Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului

Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului Mareste imaginea.


Datand ca monument din 1292 biserica a fost construita in piatra in 1495 ca sprijinul conducatorilor proviniciilor romane. Dimensiunile sale impresionante domina partea veche a Brasovului - Scheii Brasovului. Biserica Sfantul Nicolae a fost ridicata in piatra incepand cu anul 1495 de catre localnici cu ajutorul domnitorului Tarii Romanesti, Neagoe Basarab. Anterior pe locul acestei existase un mai vechi lacas de cult din lemn atestat de documente mai vechi inca din anul 1292.

Satul romanesc de aici pare sa fi fost un centru ortodox puternic din moment ce in anul 1399 papa Bonifaciu al IX-lea cerea intr-o bula convertirea credinciosilor din Corona.

Biserica ortodoxa Biserica Sf. Nicolaesi scoala romaneasca, construita in proximitatea sa, au fost un important centru spiritual si cultural pentru romanii din toata Tara Barsei, actiunea lor se extinde asupra romanilor din intreg spatiul romanesc mai ales dupa venirea diaconului Coresi care a inceput sa tipareasca aici carti bisericesti in limba romana. Numerosi domni si familiile acestora au acordat danii bisericii din Schei, chiar si imparateasa Rusiei, Ecaterina a II-a, a trimis Bisericii daruri scumpe constand in bani, sfite preotesti si arhieresti, obiecte de cult din metal pretios. Biserica este ridicata initial in stil gotic, apoi sufera diverse transformari in stil baroc, in secolul al XVIII-lea planul bisericii augmentat prin adaugarea unor paraclise si a unui pridvor. Numeroasele danii ale voivezilor din cele doua tari romanesti au inzestrat bisercia cu o colectie insemnata de icoane vechi. Biserica Sfantul Nicolae a fost renovata in perioada interbelica prin grija localnicilor si pastreaza fresce executate de marele pictor Misu Pop. In cimitirul Bisericii sunt ingropate personalitati importante din istoria nationala si locala ca Nicolae Titulescu, dr. Aurel Popovici, preotul Vasile Saftu s.a.

.

06 Decembrie 2017

Vizualizari: 7915

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE