De ce sa alegem intre munca si viata?

De ce sa alegem intre munca si viata? Mareste imaginea.

De ce trebuie, de atatea ori, sa spunem ca alegem intre munca si viata personala? Daca in ultima perioada, viata profesionala a ajuns sa ne acapareze intreaga existenta, nu mai gasim uneori ragazul pentru noi insine.

Cine mai poate insa intelege cum se poate imparti o fiinta umana in compartimente, unul pentru viata profesionala, unul pentru viata personala, la randul sau impartit intre familie, prieteni, pasiuni sau religie. Cum se scuza un credincios, spre exemplu, ca nu se mai duce la biserica nici macar o data pe saptamana, spunand ca nu are timp? Cum se scuza fata de Dumnezeu si cum se scuza fata de propria constiinta?

Imaginati-va un elev rusinat cum vine in fata profesorului si spune: "Imi pare rau ca nu am venit la ora". Insa aici profesorul este Dumnezeu, iar elevul fiecare dintre noi. Sa ne bazam pe faptul ca Dumnezeu e iertator si ne sterge cu buretele toate greselile? Uitam poate ca alegem de multe ori sa muncim si sa stam cu prietenii, in loc sa mergem la biserica sau sa ne rugam, si nu ne constrange nimeni. Pentru ca, asa cum stim bine, saptamana de lucru ajunge sa fie o perioada continua, si nu doar o saptamana care se incheie la cinci zile sau la sase zile. Cel mai des alegem sa fim buni crestini doar in gand.

Viata noastra nu e ca un frigider cu multe compartimente, in care putem pune la rece diverse activitati, si sa le reluam dupa o perioada. Nu trebuie sa facem mereu o ierarhie a ceea ce este important, pentru a face din asta o prioritate. Trebuie doar sa acceptam cu serenitate ceea ce ne este dat si sa nu incercam sa inghesuim totul ca in cutii: ceea ce neglijam sau tratam cu indiferenta ajunge pana la urma sa se piarda.

Poti vedea, spre exemplu, un om care sta la serviciu peste program, si sa il compatimesti: insa el iti va raspunde cu un zambet. Pentru ca un om fericit este un om care nu isi vede soarta ca pe o nenorocire, care isi vede seful si responsabilitatile ca pe o urgie ce il intristeaza. Acesta nu vede familia sau prietenii ca pe intalniri care ii mananca din timpul pretios. Pana la urma, ce ai mai important de facut in viata, decat sa muncesti si sa ai grija de familia ta? Ce ai mai important de facut decat sa te ingrijesti de sufletul tau? Daca uitam care sunt motivele pentru care traim pe acest Pamant, intr-adevar vom fi nefericiti si la munca, si acasa.

Livia Popescu

Despre autor

Livia Popescu Livia Popescu

Senior editor
33 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 3915

Voteaza:

De ce sa alegem intre munca si viata? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE