Manastirea Vatoped - Sfantul Munte Athos

Manastirea Vatoped - Sfantul Munte Athos Mareste imaginea.

Manastirea Vatoped este una dintre cele mai mari si importante manastiri din Sfantul Munte Athos, avand una dintre cele mai mari obsti de calugari din munte. Manastirea situata in partea de nord-est a peninsulei Athos, este inchinata Bunei Vestiri, pranuindu-si hramul in data de 25 martie, in aceasta zi avand loc mare priveghere si procesiune.

Pe o carare ce porneste din Careia, se merge pe poteci racoroase si tainice, parte urcand, parte coborand, spre indepartata manastire Vatoped. Pe drum, masinile parcurg mai bine de 20 de kilometri, pe drumul forestier. Cararile spre Vatoped sunt insa incarcate de mari trairi duhovnicesti.

A doua, ca marime, in Sfantul Munte Athos, manastirea Vatoped a fost intemeiata, potrivit traditiei locului, undeva pe la sfarsitul secolului al IV-lea, de catre imparatul Teodosie I cel Mare. Ctitorul ei cel dintru inceput a fost insa Sfantul imparat Constantin cel Mare.

Manastirea Vatoped - Sfantul Munte Athos

Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia. Muntele Athos este un munte cu inaltimea maxima de 2.033 metri - Varful Athon - ce isi inalta culmea de piatra pe o peninsula lunga de 60 de kilometri si lata de 8-12 kilometri, aria totala a acestuia fiind de 360 de kilometri patrati. Careia - Karyes - este capitala Athosului, iar portul de acces catre aceasta se numeste Dafne - Daphne. Din Careia se pleaca spre toate manastirile din Sfantul Munte.

Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avand capitala la Careia. Sfantul Munte gazduieste douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele.

Cele douazeci de manastiri atonite sunt urmatoarele: Manastirea Marea Lavra, Manastirea Vatoped, Manastirea Iviron, Manastirea Hilandar, Manastirea DionisiuManastirea Cutlumus, Manastirea Pantocrator, Manastirea Xiropotamu, Manastirea Zografu, Manastirea Dochiariu, Manastirea CaracaluManastirea Filoteu, Manastirea Simonos Petras, Manastirea Sfantul Pavel, Manastirea Stavronichita, Manastirea Xenofont, Manastirea Grigoriu, Manastirea Esfigmenu, Manastirea Sfantul Pantelimon si Manastirea Constamonitu. Pe langa marile manastiri mai functioneaza inca 12 schituri si o multime de chilii monahale ortodoxe, in care traiesc multime de calugari ortodocsi.

Manastirea Vatoped - scurt istoric

Manastirea Vatoped, a doua in ierarhia manastirilor athonite, dupa Manastirea Marea Lavra, a fost construita, asa cum ne spune traditia, de insusi Sfantul Imparat Constantin cel Mare (324-337). Distrusa apoi de Iulian Apostatul, ea ar fi fost rectitorita de Teodosie cel Mare (379-395) in semn de multumire catre Maica Domnului pentru salvarea minunata a fiului sau, Arcadie.

Legenda ne spune ca Arcadie calatorea cu o corabie care a naufragiat in apropierea fostei Manastiri Vatoped, iar Maica Domnului a fost cea care l-a salvat in mod minunat, aducandu-l la tarm, langa o tufa de maracini. De aici si numele manasirii, care se trage din cuvintele grecesti "vato" (tufa) si "paedion" (copil), adica "copilul din tufis".

In veacul al IX-lea, pe la anul 860, manastirea a fost iar pradata, de catre piratii beduini siriaci. Reintemeierea manastirii in secolul al X-lea a fost providentiala, intre anii 972-985, ea fiind rezidita de trei iubitori de viata monahiceasca. Manastirea Vatoped a fost recladita de Atanasie, Nicolae si Antonie, trei crestini instariti, veniti din Adrianopole, cu intentia de a se calugari si a ridica o manastire cu averea lor. Sfantul Atanasie Athonitul a fost cel care i-a indreptat catre ruinele Manastirii Vatoped.

Cladirile actuale ale manastirii au fost zidite in vremea imparatului bizantin Manuel I Comneanul. Imensa arhiva a Manastirii Vatoped pastreaza hrisoave de la imparatii bizantini si patriarhii Constantinopolului, de la printii Serbiei si tarii Rusiei si nu mai putin de 14.000 de documente care marturisesc despre purtarea de grija a vrednicilor de pomenire voievozi ai Tarilor Romane.

Sfantul Voievod Stefan cel Mare al Moldovei a ridicat la Vatoped arsanaua (portul) pentru corabii. Pisania acesteia, un basorelief in marmura alba, asezata acolo la anul 1496, il infatiseaza pe domnitorul ctitor inchinand-o Maicii Domnului cu Pruncul in brate. Sfantul Voievod Stefan cel Mare, cu coroana voievodala pe cap, inchina Maicii Domnului cu Pruncul in brate o bisericuta. Dedesubt, sta asezata stema Moldovei cu capul de zimbru si anul constructiei, 1496. Pisania poate fi vazuta si astazi, in latura dinspre mare a cladirii.

Sfantul Neagoe Basarab a zidit o biserica cu hramul "Sfantului Brau al Maicii Domnului", o pivnita mare, vinaria, hambarele, bucataria si camari pentru paine. Tot el a reconstruit turnul Prea Sfintei Fecioare si a acoperit biserica cea mare cu plumb. In Viata Sfantului Nifon ni se mai spune ca Neagoe Basarab a daruit Manastirii Vatoped un mar de aur cu pietre pretioase, pentru icoana Maicii Domnului Vimatarissa, care insa nu s-a mai pastrat pana in zilele noastre.

Alexandru Lapusneanul, Ieremia Movila si Vasile Lupu au ajutat si ei cu mari danii si mosii. Este precizat ca Sfanta si MareaManastire Vatoped a avut nu mai putin de 24 de manastiri inchinate (metocuri) in tarile romane, cele mai de seama fiind Manastirea Golia, din Iasi, Manastirea Slatina, din Suceava, si Biserica Precista, din Galati.

Manastirea are 12 paraclise in interior si 19 in exterior. Dintre acestea, cinci sunt incorporate in biserica centrala. De o parte si de alta a Bisericii centrale a Bunei Vestiri se afla Paraclisul Sfantul Nicolae si Paraclisul Sfantul Dimitrie. Pe mosia acestei manastiri se afla trei schituri romanesti: Schitul Sfantul Ipatie, Schitul Sfantul Ioan Botezatorul si Schitul Sfantul Gheorghe. Schitul romanesc Colciu, aflat in purtarea de grija a manastirii, este schitul in care a vietuit Parintele Dionisie Ignat.

Manastirea Vatoped - arhitectura

De pe coama dealului dinspre Careia, manastirea se infatiseaza tainic, dupa padurile dese. Privind spre golful Marii Egee, se vede, in toata splendoarea lor, contururile cladirilor masive si turnurile bisericii si ale paracliselor.

Manastirea Vatoped este o fortareata, printre cele mai mari si bine zidite din intreg Sfantul Munte. Desi manastirea este inconjurata de ziduri inalte, de jur-imprejurul ei rasar, ca ciupercile, casute mici, cu cerdacuri inalte, semn ca in ele traiesc schimnici, sau muncitori care, si aici, restaureaza sau reconstruiesc din temelii parti din cladirile distruse de vreme.

Forma curtii poligonala, pietruita cu dale, cladirile inalte cu zeci de incaperi, turnul de aparare cu ceas, biserica centrala si paraclisele, culoarele boltite cu caramida de samota, pridvoarele lungi, sprijinite de stalpi sculptati in lemn masiv sunt dovezi ale vechimii manastirii. In interiorul curtii se afla biserca centrala, turnul cel mare, clopotnita, trapeza, paraclisul cel mare, cat si nenumarate chilii, magazii si dependinte.

Edificiul cel mai pretios al manastirii Vatoped este in primul rand biserica centrala. Purtand numele Maicii Domnului, biserica construita in cel mai autentic stil bizantin, cu o pictura murala reprezentand scene biblice, este de o mare simplitate, figurile sfintilor expresive, umane, contrasteaza cu implantarea unui imens mozaic, viu colorat, unicat in Muntele Athos.

Pe unul din peretii de la intrarea in biserica se vede inca stema Tarii Romanesti, sapata in marmura. Numele domnitorilor romani sunt binecunoscute la Vatoped: Sfantul Stefan cel Mare, Sfantul Neagoe Basarab, Alexandru Lapusneanu, Vlad Vintila, Vasile Lupu si Sfantul Constantin Brancoveanu.

Icoanele imparatesti au fost daruite manastirii in anul 1635, de catre domnitorul Matei Basarab. In ele se regasesc lin canoanele religioase si pecetea originala a scolii de pictura romanesti pe care o s-o regasiti in mai toate manastirile, atat din Moldova cat si din Tara Romaneasca.

Biserica centrala a fost zugravita in jurul anului 1312, de catre renumitul zugrav Manuel Panselinos din Tesalonic. Biserica a fost reparata de Neagoe Basarab, iar usa acesteia a fost sculptata cu bani dati de Alexandru Lapusneanu. Biserica paraclis a manastirii, inchinata Sfantului Brau al Maicii Domnului, a fost construita de Sfantul Neagoe Basarab, in anul 1520. In partea dreapta a intrarii in biserica se afla fantana pentru aghiasma. Trapeza a fost zidita undeva prin secolul al XII-lea si zugravita in fresce in anul 1786.

 

Manastirea Vatoped - icoanele facatoare de minuni si alte sfinte odoare

In aceasta sfanta manastire au vietuit, pentru o buna bucata de vreme, Sfantul Grigorie Palama si Sfantul Maxim Grecul, dimpreuna cu alti multi sfinti. Tot aici au fost tunsi in monahism si printul Serbiei, Simeon Nemanja, impreuna cu fiul sau, Sava. Mai tarziu, imparatul bizantin Ioan al IV-lea Cantacuzino va fi tuns ca monah cu numele de Ioasaf.

 

Manastirea Vatoped adaposteste si cateva din cele mai de pret odoare ale sfintei noastre ortodoxii. Aici se pastreaza Braul Maicii Domnului, o parte din Sfanta Cruce a Mantuitorului si o parte din trestia cu care I s-a dat buretele cu otet, o cruce a Sfantului Constantin cel Mare, sfinte moaste cum ar fi capul Sfantului Ioan Gura de Aur (urechea stanga este neputrezita; la aceasta i-a talcuit ingerul Sfanta Evanghelie si a ramas neputrezita, spre marturie ca a fost adevarata talcuirea ingerului) si cel al Sfantului Grigorie de Nazianz, acesta din urma ferecat la 1709 de Maria Doamna, sotia lui Serban Cantacuzino. In biserica se mai pastreaza si un deget al Sfantului Ioan Botezatorul simana Sfantului Grigorie Decapolitul, daruita de doamna Maria Cantacuzino.

 

Doua cruci de la Sfantul imparat Constantin cel Mare, facute dupe modelul celei care i s-a aratat pe cer, inainte de a incepe lupta cu Liciniu, se pastreaza pe Sfanta Masa. In manastire se mai pastreaza si paharul oferit de Manuel Comneanul, renumit ca izvorator de tamaduiri impotriva otravurilor.

Istoria manastirii se impleteste cu istoria icoanelor minunate, prin care Maica Domnului a dat semne ale dragostei sale, ferind manastirea de atacurile piratilor, inmultind untdelemnul in camarile acesteia si vindecand de boli sau pedepsind indrazneala unor vietuitori din manastire, a Imparatesei Placidia sau a turcilor.

 

Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului care se pastreaza la Manastirea Vatoped, sapte la numar, sunt: "Vimatarissa", adica "Altarita", "Paramythia", adica "Mangaietoarea", "Pantanassa", adica "Vindecatoarea de cancer", "Elaiovrytissa", adica "Izvoratoarea de untdelemn", "Antiphonitria", adica "Impotriva glasuitoarea", "Esphagmeni", adica "Cea Injunghiata" si "Pyrovolitheisa", adica "Cea Impuscata", aceasta din urma aflata deasupra portii de intrare in manastire.

Icoana Maicii Domnului "Ctitorita" a fost ascunsa de navalirea paganilor, de un calugar, intr-o groapa, sub Sfanta Masa, cu o lumanare aprinsa in fata ei, iar dupa 72 de ani a fost gasita icoana in cel loc, cu lumanarea inca arzand. Calugarul respectiv fusese luat prizonier de pagani si cand a ajuns la manastire, dupa 72 de ani, le-a spus calugarilor sa sape in acel loc si astfel au gasit icoana.

 

Icoana Maicii Domnului "Junghiata" a fost lovita de un diacon, suparat fiind pe bucatar, fiindca nu a vrut sa-i mai dea mancare, cand a intarziat la masa. Diaconul a lovit icoana cu un cutit si imediat a curs sange din icoana. Diaconul si-a venit in fire si si-a dat seama de greseala facuta si s-a rugat Maicii Domnului sa-l ierte neclintit in fata icoanei, iar dupa cativa ani Maica Domnului i-a spus ca l-a iertat dar mana care a lovit icoana va da socoteala la judecata lui Dumnezeu. Iar dupa moartea lui mana respectiva i-a ramas uscata ca marturie.

 

Icoana Macii Domnului "Izvabitoarea de barbari" arata inainte de aceasta minune ca o icoana obisnuita. Portile manastirii se tineau inchise in timpul noptii de navalirea paganilor, iar dimineata se deschideau. Un calugar s-a inchinat acestei icoane dimineata, iar Maica Domnului i-a vorbit din icoana si i-a spus sa nu deschida portile manastirii, fiindca sunt piratii la porti si vor prada manastirea si o vor incendia, atunci Mantuitorul isi ridica mana si ii acopera gura Maicii Domnului si ii spune sa-i lase in pace pe calugarii acestia, fiindca nu fac voia lui, atunci Maica Domnului ii apuca mana Mantuitorului si o lasa in jos si spune din nou acelasi lucru. Iar icoana ramane asa. Intr-adevar piratii erau la portile manastirii si astfel s-a izbavit manastirea si calugarii de distrugere.

 

Icoana Maicii Domnului "Antifomitria" este una foarte veche. Astfel, in anul 382, fiica lui Teodosie cel Mare vine la ctitoria tatalui sau, sa vada cum decurg lucrarile de reparatie, si se inchina la icoana Maicii Domnului. Din icoana se auzi: "Ce cauti aici? De acum incolo sa nu mai calce picior de femeie pe aici." De atunci s-a interzis accesul femeilor in Muntele Athos.

Biblioteca manastirii numara cca 40.000 de carti tiparite si 2.000 de codice manuscrise. Intre acestea se pasreaza unele de o valoare inestimabila pentru cultura si istoria universala, din care mentionam numai cea mai veche copie dupa "Geografia" lui Ptolemeu (secolul XIII) si o copie din secolul IX a Psalmilor lui David, purtand pe prima pagina semnatura imparatului Constantin Monomahul.

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 38617

Voteaza:

Manastirea Vatoped - Sfantul Munte Athos 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE