Lazar, cel inviat dupa patru zile, in iconografie

Lazar, cel inviat dupa patru zile, in iconografie Mareste imaginea.

Lazar era o persoana mult iubita de Hristos. Sfantul Evanghelist Ioan ne spune ca "Iisus iubea pe Marta, si pe sora ei, si pe Lazar". Din Sfanta Scriptura aflam ca surorile lui Lazar ii cer Mantuitorului sa vina sa-l vindece pe fratele lor de o boala lipsita de vindecare. Mantuitorul intarzie si Lazar moare. Cand ajunge la casa in care a trait Lazar, Marta L-a intampinat si i-a spus: „Doamne, daca ai fi fost aici, fratele meu nu ar fi murit" (Ioan 11, 21). Iar Hristos ii raspunde: "Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai. Si oricine traieste si crede in Mine nu va muri in veac" (Ioan 11, 25, 26). Mantuitorul merge la locul in care Lazar era inmormantat si il readuce la viata. Invierea lui Lazar a aratat ca Hristos, Care a savarsit aceasta mare minune prin Dumnezeirea Sa, poate sa ii invieze pe toti oamenii in ziua in care va avea loc sfarsitul chipului acestei lumi.

Lazar revine la viata cu acelasi trup pe care il avea inainte sa moara, cu toate trasaturile caracteristice stricaciunii si supunerii fata de moarte. Acest lucru reiese si din faptul ca dupa 30 de ani de la invierea sa, el a murit din nou. Dupa omorarea arhidiaconului Stefan, Lazar impreuna cu surorile lui, au mers in insula Cipru. Era si el cautat pentru a fi omorat. Cand Pavel si Barnaba, aflati in prima lor calatorie misionara, au poposit in Cipru, l-au intalnit acolo si l-au hirotonit episcop al Ciprului.

Lazar apare in iconografie in doua ipostaze distincte: in prima este reprezentata invierea sa din morti de catre Hristos, iar in a doua este pictat ca ierarh.

In icoana in care este redata invierea, Lazar este reprezentat infasurat in panza, usor aplecat in fata lui Hristos. Aceasta aplecare exprima ascultarea fata de Hristos, Caruia I se supun toate. Piatra de pe mormant este ridicata de o singura persoana. Iar acest lucru este posibil tot datorita lucrarii minunate a lui Dumnezeu care face ca aceasta piatra sa fie usor de indepartat. Asadar, avem in fata o lume transfigurata.

Hristos este Cel care domina peisajul icoanei. Are mana intinsa in semn de binecuvantare catre Lazar.

Cei care sunt reprezentati langa Lazar au nasul acoperit cu maneca hainei, din cauza mirosului dat de trupul lui Lazar, mort de patru zile.

Ucenicii impreuna cu prietenii si vecinii privesc uimiti cele petrecute.

Surorile lui Lazar, Marta si Maria, I se inchina Domnului in semn de multumire.

Atunci cand Lazar este reprezentat ca episcop, zugravii il prezinta cu un chip trist, fata fara barba, purtand o zbarcitura in obraz. Este pictat imbracat in vesminte arhieresti, tinand Evanghelia in mana stanga. Zbarcitura din obraz a fost interpretata de comentatori ca fiind semnul mortii prin care Lazar trecuse. Dupa cum Domnul inviat din morti este reprezentat purtand semnele rastignirii, tot astfel, zugravii au cautat sa redea in alt mod chipul lui Lazar dupa invierea sa.

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

08 Aprilie 2017

Vizualizari: 4653

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE