Sfantul Atanasie Kulakiotis

Sfantul Atanasie Kulakiotis Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Atanasie Koulakiotis este praznuit pe 8 septembrie. Acesta era originar dintr-un sat de langa Tesalonic numit Kulakia (astazi Halastra). S-a nascut in 1749, in familia lui Polihus si Luludo, membri insemnati ai comunitatii locale, cunoscuti totodata pentru viata lor bineplacuta lui Dumnezeu. Astfel, inca de la o varsta frageda acesta a deprins viata crestina autentica.

Dupa ce a urmat scoala primara in satul natal, si-a continuat studiile la Scoala Greceasca din Tesalonic, unde l-a avut ca profesor pe Ieromonahul Atanasie Parios.

In continuare, a mers in Sfantul Munte, la Athoniada, unde preda Panaiotis Palama. Aici s-a dovedit a fi un elev foarte silitor. Dupa aceea, a invatat Logica lui Evghenie (Vulgaris), cu un profesor care fusese trimis in Athos de catre Patriarhia Ecumenica, Nicolae Tartulios din Metsovo. Atunci and profesorul a parasit Athoniada, Atanasie l-a urmat la Constantinopol. Dupa aproape doi ani, Atanasie, dorind a se intoarce in Sfantul Munte, a trecut si prin satul sau natal, Koulakia. Aici se desfasura o intrunire cu teme religioase la care participa adesea atunci cand vietuia in sat. S-a intamplat ca in acea zi sa fie prezenti la intalnire doar un emir si  Atanasie. In timpul dialogului, Atanasie, care cunostea limbile turca si araba, a rostit: "Credinta ta poate fi rezumata in aceste cuvinte", apoi a repetat cuvintele care rezuma credinta musulmana. Insa imediat ce emirul a auzit ceea ce nu era nimic altceva decat un citat din marturisirea de credinta musulmana, acesta a considerat-o ca fiind cu adevarat o marturisire, spunandu-i lui Atanasie: Ai rostit salavat (marturisirea de credinta), asadar, esti musulman". Atanasie a incercat in zadar sa-l convinga ca simpla pomenire a cuvintelor nu presupune ca el a si imbratisat acea credinta.

Oficialul turc nu s-a lasat convins si l-a lasat pe Atanasie in paza unui soldat turc, pana la intoarcerea sa.  Emirul a mers in Tesalonic inaintea unui judecator musulman, caruia i-a povestit cele intamplate cu tanarul Atanasie si cum acesta nu recunoaste ca a devenit musulman. Judecatorul a cerut ca tanarul sa fie  adus inaintea sa. L-a intrebat apoi pe Atanasie, care a relatat, la randul sau, cele intamplate. Initial, judecatorul i-a dat dreptate, spunand ca nu este de ajuns ca o persoana sa cunoasca si sa rosteasca invatatura de credinta musulmana pentru a deveni membru al comunitatii musulmane, insa aga, fiind de fata s-a revoltat, spunand ca marturisirea lor de credinta nu trebuie batjocorita. Judecatorul a in cercat apoi sa-l conviga pe Atanasie sa se converteasca la Islam, spunandu-i ca atunci cand a rostit marturisirea, acesta ar fi fost miscat launtric de catre Allah. Deoarece Atanasie nu a vrut sa renunte la credinta in Hristos a fost inchis in temnita. 

Cateva zile mai tarziu, judecatorul a cerut ca Atanasie sa fie adus inaintea sa inca o data. Cand a constatat ca tanarul era de nestramutat in credinta crestina, l-a condamnat la moarte. Sfantul Atanasie a primit moarte muceniceasca pe 8 septembrie 1774, in afara orasului Tesalonic, prin spanzurare. In acest loc a fost construita o biserica inchinta Sfantului Mucenic Atanasie Kulakiotis.

Radu Alexandru

.

25 Octombrie 2013

Vizualizari: 1264

Voteaza:

Sfantul Atanasie Kulakiotis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE