Parintele Serafim de la Dervent

Parintele Serafim de la Dervent Mareste imaginea.

Parintele Serafim Vasile a fost unul dintre parintii rugatori care au vietuit in Manastirea Dervent. Nascut in ziua de 9 iulie 1928 si trecut la cele vesnice in ziua de 8 ianuarie 2008, parintele Serafim de la Dervent a fost cunoscut de pelerini drept un parinte batran, luminos si tacut, care citea pomelnice langa icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Manastirea Dervent este infiintata in anul 1923, pe terenul donat de familia Andreevici si Paraschiva Gheorghiu, la indemnul Preasfintitului Ilarie Teodorescu al Tomisului. In anul 1936, Preasfintitul Gherontie al Tomisului pune piatra de temelie a actualei biserici, sfintita in ziua de 13 septembrie 1942. Mai apoi, in anul 1959, din cauza decretului 410, manastirea a fost inchisa, timp de zece ani. Din anul 1970, biserica a functionat ca parohie a satului invecinat, Galita. In data de 2 februarie 1990, parintele Elefterie Mihail primeste binecuvantarea de redeschidere a manastirii.

Parintele Serafim Vasile

Parintele Serafim Vasile s-a nascut in ziua de 9 iulie 1928, in localitatea Ostrovu de Jos, nu departe de Manastirea Dervent, in Dobrogea. In ziua Botezului, copilul a fost numit Radu. La varsta de vreo cinci ani, copilul a visat, pentru prima oara, cateva nopti la rand, Sfantul Munte Athos, un munte acoperit de schituri, un munte pe care va pasi decat spre capatul vietii sale.

In anul 1948, pe cand avea numai 20 de ani, tanarul va porni pe jos, spre Sfantul Munte, insa la granita i-a fost teama sa nu fie prins de securisti. Dupa intoarcerea din armata, el a vrut iarasi sa porneasca spre Sfantul Munte, insa nu s-a putut nici acum. Amanand plecarea, el se va angaja ca zugrav, undeva in Hunedoara.

La varsta de 37 de ani, ravnitorul Radu Vasile va intra pe poarta Manastirii Secu, judetul Neamt. Mai apoi, in anul 1968, el va fi tuns in monahism, primind numele Serafim. Dorind inca din toata inima sa ajunga in Sfantul Munte Athos, in anul 1971, parintele Serafim va porni pe jos, din Manastirea Secu, spre a ajunge in locul mult-dorit; dupa sute de kilometri parcursi, el va fi oprit insa de securisti, la vama din Negru-Voda.

Comunistii il vor inchide, pentru doua saptamani, in inchisoarea din Constanta. Dandu-si seama ca parintele nu avea nici o treaba cu politica si cu vreun potential risc pentru siguranta nationala, fara nici un motiv real, comunistii il vor interna la spitalul de nebuni din Balaceanca, aproape de Bucuresti. Dupa externare, parintele Serafim nu si-a mai gasit linistea in manastirea sa de metanie, drept pentru care va continua sa duca viata monahala pe cont propriu. Dupa aceasta, pana la varsta pensionarii, parintele a lucrat intr-o intreprindere de langa Navodari, iar mai apoi ca zugrav, locuind la un nepot de-al sau.

Pe cand vietuia inca in obstea de la Manastirea Secu, parintele Serafim l-a cunoscut bine pe parintele Elefterie Mihail, viitorul staret al Manastirii Dervent. Acesta din urma i-a profetit, zicand: "Sfintia ta ai sa mori in manastire, langa casa. Iar, ca maine-poimaine ai sa ma vezi si pe mine acolo, la Crucea de leac."

Astfel, in cele din urma, in anul 1996, ramanand fara adapost, la indemnul parintelui Arsenie Papacioc, pe care il avea ca duhovnic, parintele Serafim intra in obstea de la Manastirea Dervent, Dobrogea. In obstea dobrogeana, parintele va fi cunoscut drept un traitor autentic al monahismului ortodox, model de preot si model de calugar. Din mila lui Dumnezeu, el va reusi sa se inchine in Sfantul Munte Athos, cand staretul manastirii il ia cu el in pelerinaj.

Parintele Andrei, staretul manastirii dobrogene, amintindu-si despre batranul duhovnic, afirma: "Acest om cu adevarat curat sufleteste a avut o viata intensa si plina de iubire fata de Dumnezeu. Chiar daca a intampinat oprelisti, nu s-a dat la o parte, nici macar atunci cand a incercat sa revina la Manastirea Secu. Stiu ca avea o tumora, dar nu a vrut sa se interneze si sa mearga la medic. Spunea ca Dumnezeu are grija de toate."

Parintele Serafim Vasile a trecut la cele vesnice in ziua de 8 ianuarie 2008, la varsta de 80 de ani. Smerenia care i-a caracterizat viata l-a insotit si in clipa trecerii sale la cele vesnice, astfel incat, dupa Sfanta Liturghie savarsita in ziua de 8 ianuarie, el se va retrage in chilia sa, unde isi va da sufletul in mana lui Hristos. Trupul sau a fost inmormantat in cimitirul manastirii in ziua de 10 ianuarie.

Teodor Danalache

Manastirea Dervent

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2012

Vizualizari: 5029

Voteaza:

Parintele Serafim de la Dervent 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE