Cea mai buna reteta de post

Cea mai buna reteta de post Mareste imaginea.

Cea mai buna reteta de post o auzim citindu-se in biserici, in Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Nu e lunga si nici nu necesita multe ingrediente: "Daca veti ierta oamenilor greselile lor si Tatal vostru cel ceresc va va ierta greselile. Iar daca nu veti ierta oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre" (Mt. 6, 14-15). Aceasta reteta va ajuta sa cresteti in asemanarea cu Dumnezeu. Nu necesita mult timp prepararea ei, daca luam in seama ceea ce spune avva Alonie in Pateric: "De va voi omul de dimineata pana seara ajunge la masura dumnezeiasca!".

Cei ce doresc viata vesnica intru fericire, trebuie sa incerce aceasta reteta. Dumnezeu daruieste celor care o incearca o putere dincolo de cea inteleasa in mod obisnuit. Iertarea nu-i usoara, e chiar imposibila atunci cand omul ramane la puterile sale. Numai cine nu a iertat, poate spune ca este usor sa ierti. De aceea, omul care nu poate ierta usor trebuie sa inceapa iertarea cu rugaciunea pentru vrajmasi.

De ce a legat Dumnezeu iertarea Sa de iertarea noastra? Pentru ca doreste ca omul sa fie partas vietii Dumnezeiesti. Trebuie stiut ca cine nu poate sa ierte, acela nu poate sa iubeasca. Si cine nu poate iubi pe oameni nu poate iubi nici pe Dumnezeu.

Cand ierti, salvezi relatia. Nu te mai certi, nu te mai manii si nu te mai enervezi. Te eliberezi de ura, de razbunare, de rautate. Esti in pace cu toti semenii. Ajungi prin har asemeni lui Dumnezeu - nu mai raspunzi raului cu rau. Esti deschis sa imbratisezi orice om. Devii in intregime daruire. Ajungi sa faci din inima ta o inima pentru intreaga creatie. Nu mai suporti sa auzi sau sa vezi nici cel mai mic rau in creatie. Asa intelegem de ce Sfantul Isaac Sirul se ruga cu lacrimi tot timpul nu doar pentru vrajmasii adevarului, ci si pentru animale. El marturiseste ca o inima iubitoare este inima care arde pentru toata creatia, pentru oameni, pasari, animale, duhurile rele, pentru toata creatura.

E o reteta pe care nu trebuie sa o incercam din cand in cand, ci in fiecare clipa. Considerati-o mana intinsa de Dumnezeu pentru indreptarea noastra.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

18 Martie 2021

Vizualizari: 26247

Voteaza:

Cea mai buna reteta de post 4.73 / 5 din 15 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

  • Iris CristescuPostat la 2015-02-18 15:58

    Doamne Iisuse Cristoase,fiul lui Dzeu,miluieste-ma pe mine pacatoasa!

  • marin barbuPostat la 2013-03-23 14:44

    Adevarat, aceasta reteta mi-a dat o idee buna! Va multumesc mult

  • oarecare crestinPostat la 2013-03-13 18:02

    Valahu Va multumim pentru osteneala si grija cu care ne ajutati facand aceste articole. Sa va binecuvanteze Dumnezeu

  • oarecare crestinPostat la 2013-03-13 14:30

    Valahu intradevar aceasta reteta este esentiala si sincer eu in aceste momente aveam nevoie de un raspuns care cu acest articol lam gasit. Si in articoş si in cuvintele celor care au facut comentarii. Cred ca nimic nu este la intamplare cand Dumnezeu a spus. Bate si ti se va deschide, cere si ti se va da. Va multumesc si sa va dea bunul Dumnezeu un post usor si purificator.

  • viorel irimia Postat la 2013-03-13 09:06

    Sa dea Domnul sa punem ínceput bun acestui post atat trupeste dar maiales sufleteste. Sa luam aminte cu smerenie la aceasta reteta de post , sa incercam sa fim niste bucatari desavarsiti si sa folosim toate ingredientele cu multa smerenie si intelepciune si sa nu ne abatem de la reteta ca rezultatul sa doar unul ....MANTUIREA SUFLETELOR NOASTRE ! Doamne ajuta !

  • CORINA GEORGIUPostat la 2013-03-13 08:43

    Grozava aceasta "reteta"....minunata! Ar trebui sa tinem cont de ea si s-o aplicam tot mai mult, mai ales acum in Sf. Post, cand (ar trebui) sa dam o importanta si mai mare vietii noastre duhovnicesti ptr. ca, Sf. Lumina nu va intra niciodata intr-un suflet murdar si greu de pacate! D-zeu sa ne invredniceasca pe toti de Sf. Lumina!

  • costel popescu Postat la 2013-03-12 16:54

    Sa ne ajute Dumnezeu sa intram in Postul Sfintelor Pasti cu o inima curata. Nu ne supara pe noi fratele cat Il suparam noi pe Dumnezeu. Si El ne iarta mai mult decat iertam noi.

  • windorin Postat la 2013-03-12 14:41

    La astfel de "retete" de post trimite si Iisus Hristos, cand spune: "Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu" (Matei 4, 4). Ascultarea, dragostea, smerenia, milostenia, iertarea. Este vorba de o altfel de hrana, una mai inalta si mai curata, care hraneste mai intai sufletul.

  • Samy SamyPostat la 2013-03-12 13:49

    oamenii nu iarta , te tin minte si te pedepsesc, nu uita nimic din ce le gresesti , cu voie sau fara voie.....trist...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE