Copilul trebuie educat cu inima

Copilul trebuie educat cu inima Mareste imaginea.

Interviu cu preotul Gheorghe Romanenko

Parintele Gheorghe Romanenko este parohul bisericii din satul Borisovo, regiunea Moscovei. Pe langa asta, parintele Gheorghe este un medic cunoscut, specialist in psihiatria pediatrica.

- Parinte, sunteti preot de multi ani, dar continuati activitatea medicala. Aveti multi bolnavi?

- Am, dar eu nu tratez, ci doar dau sfaturi si consultatii medico-sociale. In desenul animat „Cartile junglei", ursul Baloo arunca maimutele in dreapta si in stanga. Si eu fac la fel: pe unii ii trimit la doctori, pe altii - la spital, pe altii - la locurile sfinte.

- Cat de raspandite sunt acum bolile psihice la copii?

- Daca e sa includem in statistica si starile borderline (de granita), avem multi copii bolnavi.

Procentul celor ce sufera de boli grave, cum e schizofrenia, nu se modifica, dar numarul nevrozelor creste an de an. La varsta adolescentei, 90% dintre copii au deja tulburari psihice mai mult sau mai putin grave.

- Care sunt cauzele?

- In primul rand, ereditatea, starea sanatatii parintilor: genofondul nostru este deja alterat. In al doilea rand, educatia primita de copii. In al treilea rand, mediul accentueaza tulburarile psihice: filme murdare, desene animate sinistre, discoteci...

- Ce boli sunt mai frecvente si mai dificile?

- Nu se poate pune asa problema: toate sunt dificile. Un copil are frici, altul are ticuri, altul are tulburari de comportament. Masina s-a stricat, si n-are importanta daca sunt probleme la motor sau cauciucurile s-au spart: masina nu mai merge. La varsta pubertatii boala se accentueaza, si omul este deja „copt" pentru a da nastere unor odrasle care vor fi bolnave la fel ca el sau chiar mai rau.

- Cumplit tablou. Asadar, pe generatie ce trece situatia devine tot mai proasta? Din oameni bolnavi psihic nu se pot naste copii sanatosi?

- Ei se pot naste sanatosi din punct de vedere fizic, dar pragul lor de excitabilitate este scazut, le este tot mai greu sa faca fata asaltului factorilor excitanti, si caderile psihice au loc tot mai rapid.

- Din statistici rezulta ca majoritatea copiilor sunt bolnavi, insa cel mai frecvent parintii nici nu banuiesc asta, deoarece, dupa spusele dumneavoastra, bolile evolueaza uneori intr-o forma ascunsa. Spuneti-ne, cum sa distingem semnele bolii? La ce sa fim atenti?

- Frica, hiperactivitatea, neatentia, comportamentul plangaret sau capricios, irascibilitatea exagerata, sadismul, ciudateniile (de exemplu, arunci cand copilul iubeste cu patima o singura jucarie sau deseneaza tot timpul acelasi lucru): toate acestea trebuie sa ne puna pe ganduri. Iata un exemplu. La inceput, un baietel a chinuit un catel, o pisica, pe urma a hotarat sa se razbune pe prietenii lui, care il necajisera. A luat un bat, a batut in el niste cuie si a incercat sa le scoata ochii. Ce este de facut? Sa decizi ca este o pozna copilareasca si sa uiti de asta, ori sa te ingrijorezi totusi si sa incerci sa te lamuresti cum poti sa eviti pe viitor asemenea incidente?

Trebuie sa dam atentie chiar si obisnuitei neascultari constante. Poate ca intrati in contact cu copilul in mod gresit, sau poate ca el sufera de hipertensiune intracraniana crescuta din cauza unei traume suferite la nastere. Daca aveti probleme in educarea lui, in comunicarea cu el, mai intai adresati-va psihologului, iar dupa aceea, daca psihologul o recomanda, mergeti la psihiatru sau la psihoneurologul de copii. Acesta va va prescrie medicatia potrivita, va va recomanda regimul cel mai potrivit pentru copil.

- Ce trebuie sa facem pentru a preveni imbolnavirile psihice la copil?

- Singurul mijloc este educarea corecta in familie.

- Sa zicem ca un adolescent a devenit capricios, agresiv, neascultator, intampina cu revolta tot ce ii spui, comunicarea cu el este deteriorata, iar parintilor toti cei din jur le spun ca nu-i nimic, ca o sa treaca si ca nu trebuie sa dea atentie, ca asa sunt adolescentii, ca si noi am fost asa la varsta lor... Putem avea incredere in asemenea sfaturi?

- Nu, noi nu am fost asa. Pe generatie ce trece, starea psihica a oamenilor - inclusiv, bineinteles, a adolescentilor - se deterioreaza. loan Gura de Aur spunea ca aceasta varsta e cea mai dificila: nimeni nu poate spune cum va iesi copilul din varsta adolescentei, ce fel de om va deveni - bun sau rau. Numai Dumnezeu stie asta. Trebuie sa ne amintim ca nu este bine sa-i intaratam pe copii cand sunt la aceasta varsta, dar nici sa ne lasam condusi de ei.  Exista o regula de aur: sa educam cu strictete, dar si cu dragoste. Controlul total e inadmisibil, deoarece copilul este o persoana libera, iubita de Dumnezeu; trebuie sa stim sa ne smerim, sa rabdam, sa induram cu dragoste dificultatile aparute in comunicarea cu el, dar daca purtarea lui intrece limitele bunei cuviinte, trebuie pedepsit, si inca foarte aspru.

- Ce trebuie sa evitam in educarea copiilor?

- Extremele. Va voi da un exemplu. Mergeam pe strada, si deodata aud o femeie tipand. Am crezut ca incearca cineva s-o omoare. Am fugit repede s-o ajut: cand colo, pur si simplu o tanara mama tipa la fiul ei, in varsta de doi ani, care intrase intr-o balta. Ii compatimesc pe copiii ce au parte de mame care tipa la ei zile intregi: „Nu e voie, nu pune mana, nu te du acolo, nu fa cutare lucru!"

Copilul nu apartine parintilor, el apartine lui Dumnezeu. El este o personalitate aparte, unica si irepetabila, si trebuie educat in mod corespunzator, in duhul libertatii si al dragostei. Educand copilul, trebuie sa tinem minte intotdeauna ca inaintea noastra se afla chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Atat cand il pedepsim, cat si cand il laudam, trebuie sa tinem minte lucrul acesta, si sa nu-l injosim, sa nu-l jignim, sa nu-l provocam, sa nu ne batem joc de el, ci sa avem dragoste, rabdare, blandete, smerenie, tandrete.

-Asadar, este daunator pentru copii sa-i protejam excesiv?

- Bineinteles, caci orice exces e daunator. Trebuie sa existe o limita. Este important sa nu-l suprasolicitam pe copil, ca sa nu devina narcoman, dar nici sa nu-l lasam sa ni se suie in cap.

- Cum sa determinam momentele cand trebuie pedepsit de momentele cand e mai bine sa nu facem asta?

- Dragi frati si surori! Singura limita este dragostea voastra pentru copilul vostru. II educati in masura in care il iubiti. Cu inima voastra iubitoare trebuie sa simtiti cand e mai bine sa-l pedepsiti si cand este cazul sa-l iertati. Multi fac trimitere la carti, la publicatii: „Cutare a zis asa, cutare a zis pe dincolo." Nu trebuie sa-l crestem pe copil in felul acesta. Copilul trebuie educat cu inima, si daca nu-l iubiti cu adevarat, oricate carti despre educatie ati citi, oricate cursuri pe aceasta tema ati asculta, nu veti putea sa faceti asta asa cum trebuie.

Parintilor le trebuie deosebit de multa rabdare atunci cand copiii lor sunt la varsta adolescentei. Sa nu-i intaratati degeaba. Daca il tineti pe adolescent sub calcai tot timpul, sa stiti, dragi frati si surori, ca 90% dintre casatoriile premature si din fugile de acasa sunt rezultatul constrangerilor venite din partea parintilor - cel mai frecvent din partea mamei. Copiii tinuti sub calcai ajung oameni slabi, cu probleme, nu simt libertatea, nu-L simt pe Dumnezeu, cresc ca niste animale oropsite. Sa nu tipati: „Iti interzic sa fii prieten cu fata aia!", ci sa spuneti cu blandete: „Mie nu-mi place asta, nu vreau sa faci asta; daca vrei sa te intalnesti cu ea, intalneste-te, dar sa stii ca o sa-mi fie neplacut, ca o sa ma doara; oricum, eu o sa ma rog pentru tine..." Rugati-va lui Dumnezeu pentru copiii vostri, cereti preotului sa faca molitfe pentru ei, mergeti cu ei la locurile sfinte. Straduiti-va sa fiti prieteni cu copiii vostri. Noi, in Ortodoxie, avem conditii mai bune pentru educarea copilului, caci II avem pe Dumnezeu, avem absolutul, avem adevarul. Un copil poate fi educat normal numai intr-o familie credincioasa sau care cel putin tinde catre credinta, fiindca nici psihologii, nici medicii, nici pedagogii plini de diplome nu pot sa educe in copil duhul bunatatii, al iubirii, al curatiei, al smereniei, al milostivirii. Cele mai inalte calitati sunt educate doar de catre Biserica.

Extras din cartea "Educarea copilului", Ed. Sophia

Cumpara cartea "Educarea copilului"


 

Pe aceeaşi temă

18 August 2014

Vizualizari: 8870

Voteaza:

Copilul trebuie educat cu inima 3.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Vasa NastaPostat la 2014-08-18 18:23

    Va multumesc pentru articol ! Bunul Dumnezeu si Mantuitorul Iisus Hristos sa ne binecuvanteze viata noastra si a copiilor nostri ! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE