Jean Claude Larchet

Jean Claude Larchet Mareste imaginea.

Jean-Claude Larchet este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanti teologi ortodocsi contemporani. Nascut in 1949, profesorul francez Jean-Claude Larchet este doctor atat in Filosofie (1987) cat si in Teologie (1994). Prima teza de doctorat, cea in filosofie, s-a intitulat "Terapeutica bolilor spirituale. O introducere in traditia ascetica a Bisericii Ortodoxe", in timp ce teza in teologie, a avut titlul "Indumnezeirea omului la Sfantul Maxim Marturisitorul".

Convertirea la Ortodoxie a lui Jean-Claude Larchet s-a petrecut in anul 1972, la varsta de 23 de ani. Era un catolic practicant in acea perioada, in care trebuia sa pregatesca o lucrare de master, studiind in acelasi timp opera Sfantului Dionisie Areopagitul. Citind lucrari ale unor importanti teologi ortodocsi (in special teologi rusi) a constinetizat faptul ca Biserica Ortodoxa era mult mai apropiata de fundamentele crestinismului.

Jean Claude Larchet

Jean-Claude Larchet, autor a numeroase studii de spiritualitate ortodoxa, este considerat unul dintre cei mai profunzi cunoscatori ai teologiei Sfantului Maxim Marturisitorul, caruia i-a consacrat nu mai putin de zece ani de studiu. Iata cum explica teologul francez interesul deosebit fata de teologia Sfantului Maxim: " Cand am citit Sfintii Parinti in intregime Sfantul Maxim mi-a retinut atentia in mod special si asta pentru ca exista o legatura foarte puternica intre viata mea si felul de a gandi al sfantului. O buna parte din preocuparile vietii mele au fost marcate de Sfantul Maxim Marturisitorul.”

Volumele sale despre Sfantul Maxim Marturisitorul – "Indumnezeirea omului la Sfantul Maxim Marturisitorul” (1996), "Maxim Marturisitorul, mediator intre Rasarit si Apus” (1998) si Sfantul Maxim Marturisitorul (2003) – sunt recunoscute ca fiind printre cele mai importante studii asupra vietii si operei acestui mare sfant al Bisericii Ortodoxe.

Tot atat de remarcabila este seria ce cuprinde trei volume ce trateaza boala si vindecarea in traditia patristica: "Teologia bolii” (1991), "Terapeutica bolilor mintale" (1992) si "Terapeutica bolilor spirituale” (1997).

De asemenea, teologul francez a scris numeroase articole si studii cu privire le dezbaterile teologice contemporane dintre ortodocsi si catolici, cu privire la adaosul Filioque, in varianta apuseana a Crezului niceoconstantinopolitan. In mare parte, lucrarile lui Jean-Claude Larchet au fost traduse si in alte limbi, precum engleza, greaca, sarba.

Dintre cartile sale aparute in limba romana amintim: "Terapeutica bolilor spirituale”, "Teologia bolii”, "Crestinul in fata bolii, suferintei si mortii”, "Dumnezeu este iubire. Marturia Sfantului Siluan Athonitul”, "Traditia ortodoxa despre viata de dupa moarte”, "Acesta este trupul Meu...”; "Tine candela inimii aprinsa. Invatatura parintelui Serghie”, "Terapeutica bolilor mintale”, "Dumnezeu nu vrea suferinta omului”, "Inconstinetul spiritual sau Adancul nestiut al inimii”,” Sfantul Maxim Marturisitorul, mediator intre Rasarit si Apus”.

Toate lucrarile teologice scrise de Jean-Claude Larchet reprezinta o fericita imbinare dintre demersul stiintific si sensul autentic al vietii in Biserica, altfel spus,  dintre  teologia academica si viata practica. Scrierile sale sunt intemeiate profund pe marturia Sfintei Scripturi, a Sfintilor Parinti, si, nu in ultimul rand, pe marturia traditiei liturgice a Bisericii Ortodoxe.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 19474

Voteaza:

Jean Claude Larchet 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Ioan GotcuPostat la 2012-08-15 16:44

    Pentru mine Jean Claude Larchet este scriitorul crestin de o profunzime aproape de neegalat. Ii savurez scrierile cu drag, si cred ca invataturile lui J.C.L practicate in Biserica Ortodoxa ar aduce un rod foarte bogat. Multumesc Domnului pentru acest slujitor care l-a pregatit si l-a daruit pentru cresterea noastra spirituala.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE