Muntele Athos


Muntele Athos

Din Macedonia au venit pictorii care au decorat cu fresce unele biserici de la Athos: Protaton de la Karies, avariata de un incendiu pe la 1290 si restaurata la inceputul veacului al XIV-lea tot sub Andronic al II-lea Paleologul; catoliconul de la Lavra; biserica manastirii sarbe Hilandar construita in 1293 pe cheltuiala lui Miliutin si impodobita cu picturi in 1303; catoliconul de la Vatopedi cu fresce executate in 1312 (dar restaurate in mare parte in 1789 si 1819).

O mare asemanare leaga frescele din paraclisul Sfantului Eutimie de la Salonic cu cele pictate in biserica Protaton, in cursul primului patrar al secolului al XlV-lea (?), de catre un artist pe care o traditie, atestata incepand din primii ani ai secolului al XVII-lea, il numeste Manuel Panselinos (cu alte cuvinte "ce are stralucirea Lunei pline "). Originar fara indoiala din Salonic, sau desavarsindu-si acolo formatia artistica, acest pictor, inzestrat cu o puternica personalitate, mostenise de la veacul al XIII-lea maniera ampla si monumentala a mesterilor de la Milesevo si Sopocani, dar a stiut sa-i adauge un simt al elegantei si un gust al fundalurilor de arhitecturi, revelatoare pentru epoca sa.

Arta lui devine in acelasi timp mai umana si figurile sfintilor sunt lipsite de o parte din hieratismul si nobletea caracteristice artei Macedonenilor si Comnenilor pentru a ni se impune cu izbitoarea intensitate a expresiei lor psihologice. Pictorul indrageste detaliile realiste, cum ar fi copiii care trec dansind pe un pod peste Iordan in scena Botezului, sau sfanta Ana care, vlaguita de durerile facerii, trebuie sa fie sustinuta de slujnice pentru a se putea hrani, in scena Nasterii Fecioarei.

Dl. Xyngopoulos a descoperit in paraclisul Sfantul Mihail din Synnada, la manastirea Lavra, un cap al sfantului Nicolae pictat in maniera viguroasa a lui Panselinos. Fara indoiala ca acest fragment provine din frescele care vor fi fost pictate, dupa cat se pare de Panselinos insusi, in biserica manastirii Lavra inaintea celor care au fost executate de catre Teofan Cretanul in 1535.

C. Delvoye

.

20 Iunie 2008

Vizualizari: 10918

Voteaza:

Muntele Athos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE