Manastirea Marcus

Manastirea Marcus


Manastirea Marcus

Manastirea Marcus este situata pe soseaua nationala Sfantul Gheorghe-Ozun-Brasov, la 18 km sud-vest de orasul Sfantul Gheorghe. Complexul monahal este construit pe platoul unui deal, inconjurat cu padure de stejar. In partea din fata, padurea fiind mai joasa, se vede in vale un tablou foarte pitoresc in care apare si o partea Tarii Barsei.

Manastirea Marcus

Manastirea Marcus este situata in perimetrul localitatii Marcus, la o distanta de 19 km de Sfantu Gheorghe si 22 km de Brasov. Sfanta Manastire este amplasata in preajma padurilor dese ale Clabucetelor Intorsurii, in muntii Carpatilor de curbura, pe o colina deasupra satului Dobarlau - fiind vizibila de la mare distanta. Locul amplasarii este de o deosebita frumusete, oferind o superba imagine asupra intregii Tari a Barsei.

Manastirea Marcus

Traditia orala spune ca, in secolul al XVIII-lea, pe actualul loc a fost o manastire care a cazut prada barbariei habsburgice. Manastirea existenta astazi in Marcus s-a ridicat pe locul unui vechi schit ortodox, care a fost distrus de generalul Bucow la 1700.

Primele incercari de ridicare a unei noi biserici s-au facut in timpul regimului comunist, cand, dupa anul 1952, s-a ridicat o mica biserica din zid, din pacate repede demolata din dispozitia autoritatilor comuniste.

 Manastirea Marcus          Manastirea Marcus

Credinciosii din zona au ridicat in 1973 o noua biserica, care n-a rezistat nici aceasta, cazand prada indarjirii secretarului de partid al judetului Covasna, ungurul Carol Kirali, care a dat ordin sa fie demolata.

Maica Suzana Comsa, care impreuna cu cativa credinciosi au ridicat aceasta biserica demolata in 1973, a fost arestata si purtata prin instantele judecatoresti si inchisorile comuniste.

Manastirea Marcus

Parintele Arsenie Boca spunea despre acest loc: "mai, voi nu aveti idee ce loc este asta! Asta e un loc sfant. Vor canta ingerii din cer aici, caci e sfintenie mare! Suzana, tu vei face manastire acolo, dar nu va tine mult. Nu voi mai fi eu atuncea si nu vei mai trai nici tu, cand cineva din neamul tau o va ridica iarasi si va dainui." Si a venit randul maicii Serafima, nepoata Suzanei Comsa, care la nici 23 de ani era stareta peste o poiana goala.

Manastirea Marcus

Dupa Revolutia din 1989, un mic grup de maici de la manastirea Brancoveni - Olt, printre care si actuala stareta, Serafima Comsa, originara din satul Marcus, au venit aici la solicitarea credinciosilor care au primit sprijinul Episcopului-vicar Serafim Fagarasanu de la Arhiepiscopia Sibiului, ce aprobase infiintarea manastirii.

Manastirea Marcus

In anul 1991, maica Serafima Comsa, nepoata Suzanei Comsa, revine de la Manastirea Brancoveni - judetul Olt, unde vietuia, si in baza aprobarii primite si a delegatiei din 14 iunie 1991 date de catre Arhiepiscopia Sibiului, incepe colectarea de bani si materiale in vederea construirii actualei manastiri.

Manastirea Marcus

Maica stareta Serafima, ajutata de maica Mihaela Simion si preotul Vasile Bogdan, precum si de credinciosii parohiei, a reusit ca pana in 1994, sa construiasca biserica si un corp de chilii.

In anul urmator, in ziua de 17 mai 1992, in Duminica Slabanogului, se pune piatra de temelie si se sfinteste locul unde este inaltata astazi manastirea.

 Manastirea Marcus          Manastirea Marcus

Slujba de sfintire a fost savarsita de Prea Sfintitul Serfim Fagarasanul, episcop al Arhiepiscopiei Sibiului, viitorul Mitropolit al Germaniei, in prezenta unui sobor numeros de preoti. Manastirea are doua hramuri: "Sfintii Romani" si "Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului".

Dupa 1989, manastirea Marcus a fost prima construita in judetul Covasna. La construirea ei si-au adus contributia localnicii, credinciosii din Dobarlau, Marcus, din satele invecinate si din zona Intorsurii Buzaului.

Manastirea Marcus

De la infiintarea Episcopiei au continuat lucrarile de constructie si amenajare a manastirii si s-au executat lucrari de pictura de catre pictorul Ovidiu Preotescu.

Complexul monahal de la Marcus cuprinde: biserica, un altar de vara, chilii si anexe. Spre complex exista un drum de acces pentru autovehicule pe soseaua asfaltata.

Manastirea Marcus

Prin participarea la cele doua hramuri ale manastirii a parintelui episcop Ioan si a preotilor din zona, numarul credinciosilor participanti a crescut foarte mult de la an la an. Situata geografic intre Tara Barsei si tinutul Covasnei, manastirea a devenit o punte de legatura intre credinciosii din eparhie si cei din partile Brasovului, care vin in numar mare la slujbe si la cele doua hramuri.

Biserica este din zid pe fundatie de beton, in forma de cruce. Are trei turle si este acoperita cu tabla de aluminiu. Clopotnita s-a construit la intrarea in incinta.

Manastirea Marcus

Corpul de chilii, construit langa biserica, este din caramida si are parter si etaj. In afara de cele 12 chilii, in cladire este staretia, trapeza, bucataria si camarile de alimente. Tot pana in 1994, s-a construit un mic altar de vara, folosit ca paraclis pentru slujbele zilnice, pana la finisarea constructiei bisericii.

Manastirea Marcus are doua hramuri: Sfintii Romani si Acoperamintul Maicii Domnului (1 octombrie.  Cu prilejul sapaturilor, alaturi de biserica a fost descoperita fundatia uneia dintre vechile biserici.

Manastirea Marcus

Trebuie amintit faptul ca in urma cu 5 ani maicile au infiintat Asociatia de Binefacere Sfanta Iustina prin care au reusit sa ofere un camin pentru 10 fetite abandonate.

Accesul la manastire se poate face din trei directii: din soseaua Brasov-Onesti, prin ramificatia de la pasarela comunei Harman spre Intorsura Buzaului, pana la comuna Teliu, de unde mai sunt 4 km; din soseaua Brasov-Onesti, prin ramificatia de la Ozun, de unde mai sunt 9 km; din soseaua Buzau-Brasov, prin ramificatia din comuna Teliu spre Sfantu Gheorghe, de unde mai sunt 4 km.

Manastirea Marcus

Complexul monahal adaposteste si un orfelinat, asezamant al micilor orfane, numit Asociatia de Binefacere Sfanta Iustina.

Asociatia de Binefacere "Sfanta Iustina" a fost infiintata in cadrul Sfintei Manastiri Marcus, din jud. Covasna, in scopul adapostirii fetitelor orfane sau abandonate de parintii lor in maternitate.

Manastirea Marcus

Este prima casa familiala din Romania inaltata pe langa o manastire de maici ortodoxe, care isi propune sa adaposteasca copii nou-nascuti, in timp ce toate celelalte institurii private de protectie a copilului aflat in dificultate adapostesc copii de varste mai mari.

Manastirea Marcus

In acest fel, se preiau micutele orfane de la frageda varsta a sfantului botez crestinesc si se asigura in continuare conditii optime de crestere si educatie dupa toate principiile psiho-pedagogice, dar si duhovnicesti, intr-un climat moral sanatos, care sa le fereasca de urmarile nefaste ale abandonului familial si ale influentelor tuturor factorilor nocivi ai societatii noastre moderne.

Conform indemnul facut de Iisus "Lasati copiii sa vina la Mine" nu s-a tinut seama de nici un criteriu de selectie (de exemplu: nationalitatea sau religia copiilor abandonati), singura conditie fiind aceea de a fi fetite, avand in vedere natura institutiei care patroneaza aceasta casa familiala, respectiv Manastirea de Maici Marcus.

Manastirea Marcus

Prin Hotararea nr. 236/2002 a Comisiei pentru Protectia Copilului din cadrul Consiliului Jud. Covasna, asociatia noastra a obtinut autorizarea pentru desfasurarea de activitati in domeniul protectiei copilului, ceea ce ne-a permis a deschide casa familiala cu 16 paturi, pentru care s-au rugat cu ravna tot soborul Sfintei Manastiri Marcus.

Manastirea Marcus

In cazul in care sunteti de acord a va alatura binefacatorilor care sunt alaturi de noi nu doar ocazional, cea mai buna formula de ajutor este acordarea unei sume lunare fixe, in cadrul unui contract de sponsorizare, astfel incat sa ne putem baza pe intreaga perioada a anului pe venituri din care sa acoperim nevoile permanente de hrana, imbracaminte, igiena, incalzire, instruire, plata personalului etc ale fetitelor aflate in orfelinatul nostru.

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 36646

Voteaza:

Manastirea Marcus 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • PC MariusPostat la 2011-10-09 16:56

    Foarte frumoasa Manastirea, merg aproape saptamanal. Preotul Serafim este un preot deosebit.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Povesti de pe strada mea - Un nou prieten
Povesti de pe strada mea - Un nou prieten Alex e un băiețel si are o surioară puțin mai mică, pe care o cheamă Oana. Sunt copii tare veseli, cărora le place să se joace afară, în aer liber. Au mulți prieteni și la școală, și în cartier. Când este timp frumos, merg să se joace în părculețul de la 8.50 Lei
Povesti de pe strada mea - Capra cu 3 lei
Povesti de pe strada mea - Capra cu 3 lei Acasă, Alex se joacă în sufragerie cu un avion, în timp ce Oana, sora sa, răsfoiește curioasă o revistă pentru copii. În bucătărie, bunicuța le pregătește ceva bun. Ce foame îmi este ! spuse Alex. Tare aș mânca ceva bun! Dar abia am stat la masă, cum 8.50 Lei
Povesti de pe strada mea - Calatorie in Tara unde toate sunt invers
Povesti de pe strada mea - Calatorie in Tara unde toate sunt invers Este seară. Soarele tocmai apune, iar lumina sa blândă îi face loc cu eleganță întunericului liniștit al nopții. Acasă, Alex și Oana se pregătesc de culcare. Mama îi strigă: Copii, hai să vă spălați pe dinți! Apoi vă spune-ți rugăciunea și - țuști! 8.50 Lei
Povesti de pe strada mea - Sculptorul si statuile
Povesti de pe strada mea - Sculptorul si statuile Dragi copii, tot ceea ce facem are efect și asupra oamenilor din jurul nostru. Atunci când râdem de un coleg sau când îl tratăm urât, acesta se simte trist. Atunci când facem cuiva un cadou sau un compliment, devine vesel. Trebuie să ne amintim mereu 8.50 Lei
Sfanta Elena Imparateasa cea intocmai cu apostolii
Sfanta Elena Imparateasa cea intocmai cu apostolii Sfânta Împărăteasă Elena este un model de referință pentru femeile creștine din toate timpurile, dar mai ales pentru mame, oferind un exemplu de mărturisire a credinței creștine în familie și în societate. Ea a reușit să îmbine cu măiestrie înțelepciunea 12.00 Lei
Patericul sfintilor de pretutindeni - Mostenitorii cerului
Patericul sfintilor de pretutindeni - Mostenitorii cerului Fiecare sfânt în parte reprezintă un mijlocitor ceresc al mântuirii noastre, la care apelăm adesea cu evlavie (și căruia uneori îi purtăm și numele, primit la botez), dar și o pildă mereu actuală pentru o viețuire plăcută lui Dumnezeu - Cel ce Se 20.00 Lei
Imperiul Marii Negre. Gloria si decaderea lumii lui Mitridate cel Mare
Imperiul Marii Negre. Gloria si decaderea lumii lui Mitridate cel Mare Conducător viclean și nemilos, strateg iscusit, cărturar – celebru, de altfel, pentru studiul aplicat al otrăvurilor –, Mitridate vi cel Mare a fost unul dintre cei mai puternici și longevivi dușmani ai romanilor. Ambițiile sale au schimbat cursul istorie 70.00 Lei
Familia ortodoxa - mai 2025
Familia ortodoxa - mai 2025 Sfântul Theofan Zăvorâtul: Dragostea este raiul duhovnicesc;Dragostea azi, de Virgiliu Gheorghe;Monahia Matrona Domnaru, fosta stareță a Mănăstirii Hurezi;Sfinții care au făcut din provincia romană Galia Belgica un pământ sfânt... când sufletul cunoaște 14.50 Lei
Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact