Lipsa scaunelor din biserica

Lipsa scaunelor din biserica Mareste imaginea.

Biserica Ortodoxa este privita ca fiind invechita din multe motive neintemeiate. Unul dintre acestea este lipsa scaunelor din ea. E adevarat ca in unele biserici scaunele au inceput sa fie prezente, dar acest lucru nu se intampla din fericire in toate lacasurile de cult ortodoxe.

Lumea in care traim nu vrea sa mai faca o distinctie intre biserica si cladirile lumii. Incearca si de multe ori reuseste sa introduca in biserica ceva ce nu tine de firescul ei. Lipsa scaunelor din biserica ne descopera ca suntem chemati sa participam la lucrarea care se savarseste in ea. Prezenta scaunelor l-ar putea duce pe credincios la statutul de spectator.

Din cauza lipsei acestor scaune, exista si o continua preocupare de a-ti insusi permanent un loc in strana. Cauti sa ajungi cat mai devreme la slujba, nu pentru ca iti doresti sa nu pierzi nimic din cantarile Utreniei, ci pentru a te asigura ca ai un loc. Iar cei care reusesc sa se aseze pentru prima data intr-o strana, de cele mai multe ori sunt chemati sa se ridice de cei care spun ca acel loc le apartine.

Strana apare ca loc in care monahii mai in varsta isi sprijineau mainile in timpul slujbelor din noapte. Din acest motiv, strana nu aveau un spatiu generos pentru sedere. Locul pe care te puteai aseza nu era mai mare de o palma, semn ca destinatia acesteia era alta.

Sigur ca atunci cand in biserica se afla o persoana cu un trup slabit sau persoane bolnave, nu trebuie sa le lasam sa stea in picioare. Biserica a vestit neincetat ca atunci cand trupul sufera, nu mai este nevoie de o nevointa in plus. In astfel de situatii, scaunul sau locul din strana este un pogoramant pentru cei aflati in boli sau suferinte, aratand prin aceasta dragoste si nu dispret fata de suferintele omului.

Nu vreau sa se inteleaga ca sunt impotriva prezentei scaunului in biserica, ci doresc sa atrag atentia ca in biserica nu trebuie sa avem mai multe scaune decat este nevoie.

Adrian Cocosila
 

03 Aprilie 2017

Vizualizari: 11545

Voteaza:

Lipsa scaunelor din biserica 5.00 / 5 din 3 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Camelia PetrePostat la 2019-10-07 09:55

    Cred ca numarul mic de scaune din biserica ii face pe unii dintre noi sa nu poata fi atenti la sfanta slujba. Nu toti avem o perfecta stare de sanatate care sa ne permita statul in picioare 2 ore minim cat tine slujba. Daca ne confruntam cu dureri de spate, genunchi etc, atunci, in loc sa fim atenti la slujba vom fi atenti la ce locuri s-au mai eliberat sau ne vom foi de colo-colo, deranjand pe cei din jur. Sunt convinsa ca daca s-ar gasi solutii pentru acest lucru, ar fi si mai multa lume in biserica si, poate si mai multa liniste in timpul slujbei.

  • cornel gligorPostat la 2019-10-04 09:23

    Cine nu a participat vreodata la o slujba catolica nu-si poate imagina comoditatea si linistea pe care o are ascultatorul. Bancile sunt joase si comode, motiv pentru care nimeni nu se foieste, nimeni nu vorbeste pentru ca ii vezi doar pe cei din fata ta. Scaunele in bisericile noastre sunt inalte, greoaie, incomode si putine. Majoritatea credinciosilor sunt distrasi de la cele sfinte de cele pamantesti: dureri de spate, de picioare, inghesuiala, susoteala. Ar fi mare pacat sa venim in sprijinul credinciosilor cu un pic de confort? Sunt convins ca un credincios relaxat si multumit are mai mult de castigat decat unul chinuit.

  • mihaela gheorghiuPostat la 2019-10-03 10:41

    Când intru într-o biserică unde nu sunt scaune,mă bucur.Vreau să stau în genunchi la slujbă.La biserica de unde aparțin sunt și scaune, destul de multe.Am încercat să stau în genunchi dar e aproape imposibil...in spatiul din afara scaunelor este continuă plimbare a babelor, iar între scaune spațiul e îngust.Așadar,trebuie să stau pe scaun.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE