ca acest teritoriu a fost donat oficial, 'cu acte in regula' unei comunitati. Deci este proprietatea indubitabila a acestei comunitati.Facand abstractie ca ei sunt calugari si crestini cine oare are dreptul de a incalca un teritoriu apartinand unui proprietar fara acordul acestuia? Oare poti incalca dreptul de proprietate ? Oare nu cumva discriminarea este nu fata de femei ci fata de acest drept al proprietatii universal valabil si inviolabil, dar nu pentru comunitatea Sfantului Munte ! Oare chiar a orbit cel rau ochii si priceperea atator persoane incat sa nu inteleaga ca nu poti intra in curtea si casa si intimitatea unei persoane si a unei societati fara acordul acesteia ? Atunci de ce exista granite pazite? De ce exista garduri si paznici? De ce exista legi foarte aspre de incalcare a tuturor proprietatilor ? Numai Sfantul Munte este o exceptie?

  • Postat la 2010-09-12 14:48

    buna,,,, nu imi pare normal ca femeia sa nu poata ajunge pe munte,,,oare dzeu nu ia creat barbatului din coasta o femeie??oare nu in unitate trebuie sa ne rugam????cum putem spunbe ca suntem tari in credinta daca nu rezistam ispitei?????atunci cu ce ne luptam spiritual daca nu privim la nimik?????dzeu spune sa ne rugam unii pt altii nu sa aruncam legaturi puternice(adica blesteme) asa cum se spune ca sunt aruncate impotriva femeilor... oare lui dzeu ii place?????totusi biblia spune ca din respect pt unii sa respectam unele lucruri,,dzeu sa ne lumineze pe toti

  • Mihaela Ramona StancuPostat la 2010-09-11 13:44

    In fata lui DUMNEZEU suntem egali; femei si barbati; DOMNUL Isus Cristos s-a nascut dintr-o femeie; adica de ce aduce FEMEIA ghinion? Numai prostia din capul barbatilor care au inventat razboaiele, crimele si jaful(Cain, care a fost primul criminal cunoscut in istoria omenirii e barbat, nu?)numai ei au putut scoate o asemenea ineptie.

  • Ramona DumPostat la 2010-09-11 12:31

    Si eu sunt femeie si recunosc ca ma intereseaza un singur lucru pe care nu il inteleg: de ce este interzisa intrarea in anumite locuri a femeilor. Doar atat m-ar interesa si mi-ar placea sa aflu. Am inteles din articolul asta ca asa a fost porunca Maicii Domnului. Tot ma intereseaza DE CE, dar nu cred ca voi afla vreodata. Si cu toate astea, sunt de acord sa nu se distruga nimic doar pentru niste femei care sunt curioase sa intre acolo. Si apoi, sunt poze peste tot. Putem spune ca am vazut cam ce e in locul asta. Da, e frumos acolo, dar mai exista alte mii de locuri frumoase pe lumea asta. De ce tocmai ce e interzis le atrage pe femeile astea nebune care vor sa strice niste lucruri sacre? In loc sa ma stresez atat precum feministele si alte femei, mai bine si-ar face si femeile un loc sacru (pe care oricum il avem si este sufletul nostru, in care este interzis accesul oricui vrem noi). Multumim pentru acest articol! A fost foarte interesant. Am aflat mai multe despre Muntele Athos decat stiam deja.

  • Vasa NastaPostat la 2010-09-11 11:22

    PREA SFANTA NASCATOARE DE DUMNEZEU, MAICA LUMINII ROAGA-TE FIULUI TAU SI MANTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS SA SE PAZEASCA LOCURILE SFINTE, care ne vor aduce si noua crestinilor ortodocsi lumina cea Pururea Fiitoare a Domnului nostru Iisus Hristos ! Asa sa ne ajute Dumnezeu ! Amin.

  • Vasile IonPostat la 2010-09-11 09:37

    Eu as ridica o alta intrebare: Cele (ca in general e vorba de ele, nu de ei) care doresc acest lucru sunt cu adevarat FEMEI? In celalalt inteles al cuvantului, nu in intelesul fizic.... caci la nastere probabil au fost femei...

  • Tudor StefanPostat la 2010-09-11 01:34

    Primul lucru care m-a frapat în momentul în care am ajuns pentru prima oară pe Sfântul Munte a fost lipsa din dreapta şoferilor a feneilor. M-am obişnuit să văd alături de un şofer şi o femeie. E ceva intrat în firescul lucrurilor. Cu cât maşina este "mai 4x4" şi femeia din dreapta şoferului este mai "playboy". Aici, pe Athos, nimic; în dreapta şoferului era gol! Mi s-a părut ciudat şi faptul că există aşezări umane cu case, activităţi domestice şi/sau comerciale fără femei. Interesant este că după o perioadă mai mult sau mai puţin îndelungată de şedere pe Sfântul Munte, vizitând în drum spre casă o biserică de mir unde se boteza un copil, am fost şocat de naşa care purta o rochiţă roşie, mulată pe un corp bine şi generos conturat şi având un decolteu profund. Desigur că tensiunea din grupul nostru a crescut şi celor tineri a început chiar să le tremure glasul. Păi în biserică ori ne rugăm, ori ce facem? Şi dacă există o comunitate de călugări izolată de tumultul unei vieţi sexuale de ce să nu respectăm străduinţele acestor oameni şi de ce să nu-i sprijinim în încercarea lor de a cultiva virtutea castităţii? Se povesteşte că un călugăr athonit era foarte tulburat de frumuseţea Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu zugrăvită într-o anume icoană, încât nu reuşea să se concentreze asupra rugăciunilor. Cerând ajutor de la Sfânta Fecioară nu mică i-a fost mirarea când, într-o dimineaţă, a observat că chipul Sfintei Fecioare din icoana mult îndrăgită de el este mult mai urât. Deci dacă Sfânta Fecioară şi-a modificat chipul zugrăvit într-o icoană pentru a ajuta un singur călugăr în efortul acestuia de a se desăvârşi, atunci noi de ce n-am respecta o simplă cutumă? Da, desigur, din pură curiozitate dar şi poate din pricina zicalei: "fructul oprit e dulce". Şi dacă tot am ajuns la fructul oprit... Spunea cineva că marea greşeală a lui Adam a fost că nu şi-a dat seama că Dumnezeu poate să mai facă o Evă după ce prima ar fi murit în urma consumării fructului oprit. Mare lucru şi înfrânarea aceasta. Şi dacă tot vorbim de înfrânare, de ce nu încearcă femeile să o practice (prin a înceta de a-şi dorii să intre pe Sfântul Munte) şi ne tot reproşează nouă că dacă vedem o muiere ne smintim? Şi aici îmi aduc aminte de ispitirea unui călugăr de către o femeie de moravuri uşoare, care în disperare de cauză, ajunge să se dezbrace în faţa călugărului, doar, doar îl va zminti. Călugărul, privind-o lung spune cu glas tare: "Ce frumos trup a creat Dumnezeu!" şi a plecat. Iată ce înseamnă înfrânarea. Să vezi frumuseţea creaţiei divine peste tot fără a ceda ispitelor.

  • daniela cristePostat la 2010-09-10 23:56

    nici eu nu inteleg aceasta curiozitate s-au poate de ce nu e voie asta le deranjeaza .De ce ar trebui anulat ceva ce se respecta de mii de ani.Acei calugari in slujbele lor se roaga si pt. noi femeile.Doamne ajuta.

  • mihai blidarPostat la 2010-09-10 22:00

    Muntele Athos este un munte sfânt. Dacă femeile nu au voie să meargă acolo este pentru faptul că aşa a voit Maica Domnului, care este ocrotitoarea acestui sfânt munte. Femeile vor să meargă acolo pentru că în spatele acestei maşinaţii se ascunde diavolul care nu vede cu ochi buni rugăciunea şi dragostea pentru Dumnezeu. Se încearcă orice dezbinare, pe orice plan:spiritual, cultural, economic. E duhul secolului. În loc de rugăciune, dragoste şi post ne trebuie cazinouri, jocuri de noroc, turism, hoteluri...Iar când vom merge în cealaltă viaţă, ce-i vom spune lui Hristos? Doamne am avut nevoie să mă joc cărţi, să dezbin şi altele de acest gen. Iar Mântuitorul ne va spune: Da? Atunci mergeţi la acela care va îndemnat să jucaţi cărţi şi de care aţi ascultat, că Eu am voit ca voi să aveţi dragoste între voi şi să vă rugaţi şi de ce n-aţi făcut-o? Cum ne vom putea noi ruga când încălcăm legea care a fost aşezată de Maica Domnului? Şi de ce să vină femeile acolo? Şi cum să vină: în decolteuri, fuste scurte, pantaloni, pentru ce???? Să smintească călugării, da. Oare dacă vor trimite bani şi pomelnic nu au mai mult folos duhovnicesc? Şi dacă ele se roagă la Maica Domnului credeţi că nu le ajută? Ba da, chiar foarte mult. Doar că cele care se roagă la Maica Domnului şi sunt credincioase nu vor să încalce legea avatonului, ci se smeresc, pe când celelalte ????? Să ne ajute Preasfânta Fecioară să cugetăm cele drepte pentru mântuire şi să respectăm voia Maicii Domnului pentru că sfârşitul lumii se c-am apropie, prin multele lucruri şi fărădelegi care se fac, iar noi tot în păcate trăim. Şi femeile să se roage mai mult, cu multă dragoste şi credinţă şi să lase sminteala în pace, că NU E BINE.

  • Daniela TeahaPostat la 2010-09-10 16:48

    Sunt femeie, dar nu inteleg curiozitatea asta fata de ceva ce e interzis. Si pot sa accept si sa respect o lege care spune ca femeile nu au voie in cutare loc. La fel cum femeile nu au voie sa intre in altar. E acelasi lucru. Plus ca mare majoritate a femeilor din lume nici nu ar merge vreodata pe Sf. Munte, din diferite motive, imposibilitate din cauza distantei sau a banilor, dezinteres etc. Asa ca de ce sa se ridice avatonul pt. cateva femei care tin ele mortis sa vada ce e acolo. Si ce-ar castiga intr-adevar daca ar vedea? Ar fi multumite sufleteste ca au tulburat linistea unor monahi care propriu zis tin lumea prin rugaciunile lor, lume care le cuprinde inclusiv pe aceste femei curioase.

  • Cristina CerneaPostat la 2010-09-10 14:58

    Eu nu-mi doresc sa merg in Athos si nici nu sunt feminista. Totusi mi se pare nedrept si necrestin acest avaton. Nu e vorba ca femeile sa intre acolo, sau sa se faca turism ci de simbolul in sine. Ma doare ca este atata inversunare impotriva femeilor, si nu cred ca Maica Domnului a fost impotriva lor si a fost atat de dura. Este clar si de inteles ca monahii au probleme legate de femei si de asta au pus avatonul. Poate ca ar fi bine sa existe si un avaton similar pentru femei. Sa aibe si maicile asa un drept la pace si izolare, fara turism. Sa aibe acces numai preotul lor si in rest sa fie opriti barbatii. Cum de n-a lasat Maica Domnului asa ceva si pentru femei. Si femeile sunt ale Domnului. Biserica nu poate pune diferente si bariere intre sexe.

  • FULEA DanPostat la 2010-09-10 14:56

    Avatonul este intr-adevar o regula speciala mai ales prin aplicarea la un spatiu complex si destul de intins. Solicitarile de renuntare la avaton sunt in mod evident izvorate numai de la unii care nu au inteles aspecte elementare ale credintei ortodaoxe. In ziua de azi solocitarea este cu atat mai putin de inteles si datorita faptului ca mijloacele media au facut posibil ca Muntele Athos sa fie cunoscut suficient de bine si de orice femeie care si-ar dori aceasta. Se pare ca cei ce vor renuntarea la avaton nu au inteles ca Athosul este un tinut rezervat pentru o singura femeie si anume pentru Maica Domnului, patroana tinutului care umple tinutul prin spiritul ei si astfel il poate lega de orice femeie cu adevarat credincioasa. Dan Fulea

  • Luminita-Gabriela BoldeaPostat la 2010-09-10 11:48

    De ce oamenii trebuie sa strice tot ce este Sfant.Nu inteleg de ce le trebuie neaparat femeilor sa intre in Sfantul Munte daca este lege scrisa de mii de ani si consecintele intrarii femeii in Sfantul Munte sunt grave? De ce vor neaparat sa savarseasca acest mare pacat! Fie ca Bunul Dumnezeu sa le deschida mintea si sufletul. Doamne ajuta!

  • felicis felicisPostat la 2010-09-10 10:01

    Nu inteleg aceasta obstinatie la femei de a intra unde nu au voie. Decizia de avaton luata de calugari in 1045,trebuie respectata si nu aduse argumente de tot felul(de pilda ca si ele platesc taxe sau egalitatea intre femei si barati). Consider ca sunt argumente perverse si lipsite de respect pentru traditia locului.Si la urma urmelor la ce le-ar folos daca ar intra acolo? Evident,la nimic.

  • adina ardeleanPostat la 2010-09-10 08:52

    Eu nu inteleg problema femeilor aici! Doar monahii se roaga pt ele !!E mai importanta rugaciunea decat sa vezi un loc.Si de ce sa nu aiba barbatii un loc sfant in care sa mearga, iar femeile locul lor!Calugarii aceia se feresc cat pot de lume, dar lumea nu ii lasa sa traiasca!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE