Dangatul Clopotelor o mare expozitie ortodoxa la Moscova

Dangatul Clopotelor o mare expozitie ortodoxa la Moscova Mareste imaginea.


Parintele Antonie Cumpata este preot paroh in localitatea Baytali din Ucraina. In aceste zile Parintele Antonie se afla la Moscova unde se desfasoara o mare expozitie ortodoxa. Noi romanii suntem mai putin obisnuiti cu astfel de expozitii asa ca l-am rugat pe Parintele Antonie sa ne spuna, prin telefon, cum este atmosfera acolo, ce se intampla la o astfel de expozitie.

Parintele Antonie Cumpata:

- In primul rand as vrea sa va salut pe toti, va spun tuturor “Hristos a inviat!”. Aceste expozitii ortodoxe sunt foarte multe in ultima vreme, in ultimii ani, in Rusia si Ucraina, in Belarus. Aici in Moscova se organizeaza in fiecare luna doua-trei expozitii. Ele sunt organizate fie de Patriarhie, fie de Episcopii, fie de firme comerciale care colaboreaza cu Biserica Ortodoxa Rusa si au binecuvantarea Sanctitatii Sale, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Alexei. Expozitia la care ma aflu acum este a 14-a expozitie cu genericul “Dangatul bisericesc al clopotelor” organizata de firma Expo Design din Moscova. Este o atmosfera frumoasa, sunt peste 400 de participanti. Acestia sunt: manastiri, biserici, firme, diverse organizatii si fonduri. Multi isi expun marfurile la vanzare, altii ofera servicii, putem gasi carti, icoane, obiecte bisericesti, sunt foarte multi participanti din Rusia si din Ucraina dar si din alte tari cum ar fi Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, Georgia, Serbia chiar si din America si nu stiu de ce nu vad din Romania nici un participant. Poate ca in Romania nu stie lumea de aceste expozitii. Am vazut printre participanti si Manastirea Noul Neamt din Chitcani si m-am bucurat foarte mult sa vad acolo niste carti romanesti la vanzare. L-am intrebat pe parintele de la stand: ”Parinte, ti le cumpara cineva?” Zice: ”Da, sunt multi oameni din Republica Moldova care lucreaza aici la Moscova si mai cumpara ei, dar ieri s-a apropiat de mine un preot din Moscova si a cumparat niste carti, a zis ca are niste enoriasi tot din Republica Moldova si vrea sa puna in vanzare, la el in parohie, aceste carti in limba romana”.
 

Antonie Cumpata

Deci, cei din Romania ar putea sa participe la expozitii, sa faca si ei o slujba de apostolat al ortodoxiei romanesti si cred ca ar fi foarte bine pentru Biserica Ortodoxa Romana deoarece cei din Moscova si in general din toata Rusia sunt cam dezinformati, nu prea stiu ce este in Romania, nu stiu ca este ortodoxie, ca sunt manastiri frumoase, ca se pot face pelerinaje. Daca ar participa niste manastiri la aceste expozitii cred ca ar fi un lucru nemaipomenit pentru a uni aceasta dragoste intru Hristos care este intre bisericile noastre, deoarece Patriarhia Rusa este in comuniune liturgica cu Patriarhia Romana.

- Dar vizitatorii sunt multi, vin credinciosii la expozitie?

- Sunt foarte multi vizitatori pentru ca in Rusia, in ultimii ani, vedem o reinviere a ortodoxiei. Se implinesc acele proorocii spuse de Sfintii Parinti la inceputul formarii Uniunii Sovietice cand biserica era in prigoana si oamenii erau deznadajduiti. Sfintii Parinti de atunci spuneau ca Biserica rusa va reinvia si Rusia va reinvia iar acum se vede aceasta reinviere. Oamenii vin cu miile la aceste expozitii si eu cred ca manastirile si unele parohii din Romania ar putea sa vina sa participe aici la astfel de expozitii.

- Parinte Antonie sunteti preot intr-un sat din Ucraina unde aveti si credinciosi ucrainieni si credinciosi romani. Construiti acolo la Baytali o biserica. In ce stadiu va aflati cu lucrarile?

- Asta iarna nu am prea lucrat din cauza gerurilor. Am reinceput lucrarile acum din primavara, am terminat unele lucrari in interior insa avem foarte putini lucratori, doar doi-trei, si de aceea lucrul merge incet, incet dat sigur.. Am cumparat materialele de constructie necesare pentru a construi clopotnita. Tocmai zilele acestea a fost finisata cupola, adica turla dar n-a fost inca montata sus pe biserica. Mai urgent vrem sa facem o scaldatoare la Izvorul Maicii Domnului din sat, pe locul unde in secolul al XVIII-lea a existat o manastire de calugari si ne-am mutat deocamdata cu lucrul acolo ca sa terminam mai repede si daca reusim sa facem asta in curand putem sa invitam pelerini chiar la noi in sat. Asta ne-ar ajuta si ar spori lucrarile la biserica. Aici la Moscova sunt foarte multi participanti care la randul lor construiesc biserici, manastiri, case de copii pe langa manastiri ortodoxe.

- Este probabil si un prilej de a strange fonduri.

- Da, foarte multi strang fonduri. Aceste expozitii sunt mari si sunt un pic mai “deschise” decat in alte parti, aici se da voie sa pui o cutie a milei, primim acatiste, deci se pot aduna fonduri mai usor.

- Pentru cei care vor sa afle mai multe despre aceasta expozitie si despre parohia dvs. din Ucraina unde se pot gasi mai multe informatii?

- Cei care folosesc Internetul daca ar intra in sistemul de cautare si ar introduce cuvintele rusesti ar putea gasi foarte multe informatii despre aceste expozitii in general, nu doar despre cele din Moscova ci si despre cele din Sankt Petersburg, Minsk, Kiev, expozitii foarte bune. Dar cred ca nu sunt traduse in romana. Probabil unele sunt in engleza. De aceea am hotarat ca pana in luna iulie, pe pagina noastra de Internet sa facem un program in limba romana al acestor expozitii, pentru a doua jumatate a anului 2006. Pagina noastra este www.parintele.info. Sper sa gasesc niste programatori buni care sa ma poata ajuta sa fac acest lucru.


mail: otets-antoniy@ukr.net
site: www.parintele.info

nr.cont.7206458, Raiffeisen Bank, sucursala Sebastian,
Cod IBAN: RO 09 RzBR 0000060007206458

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

26 Iulie 2012

Vizualizari: 5610

Voteaza:

Dangatul Clopotelor o mare expozitie ortodoxa la Moscova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE