Ce simbolizeaza coliva?

Ce simbolizeaza coliva? Mareste imaginea.

Coliva a fost introdusa in practica Bisericii dupa minunea Sfantului Teodor Tiron, savarsita la 50 de ani dupa moartea sfantului, in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363). Imparatul, dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. Sfantul Teodor, aparandu-i in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piata, ci mai degraba sa manance grau fiert cu miere (coliva).

La inceput, coliva a servit ca hrana, iar mai tarziu la pomenirea mortilor, dupa modele si traditii care existau deja in lumea pagana a timpului. Coliva facuta din grau fiert, inchipuie insusi trupul mortului, deoarece hrana principala a trupului omenesc este graul (din care se face painea).

Ea este totodata o expresie materiala a credintei noastre in nemurire si inviere, fiind facuta din boabe de grau, pe care Domnul insusi le-a infatisat ca simboluri ale invierii trupurilor: dupa cum bobul de grau, ca sa incolteasca si sa aduca roada, trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune (vezi Ioan 12, 24 si I Corinteni 15, 36). Dulciurile si ingredientele care intra in compozitia colivei reprezinta virtutile sfintilor sau ale raposatilor pomeniti, ori dulceata vietii celei vesnice pe care nadajduim ca a dobandit-o mortul.

Leganarea colivei cu mainile este pe de-o parte expresia legaturii reale cu cei adormiti, iar pe de alta parte, un semn al invierii, asemanator celui din Sfanta Liturghie, cand preotii leagana sfantul aer deasupra Darurilor la citirea Crezului pana la momentul cand se zic cuvintele "Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi", inchipuind cutremurul care a avut loc cu ocazia mortii si invierii lui Iisus Hristos (Matei 27, 51).

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

03 Iunie 2017

Vizualizari: 69675

Voteaza:

5.00 / 5 din 6 voturi.

Cuvinte cheie:

coliva

Comentarii (12)

  • Radu AlexandruPostat la 2019-02-25 16:10

    Preotul toarnă puţin vin peste colivă, semn ca sangele lui Hristos care s-a varsat asupra sângele unei singure persoane, Hristos, s-a vărsat pentru păcatele tuturor.

  • ION ANAPostat la 2018-12-03 11:47

    Si eu am fost recent la o inmormantare la Targu Mures si nu am inteles de ce nu se face coliva .In rest tot ritualul a fost la fel ca in Muntenia cu capat ( colaci), vin , lumanari dar fara coliva .Stie cineva de ce ?

  • Andrei PanaitPostat la 2017-06-03 09:05

    "Coliva se duce la biserică şi, în momentul pomenirii, ea se ridică cu o lumânare aprinsă deasupra. Aceasta se face pentru că sufletele răposaţilor s-au ridicat de la trup spre întâlnirea cu Cel ce le-a creat, lumina vieţii fiecăruia. În acest moment fiecare atinge jertfa, coliva, pentru că fiecare este părtaş la acelaşi trup ce va muri în nădejdea învierii. Atingerea de jertfă şi întreolaltă simbolizează înlăturarea graniţei apărute prin egoismul şi însingurarea ce izvorăsc din păcat. Apoi preotul toarnă puţin vin peste colivă, căci sângele unei singure persoane, Hristos, s-a vărsat pentru păcatele tuturor. Şi precum vinul conţine principii ce prelungesc viaţa sănătoasă, tot la fel, cel adormit se face părtaş la viaţa veşnică prin unirea cu Hristos." (Alexandru Ulea)

  • Maria Stanciu Postat la 2014-06-05 06:02

    Fraţi creştini, să nu începem o dispută... În Ardeal sa pierdut obiceiul colivei, în UNELE părţi, deoarece s-au extrins mult obieciurile romano-catolice. Iar coliva este preluată, ca obicei şi "reţetă", de la greci, "inamicii" istorici ai romanilor. Să nu uităm că acolo, în Ardeal, creştinismul a avut lupte mai grele şi mai lungi decât în celelalte părţi ale ţări noastre. P.S. Măcar ruşii sunt ortodocşi, chiar dacă au făcut acelaşi lucru, în Moldova...

  • Vasa NastaPostat la 2014-06-04 19:20

    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu odihneste sufletele celor adormiti si aseaza-le in ceata Dreptilor bineplacuti Tie Doamne, caci intru Tine si-au pus Nadejdea ! Amin.

  • Mihaela TehlasPostat la 2013-06-23 09:16

    Sunteti rau informat.....in Ardeal se face coliva. Numai bine!

  • Eugene TEODORESCUPostat la 2013-06-22 18:46

    O lacrima in amintirea celor dragi care au plecat dintre noi. Dumnezeu sa-i ierte.

  • Marioara MihelePostat la 2011-03-11 14:21

    Frumos articol, si este bine sa stie si generatiile care vor veni ,fiindca am impresia ca noua nu ne va face nimeni coliova ,fiindca s-a perdut mult din obiceiuri .

  • Vasa NastaPostat la 2011-03-11 11:44

    Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu odihneste cu dreptii pe adormitii robii Tai Elionora si Constantin cu tot neamul lor cel adormit, caci intru Tine Nadejdea si-au pus! Amin.

  • Vasa NastaPostat la 2010-11-08 18:49

    Este important de stiut de ce in Ardeal nu se face coliva intru pomenirea celor adormiti ! Rog, trimiteti un raspuns in acest mod !

  • valeriu sandulescuPostat la 2010-11-06 19:37

    Foarte interesant.De ce,insa, in Ardeal nu se obisnuieste sa se faca coliva in zilele de pomenire a mortilor.( ma refer la crestinii ortodoxi)Ce se intampla cu ordoxia noastra in Ardeal ?????

  • Romeo - Nicolae StefanescuPostat la 2010-11-05 11:14

    Interesant mesaj. Romeo - ASiIiVro

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE