Generozitatea

Generozitatea Mareste imaginea.

Generozitatea rodeste indiferent de timp si de loc. Nu poti spune ca numai la o anumita ora, zi sau numai intr-un anumit loc poti fi generos. De ce? Pentru ca de ea a fost legata fericirea sau nefericirea vesnica. Putinul dat aproapelui ne poate darui fericirea vesnica. De aceea nu a legat Dumnezeu generozitatea de timp si de spatiu.

Raiul poate fi dobandit in orice clipa si loc.

Generozitatea nu tine seama nici de varsta. O paine poate fi daruita atat de un copil, cat si de un batran. Deci nu putem invoca varsta drept scuza in fata lui Dumnezeu pentru lipsa ajutorului ce se cuvenea semenilor.

Nu suntem constienti de putinul pe care il cere Dumnezeu de la noi pentru a fi partasi fericirii vesnice. Ne gasim intr-o vesnica indreptatire. In prezent invocam criza. Dar in aceste moment se vede cui ii pasa de semeni si cine are putere sa uite de sine. Sa ne aducem aminte de vaduva din Sarepta Sidonului (3 Regi, 17, 10) care nu mai tine seama de cat ulei si cata faina avea atunci cand a fost pusa sa-l hraneasca pe Ilie. Desi acestea erau pe sfarsite, ea se uita pe sine, nu mai priveste cantitativ si nu-si spune "mai pot trai in plus cu mancare pe care i-o voi da lui Ilie". Si ce se intampla? Nici faina si nici untdelemnul nu se imputineaza.

Cu cat omul devine mai partas iubirii dumnezeiesti, cu atat incepe sa fie mai preocupat de cei din jurul sau. Una din cele mai minunate marturisiri despre generozitate, am intalnit-o la un fost detinut politic. Intrebat la finalul sederii sale in temnita, ce a reusit sa invete aici, a raspuns: "Am invatat sa iau cea mai mica bucata de paine atunci cand este impartita".

In rugaciunea "Tatal nostru" afirmam ca Dumnezeu ii iarta omului pacatele in masura in care si acesta ii iarta semenului sau. Acelasi lucru se intampla si cu ajutorul pe care El ni-l daruieste. El creste sau scade pe masura interesului sau dezinteresului nostru fata de semeni.

Pentru a ne mantui nu e de ajuns sa nu facem rau, e nevoie si de savarsirea binelui. Sa ne daruiasca Dumnezeu putere spre faptuirea celor bune, ca la judecata sa auzim cuvintele: "Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea gatita voua de la intemeierea lumii.
Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc, insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit; gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine" (Matei 25, 34-36).

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 12034

Voteaza:

Generozitatea 5.00 / 5 din 2 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2014-02-26 19:50

    Sa ne ajute Bunul Dumnezeu, ca tot binele pe care-l facem, sa vina din inima si sa avem fericirea de a fi mereu de partea celor care pot ajuta, astfel, daruind din suflet, nu vom ajunge niciodata de partea celor care au nevoie. Cine daruieste, nu este lipsit niciodata!

  • Bogdan GramaPostat la 2012-09-21 19:51

    Excelent articolul si foarte necesar...sa fim smeriti, sa nu cheltuim irational, ci sa fim generosi si sa daruim si altora din putinul nostru...Dumnezeu sa ne lumineze!

  • CORINA GEORGIUPostat la 2012-01-13 15:04

    Traim vremuri grele.....cei mai multi suntem saraci, dar....sunt atatia bogati care-si bat joc de bani, cheltuind inutil, pe cand in jurul lor-al nostru este atata durere, suferinta, atatea nevoi....Acum, pe timp "de criza" se vede cine pe cine si cat, iubeste!

  • doina margineanPostat la 2012-01-10 22:43

    sa ne ajute Doamne Doamne in aceste timpuri si in cele ce vin "sa l indestulam pe Hristos" cu tot ceea ce noua Domnul ne a dat din belsug .cu multa dragoste,Doamne ajuta!

  • Vasa NastaPostat la 2012-01-10 18:46

    Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu te rog ajuta-ma sa am posibilitate sa pot oferi si semenilor mei ! Amin

  • Victor VasiliuPostat la 2012-01-09 15:29

    Tot in Evanghelii,unde se anunta cum va fi judecata de apoi -si se pune accent pe contributia materiala si observarea celui in nevoie-,Mantuitorul spune la un moment dat ca vom avea TODEAUNA pe saraci si putem sa le facem bine cand voim dar pe El nu il vom avea pururea. Acum cred ca trebue sa ajutam pe cei din Biserica in primul rand-acestia care nu intind mana afara fara sa fi sustinut vreodata pe Biserica in general si dealtfel fara intentia sa o faca vreodata. Prostul invata numai dupa ce pateste !

  • elena lilianaPostat la 2012-01-09 14:52

    LAMULTIANI,TUTUROR! f.adevarat ce ai scris domnule Costel Popescu,milostenia inseamna si vorba buna si negraba, odata ce ai dat cuiva sa ai rabdare pina iti inapoiaza sau sa-l ajuti sa recapeti

  • berdila vasile Postat la 2012-01-09 13:40

    Cuvinte adinci intelepte ziditoare de suflet parinte adrian.sa va tina Dzeu sanatos!

  • Ciprian-Aurel LambaPostat la 2012-01-09 13:10

    adevarat,Doamne Ajuta-ne sa ne imbunatatim si bine placuti sa fim Tie,Amin !

  • costel popescu Postat la 2012-01-09 11:47

    "Milostenia nu este numai sa dai din traista. Milostenie este ca accepti pe un om sa stea langa tine, fara sa il alungi in gand. Ai un coleg care are un necaz, trebuie sa stii sa-i faci o mangaiere, sa-i descretesti fruntea. Pentru saraci poti sa faci o rugaciune scurta: „Doamne, miluieste-l!“, daca nu poti sa-i dai, ca esti in tramvai si el este pe trotuar. Intrebarea se pune cum ne este inima noastra in legatura cu suferinta din jur? Cel mai mare lucru de care vom fi intrebati la Judecata de Apoi este: „De ce nu am dat mai multa atentie semenilor nostri?“. A milostivi pe unul, pe altul, aici se arata ca tu esti cu Hristos. Apoi, nici nu stii ca acela pe care il ajuti poate sa fie Hristos. El nu intinde mana sa-i dai. El intinde mana sa-ti dea imparatia cerului si tu nu observi. Si, de regula, oamenii cauta banutul cel mai mic". (Parintele Arsenie Papacioc)

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE