Reverenda, o predica nerostita

Reverenda, o predica nerostita Mareste imaginea.

Reverenda este haina preoteasca cea mai cunoscuta, ea fiind cunoscuta si sub denumiri precum "anteriu" sau "sutana". Reverenda este acel vesmant lung, de culoare neagra, croit cat se poate de simplu, care se poarta de catre preot peste hainele personale. Desi reverenda este numita "vesmant neliturgic", preotul nu are voie sa slujeasca nici o slujba fara a fi imbracat in aceasta. Numai peste reverenda se pun toate celelalte vesminte preotesti liturgice.

Cunoscuta si drept "haina zilnica a preotului", reverenda este acea haina neagra purtata zilnic de catre preot, din ziua hirotoniei si pana in ziua adormirii lui in Domnul. Reverenda acopera intregul corp, in afara ei, descoperite, ramanand doar mainile si chipul, ca si in iconografie, pentru binecuvantare si propovaduire.

Vesmintele cu care se imbraca slujitorii Sfantului Altar, in afara sfintelor slujbe, se cuvine a fi lungi si de o culoare cat mai intunecata, pentru ca "lungimea" inchipuie buna cuviinta, iar "culoarea inchisa" (neagra) este icoana smereniei. Tot in aceeasi erminie, reverenda reprezinta mormantul celui care o poarta, prin ea preotul aratand tuturor cum omul trebuie sa moara acestei lumi.

Reverenda, haina zilnica a preotului

Odata hirotonit, preotul nu mai are voie sa isi dea jos reverenda, decat numai in cazuri exceptionale. Aceasta este marturia tuturor marilor duhovnici. Reverenda trebuie purtata neincetat de catre preot, precum neincetat trebuie pastrat cu grija si harul primit de acesta in Taina Hirotoniei. Chiar daca harul nu sta in reverenda, reverenda ajuta insa la pastrarea harului.

Cu frica, spre a nu judeca, indraznesc a spune: cand comoditatea, confortul si rusinea fata de lume (de cei necredinciosi) incepe sa primeze, purtarea reverendei poate deveni un adevarat chin, ea ajungand sa fie inlaturata prin vorba poporului, care zice: "Nu haina il face pe om!" Insa, in pofida intelepciunii acestei vorbe, ea nu poate fi aplicata si in acest caz.

Nu putem indeparta aspectele vazute ale credintei crestine, interiorizand credinta in lucruri nevazute. Este drept ca nu reverenda si barba sunt esentiale, insa acestea dau marturie despre Domnul caruia ii slujim prin viata noastra. Tot crestinul da marturie despre credinta lui, in foarte mare masura prin comportament, insa nu numai. In cazul preotului, chiar si cand acesta tace, reverenda predica de una singura.

Reverenda nu este "o uniforma de serviciu", ca in alte meserii, deoarece rolul practic al acesteia este secundar celui duhovnicesc. Este de mare folos ca toti crestinii de rand sa-si vada preotul imbracat in reverenda, la piata ori pe strada, spre aducerea lor aminte ca nu sunt din lumea aceasta, ci ca sunt datori a se lupta neincetat cu patimile, spre dobandirea Imparatiei lui Hristos. Daca preotul nu poarta reverenda, nimeni nu are de unde sa stie ca el este preot, iar multi ar avea mare nevoie sa stie asta.

Nimic in Biserica Ortodoxie nu este intamplator; toate lucrurile si actele de cult au un fundament duhovnicesc, profund, care ajunge sa ne scape, cu cat viata noastra devine mai secularizata. Pentru aceasta, atat timp cat un preot va urmari mai mult sa fie "in pas" cu vremea, decat cu Traditia Bisericii, el va renunta cu usurinta la a mai purta reverenda.

In aceasta privinta, un prieten spunea: "Sunt preoti si preoti. Pentru unii, reverenda este "grea" si preotia "usoara"; pentru acestia reverenda nu e nimic altceva decat uniforma de serviciu; dupa slujbe, fiind greu de purtat, ei renunta cu usurinta la ea. Pentru altii, reverenda e "usoara" si preotia este "grea"; ei nu renunta cu usurinta la reverenda, deoarece nu pierd din vedere caracterul revelator al acesteia: preotului ii reaminteste permanent lucrarea pentru care a fost chemat, iar celorlalti oameni le descopera prezenta in mijlocul lor a "omului lui Dumnezeu". De aceea, in majoritatea cazurilor, modul in care un preot isi asuma reverenda, spune multe si despre cum isi asuma acesta Preotia."

Parintele Paisie Aghioritul: Reverenda nu este optionala !

In jurul anului 1972, cativa preoti de mir din Grecia au venit la Parintele Paisie Aghioritul, pentru a lua binecuvantare spre a nu mai purta reverenda. Unul dintre ei spunea: "Nu reverenda il face pe preot. Mai de preferat ar fi ca unii preoti sa umble fara reverenda, pentru ca astfel se pot apropia mai usor de lume." Parintele Paisie i-a chemat a doua zi, spre a le raspunde.

A doua zi, cand au sosit acei preoti, parintele le-a aratat un maslin din curte, caruia in seara anterioara ii curatase intentionat coaja de pe tulpina; numai in varf ii lasase cateva crengute retezate. Aratandu-le maslinul decojit, parintele le-a spus: "Va place copacul asa cum este, decojit? Asa sunt si preotii fara reverenda." Deasupra acelui maslin, parintele a scris: "Copacii si-au aruncat imbracamintea lor, dar vom vedea ce pricopseala vor face. Preotul fara rasa (reverenda) nu este de rasa". Astfel, preotii au inteles voia lui Dumnezeu si au continuat sa isi poarte reverendele.

Alta data, fiind intrebat parintele Paisie, care este motivul pentru care preotii trebuie sa poarte reverenda, acesta a raspuns, zicand: "Exista multe motive, dar si numai faptul ca toti oamenii evlaviosi se bucura, atunci cand il vad pe preotul lor purtand reverenda, este un motiv suficient."

Parintele Dionisie Ignat: Reverenda este o mare binecuvantare !

"Sub nici un motiv vreun crestin sa nu gaseasca o neoranduiala in preot. Atunci preotul are mare spor, daca ceilalti vad ca parintele e in regula. Asa-i omenirea, fie cat de multa lume, daca preotul e in uniforma, numai pe preot il vede, fiindca lumea e imbracata in alt mod."

Haina sa fie haina, regula fara nici un fel de rabat, fara nici un fel de concesie. "Sigur. Mare, mare binecuvantare este. Te pazeste de multe uniforma asta. Esti imbracat in negru, adica in pocainta, regretam inaintea lui Dumnezeu ca am pierdut raiul... de aceea sunt imbracati asa toti calugarii si toti preotii, ca un fel de pocainta, pot sa spun, ca si cum am fi in doliu. Aducandu-ne aminte ce am pierdut, putem instaura in sufletul si in inima noastra smerita cugetare."

"Trebuie mare atentie, sa nu inceapa preotul sa spuna: "Nu-i nimic cutare, nu-i nimic cutare, nu-i nimic daca umblu ca un mirean, nu-i nimica..." Ca sa fie preotul ca si mireanul, asta inseamna ca harul pe care ti l-o dat Dumnezeu tu l-ai batjocorit, l-ai aruncat, fiindca spui ca harul nu sta in uniforma. Se poate atata lucrul acesta, atata intunecime?"

"Pe un ofiter de armata, daca n-are uniforma, il saluta oare vreun soldat? Sub nici un motiv. Dar daca are uniforma, toti tresar: "Cine-i?" "E generalul cutare." Bre, saluta-l." Asa e si cu cele duhovnicesti, si inca mai mult, pentru ca lumea e simpla. Daca-l vede pe preot in uniforma, ce-si spune omul: Mai, e preotul, ma duc sa-i sarut mana, ca el se roaga lui Dumnezeu pentru noi."

"Cand preotul n-are uniforma lui, e ca un "domn", din cei care pot intra in orice local din lume... Pe cand preotul nu poate intra orisiunde, fiindca imbracamintea sa arata ca e reprezentantul sfinteniei, reprezentantul tuturor crestinilor care cauta sa se mantuiasca. Nu se poate nicidecum sa treaca printr-un local care nu e crestinesc. Dar el, daca arunca toate de pe dansul, si, la fel ca si orice vagabond, face orice vrea, bea, fumeaza, asa, cum stiti mai bine ca mine lucrurile acestea, atunci mergem spre daramare."

Unii preoti nu mai poarta barba. "De ce asta? Sa ca poti intra in orice local, pe unde n-ar trebui preotul nici sa treaca. Daca esti ca un mirean, te duci. E rau! Dar uniforma apostolica asta este - sa poarte preotul barba si niciodata sa nu iasa din casa si sa se duca undeva fara sa fie cu reverenda."

In tara fiind si venind inaintea lui un preot fara reverenda, parintele Dionisie Ignat a spus: "Foarte urat. Nu-i mai bine sa fii imbracat in preot? Ca preot, tu este apostolul neamului, al natiunii, al Ortodoxiei. Care e pricina sa te batjocoresti? De ce? Care-i pricina? Adica facem voia dusmanilor Ortodoxiei. Te lauda cineva cand te vede imbracat in mirean, preot fiind? Te lauda cineva? Zice bravo? Nu. Vezi, omul se pleaca spre noutati. Si acum asa e in tara, se raspandeste."

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 15607

Voteaza:

Reverenda, o predica nerostita 0 / 5 din 0 voturi. 15 review utilizatori.

Comentarii (15)

  • Valentin DutaPostat la 2012-12-01 19:12

    Mare dreptate ai domnule M Florine ,dar foarte rar mai vezi preoti care sa poarte reverenda si in afara Sfinteler Slujbe.Imediat ce voi deveni preot , cu ajutorul Bunului Dumnezeu , doresc sa nu ma mai despart de aceata "uniforma"

  • M FlorinPostat la 2012-05-12 23:39

    Observ cum unii se oftica ca lucrurile sunt spuse pe fata in articol. Celor care purtati reverenda, spuneti-mi si mie, cu ce va deranjeaza? Eu am una pentru biserica si purtat oriunde merg si inca una, pentru munca, dintr-un material ieftin, in gradina, unde nu ma feresc sa dau cu sapa, sa stau cu mainile in mocirla, sa arunc ingrasamant si mirati-va, sfintiile voastre, ca nu am murit. Ce daca e cald afara? Hristos nu a suferit pentru noi? Noi nu suntem in stare nici macar sa ne purtam reverenda? Modernizarea asta in randul preotilor e de rau augur si vad ca a devenit traditie. De barba nu mai zic nimica... Canoanele Sfintilor Parinti sunt povesti de adormit copiii la seminar, eventual le putem chiar interpreta noi dupa bunul plac, ca doar avem studii, nu? Eu va spun: RUSINE!!! Adevarul nu trebuie ascuns de dragul pacii! Nu e normal ca un preot, care ar trebui sa fie constient pe deplin de misiunea lui, sa fie impotriva acestora. Doar daca nu cumva, acel preot, a cautat calea astea din alte motive, altele decat harul Lui Dumnezeu. Dumnezeu sa ne ierte!

  • muntean vasilePostat la 2011-12-12 00:31

    FOARTE BUN ARTICOLUL-- CEI CU RASPUNSURI CONTRA SUNT GRESIT INTENTIONATI , UNII CONSTIENTI SI ALTII INCONSTIENTI AFLATI IN DUHUL LUMII ACESTEIA AL CAREI TATA ESTE SATAN CARE A PRESARAT PE CALEA CEA LARGA CE DUCE LA EL IN IAD MULTE INTENTII BUNE. CE TREABA ARE UN PREOT SA DANSEZE--HRISTOS A FACUT ASA CEVA LA NUNTA DIN CANA GALILEI--SAU DACA AR DANSA CU SOTIA INTRUN MOD CUMPATAT DECENT, CARE AR FI PROBLEMA? DE FRICA UNOR POSIBILE INTAMPLARI NEPOTRIVITE CE I S0AR PUTEA VEZI DOAMNE INTAMPLA citandu-l pe domnul magistrat florin el om supus greslilor laice : de circulatie, de buna cuviinta etc,, sa nu poarte reverenda,, ce facem de cine ne ascundem!! reverenda e foarte buna si pentru preot si pentru popor ..sau cealalta remarca a domniei sale...,,Asa ar trebuie sa fie instituita regula si pentru preoti, la terminarea oficierii religioase ,,, pe cine deranjeaza marturisirea permanenta a lui Dumnezeu, prin purtarea reverendei, DACA NU PE DRACUL? ar fi intrebarea cu raspuns !:) sau ,,,Reverenda trebuie sa fie uniforma de serviciu si doar atit !!!! corect si cum serviciul preotului este non stop si purtarea reverende trebuie sa fie permanenta, nu-i atribuie nimeni vreo ,,,,,ineptie,,,,, cum o numiti asta in cazul in care , nu inteleti ce vrea sa zica expresia ,,,"reverenda reprezinta mormantul celui care o poarta, prin ea preotul aratand tuturor cum omul trebuie sa moara acestei lumi". NORMAL CA TREBUIE SA MOARA ACESTEI LUMI AL CAREI TATA E DIAVOUL , FACE REFERIRE LA LUMEA CARE ESTE NECREDINCIOASA.... CEA CARE LA INSUFLAREA CELUI RAU II URASTE PE CEI CARE SE STRADUIESC SA SE MANTUIASCA SI CARE IL MARTURISESC PE HRISTOS DUMNEZEU ADEVARAT SI OM ADEVARAT...REVERENDA E FOARTE FOLOSITOARE , E CA UN SCUT PENTRU PREOT SI SOCIETATE--ESTE CU ADEVARAT O MARTURISIRE SI O PREDICA NEROSTITA CUM SPUNE ARTICOLUL ...BIBLIA ORTODOXA EVANGHELIA DE LA MARCU CAPITOLUL 8 CU VERSETUL 38 ,, Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui său cu sfinţii îngeri. Realizatorului ACESTUI ARTICOL , colaboratorilor paginii crestin ortodox comentatorilor de mai sus , si tuturor cititorilor va doresc multa dragoste crestineasca in suflete si sa ne indreptam cu toti catre sf taina a spovedaiei si impartasaniei aflandu-ne in sfantul post al nasterii Domnului nostru Iisus Hristos. Pacea Lui cu noi sa fie in veci!!:)

  • Ciprian OpincaPostat la 2011-09-02 13:51

    Doamne ajuta,fratilor toti aveti dreptate,primesc har la hirotonie,nu trebuiesc judecati.Insa vreau si eu sa spun ceva in necunoasterea mea.Aici e vorba de etica profesionala,un medic se imbraca in alb e normal,albul inseamna biruinta,vindecare,un politist se imbraca in albastru,e semnul dreptatii,al justitiei,al ordinii,pompierul in haine verzi,spre culoarea frunzei de toamna,e semnul biruintei asupra incendiilor.Pietasul cel care vinde fructe si legume,are hainele lui reprezentative,hainele il arata ca este om de tara,agricultor,un om al pamantului.Postasul are hainele lui,cu care isi face serviciul,hainele aratandu-l ca pe un om care face curierat pentru semenii lui,scrisori,pensii etc.Fiecare serviciu are omul ei,si tinuta care reprezinta ceea ce face cel aflat in slujba respectiva,cum am explicat mai sus.Preotul e pus in fruntea unei comunitati datorita vocatiei,ceea ce face nu e meserie,etica profesionala il face sa poarte reverenda de cand s-a hirotonit pana la moarte,negrul insemnand moartea pentru pacat,pierderea raiului.Vedem ca cetateanul de rand respecta omul si tinuta pe care acesta o imbraca.La spital buna ziua domn doctor,buna ziua domn primar,etc.Cum poti spune sarut dreapta parinte,cand este imbracat in civil,cand hainele preotesti sunt mai cinstite decat toate celelalte unforme,toate fiind valoroase.Reverenda preoteasca fiind binecuvantata de harul primit la hirotonie.Noi trebuie sa facem si o diferenta oameni buni,nu sa judecam pe cei din jurul nostru,ci sa ne comportam cu cei din jurul nostru dupa statutul fiecaruia.Un fotbalist ca prieten iti accepta sa joci footbal cu el,si poate o bere doua dupa,un parinte poate juca footbal cu copii mai mici sau mai mari,insa nu zice dupa meci haideti sa mergem sa bem.1.Teama de Dumnezeu,2 Haina preotiei-FACE PARTE DIN TAINA PREOTIEI(HIROTONIA),PRECUM COPILUL MIC LA BOTEZ ARE HAINE ALBE,CARE ARATA CA PRUNCUL DUPA BOTEZ IMBRACA VESMANT DE LUMINA.3 REVERENDA NU-L LASA PE PREOT SA INTRE IN LOCALURI,BORDEL,TOT FELUL DE DESTRABALARI.Pentru ca reverenda ii face cinste lui Dumnezeu si apoi preotului care trebuie sa aiba grija de turma incredintata lui.Dumnezeu ii iubeste pe toti oamenii,si il vrea pe preotul lui sa poarte reverenda cu cinstea pe care a primit-o la Hirotonie.Sa nu judecam,sa iubim,sa iertam,sa fim buni cu totii.Si eu am facut teologia,pot fii viitor preot,omul sfinteste locul,insa haina il face pe om.Fiecare om trebuie sa-si poarte cu cinste uniformele in cadrul unitatilor pe care le deservesc pentru anumite servicii si pentru bonusul pe care omul il castiga pentru a avea cele necesare gurii.Pestele nu traieste in iaz,iazul fiind secat,nici preotul nu poate savarsi Sfanta Liturghie fara reverenda.Liturghia se savarseste in Sfanta Biserica,si in mijlocul comunitatii,fiind in sat,o vorba buna spusa unui enorias,dand o bucata de paine,mediind un scandal,impacandu-i.Exemplu: Daca vine un preot in sat,iar eu nu particip la instalarea lui in parohie,deci nu apuc sa-l intalnesc.Sa zicem ca ma cert cu sotia,si vreau sa divortam,satul este mic si toti oamenii se cunosc.Sa zicem ca trece parintele fara ca eu sa-l cunosc,imi dau seama ca e parintele dupa reverenda il invit la mine si prin sfaturile care mi le da evit divortul.Daca parintele din sat umbla fara reverenda,eu cum ajung sa-l recunosc ca preot,deci casnicia mea e compromisa.Sunt scenarii diferite in cazul acesta,insa va rog sa va ganditi la ce am spus,sat,preot,divort.Un intelept parinte spunea,cine vrea sa se mantuiasca cu intrebarea sa calatoreasca.Cel mai bun sfat il da preotul.Va rog sa ma iertati,poate am scris ceva gresit,nu judec pentru ca Dumnezeu este judecatorul suprem,nu critic pentru ca ma critic pe mine,nu judec Biserica,pentru ca-L judec pe Dumnezeu-Hristos care a intemeiat Biserica.Insa noi preotii,si viitorii preoti trebuie sa dam dovada de morala crestina,etica profesionala in parohie,dreptate,blandete si dulcea judecata in scaunul Sfintei Spovedanii.Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toti,sa ne intalnim cu totii in rai.Nihil Sine Deo.Doamne ajuta

  • Mihail AnghelPostat la 2011-09-01 21:09

    Domnule Florin,se pare ca nu ai iteles nimic din cea ce s-a zis despre purtarea de catre preoti a reverendei.Sfatul meu este sa citesti cu mai multa atentie subiectul despre "Reverenda,o predica nerostita".

  • Foryou SoulPostat la 2011-08-31 16:19

    Pertinent articolul, numai ca mai trebuie adaugat faptul ca exista si unii preoti care si-au mai deschis reverendele la culoare (un semn de desmerenizare, oare?. E drept ca pe caldurile astea e destul de greu sa umbli imbracat in negru, dar o solutie ar fi sa subtiem/schimbam materialul, iar nu sa umblam la culoare! Vive e valeque!

  • FULEA DanPostat la 2011-08-28 22:05

    Punctul de vedere prezentat in articol este sanatos si sigur in spiritul si canonul Bisericii Ortodoxe. Din pacate in diversitatea situatiilor existente azi in tara eu am intalnit preot dintr-un sat sarac care ca sa-si intretina familia presteaza si un serviciu "laic" daca se poate spune asa. Pe timpul exercitarii acestui servici nu este imbracat in sutana dar are o tinuta sobra si de culoare inc hisa. Nu pot sa subscriu sub nici un motiv pentru o paralela cu justitia romaneasca care din pacate nu are cu ce se lauda. O astfel de paralela nu poate face decat cineva care e departe de credinta in Dumnezeu.

  • gabriel dan david Postat la 2011-08-27 21:23

    foarte frumos articolul , desi nu inteleg de ce preotul trebuie sa aiba mereu 2 randuri de vesminte:civile pantalon si camasa si pe deasupra reverenda, iar cand slujeste ajunge chiar la al 3 lea rand de vesminte : cele liturgice ..toate unu peste celelalt ! ...o ideie ar fi renuntarea la camasa ,oricum fiecare si reverenda si vesmintele liturgice isi au undeva in istorie o legatura precisa cu un element vestimentar civil si strict practic , azi avand valoare simbolica a celor de odinioare plus valoarea liturgica . ...in ardeal preotii au renuntat la purtarea reverenzii inca din timpul iobagiei , cand austroungarii stapani aici nu faceau nici o diferenta intre un iobag si popa satului , fiecare avand aceleasi obligatii de munca pt grof . asa ca la munca cea silnica preotul era recunoscut intre iobagi doar dupa plete si barba . ...cat depre predica rostita ma indoiesc , predica nu o fac vesmintele cat purtarea preotului(la poarta unei mari manastiri am vazut 2 frati gata sa se ia de cuvioasele barbi. deh...reverenzile le socoteau mai sfinte decat barbile)

  • marian tudorPostat la 2011-08-27 12:35

    nu degeaba s-a spus preoti si popi... preotii sunt traitorii responsabili ai Preasfintei Treimi, popi sunt doar functionarii publici precum avocatii sau magistratii..

  • mihaela lupuPostat la 2011-08-26 21:35

    PREOTII TREBUIESC RESPECTATI .AU UN HAR PE CARE IL TRANSMIT NUMAI CAND II VEZI .NU II JUDECAM NOI DACA GRESCSC CI BUNUL DUMNEZEU .DOAMNE AJUTA

  • Nicolae CodreaPostat la 2011-08-26 15:57

    Dragilor, nu aveti idee ce mare este puterea preotului... Harul primit la Sf. Taina a hirotoniei NU sta in reverenda...daca preotul este vazut in panataloni scurti si la bustul gol dar el este aproape de credinciosi e ok. Sunt foarte multi preoti care merg si la toaleta cu reverenda, au barbi ca si niste calugari dar ei nu stiu nici macar cum ii cheama pe enoriasii lor! dar...acestia au reverenda inseamana ca sunt preoti adevarati...no comment! repet puterea preotului NU sta in reverenda si in barba, preotul in caz de urgenta poate binecuvanta si un fir de ata, pt a fi utilizat ca si epitrahuil!!! da este adevarat trebuie sa poarte reverenda care este mai mult decat o haina de servici..dar nu judecati preoti care din diferite motive nu poarta intotdeauna reverenda...

  • Paul- Cosmin Iosivut Postat la 2011-08-26 14:07

    Domnule Danalache, sunteti cumva preot? Ca bine le mai spuneti si foarte bine sfatuiti. Daca nu sunteti preot, incercati sa abordati alte subiecte, nu dati sfaturi, ptr ca s-ar putea sa cadeti in pacatele cele de-a dreapta si nu e bine. Doamne-ajuta!

  • Postat la 2011-08-26 12:22

    Domnule Florin, tocmai reverenda il tine "treaz"pe preot sa nu danseze la nunti sa incerce sa nu faca greseli laice de buna cuviinta.Acum vedem tot mai multi preoti de tara cum stau in curte in pantaloni scurti si-n bustul gol. Pe acel preot il mai pot saluta mirenii cu ''sarut dreapta parinte''?

  • costel popescu Postat la 2011-08-26 10:44

    Domnule Florin, preotul nu este preot pentru un interval de timp, dupa cum este magistratul sau avocatul. Preotul nu trebuie sa aiba program de lucru. Cum ar fi sa spuna un preot - nu-l impartasesc pe cel drag dumneavoastra, desi este pe pragul mortii, pentru ca e dincolo de programul meu de lucru. Iar daca doreste sa participe la nunti si botezuri, sa participe ca om ce-i slujeste lui Dumnezeu si aproapelui neincetat, gata oricand de jertfa. Sa poarte neincetat reverenda. Atunci cand o va da jos din rusine, sa ia aminte ca nu este vrednic de slujire.

  • florin cimpoiPostat la 2011-08-26 10:30

    Nu sunt de acord cu acest obicei de a purta preotul sutata,reverenda in orice moment al vietii sale de la hirotonisire pina la moarte. Imaginativa ca preotul face parte din comunitatea sa ca trebuie sa participe la toate evenimentele din comunitate: nunti, botezuri etc. Cum poate dansa preotul in sutana?. Mai mult decit atit inafara slujbei din sf. biserica este si el om supus greslilor laice : de circulatie, de buna cuviinta etc. Ce exemplu da fiind in sutana , ce impresie face asuora multimii.. Pentru aceste motive ne este interzis magistratilor si avocatilor sa poartam roba inafara instantei de judecata. Asa ar trebuie sa fie instituita regula si pentru preoti, la terminarea oficierii religioase sa nu mai poarte reverenda.Reverenda trebuie sa fie uniforma de serviciu si doar atit, nu sa-i atribuim ineptii ca cea din articol "reverenda reprezinta mormantul celui care o poarta, prin ea preotul aratand tuturor cum omul trebuie sa moara acestei lumi".

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE