Academia Athonita - Athoniada

Academia Athonita - Athoniada

Academia Athonita sau Athoniada este o institutie de invatamant intemeiata in 1749 in Muntele Athos. Scoala oferea o educatie la nivel inalt, pe langa disciplinele teologice fiind predate materii precum filosofia antica si cea moderna, literatura greaca si latina, logica, matematica si fizica. Odata cu infiintarea Academiei Athonite comunitatea monastica locala a jucat un rol esential in cadrul miscarii de emancipare a grecilor de sub dominatia otomana, in timpul sec. al XVIII-lea. Academia Athonita a starnit totodata ostiliatea unor cercuri mai conservatoare de monahi, care au privit aceste discipline cu rezerva, considerandu-le incompatibile cu traditia monahala. In prezent, Academia Athonita functioneza in Careia, centrul administrativ al Sfantului Munte, avand statutul unui Seminar Teologic.

Academia Athonita - Athoniada

Invatamantul athonit si Athoniada

In Sfantul Munte, de-a lungul diferitelor perioade de timp au activat mai multe scoli. Sfantul Atanasie Athonitul este primul care a infiintat o scoala in Muntele Athos in cadrul Manastirii Marea Lavra. Pana in aceasta zi, monahii de la Marea Lavra numesc acea zona a manastirii unde erau tinute orele, "scoala”.

In orice caz, prima scoala bine organizata, potivit informatiilor gasite in manuscrise, a fost intemeiata in timpul sec. al XIII-lea, in timpul unei miscari literare si artistice infloritoare din vremea Paleologilor. Avea sediul la Chilia Sfantul Ioan Teologul si era numita "Scoala Teologica a Ivirului”. Toate orele erau tinute in limba greaca.

In secolul al XVII-lea, poate fi observat un intens efort al catolicilor sa infiinteze o scoala si o manastire in Muntele Athos. Patriarhia Ecumenica a incercat sa evite presiunile si, cu multe eforturi, a reusit sa nu dea curs cererilor.

Academia Athonita - Athoniada

In 1749, Patriarhul de Constantinopol Grigorie al V-lea (1748-1751,1752-1757), a emis un decret prin care aproba infiintarea unei scoli in apropierea Manastirii Vatoped pe care, ulterior, Evghenie Vulgaris avea sa o numeasca "Academia Bisericeasca Athonita”. Prima cladire a Athoniadei a fost ridicata pe varful unui deal la nord de Vatoped, unde ruinele acesteia mai pot fi vazute si in prezent.

Academia Athonita - Athoniada

Primul director numit a fost ierodiaconul Neofit Cavsocalivitul. A condus Academia timp de trei ani. Dupa retragerea sa, Patriarhul Ecumenic l-a numit director pe Arhimandritul Bisericii Sfantului Mormant care, in drumul sau catre Athos, a fost omorat de catre turci pe 18 august 1753 in Thermi, in afara Tesalonicului. Cu el, ceata de Sfinti Mucenici ai Academiei avea sa inceapa.

In primavara anului 1753 a fost numit ca director Ierodiaconul Evghenie Vulgaris. In aceasta perioada, Academia a devenit cunoscuta nu numai in lumea ortodoxa, ci in intreaga Europa. Multi studenti veneau la Academie pentru a fi invatati de cunoscutul profesor Vulgaris.

Academia Athonita - Athoniada: Evghenie Vulgaris

Drintre acesti studenti, cei mai cunoscuti sunt: Sfantul Cosma Etolianul, Antim din Olimp, Serghie Macarios, Hristofor Prodromitul, Paisie Cavsocalivitul, Sfantul Athanasios Culachiotis.

Dupa plecarea lui Vulgaris, Patriarhia Ecumenica a facut eforturi enorme pentru a sustine Academia. In 1771 il invita pe Sfantul Atanasie din Parios, care absolvise Academia, sa fie decan. Unii dintre cei mai cuhnoscuti profesori din acea perioada pana in 1821 au fost Ierodoaconul Ciprian din Cipru, care a fost ulterior ales Patriarh al Alexandriei, Nicolaos Zerzoulis, Sfantul Atanasie Parios, Ioan Pezaros si altii. Un alt student cunoscut a fost Rigas Ferreos, eroul national din timpul miscarii de eliberare.

Academia Athonita - Athoniada

Conducatorul spiritual al Athoniadei in aceasta perioada a fost Mitropolitul Corintului, Sfantul Macarie Notara, care traia in Athos in acea perioada.

Pe 1 iunie 1801, Patriarhul Neofit al VII-lea (1789-94/1798-1801), monahul Hristofor Prodromitul (absolvent al Academiei) si Sfantul Nicodim Aghioritul au fost numiti administratori ai Academiei.

Academia Athonita - Athoniada

In 1821 Academia isi inceteaza activitatea din cauza Razboiului de independenta. Acestea au fost ultimele cursuri tinute in vechea locatie.

In 1842 Academia a fost redeschisa in Careia. Vechea cladire, situata langa Manastirea Vatoped, se afla deja in ruina. Prin intermediul multor donatii, o noua cladire a fost ridicata in Careia in 1844.

Academia Athonita - Athoniada

Athoniada si-a intrerupt activitatea intre 1916-1930 si 1940-1953 din cauza celor dou a Razboaie Mondiale. In 1930, cu hotararea Sfintei Chinotite, scoala a fost mutata in cadrul Schitului Sfantul Andrei (Sarai). Pe 3 octombrie 1953, Athoniada a fost redeschisa sub conducerea parintelui Natanael al Marii Lavre.

Academia Athonita - Athoniada

Numita in prezent "Academia Bisericeasca Athonita”, aceasta scoala ocupa o aripa a Schitului Sfantul Andrei din Careia, si urmeaza programa unui Seminar Teologic. Athoniada are sase profesori si aproximativ 100 de elevi.

Radu Alexandru
 

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 4562

Voteaza:

Academia Athonita - Athoniada 5.00 / 5 din 1 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • sonia andronic Postat la 2011-05-29 14:20

    Pt. Constantin -Ti se pare ca aceasta Academie intra in contradictie cu invatatura lui Hristos?...

  • Iulian AniteiPostat la 2011-05-26 17:56

    Felicitari pentru articol. Sunt sigur ca multi romani nu stiau de existenta acestei scoli la Muntele Athos. Totusi nu ati mentionat faptul ca printre elevii care studiaza acolo este si un elev roman (cel putin unul). L-am intalnit anul trecut, in luna octombrie, la Manastirea Vatopedu.

  • constantin gheorghiesPostat la 2011-05-26 17:06

    Ma intreb si eu, ca tot omul ! Poate se va gasi cineva, mai doxat decat mine, sa imi raspunda. De ce oare s-a infiintat aceasta academie, chiar la Muntele Athos? Nu avem, oare, la indemana, invatatura lui Hristos? care este prea bogata si cu de toate, vorba regretatului Ioan Alexandru !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact