Hititii - Cum a fost descoperit Imperiul Hitit?

Hititii - Cum a fost descoperit Imperiul Hitit? Mareste imaginea.

Hititii au jucat un rol important in istoria Vechiului Testament. Acestia au interactionat cu personaje biblice precum Avraam (cel mai devreme) si Solomon (cel mai tarziu). Hititii sunt mentionati in Facerea 15;20 ca popor care locuia in Canaan. 1 Regi 10;29 consemneaza ca acestia au cumparat care de lupta si cai de la Regele Solomon. Cel mai cunoscut conducator hitit este Urie, sotul Betsebei. Hititii au reprezentat o forta importanta in Orientul Mijlociu din 1750 i.Hr. pana aproape de 1200 i.Hr. .Pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea, nu se cunostea nimic despre hititi in afara relatarilor biblice, astfel incat unii sceptici i-au considerat o inventie a autorilor biblici.

Insa, in 1876 o importanta descoperire arheologica avea sa schimbe acest punct de vedere. Un cercetator britanic pe nume A.H. Sayce, a descoperit unele inscriptii sapate in stanca in Turcia. Acesta a intuit faptul ca ar putea avea legatura cu poporul hitit. Zece ani mai tarziu, mai multe tablite de argila au fost gasite in Turcia ,in locul numit Boghazkoy (Hatusa). Expertul german, in scrierea cuneiforma, Hugo Winckler, a cercetat tablitele si incepe proriul studiu asupra acestui sit, in anul 1906.

Cum a fost descoperit Imperiul Hitit?

Sapaturile efectuate de echipa condusa de Winckler au scos la lumina 5 temple, o cetate fortificata si cateva sculpturi masive. Unul din documente s-a dovedit a fi inregistrarea unui tratat dintre Ramses al II-lea si regele hitit. Alte tablite au aratat ca Boghazkoy a fost de fapt capitala regatului hitit. Numele initial al orasului a fost Hatusa. Asezarea ocupa o suprafata de 300 acri.

La mai putin de zece ani dupa descoperirea lui Winckler, arheologul ceh Bedrich Hronzny a dovedit ca limba hitita este de origine indo-europeana. In prezent, limba hitita are acum un rol fundamental in studiul istoriei limbilor indo-europene.

Hititii- Cum a fost descoperit Imperiul Hitit?

Descoperirea a confirmat totodata alte evenimente biblice. In cele cinci temple au fost descoperite tablite cu detalii asupra riturilor si ceremoniiilor pe care le oficiau preotii. Aceste ceremonii descriu rituri de purificare de pacate si purificare a unui nou templu. Randuielile s-au dovedit a fi extreem de elaborate si intinse. Criticii contrazic legile si prescriptiile intalnite in cartile Levitic si Deuteronom ca fiind prea complicate pentru vremea in care au fost scrise (1400 i.Hr.). Textele de la Boghazkoy impreuna cu altele, provenind din situri egiptene si dintr-un sit de langa Eufrat numit Emar, au dovedit ca aceste ceremonii descrise in Pentateuh au multe puncte comune cu ceremoniile altor culturi din aceeasi perioada.

Hititii- Cum a fost descoperit Imperiul Hitit?

Descoperirea imperiului hitit a avansat in mod considerabil cunostintele noastre asupra perioadei patriarhilor biblici.

Dr. Fred Wright rezuma importanta aceste descoperiri cu privire la istoricitatea Bibliei: "Acum imaginea biblica a acestui popor se potriveste deplin cu ceea ce cunoastem despre hititi prin intermediul monumentelor. Ca imperiu, ei niciodata nu au cucerit tinutul Canaanului in sine, de altfel cateva triburi locale hitite se stabilisera aici la o data timpurie. Nicio descoperire de pana acum nu discrediteaza marturiile biblice.”

Hititii- Cum a fost descoperit Imperiul Hitit?

Descoperirea hititilor s-a dovedit a fi una dintre marile descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor. Aceasta, pe de-o parte, a ajutat la confirmarea mentiunilor biblice, iar pe de alta, a avut un impact major asupra sudiului arheologic in Orientul Mijlociu. Datorita acestei descoperiri, avem ocazia sa intelegem istoria limbilor indo-europene, precum si practicile religioase, sociale si politice ale Orientului Mijlociu antic.

Radu Alexandru

18 Iunie 2010

Vizualizari: 16378

Voteaza:

Hititii - Cum a fost descoperit Imperiul Hitit? 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE