De ce si cum sa iertam?

De ce si cum sa iertam? Mareste imaginea.

Despre iertare se vorbeste mult, in idei frumoase pe hartie. In practica, se observa o practica slaba, ocazionala. Resentimentele, dorinta de razbunare, orgoliul si chiar rautatea gratuita patrund adanc in fiinta sociala, transformand-o intr-un soi de stare de razboi interminabil intre oameni, mai grav, intre crestini. Multi dintre noi poate ca nu mai stim nici de ce si nici cum sa iertam.

De ce sa iertam?

Pentru ca, la randul nostru, si noi gresim. Nu numai fata de cei de langa noi, ci si fata de Creatorul nostru si fata de telul desavarsirii cu care ne-a lasat in acesta lume. Acestea sunt cu mult mai grave si mai impovaratoare decat greselile celorlalti fata de noi. Greselile lor nu ne pun in pericol desavarsirea, pentru ca nu ni se pot imputa (afara de situatia in care am avea vreo contributie). În schimb, greselile noastre sigur ne afecteaza (mai devreme sau mai tarziu), pentru ca noi suntem autorii morali iar efectele lor se rasfrang totdeauna, mult mai grav asupra noastra decat a celor din jur. De aceea, pentru a ne constientiza, Hristos rosteste, in aceasta Duminica, prin Evanghelia Sa, Pilda datornicului nemilostiv. Pilda este o completare la raspunsul pe care Iisus i-l da lui Petru, la intrebarea: „De cate ori sa iertam?” Iisus spune „de saptezeci de ori cate sapte”, ceea ce semnifica infinitul. Adica iertarea nu trebuie sa se termine, pentru ca nici greselile noastre nu se termina vreodata. Ideea pildei este una motivationala. Trebuie sa iertam pe cei ce ne cer iertare, pentru ca greselile lor sunt cu mult mai mici decat greselile noastre in fata lui Dumnezeu, de la care avem nevoie de iertare. De altfel, multi din cei ce nu iarta considera ca ei nu au greseli, motiv pentru care Hristos va spune in Rugaciunea „Tatal nostru”: „Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri”.

Cum sa iertam?

Iisus spune clar: „din inimile voastre”. Adica asa cum vrem sa ne ierte Dumnezeu si cei carora le-am gresit. Hristos va intari ideea, inlaturand orice posibilitate de neintelegere: „Ca de veti ierta oamenilor greselile lor, ierta-va si voua Tatal vostru Cel ceresc; Iar de nu veti ierta oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre.” Dar de ce spune de inima? Pentru ca vrea sa arate si scopul iertarii. Nu iertam doar pentru a fi iertati. Dumnezeu nu vrea un targ contabilicesc, in care sa stam si sa calculam procente de iertare si de cate ori am iertat. Cine intelege asa, insemna ca a uitat rostul moralizator al pildelor. În realitate, teologic vorbind, inima este motorul vietii duhovnicesti si, pe cale de consecinta, si sociale. In ea se poate gasi cele rele sau cele bune. Dragoste sau ura. Egoism sau daruire de sine. Spirit de comuniune sau spirit individualist. Iertarea insa nu inseamna lipsa de penitenta (acolo unde este cazul), care este un factor de responsabilizare a celui ce a gresit. Chiar si cand trimitem pe cineva la inchisoare, noi avem dragoste de sufletul sau. De altfel, si pilda ne vorbeste despre intelegerea corecta a inchisorii, nu ca prilej de razbunare, ci ca mijloc de penitenta. De-asta „penitenciar” suna crestineste, caci vrea sa restaureze integral iar „inchisoare” suna dictatorial, fiind gandita doar ca limitare a unor libertati, nu si ca penitenta restauratoare. Cel trimis sau eliberat din inchisoare trebuie iertat, caci altfel nu devine decat un stigmatizat (cum din pacate multi il considera, gresit, astazi, uitand ca oricand pot ajunge si ei acolo). Prin urmare, iertarea nu este doar o declaratie, ci un intreg mecanism duhovnicesc, care trebuie sa curete inima noastra de rautati, readucand in ea dragostea. Iertarea nu este altceva decat restabilirea dragostei si a comuniunii. Iert, dar nu uit nu este decat o tentativa falimentara de dragoste, o incercare de a imbratisa un arici. Doar prin iertare vom obtine o lume mai buna. Caci ceea ce sadim in inimile noastre, vom culege din societate.

Parintele Eugen Tanasescu

(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

Pe aceeaşi temă

22 August 2014

Vizualizari: 2607

Voteaza:

De ce si cum sa iertam? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE