Este pacat sa radem?

Este pacat sa radem? Mareste imaginea.

Crestinul este omul bucuriei. Nu-i este strain rasul, dar nu rade de orice. Iar cand rade, nu o face din motive medicale: pentru a evita bolile cardiace sau ca sa-i creasca toleranta la durere, dupa cum marturisesc cativa semeni de-ai nostri. Rade pentru ca se bucura de viata.

Iar cand rade, nu gasesti in el nimic grosolan, josnic sau afectat.

Nu-l vezi tavalindu-se pe jos. Nu o face nici fortat, teatral sau artificial. O face cu delicatete, incat simti cum si prin zambet ti se daruieste.

Dar cum diavolul nu doarme in rautatea sa, cauta sa se foloseasca si de ras ca sa-l castige pe om. Si asa se face ca rasul ajunge sa zamisleasca batjocura, ocara si vorbele rusinoase. De rasul acesta necuvenit trebuie sa ne ferim. In acest sens, Sfantul Apostol Pavel ne cere ca vorbirea desarta si gluma proasta sa nu iasa de pe buzele noastre: "Nici vorbe de rusine, nici vorbe nebunesti, nici glume care nu se cuvin, ci mai degraba multumire" (Efeseni 5, 4).

Pentru ca multi am pierdut bucuria de a trai, s-a ajuns la crearea nevoii de a rade prin declansarea rasetelor de fundal. Si e dureros sa vezi cum omul este fortat sa rada. Dar tot atat de grav este ca e pus in situatia de a rade de Biserica, Sfintele Taine, etc. Si cum orice mesaj indus prin ras are sanse mai mari de a fi acceptat, rasul devine un mijloc prin care se poate cultiva ceea ce este rau, vatamator omului.

Rasul in sine nu este un pacat. Asa ca nu trebuie sa cautam sa-l suprimam. Trebuie doar sa-i dam masura cuvenita, sa nu ajungem sa radem nebuneste. De altfel, intr-una din rugaciunile de seara, Biserica ne indeamna sa cerem iertare pentru acest ras nefiresc: "…sau nebuneste am ras…".

Deci, nu este pacat sa radem. Insa daca rasul nostru de zi cu zi este batjocoritor, e semn ca zidim in noi rautatea.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 14803

Voteaza:

Este pacat sa radem? 5.00 / 5 din 2 voturi. 9 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

rasul pacatul fericirea

Comentarii (9)

  • i iPostat la 2011-11-03 23:36

    Mulţumesc pentru articol...şi pentru celelalte. Bunul Dumnezeu să vă Binecuvânteze.

  • Alexandru Cosciug Postat la 2011-10-18 00:07

    Un mesaj de bun simt, echilibrat in ceea ce priveste masura pe care trebuie sa o dam atitudinii noastre de zi cu zi, care este confirmat de Pavel, II Corintieni 2.2 -„Căci dacă eu vă întristez, cine este cel care să mă înveselească, dacă nu cel întristat de mine?” Dar atentie la ce veselie va indeamna omul batjocoritor si barfitor! Glumele, asemeni stiintei, sunt o sabie cu doua taisuri care, dupa veselie, ne pot provoca tristete.

  • Mihai-Catalin Frunza Postat la 2011-10-17 21:36

    De fapt, spune la un moment dat in Adevarul Literar si artistic, din 10 sept 2005, Al Paleologu, referindu se la ras: "Dar care este primum movens la chestia asta?! Primum movens este originea divina, fara indoiala. Daca suntem asemenea lui Dumnezeu, atunci asta-i principala asemanare" ! Asa sa dea Dumnezeu! Amin. :)

  • doina margineanPostat la 2011-10-17 21:30

    frumos si explicit articol.si ,sa nu uitam ca Dumnezeu isi doreste ca noi oamenii sa fim bucurosi,fericiti.neajunsurile,supararile,gandurile nu tocmai frumoase nu vor veni niciodata de la Cel Bun.si ,cat de important e ce si cum gandim..deci,ar fi bine sa i dam de lucru mintii atunci cand vedem ca pleaca pri"africa sau pe la polul nord poate.."inlocuim repejor orice gand nu tocmai curat cu o simpla rugaciune.de exemplu"Doamne Isuse Hristoase miluieste ma pe mine pacatosul".Doamne ajuta1

  • Nicoleta H Postat la 2011-10-17 16:30

    Bine zis!

  • Icleanu AnamariaPostat la 2011-10-17 14:08

    Frumoasa explicatie si relevanta! Doamne ajuta!

  • Vasa NastaPostat la 2011-10-17 12:04

    Va multumesc pentru continutul articolului este foarte instructiv si educativ ! Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatoasa si ma izbaveste de vrajmas ! Amin

  • Cristian-Alexandru AlistarhPostat la 2011-10-17 11:45

    Va multumesc din suflet pentru toate articolele frumoase pe care le postati. Ele sunt un motiv de bucurie pentru mine. Doamne ajuta!

  • Mihai Andrei MaracinaruPostat la 2011-10-17 09:18

    foarte folositor!Doamne ajuta Iisuse Gristoase Fiul Bunului Dumnezeu!Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE