Invierea Domnului - primavara eterna a vietii

Invierea Domnului - primavara eterna a vietii Mareste imaginea.

Primavara eterna

Invierea Domnului Iisus Hristos a adus omenirii, din noaptea veacurilor, un rasarit nou de Soare Divin, de lumina duhovniceasca, de iubire de oameni, de frumuseti suprafiresti si de nadejde sfanta a unei vieti cu Dumnezeu in eternitatea cerului. La orizontul pamantenilor au aparut, cu Invierea Domnului, zarile vesnicei primaveri, in care nu-s nici zapuselile verii cu inferbantarile pacatelor, nici jelaniile crepusculare ale toamnelor, in care campiile se pustiesc si rodurile cu frumusetile si dulcetile lor cad si se topesc, nici gerurile iernii cu troienele zapezilor, care micsoreaza orizonturile si duc la amortiri de viata si la inghetul chiar al gandurilor de bine si de generozitate.

Poporul roman privind cu jale la acele framantari tainice, ale inceputurilor cosmogonice ale cosmosului, cu adanci suspinuri, marturiseste:
"Am mancat din pom o poama
Si avem vara si iarna
Am mancat din prun o pruna
Si avem toamna cu bruma..."
O, cate prabusiri si cate prefaceri, cate dureri si cate jelanii a adus pacatul in lume, incat si "toata faptura suspina!"

Pastele etern, Iisus Hristos prin Invierea Sa, a daruit omenirii iarasi eterna primavara a Paradisului. Firea insasi ia in acest timp o frantura din vesmantul acestei primaveri in care totul e floarea cea plina de balsam. Si asa cu ea si noi trecem de la moarte la viata, de la intuneric la lumina, de la robie la libertate, de la pacat la virtute, sub eternul Soare si sub eterna Primavara, care este Insusi Fiul lui Dumnezeu, pe care Maica Domnului il numeste: "Primavara dulce, / Fiul meu prea dulce..."

La aceasta Inviere cu Iisus Hristos este trecut fiecare om ce a primit Taina Sfantului Botez. O spune cu adancire de gandire, Sfantul Apostol Pavel: "Au nu stiti ca toti cati in Hristos Iisus ne-am botezat, intru moartea lui ne-am botezat? Deci ne-am ingropat cu El in moarte, prin Botez, pentru ca, precum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, asa sa umblam si noi intru innoirea vietii. Caci daca am crescut impreuna cu El prin asemanarea mortii Lui, atuncea vom fi partasi si ai Invierii Lui" (Romani 6:3-5).

Intr-adevar, tot omul cel inviat la o noua viata, scos fiind din apa Sfantului Botez, e si el un fiu al Invierii, un fiu al luminii neapuse, care are harul trairii sub Soarele divin al Invierii lui Iisus Hristos. Si cu El fiind, facem sa straluceasca in lume Adevarul, Bunatatea si Frumusetea unei vieti cu totul noua, pe care nu le pot topi nici caldurile tropicale, ale focurilor tuturor ideologiilor umane fara Dumnezeu, si nici nu le pot incremeni sloiurile polare ale religiilor pagane faurite de oameni.

Sufletul crestin are cu el deapururea, prin veacuri, vazduhul suprafiresc al unei primaveri duhovnicesti, in care florile spiritului nu se vestejesc, in care rodurile nu se topesc si cad, si nici luminile in veci nu se sting. Sub un astfel de Soare, omul ajunge sa fie ceea ce o spune si Romanul: "o gradina de om", de care te bucuri cand il vezi si-l cercetezi, si o viata intreaga nu te mai saturi ascultandu-l.

Intr-o astfel de gradina, plina de frumusetile primaverii, care e un colt de rai revarsat intre oameni, nu vei gasi intunecimi de ganduri vrajmase, nici spini ai urii care sa intepe, nici pietre vrajmase care sa loveasca, nici urzici clevetitoare care sa usture, nici matraguni ucigatoare, pline de otrava, ci te vor intampina, din prag, floarea pastelui, rozaliile rusaliilor, crinii Maicii Domnului, liliacul Sfantului Gheorghe, lacramioarele pline de balsamul celui mai fin parfum, care imbalsameaza vazduhul primaverii vietii omenesti.

Invierea Domnului a adus omenirii raiul unei primaveri, care in veci nu mai apune pe pamant si in ceruri. Caci Hristos Domnul este insusi "Pomul Vietii", care infloreste si rodeste nu numai intr-o luna, ci de douasprezece ori pe an, a carui viziune a avut-o Sfantul Ioan, in Apocalipsa. Intr-adevar, cine are pe Domnul Iisus Hristos Cel Inviat prin credinta, nadejde si iubire, se poate bucura de Primavara cea eterna a vietii.

Parintele Dr. Vasile Vasilachi

(din volumul "Intreita iubire, de Dumnezeu, Biserica si Neam")

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 2060

Voteaza:

Invierea Domnului - primavara eterna a vietii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE