Dezlegari de la post

Dezlegari de la post Mareste imaginea.

Dezlegari de posturi in conditiile vietii de azi - Respectarea postului este o datorie a oricarui bun credincios, impusa de porunca a doua a Bisericii. Insa nu trebuie sa uitam ca vechile dispozitii canonice, legate de durata, asprimea si obligativitatea diferitelor posturi de peste an, au fost for­mulate pentru credinciosi care traiau in alte vremuri si in conditii de viata cu totul deosebite de cele in care traiesc credinciosii de azi. De aceea, aplicarea lor integrala nu mai este astazi posibila ca in trecut. De altfel, hotararile canonice privitoare la posturi nu au caracter de dogma, adica nu trebuie privite ca niste reguli absolut neschimbabile si eterne, ci fac parte dintre nor­mele bisericesti cu caracter moral-disciplinar, care au fost formulate de autoritatea bisericeasca in functie de nevoile, imprejurarile si evolutia vietii religioase-morale a credinciosilor.

De aceea, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, tinind seama de principiul acesta al acomodarii normelor disciplinare-morale la ne­voile timpului, in sedinta sa din 27 februarie 1956, a hotarat urmatoarele pogoraminte cu privire la respectarea posturilor in conditiile actuale :

A.  Copiii pana la implinirea varstei de 7 ani sa fie dezlegati de pra­vila postului, putand manca tot timpul anului orice fel de alimente.

B.  Pentru copiii de la 7-12 ani si pentru credinciosii de orice varsta, care sunt cuprinsi de slabiciuni si suferinte trupesti, pravila postului sa fie obligatorie numai in zilele urmatoare :

a)  Toate miercurile si vinerile de peste an, afara de acelea cand este dezlegare la peste ;

b)  Prima si ultima saptamana din Sfantul si Marele Post al Pastilor si tot asa din postul Craciunului ;

c)  De la 24-29 iunie, adica 5 zile din postul Sfintilor Apostoli Pe­tru si Pavel;

d)  De la 1-15 august (adica cele doua saptamani din postul Ador­mirii Maicii Domnului) ;

e)  Ajunul Craciunului, ajunul Bobotezei, 29 august si 14 septembrie.

C.  Pentru celelalte zile si saptamani din timpul marilor posturi bi­sericesti, copiii de la 7-12 ani si credinciosii   de orice varsta, care sunt suferinzi, sa fie dezlegati a manca : peste, oua, lapte si branza.

 

26 Noiembrie 2009

Vizualizari: 50766

Voteaza:

Dezlegari de la post 5.00 / 5 din 3 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • mocanu lenutaPostat la 2011-11-22 10:55

    23.11.11 se manaca peste? intr-un calendar ortodox roman am gast dezlegare

  • Mihaela TageldeenPostat la 2011-03-06 18:30

    Sper ca din aceeasi categorie fac parte si femeile insarcinate. Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE