Parintele Antonie - Expozitiile ortodoxe din Ucraina si Rusia

Parintele Antonie - Expozitiile ortodoxe din Ucraina si Rusia Mareste imaginea.


Expozitiile ortodoxe din Ucraina si Rusia

 

Expozitiile ortodoxe care se desfasoara in alte tari sunt mai putin cunoscute in Romania. Parintele Antonie este preot paroh in satul Baytali, regiunea Odessa, Ucraina si participa des  la expozitiile ortodoxe organizate in  diferite orase din Rusia, Ucraina si Belarus. In cateva corespondente pe care ni le-a trimis de la Moscova si Kiev, Parintele Antonie a remarcat participarea multor manastiri si biserici din tarile ortodoxe, mai putin din Romania. Plecand de la ideea ca unele manastiri si biserici din tara noastra ar dori sa ia parte la astfel de expozitii i-am solicitat Parintelui Antonie cateva detalii.

 
- Parinte, spuneti-ne care este scopul organizarii acestor expozitii?

 

- Parohia noastra participa la multe expozitii. Nu pot fi prezent personal la toate. Particip doar la unele, pentru ca mai importante pentru mine sunt Sfanta Liturghie si alte ierurgii pe care le savarsesc in Biserica Nasterii Maicii Domnului din satul Baytali, al carei preot paroh sunt. Avem delegatii care reprezinta parohia noastra. In Biserica Ortodoxa Rusa aceste expozitii au inceput in anul 1993. Prima a fost organizata la Moscova. Atunci lumea era foarte insetata de a cunoaste ortodoxia. Expozitiile erau luate cu asalt nu doar de catre credinciosi, ci si de adepti ai ateismului. Se ridica o cortina, care descoperea ca Biserica Ortodoxa nu este o institutie invechita, depasita. Aici putea veni oricine, chiar si cei care se simteau cei mai vinovati fata de Biserica, cei care nu aveau curajul de a pasi pragul Bisericii. Aici puteau analiza mesajul tainic al Bisericii, fara a fi obligati de a se purta intr-un fel anume...

 

ExpozitieAstazi o expozitie ortodoxa are scopul de a povesti despre traditiile si sarbatorile ortodoxe, despre bogata istorie a multor manastiri si biserici din toata lumea. O expozitie ortodoxa are menirea, de asemenea, de a educa tineretul si generatia mai in varsta in duhul dragostei de Patrie si de credinta stramoseasca, prin prezentarea la expozitie a scolilor duminicale, a seminarelor si Institutelor Teologice.  In cadrul acestor expozitii se raspandesc gratuit sau se vand literatura crestina, icoane si obiecte bisericesti, se organizeaza concursuri de gatire a mancarurilor de post (aici isi gaseste locul si vasta stiinta a apiculturii), se pun in vanzare materiale audio si video cu tematica ortodoxa. La o expozitie ortodoxa crestinii de rand pot discuta cu duhovnici din toata lumea, pot afla parerile lor asupra unor aspecte din viata de zi cu zi. Ei pot sa ajute acele manastiri si biserici care sunt in constructie sau au nevoie de sprijn pentru alte activitati de misionarism.

 

- Ce fel de activitati de misionarism ortodox pot fi sustinute de catre credinciosi?

 

- Foarte multe manastiri si biserici din Rusia, de exemplu, au in grija orfelinate pentru copii orfani. Se infiinteaza multe centre de recuperare a narcomanilor sau alcoolicilor, a celor ce sufera de afectiuni psihice si duhovnicesti in cultele extremiste. Sunt multe companii de radio si televiziune care creeaza si difuzeaza emisiuni si filme ortodoxe. De multe ori se organizeaza festivaluri de cinematografie chiar in cadrul acestor expozitii. Un mare accent se pune pe problema avorturilor. Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii Alexei al II-lea, in repetate randuri, a facut apel catre toti crestinii, ca fiecare sa contribuie cu ceva pentru a stopa acest mare pacat. Si noi ne straduim sa informam fiecare om care paseste pragul bisericii noastre din sat sau care se apropie de standul nostru la expozitie, sa explicam ce insemna un avort si care este atitudinea crestina fata de metodele contraceptive. Contraceptia este aceea care nu opreste zamislirea pruncului, ci omoara copilul la primele zile de la concepere. Este vorba despre sterilet si pastilele hormonale. Steriletul nu opreste zamislirea niciodata, copilul este sufocat dezvoltandu-se in interiorul steriletului (asa este plasata aceasta “masinuta mica a mortii”). Iar pastilele hormonale pot opri zamislirea dar foarte rar, mai des copilasul este “dizolvat” de pastila.

 

Aceasta este pozitia oficiala a Patriarhiei Ruse.

 

- Este foarte important ca oamenii sa cunoasca aceste lucruri pentru a sti sa se fereasca de pacat. Sa continuam discutia despre expozitiile ortodoxe. Exista si oferte pentru cei dornici sa mearga in pelerinaje?

 

- Multe manastiri au prilejul la aceste expozitii sa invite pelerinii. Sunt prezente si multe birouri de pelerinaje de pe langa diferite Eparhii sau manastiri mai mari. E o lucrare foarte constructiva in domeniul acesta.

 

-Dumneavoastra invitati pelerini?

 

-Da, invitam. Un pelerinaj pentru oamenii din orase in special, este un prilej (poate unic) de a se lepada de toate ale sale, si de a urma, macar odata in viata, lui Hristos. Fie de a-I urma pasii la locurile Sfinte din Ierusalim, fie de a retrai viata unui sfant, unui cuvios, sau a mai multor sfinti mucenici, venind la rugaciune la locurile unde s-au nevoit acesti slujitori vrednici ai Domnului.

 

Si la noi in Baytali a fost o manastire de calugari. Sunt niste locuri foarte pitoresti, sfintite inca de prezenta in aceste paduri a Domnitorului Stefan cel Mare si Sfant. Un suflet smerit aude si astazi rugaciunea ce se inalta de secole pe aceste meleaguri. Acolo unde S-a chemat vreodata numele Domnului, in duh si adevar, acolo sfintenia nu se pierde in veac. Am amenajat o scaldatoare la Izvorul „Nasterea Maicii Domnului”, pe locul fostei manastiri. Am organizat si o casa pentru oaspeti cu 30 de paturi. Nu sunt niste conditii exceptionale. Dar acestea se vor face cu timpul, numai dragoste intre noi sa fie!

 

- Cum pot sa ajunga la expozitiile din Ucraina si Rusia manastirile si bisericile din Romania?

 

Expozitie- Din pacate, romanii au nevoie de viza. Vizele se obtin la ambasadele Ucrainei si Rusiei din Bucuresti. Din cate stiu pentru Rusia mai trebuie si chemare. Cred ca organizatorii expozitiilor ar pute sa emita o chemare… Mai e nevoie de binecuvantarea scrisa a Episcopului locului, in a carui jurisdictie se afla manastirea sau biserica ce vrea sa participe la expozitie. Cererea pentru participare trebuie inaintata din timp.

 

- Dar cum pot lua legatura romanii cu organizatorii acestor expozitii?

 

- M-am gandit la acest lucru si am hotarat sa traduc in romana propunerile unor expozitii pentru lunile viitoare. La celalalt capat al firului se vorbeste doar rusa si engleza, deci sa se tina cont de acest lucru.

 

- Va multumim parinte.

 

- Doamne ajuta! Sa fiti binecuvantati !

 

1.Expozitia ortodoxa internationala “Regiunea Nijniy Novgorod - tinutul lui Serafim Sarovschiy”. 3-9 august 2006; 6-12 decembrie 2006, Orasul Nijniy Novgorod, Tel. in Moscova: (+7495) 2033656; 2038774; Tel. in Nijniy Novgorod: (+7312) 132811; +7-903-216-7485, E-mail: vystavka@vozglas.ru Site : www.vozglas.ru/vystavka  

 
2. A cincea expozitie-iarmaroc ortodoxa “La inceput a fost cuvantul...” 16-21 august 2006; 6-11 octombrie 2006. Sloganul expozitiei: “Sarbatoarea comunicarii ortodoxe” Organizatori: compania expozitionala “Mir-Expo”. Tel/Fax: (+7495)1180565; 1183683; 1183688. Site: www.mirexpo.ru

3. A patra expozitie ortodoxa pe “Srednyaya Rogatka” Sankt-Petersburg 17-23 august 2006 “Sfintirea mierii” Centrul expozional Severo-Zapadnaya, P-ta Pobeda, 2 (vis-?-vis de centrul expositional “Pulkovsaya”), statia de metrou Moscovskaya. Tel/fax: (+7812) 7186322, (+7921) 7507129. E-mail: nevaexpo@mail.ru , www.nevaexpo.narod.ru


4.Expozitia ortodoxa “Familia - mica Biserica” 9-13 septembrie 2006,  de la 10:00 pana la 19:00, Adresa: Moscova, Centrul expositional pavilionul nr.70, etaj 1 (statia de metrou VDNH), Organizatori: OOO “Pylygrym”, Tel (+7495) 3049474; 6728017; +79261186936.


5.Cu binecuvantarea Preafericitului Patriarh al Rusiei Alexei II “Dangatul clopotelor bisericesti” Noiembrie 2006, Adresa: Moscova, Centrul expositional rus, pavilionul nr.69, statia de metrou VDNH, Tel: +74951810601; +74951815181.


6. “Rusia ortodoxa”, 24-27 august 2006, orasul Permi; organizator compania “RESTEK”.  Se va desfasura pe adresa: 614077, Rosia, or.Permi, str Gagarin 65, complexul pt. expozitii “Permskaya yarmarka”; Contacte: director Voronkova Kseniya Yurievna, Tel: +73422625823 (idem fax) 
 

7.“Rusia ortodoxa” expozitie - forum, 1-4 noiembrie 2006, Moscova, complexul expozitional “EKSPOTSENTR” la “Krasnaya Presnya” contacte: tel:+7812 320 8095 303 8860 fax:+78123208090 e-mail: culture@restec.ru  
 

8. “Rusia ortodoxa” 3-8 noiembrie 2006, Sankt-Petersburg, sala expozitionala “MANEJ”, contact: idem mai sus.

 
9. 3-9 august 2006,  Nijniy-Novgorod(Rusia), expozitia “Plaiul Nijniy-Novgorodului - Patria Sf. Serafim de Sarov”, contacte: in Moscova: tel/fax +7495 73059 66;+7495 137 5312, mobil:+79032167485 - Barskova Valentina Sergeevna, e-mail: vystavka@vozglas.ru  www.vozglas.ru/vystavka  (vezi varianta in engleza) Contact in Nijniy Novgorod: +7312 13 28 11 - Egorovna Svetlana Borisovna.

 

25 Iulie 2012

Vizualizari: 7493

Voteaza:

Parintele Antonie - Expozitiile ortodoxe din Ucraina si Rusia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE