Sfintii Trei Ierarhi - biserica din aur

Sfintii Trei Ierarhi - biserica din aur Mareste imaginea.


        Unica in lume, sculptata in intregime in piatra si poleita cu aur la origine, in anul 1639, biserica „Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi ramane o mandrie a artei medievale romanesti. Ea a devenit celebra indeosebi prin extraordinara dantelarie in piatra care ii impodobeste fatadele, de la temelie pana in varful turlelor. Specialistii au numarat peste 30 de registre de motive decorative, care nu se repeta. Decorul exuberant face ca biserica sa semene cu un chivot - sau cu o caseta pentru moaste. De altfel, biserica a fost anume conceputa pentru a adaposti moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.

 

Sculptata in intregime din piatra

Ctitorul Bisericii, domnitorul Vasile Lupu (1634-1653), iubea arta si nu precupetea nimic pentru decoratii cat mai fastuase. Fatadele bisericii sunt impartite in mai multe registre, fiecare cu alte decoruri, ca o adevarata dantela de o perfecta si diversificata geometrie. Tot voievodul este cel care a poleit sfantul locas in aur. Mozaicurile, tot din aur, candelabrele ornate cu oua de strut, marmura din interior, totul ofera un spectacol incantator. „Trei Ierarhi“ a fost inchinata de Vasile Lupu celor 20 de manastiri de la Muntele Athos, iar biserica este o adevarata sinteza de arhitectura moldovenesca si munteneasca. La putin timp dupa terminarea zidirii ei, diaconul Paul de Alep scria: „Toata lumea este de acord in a spune ca nici in Moldova, nici la cazaci, nu se afla vreo biserica sa o egaleze pe aceasta, nici prin ornamentatie, nici prin frumusete, caci ea uimeste pe vizitator. Dumnezeu s-o pastreze pana la sfarsitul veacurilor!“.


In interiorul bisericii se afla mormantul domnitorului Dimitrie Cantemir, cel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel al ctitorului Vasile Lupu si al sotiei sale Tudosca, precum si al celor trei fii ai sai. O inscriptie in marmura aminteste ca aici a fost depusa initial racla cu moastele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, aflata acum in impunatoarea catedrala a Mitropoliei Moldovei, situata foarte aproape de Biserica „Sfintii Trei Ierarhi“.


Biserica a fost restaurata de arhitectul francez Lecomte du Nouy in 1882,  acelasi arhitect care in 1885 termina Manastirea Curtea de Arges. Acesta a adus bisericii o serie de modificari importante, insa a pastrat vechile forme arhitecturale si ornamentatia sculpturala din exterior. Pictura, catapeteasma si interioarele au fost complet refacute si impodobite cu mobilier din bronz masiv, suflat cu aur, lucrat la Viena pe cheltuiala familiei regelui Carol I. Resfintirea locasului s-a facut in anul 1904.

 

Primul orologiu public

Biserica a fost incendiata de turci care adunau aurul care se topea de pe ziduri, astazi putandu-se vedea urme de aur doar in jurul ferestrelor dinspre nord. In muzeul bisericii se afla doua broduri de epoca in fir de aur si argint pe catifea rosie, ce reprezinta pe doamna Tudosca si pe fiul sau Ioan.

Bijuterie artistica,  „Trei Ierarhi“ s-a inscris in istorie si ca o fecunda vatra de cultura si spiritualitate. La 1642 veneau aici reprezentantii principalelor ramuri ale Ortodoxiei (greaca, slava si romana) pentru a participa la Sinodul interortodox de la Iasi. Regi si patriarhi ii vor pasi pragul plini de admiratie pentru rafinamentul si bogatia monumentului. La 1645 era uns aici Patriarhul Paisie al Ierusalimului (fost staret la Manastirea Galata).

Langa biserica se afla Sala Gotica, ce adaposteste un muzeu de arta religioasa, care cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria Manastirii „Trei Ierarhi“. In turnul portii (astazi disparut), care servea drept clopotnita, Vasile Lupu instalase un mare orologiu, primul ceas de folosinta publica din Moldova (1654). In timpul restaurarii de dupa 1882, intregul mecanism a fost demontat si transportat in Franta, unde a si ramas.

 

O obste de elita

Din 1990, „Trei Ierarhii“ Iasilor au redevenit manastire. Obstea actuala a luat fiinta in 1992, cei mai multi calugari fiind adusi de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei. Cei noua calugari au fost adusi aici dupa ce evolutia lor a fost urmarita atent timp de mai multi ani. Toti monahii, pastoriti de parintele arhimandrit exarh Clement Haralamb, sunt dublu licentiati, doctoranzi sau sefi de promotie la Teologie, reprezentand un lot de elita al monahismului din Moldova. O obste care face cinste celor „Trei ierarhi“, toti trei mari invatati ai crestinatatii. De altfel, biserica este strans legata de cultura si invatamant. In timpul cat s-a aflat sub administrarea calugarilor greci, aici au predat renumiti profesori veniti de la Constantinopol sau din Orientul grecesc. In 1821, din curtea „Trei Ierarhilor“ s-a dat semnalul de eliberare a Greciei, eveniment consemnat si printr-o placa de marmura aplicata pe zidul Salii Gotice.


Reinfiintarea manastirii a facut ca in centrul Iasului sa se nasca o adevarata emulatie religioasa printre intelectualii ieseni. La „ascultarile“ obisnuite ale obstei raspund poeti, asistenti universitari,  in curtea manastirii fiind des vazuti intelectuali de rasa. Ca un simbol, in anul 1997 a fost asezata in incinta manastirii statuia celui mai mare poet roman, Mihai Eminescu, care a locuit o perioada in casa din incinta.


Neoficial se vorbeste ca IPS Daniel a transformat manastirea din centrul Iasului intr-un laborator din care s-ar putea naste mitropolitul Moldovei de peste 20-30 de ani...

 

Inghitita de un lac

Din pacate, Manastirea „Trei Ierarhi“, veche de 400 de ani, care a supravietuit mai multor incendieri, si-ar putea gasi sfarsitul din cauza apei. Practic, toate cladirile de patrimoniu de pe bulevardul Stefan cel Mare s-au transformat in corabii care iau apa. Specialistii au avertizat ca, in ultimii zece ani, apa freatica a crescut in jurul fundatiilor, punand in pericol atat structura lor, cat si stabilitatea versantului pe care sunt amplasate. Altfel spus, daca monumente istorice precum „Trei Ierarhi“ nu se vor prabusi peste fundatiile subrezite, vor incepe sa alunece la vale, spre strada Sf. Andrei. Lucrarile la galeria drenanta, care ar putea salva cladirile amenintate, au fost sporadice si in cele din urma s-au poticnit definitiv, din lipsa de finantare. Ministerul de resort, care il are inca la carma pe ieseanul Razvan Theodorescu, a manifestat pana acum un dezinteres total. Doar din cand in cand, surplusul de apa este evacuat cu ajutorul pompelor, insa izvorul este puternic si apa creste la loc.


Lucrari sistate din lipsa banilor

In centrul orasului, panza de apa freatica se afla la mica adancime si continua sa creasca, de la un an la altul. Practic, in orice sant mai adanc apar infiltratii si se umple treptat cu apa. Panza freatica afecteaza in prezent temeliile mai multor cladiri istorice, precum Manastirea „Trei Ierarhi“, Scoala „Gh. Asachi“, Catedrala Catolica si chiar Mitropolia. Specialistii sustin ca singura solutie este construirea unor drenuri care sa evacueze surplusul de apa.


Ministerul Culturii si Cultelor a demarat o astfel de lucrare in 1994, insa nu au finalizat-o nici pana in prezent. Potrivit ultimelor masuratori, nivelul apei freatice se afla la mai putin de 2,5 metri de suprafata, in Centru. Autoritatile locale sustin ca  „Trei Ierarhi“ este in fruntea listei de prioritati a Primariei, dar deocamdata lucrarile sunt sistate din lipsa banilor. Ca acest gest poate fi numit - fara exagerare - o crima culturala se pare ca nu prea intereseaza autoritatile, nici ministerul de resort.


                                                                                              Florian BICHIR
                                                                               Lumea credintei, anul III, nr. 1(18)

20 Februarie 2007

Vizualizari: 26015

Voteaza:

Sfintii Trei Ierarhi - biserica din aur 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE