Crezi ca te vei mantui?

Crezi ca te vei mantui?

Am intalnit persoane care sustineau fara niciun fel de rezerva ca numai printr-un anumit fel de credinta te mantuiesti. Nu impartasesc acest punct de vedere. A nu se intelege ca pun un semn de egalitate intre Ortodoxie si celelalte credinte. Nici nu-mi doresc sa se creada ca Ortodoxia nu este deplina. Ceea ce vreau sa scot in evidenta e ca mantuirea este o taina si ca nu ne este dat noua sa spunem cine se va mantui si cine nu. A indrazni sa spunem despre cineva ca nu se va mantui, inseamna a lua locul lui Hristos ca judecator.

Hristos a venit printre noi si a facut lucruri scandaloase pentru logica umana. Pe femeia adultera (Ioan 8, 1-11) nu o lasa sa fie lapidata, chiar daca legea era clara in acest caz. Isi descopera calitatea de Mesia in fata unei femei din Samaria (Ioan 4, 26), in conditiile in care iudeii nu aveau nicio legatura cu samarinenii (erau priviti de iudei ca eretici, straini de mantuire). Primul care intra in rai este talharul rastignit cu Domnul care spune "Pomeneste-ma Doamne cand vei veni intru imparatia Ta", cand firesc ar fi fost sa intre dreptii si prorocii Vechiului Testament.

Daca Dumnezeu, numai prin faptul de a-l numi pe fratele nostru nebun, ne socoteste vrednici de gheena focului (Matei 5, 22), cu atat mai mult vom fi vrednici de aceste chinuri daca spunem despre cineva ca nu va fi partas fericirii vesnice. Dumnezeu ne cere sa ne iubim vrajmasii, sa-i binecuvantam pe cei care ne blesteama si sa facem bine celor care ne fac rau, caci prin toate aceste fapte ne asemanam Lui. Sfantul Antonie cel Mare marturisea ca "De la aproapele este si viata si moartea. De vom dobandi pe fratele, pe Dumnezeu dobandim, iar de vom sminti pe fratele, lui Hristos gresim".

Decat sa intrebam pe altii: "Crezi ca te vei mantui?", mai bine sa ne straduim sa facem roade vrednice de mantuire. "Dobandeste pacea si mii de oameni din jurul tau se vor mantui", marturisea Sfantul Serafim de Sarov. Iar Parintele Nicolae Steinhardt spunea ca discutiile despre cine se mantuieste si cine nu, arata cat de rai suntem si de neinduratori. Daca ar fi dupa noi, afirma parintele Steinhardt, nimeni nu s-ar mantui.

Daca ne dorim cu adevarat sa ne mantuim, atunci trebuie sa iubim si sa nu dispretuim pe nimeni. Cu atat mai mult nu avem voie sa-i impartim pe oameni in buni si rai. Sa nu uitam ca si fariseii imparteau lumea in drepti, lume in care ei se credeau a fi prezenti si pacatosi. Iar intre cele doua categorii, stim ca Mantuitorul o prefera pe cea a pacatosilor, pentru ca dreptii nu erau drepti de fapt, ci se credeau drepti.

Sa nu pierdem din vedere niciodata ca la judecata de apoi (Matei 25, 31-46) nu vom fi intrebati de lucruri teoretice, ci numai de lucruri concrete si relationale: daca l-am hranit pe cel flamand, daca l-am imbracat pe cel gol, daca l-am cercetat pe cel din temnita …

Cine traieste raportandu-se la Dumnezeu, nu va indrazni sa spuna niciodata despre cineva ca nu se va mantui, pentru ca el cunoaste ca dragostea lui Dumnezeu este mare si ca nu-i poate pune limite.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

28 Mai 2012

Vizualizari: 12771

Voteaza:

Crezi ca te vei mantui? 5.00 / 5 din 15 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

  • Vasa NastaPostat la 2012-06-03 20:59

    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu ajuta-ma sa-mi vad pacatele mele si sa nu osandesc pe nici un confrate al meu ! Amin.

  • sorin stafiePostat la 2012-05-30 15:59

    Problema a te crede mantuit sau nu, e o problema care vine din cunoastere de Dumnezeu, iar a spune ca ai cunostinta de Dumnezeu, inseamna implicit sa faci fructe bune, sa te asemeni tu icoana paminteasca cu cel ce a luat trup, pentru a ne mantui. A avea cunoastere de Dumnezeu, e a recunoaste in sine, ca nu-ti apartii, ca de existi, existi prin miracol, printr-un act de iubire divin, A fi mantuit in final e piedere de sine, in iubire desavirsita de Hristos, si de nu a mai avea pretentii de nici un fel, pentru ca stii ca toate deja sunt bune, si mai presus de toate esti iubit de acela prin care respiri, cugeti, si te bucuri. Mantuirea este Iubirea desavirsita - de Iubirea intrupata numita Iisus Hristos – e un act de geneza - omul vechi capata o inoire a mintii care nu mai vede uritul, nu mai judeca aproapele, iubeste pe toti nediferentiat, binecuvinteaza pe toti, pentru ca tuturor le doresti ceea ce tu insuti ai cunoscut :IUBIREA.

  • Mircea Suta Postat la 2012-05-30 15:41

    Dragii mei, "Parinte, am intilnit un suflet minunat, acolo in Arizona, la manastire", i-am spus eu parintelui meu duhovnic. La care parintele imi raspunde: "Miron (asa imi zice mie parintele), toate sufletele sunt minunate !" Dragii mei, noi suntem ORTODOCSI numai daca iubim toate sufletele, aratand acest lucru prin faptele, atitudinea, vorbele, gesturile noastre ! Intreaga noastra existenta trebuie sa marturiseasca ca Dragostea este Vie ! Sa marturiseasca ca Dragostea, Bunatatea, Iertarea, Mila este VIE in inimile noastre ! Noi trebuie sa slujim Dragostei ! Ce zice Ea, aceea sa facem ! Bineinteles ca este vorba de Dragostea pentru (fiecare)suflet, Dragostea pentru Viata din toata faptura lui Dumnezeu ! Nu semenii mei sunt de vina daca mi-au gresit cumva, ci este de vina cel viclean ! Pe acela sa-l dispretuim, sa-l respingem ! Nici pe acela nu trebuie sa-l urim, pentru ca Dumnezeu nu vrea nici urma de ura in inimile noastre ! Cum putem afla care ginduri trebuie respinse, ca fiind de la cel rau ?! Pai, e simplu. Gindurile care simtim noi ca ne despart de Dragoste, acele ginduri trebuie respinse. Marturisirea credintei Ortodoxe, este dovada iubirii sufletelor semenilor de alte credinte ! DOAMNE AJUTA ! Mircea Mircea

  • COSTESCU ROXANAPostat la 2012-05-30 15:11

    Buna intrebare !!! Cine traieste raportandu-se la Dumnezeu , se simte el mai prejos si mai pacatos decat toti ceilalti din jurul sau si nici nu indrazneste sa-si judece aproapele . Parintele Cleopa ,ne povestea in cartile sale, ca orice om , de orice religie , are ,,acces" la mantuire . Parerea mea personala e : mai bine noi, crestinii, ne-am ingriji sa-i facem pe plac Tatalui Ceresc decat sa ne ingrijim ce fac ,,vecinii" nostrii care de multe ori sunt mai harnici in rugaciune ca noi, ptr ca orbiti de problemele altora si de judecarea lor , vom ramane pe afara ca fecioarele fara ulei in candele .Doamne ajuta !

  • Mihai PopoviciPostat la 2012-05-30 10:46

    ...Cu certitudine ne vom transforma in ceea ce am fost inainte de a devenii fiinta umana: minerale (neant, dupa J.P.Sartre).. Daca asta inseamna mantuire, e clar, ne vom "mantui" toti...! Altfel, cu toata imaginatia, nu pot sa vad ce altceva s-ar putea intampla cu noi, ce fenomene bizare si necunoscute noua ne-ar putea duce intr-o lume ... eterna (!?) Dar, daca acceptam ca lumea este infinita, putem crede ca imposibilul este un virtual posibil..!

  • Marian GrajdanPostat la 2012-05-30 09:53

    Intr-adevar Domnul Hristos ne cere imperativ sa ne iubim vrajmasii - insa nu ne-a spus sa iubim si pe vrajmasii Dansului sau pe vrajmasii aproapelui nostru. Ex. Daca pe tine te ataca un vrajmas eu nu trebuie sa bag mana in san si sa spun ca ''eu iubesc pe vrajmasul lui Adrian'' ci, din contra, sa-i dau vreo doua la mirt aceluia.

  • lorena savinPostat la 2012-05-30 08:36

    Multumim pentru aceste explicatii. Dumnezeu sa ne ajute sa vedem valorile si toate cele de folos sufletului pentru mantuirea noastra. Sa simtim mantuirea, pacea si implinirea inca de aici de pe Pamant. Dumnezeu sa ne invete si sa ne ajute!

  • porfyrus porfyrusPostat la 2012-05-30 08:34

    Inca un articol minunat! Intr-adevar, nu ne este permis sa punem aceasta intrebare, desi depinde si aici cum anume este pusa intrebarea. Pe de alta parte, exista momente ale harului in care inima noastra poate simti adierea mantuitoare a lui Dumnezeu. Ca si cum Hristos insusi ne/ar marturisi in inima noastra propria mantuire. Sfantul Siluan este un exemplu.

  • costel popescu Postat la 2012-05-28 08:17

    Ca ortodocsi ar trebui sa intelegem ca nu este de ajuns sa rostim Crezul in Biserica pentru a ne mantui. Nu simpla marturisire a dreptei credinte ne va mantui, ci trairea conform acestei credinte. O credinta fara fapte este moarta.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact