De ce sa-i cinstim pe parinti

De ce sa-i cinstim pe parinti Mareste imaginea.

Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta ca sa iti fie tie bine si sa traiesti multi ani pe pamat. Este porunca a cincea din Decalog. Imediat dupa cele patru porunci prin care ni se cere sa-l marim pe Dumnezeu, urmeaza cinstirea parintilor, inainte de sotia sau copiii nostri sau de propria viata.

Acest loc de cinste pe care Dumnezeu l-a acordat parintilor este o dovada cat de importanti sunt ei pentru mantuirea fiecarui om.

Iar felul cum ne comportam cu parintii si cum ii tratam va cantari greu pentru modul in care noi vom fi judecati, ce parte a balantei a faptelor noastre bune sau rele va cantari mai greu.

Parintii nu sunt doar cei firesti care ne-au dat viata, ci si bunicii nostri, socrii nostri sau binefacatorii nostri (care de-a lungul vietii nostre ne-au ajutat si au contribuit la formarea noastra).

Parintele Teofil Paraianu spunea fiul meu/ fiica mea daca nu ii spui soacrei tale mama sau socrului tata eu nu te impartasesc. Mai intai du-te si impaca-te cu ea/el si apoi vino inaintea lui Dumnezeu si smereste-te ca sa poti primi sfintele daruri.

Dumnezeu pe toti oamenii ii considera copiii lui, pe toti ar vrea sa-i vada mantuiti, insa nu recurge la constrangeri pentru a-i aduce pe calea cea buna. Nu recurge la forta sau tiranie, ci ne lasa fiecaruia liberul arbitru, puterea de decizie pe ce cale s-o apucam. Si se bucura cu toti ingerii cand o oaie ratacita se intoarce la turma. Vezi pilda fiului risipitor.

Insa atunci cand apucam pe calea pierzarii Dumnezeu nu ne abandoneaza si intotdeauna ne intinde o mana de ajutor, insa depinde doar de noi s-o apucam sau nu. Pe fiul pe care il iubeste Dumnezeu il mustra ca sa-l intoarca pe calea cea buna. Asa face si orice parinte cu fiul sau. Daca iti iubesti copilul, nu-ti cruta toiagul. Acesta nu e un indemn la violenta sau bataie, ci e un indemn metaforic. Cand vezi ca fiul tau a gresit sau a apucat pe cai rele, nu fi indiferent. Ci cu vorba buna explica-i unde greseste, iar daca nu te asculta poti recurge si la porunci ferme. Insa abtineti-va de la ultimaturi, gen te dau afara din casa, te dezmostenesc, te omor cu mana mea etc.

Dumnezeu cand vede ca am apucat pe un drum rau, nu ne trasneste in acel moment sau ne omoara, ci intotdeauna ne ofera timpul sa ne schimbam. Asa si noi, trebuie sa lucram cu rabdare si cu blandete pentru indreptarea copiilor nostri. Multi dintre noi poate spunem ca am avut niste parinti care nu ne-au ajutat, nu ne-au inteles, ne-au batut, ne-au exploatat la munca, ne-au dezmostenit etc. Care nu merita sa le spunem nici macar mama sau tata. Atunci trebuie sa va ganditi la un lucru. Daca voi nu puteti sa-i iertati, atunci cum indrazniti sa-i cereti lui Dumnezeu sa va ierte cand gresiti. Daca vi se par doar vorbe goale si imposibil de pus in practica, mergeti la spovedanie si cu ajutorul harului Duhului Sfant, nu ii veti doar ierta pe parinti si poate ajungeti sa-i si iubiti si implicit sa-i cinstiti.

La final vreau sa redau o rugaciune a parintelui Gheorghe Grindu care reda chintesenta cinstirii parintilor.

"Doamne Atottiiorule, prin mijlocirea parintilor nostri ne-ain daruit aceasta viata si ne-ai facut partasi la binefacerile tale. Cea dintai din datoriile noastre catre parinti este a ne ruga Tie pentru sanatatea si mantuirea lor, a ne supune lor, a-i cinsti si a-i iubi din tot sufletul nostru.

Doamne, ne indemni sa le fim recunoscatori pentru toate ingrijirile ce au avut si au de noi, Ajute-ne ca sa urman poruncile Tale cele sfinte, sa le fim supusi , ascultatori si sa nu facem nimic care sa-i instristeze. Rasplateste-le Preabunule cu facerile tale de bine pentru dragostea si ingrijirea permanenta ce o au fata de noi si pentru care datori ne simtim a-i ajuta si sprijini la batranetile lor si in toate greutatile ce le vor intampina.

Apara-i de toate nenorocirile si intristarile. Da-le viata lunga, fericita, linistita si pasnica. Fa-i partasi de binecuvantarea Sfintilor Tai. Inmulteste roade ostenilor lor. Fa sa prisoseasca peste ei binefacerile Tale. Sa sporeasca in virtuti si intru indestulare. Ca sa Te binecuvantam in toate zilele vietii noastre. Ne rugam Tie, Parinte Ceresc, auzi-ne si ne miluieste. Amin!"

Liana Adam


 

Despre autor

Liana Adam Liana Adam

Colaborator
5 articole postate
Publica din 02 Octombrie 2013

Pe aceeaşi temă

02 Octombrie 2013

Vizualizari: 5513

Voteaza:

De ce sa-i cinstim pe parinti 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE