Antifon

Antifon Mareste imaginea.

 

Antifon (sec. V i.Hr.)

 

Sofistul Antifon a fost contemporan cu Socrate. El s-a facut cunos­cut prin lucrarea sa in care el a expus con­ceptia sa filozofica. Din fragmentele ce ne-au ramas de la el putem deduce urmatoarele idei filozofice:

 

Antifon afirma ca "pentru toti oamenii spiritul este conducatorul corpului, hotarator pentru sanatatea si boala acestuia" (Fragm. 2). Omul, zice Antifon, poate sa sustina ca "dintre toate fapturile el este cel mai asemenea cu Divinitatea" (Fragm. 9). "Intreaga viata este uimitor de plina de deficiente... aceasta n-are nimic imbelsugat sau mare si inalta­tor, ci dimpotriva, totul este mic, slab si de durata scurta si legata de mari dureri" (Fragm. 51). Exista oameni - zice Antifon - care nu traiesc aici viata, ci se inarmeaza cu zor, ca si cind vor trai o a doua viata, si prin aceasta ei rateaza timpul, pe care il mai au de trait (Fragm. 53), "Nu exista nimic in lume mai rau pentru oameni decit anarhia. Acest lucru a fost cunoscut si de cei vechi si de aceea acestia au obisnuit de la inceput tineretul sa asculte si ceea ce au primit ca porunca sa si inde­plineasca, pentru ca acestia, ajungind maturi, sa nu se infricoseze cind ajung in alta situatie" (Fragm. 61).

 

Important este mai ales fragmentul B: "...Fiii familiilor bune sint respectati, dimpotriva aceia care nu sint dintr-o asemenea familie nu sint respectati. In aceasta privinta noi sintem barbari. Caci de la natura toti sint in toate privintele egali, ori barbari ori greci. Acest lucru se poate deduce din ceea ce de la natura este necesar pentru toti oamenii... caci noi respiram toti prin nas si gura acelasi aer si toti mincam cu miinile".

 

N.B.

 

 

 

24 Iulie 2012

Vizualizari: 2882

Voteaza:

Antifon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE

  • Critias Critias

   Critias a fost un var al mamei lui Platon si unul dintre cei treizeci de...

  • Antifon Antifon

   Sofistul Antifon a fost contemporan cu Socrate. El s-a facut cunos­cut prin...

  • Hippias din Elis Hippias din Elis

   Este vestit datorita cunostintelor sale enciclopedice, caci acest sofist po...

  • Protagoras Protagoras

   Protagoras s-a nascut in Abdera in 480 sau 481 i.Hr. Protagoras a calatorit in...

  • Heraclit din Efes Heraclit din Efes

   Dupa cum am vazut, pe cei trei milezieni ii interesa problema materiei, iar pe...

  • Tales din Milet Tales din Milet

   Apartinea unei familii nobile, ceea ce i-a dat posibilitatea ca sa faca...