Predica la Duminica Sfintilor Romani

Predica la Duminica Sfintilor Romani Mareste imaginea.

In a doua duminica dupa Rusalii, Biserica Ortodoxa Romana praznuieste Duminica Sfintilor Romani. Evanghelia care se citeste in Duminica Sfintilor Romani relateaza episodul chemarii primilor Apostoli, Petru, Andrei, Iacov si Ioan, de catre Hristos.

De unde ne vom mai lua harul ramanerii in viata, ca Neam, daca manualele de istorie ucid eroii nationali in favoare vreunor vedete frivole ale istoriografiei moderne iar copiilor nostri martirii le sunt prezentati drept oportunisti si falsi profeti? De unde vom mai avea puterea verticalitatii spirituale daca ne vom pierde exact spiritualitatea, ontologic ortodoxa, prin diluarea curajului duhovnicesc, acela care a nascut sfintii pe care ii praznuim duminica aceasta? Caci biserica praznuieste pe sfintii rugatori in limba romaneasca si traitori de romanism nu doar pentru a ne creste noua interesul pentru sentimentul national ci pentru a ne arata ca fara Hristos natiunea nu naste sfinti iar un popor care nu mai naste sfinti isi decreteaza moartea.

Pe cine praznuim dar? Desigur ca am putea sa facem o insiruire de nume, dar ceea ce vreau sa retineti este ca Biserica praznuieste Sfintii chemand la Sfintenie, nu ofera modelele lor de viata numai pentru a le aplauda si a uita de ele pana la anul ce vine. Ci pentru ca toata viata noastra, prin ei, lui Hristos Dumnezeu sa o dam.

Multe dintre contradictiile Romaniei moderne puteau fi evitate daca dintre modelele admise la guvernare am fi ales oameni care sa se asemene mai mult cu sfintii decat cu Dinu Paturica ori Agamita Dandanache. Multe din ranile trupului social al Romaniei de astazi puteau fi evitate daca modelele politice s-ar fi construit mai des in jurul sfintilor rezistentei anticomuniste care pietruiesc cu moaste aleile indiferentei noastre iar nu din seva cu gust de agurida a Conului Trahanache. Cum multe, foarte multe din dramele familiilor si copiilor nostri se puteau evita daca icoana familiei romanesti, sfintita prin jertfe si rezistente morale de mare angajament , nu ar fi fost desfiintata de ironiile unei culturi media dedata mai ales pornografiei si uciderii morale a fidelitatii familiale.

Desigur ca nu doresc ca mesajul sa devina unul moralist, si-atat. Dar nu cred ca ne vom putea reveni din incovrigarile de constiinta de acum, daca ne-au mai ramas ceva umbre vagi de constiinta, prin simple proiecte sociale ori reactii democratice. Constiinta nationala nu se poate naste decat in raport cu vesnicia, cu judecata lui Dumnezeu, cu valorile care conteaza pentru invesnicirea noastra. Sfintii romani sunt partea de cer pentru care Dumnezeu ne mai tine inca in viata. Orice teama de ziua ce vine trebuie inteleasa in contextul in care ziua de maine vine peste noi cu cele pe care le zidim astazi. Migranti si obsedati de schopping, absurdizati de ifosele noastre capitaliste, vanduti finantelor straine, saraciti de batrani intelepti nu mai avem prea multa rezistenta. Desirarea ne e apoape. Biserica Ortodoxa, prin popasul duhovnicesc pe care ni-l propune in duminica aceasta, ne readuce aminte de ceea ce ar trebui sa fie prioritatea vietii noastre: ca ea sa fie viata Mantuitorului.

Atat contam cat reusim sa convertim din interesele noastre particulare in interesele marcate in literele de foc ale Evangheliei. Cat intelegem ca numai atat suntem crestini, cat implinim din cuvintele si duhul Evangheliei, cat reusim sa subordonam interesele noastre marunte intereselor majore ale Imparatiei Cerurilor. Dumnezeu ne-a ingaduit viata nu pentru pamantescul ei cat pentru cerescul desavarsit. Suntem ceresti, asadar, numai in masura in care modelele noastre sunt ceresti, fara a mai ne pierde in modelarea sufletului nostru dupa interesele obscure ale minciunii din jur. Pentru noi praznuim sfintii, nu pentru ei. Pentru harul lui Dumnezeu care lucreaza in ei si dupa moarte. Care straluceste din trupul lor transfigurat de suferinta si rabdarea Crucii pe care Hristos ne-a daruit-o pentru mantuire.

Parintele Constantin Necula

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2017

Vizualizari: 3796

Voteaza:

Predica la Duminica Sfintilor Romani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE