Bema lui Pavel - Veria

Bema lui Pavel - Veria Mareste imaginea.

Foarte putine monumete istorice ni s-au mai pastrat din orasul antic Veria (Bereea), odata al doilea oras al Imperiului Macedonean. In primul secol, Sfantul Apostol Pavel a gasit acest oras ca fiind deschis mesajului sau, astfel incat in prezent acesta contine cel mai important monument aflat in Grecia, legat de Apostolul Neamurilor, bema sau podiumul de unde a propovaduit invatatura crestina locuitorilor acestei cetati.

Bema sau podiumul lui Pavel din Veria

Acest monument inchinat Sfantului Apostol Pavel, aflat in partea sudica a orasului Veria, se spune ca include bema sau treptele de la sinagoga in care Sfantul Apostol Pavel a propovaduit.

Intreaga structura a fost ridicata in 1961. In fiecare an de atunci, pe 29 iunie, ziua de praznuire a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, in acest loc se desfasoara o ampla procesiune.

Bema lui Pavel - Veria

Din punct de vedere arhitectural bema desemneaza o platforma inaltata, -de obicei formata din trepte- care, cu timpul, s-a dezvoltat luand forme variate in functie de context: podium, tribuna, solee, amvon.

Bema reprezenta o parte integranta a sinogogilor iudaice de unde erau citite pericopele din Lege. Acesta piesa arhitecturala s-a pastrat si in bisericile crestine. Initial, reprezenta o platforma inaltata pe care se afla un analog si locuri pentru cler, de unde se citeau pericopele evanghelice si se rosteau predicile, fiind formata din una sau mai multe trepte. In mod traditonal, bema se compune din altar (partea aflata in spatele catepetesmei), solee (partea situata inaintea catapetesmei) si amvon (partea aflata inaintea usilor imparatesti care, de obicei, se prelungeste interiorul naosului).

Bema lui Pavel - Veria

Veria – Localizare si istorie

Veria este sitiat la aproximativ 60 km la vest de Salonic si 15 km la nord-vest de Vergina. Acest oras a fost pentru prima data mentionat de catre Tucidide in scrierile sale cand a inregistrat faptul ca atenieii nuy au reusit sa ocupe orasul prin asediu in 432 i.Hr., in timpul Razboiului Peloponisian. Plutarh ne spune mai tarziu despre un asediu al Veriei din 288 i. Hr., dupa care orasul a fost ocupat de ctare Pyrrhus. Galii care ulterior aveau sa ocupe mormintele regale de la Vergina nu au reusit sa cucereasca Veria. Orasul a devenit parte a Imperiului Roman in 148 i.Hr. fiind locul de antrenament al armatelor lui Pompei, care si-a petrecut iarna 49-48 i.Hr. in Veria inaintea luptei de la Farsala (48 i.Hr.). In secolul I d.Hr. Veria a gasit bunavointa din parta multor imparati romani devenind un oras international cosmopolit. Apostolul Pavel a vizitat orasul in 50 d. Hr.. Ulterior, Diocletian a facut Veria una din cele doua capitale ale Macedoniei.

Veria - importanta biblica

Mentiunea biblica referitoare la activitatea misionara a Sfantului Apostol Pavel in Veria, urmand fugii din Salonic, este consemnata in Faptele Apostolilor 17:10-15:

"Iar fratii au trimis indata, noaptea, la Bereea, pe Pavel si pe Sila care, ajungand acolo, au intrat in sinagoga iudeilor. Si acestia erau mai buni la suflet decat cei din Tesalonic; ei au primit cuvantul cu toata osardia, in toate zilele, cercetand Scripturile, daca ele sunt asa. Au crezut multi dintre ei si dintre femeile de cinste ale elinilor, si dintre barbati nu putini. Si cand au aflat iudeii din Tesalonic ca si in Bereea s-a vestit de catre Pavel cuvantul lui Dumnezeu, au venit si acolo, intaratand si tulburand multimile. Si atunci indata fratii au trimis pe Pavel, ca sa mearga spre mare; iar Sila si cu Timotei au ramas acolo in Bereea. Iar cei ce insoteau pe Pavel l-au dus pana la Atena; si luand ei porunci catre Sila si Timotei, ca sa vina la el cat mai curand, au plecat.”

Bema lui Pavel - Veria

Din cauza conflictului izbucnit in Salonic, ucenicii i-au insotit pe Pavel si pe Sila afara din oars in timpul noptii. Ruta parcursa nu este descrisa, probabil grupul  calatorind pe cale spre Pella, la 17 km distanta de Veria. Dupa obiceiul lui Pavel, in Veria si-a inceput lucrarea misionara in oras propovaduind intr-o sinagoga. Primirea in sinagoga din Veria, spre deosebire de cea din Salonic, a fost una deschisa, bucurandu-se de un larg interes. Multi dintre locuitorii orasului, atat evrei cat si greci, s-au convertit. Nu se cunoaste pentru cat timp a ramas Sfantul Apostol Pavel in Veria, insa vizita sa a fost probabil mai lunga decat sugereaza relatarea succinta din Faptele Apostolilor.

Bema lui Pavel - Veria

Receptarea pozitiva a luat sfarsit atunci cand cei din Salonic, care isi manifestasera mania asupra lui Pavel, au sosit in acest oras pentru a incita multimile. In consecinta, Pavel a parasit orasul urmand sa porneasca spre Atena.

Veria – vestigii si monumente

Din nefericire, numai putine urme ale orasului asa cum era cunoscut de catre Apostolul Pavel. Numai de-a lungul strazii Elia s-au gasit urmele unui drum antic avand curbe si sistem de drenaj. De altfel, ruinele unor magazine in strada Parodos Edessis si cele ale unor bai publice din strada Pind, nu departe de Piata Sfantul Antonie aflata in centrul orasului, sugereaza natura orasului antic. In nordul orasului (autostrada spre Salonic) pot fi vazute portiuni dintr-un zid datand din sec. 3 d.Hr., cunoscut ca "turnul de marmura”. In timpul acestui secol, cand Veria a fost invadat de numeroase triburi barbare venind din nord, zidurile dimprejurul cetatii au fost reparate si intarite cu fragmente arhitectural si pietre de diferite proveniente.

Podiumul lui Pavel - Veria

Muzeul Arheologic reprezinta de asmenea un punct de interes al oarasului Veria. Printre vestigiile aflate in acest muzeu amintim o sabie de fier cu maner din fildes (sec. IV i.Hr.), o stela unica ce cuprinde reguli pentru gimnaziu si administratorul sau, foarte rara (sec. II i.Hr.) precu si numeroase artefacte din bronz, sculpturi etc.

De asemenea, in Veria se gasesc 59 de biserici bizantine si post bizantine.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

29 August 2014

Vizualizari: 6077

Voteaza:

Bema lui Pavel - Veria 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE