7 ani de la moartea parintelui Sofian Boghiu, duhovnicul Bucurestilor

7 ani de la moartea parintelui Sofian Boghiu, duhovnicul Bucurestilor Mareste imaginea.

Pe 14 septembrie, de ziua Inaltarii Sfintei Cruci, se implinesc 7 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Sofian Boghiu, duhovnicul Bucurestilor. I.P.S. Teofan, pe atunci mitropolit al Olteniei, scria:„Parintele Sofian a plecat la Cer. Imparatia cea de sus se imbogateste cu un pamantean. Pamantul, in logica lumii, este mai sarac cu un om ceresc. Omenirea, in logica credintei, devine mai bogata, caci, acolo sus, un rod al ei, gasindu-si odihna, se osteneste in rugaciune pentru oameni“.

Parintele Sofian Boghiu s-a nascut in comuna Cuconestii-Vechi, jud. Balti, dincolo de Prut, la 07.X.1912. A primit la botez numele Serghei. La varsta de 14 ani, ajunge frate de manastire la Schitul Rughi, jud. Soroca, iar dupa 11 ani de ascultare primeste tunderea monahala in Manastirea Dobrusa. A urmat scoala de cantareti la Dobrousa si Seminarul monahal de la Cernica, unde ii va avea printre colegi, pe Patriarhul Teoctist, pe episcopul Ramnicului – Gherasim Cristea si pe Arhim. Grigorie Babus.
 



 

La data 06 august 1939 este hirotonit diacon, in Catedrala din Balti, de episcopul Tit Simedrea. Din cauza ocuparii Basarabiei de catre rusi, este nevoit sa paraseasca Manastirea Dobrousa si astfel, alaturi de staretul sau si ceilalti frati din obste, ajunge la Manastirea Caldarusani.

In anul 1940 se inscrie la Academia de Belle Arte din Bucuresti, sectia Arta Decorativa, devenind in anul 1945, pictor licentiat. Multe lacasuri din tara si din strainatate poarta urma mainilor sale, cu a caror smerita truda le-a impodobit. Dintre acestea amintim: Schitul Darvari (1964 si 1993), Manastirea Agapia (1970), Manastirea Deir-El-Harf – Liban (1971), Manastirea Radu-Voda – Bucuresti (1973), Catedrala din Homs – Siria (1978), Biserica din Hama – Siria (1979). A predat pictura la seminariile monahale din Manastirea Neamt si Curtea de Arges, a organizat ateliere de icoane si picturi de catapeteasma la Manastirea Plumbuita si Schitul Maicilor. A pictat in tara 25 de biserici, din care 6 integral, iar restul restaurate. In strainatate a pictat integral trei biserici.

In perioada 1942-1946, urmeaza cursurile Facultatii de Teologie, sustinanad lucrararea de licenta cu titlul:„Chipul Mantuitorului in iconografie“. Este hirotonit preot la Manastirea Antim, la 15 noiembrie 1945.

In vara anului 1958, este arestat si inchis, impreuna cu alti membrii din cadrul miscarii spirituale „Rugul Aprins“. A fost condamnat la 16 ani de inchisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale prin activitate mistica dusmanoasa“. Dupa 6 ani a fost pus in libertate. Despre acei ani declara mai apoi: „Daca pot zice asa, mie mi-a placut in inchisoare [...] Era bine acolo. Mult mai bine decat aici, in asa-zisa noastra libertate. Te puteai concentra [...] Nimic nu te distragea de la Dumnezeu. Pe cand afara… cate probleme!”

In dimineata zilei de 14 septembrie 2002 a trecut la cele vesnice. La marea sarbatoare a Crucii, parintele a fost pomenit de doua ori - la ectenia celor vii si, cateva ore mai tarziu, la cei mutati la Domnul. A murit chiar in timpul Sfintei Liturghii.

Duhovnicii Antimului, parintele Sofian Boghiu si parintele Adrian Fageteanu, au reprezentat constiintele cele mai vii ale manastirii in perioada de dinainte de Revolutie, dar si dupa. „Primul lucru pe care il sesizai in prezenta parintelui Sofian era pacea, cu care raspundea la orice problema care ii era pusa inainte. Pacea este semnul prezentei lui Hristos in om. Netulburarea pe care o citeai in chipul batranului staret era marturia odihnei Duhului Sfant in persoana lui. Intelegerea pe care ti-o impartasea atunci cand slujea sau vorbea, te facea sa simti iradierea luminii lui Hristos. Parintele Adrian avea un caracter deosebit de cel al parintelui Sofian. El spunea lucrurile foarte direct, avea darul de a te trezi; daca parintele Sofian facea operatia mai cu delicatete, de multe ori «anesteziind pacientul», parintele Adrian il trezea pe cel bolnav, ca el sa fie constient de operatia ce i se facea“, povesteste staretul Mihail Stanciu.

Recomandari:

Parastas pentru Parintele Sofian Boghiu - VIDEO

Parintele Sofian Boghiu - Introducere in rugaciunea inimii - VIDEO
 

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2398

Voteaza:

7 ani de la moartea parintelui Sofian Boghiu, duhovnicul Bucurestilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE