Taina Betleemului

Taina Betleemului Mareste imaginea.

"Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau in pace. Ca ochii mei vazura mantuirea Ta" (Luca 2, 29 30).

Noapte geroasa de decembrie. Pe bolta cereasca stralucesc nenumarate stele si intr-o liniste ca aceasta pare ca numarul lor a crescut la infinit si s-au pironit in adancimi mult mai mari. Unele sunt mari, luminoase, altele de abia se pot vedea cu ochiul.

Un numar imens de planete, mari si mici pe care omul cu spiritul sau nelinistit se forteaza sa le patrunda taina.

Aceasta noapte, in care zapada scartaie sub picioare si sclipirea i se revarsa cu putere in lumina felinarelor ca si cum o mana generoasa ar presara din belsug praf de diamante, ascunde o taina: taina cea mare.

Gandul nostru se indreapta cucernic spre noaptea adanca si tainica de acum doua mii de ani care s a coborat deasupra Betleemului… Dormitau toti, chiar si calatorii obositi, veniti pentru recensamant la locul lor natal. Dormeau toti, doar pastorii asteptau cu nerabdare zorile.

Deodata, de undeva de deasupra lor, cerul este strapuns de fasii albastre de lumina care, coborand spre pastori, ii orbesc cu stralucirea. Ei incep sa distinga din ce in ce mai mult contururile si raman inmarmuriti la auzul divinei cantari: "Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!" (Luca 2, 14)

Cu uimire si frica de neinteles pastorii privesc la minunatele vedenii si aud glasul: "Bucurati va, astazi s-a nascut Hristos Domnul, Mantuitorul lumii! Mergeti si va inchinati Lui…" (Luca 2, 9 11). Vedeniile dispar incet, iar cantarea minunata se aude din ce in ce mai departe, incercand deslusirea tainei din cetatea lui David numita Betleem…
Intampinati-L pe Imparat!

Timpul in care oamenii asteptau cu atata sete si putere venirea Mantuitorului a trecut de mult. Atunci s-a deschis cerul si ni s-a aratat lumina. In pestera din Betleem s-a zamislit mantuirea si steaua calauzitoare a lumii, Dumnezeu coborand intre oameni spre a uni cerul cu pamantul.

In momentul aparitiei lui Hristos pe pamant, stapanirea intregii lumi era concentrata aproape toata in mana Imperiului Roman. El se intindea de la Rin, Dunare, Marea Neagra, Muntii Caucaz si Marea Caspica in partea de nord, pana la Oceanul Atlantic inspre apus si pana la Eufrat inspre rasarit. Atat popoarele din cuprinsul Imperiului Roman cat si cele din afara lui erau pagane.

Nasterea pruncului Iisus a taiat cursul istoriei in doua: partea dinainte de Hristos si cea de dupa, care va dura pana la sfarsitul veacurilor. De la Hristos insiram viata lumii si a noastra. Ce ne aduce si ce ne invata El? El ne aduce umilinta. Nici casa, nici caldura, nici macar linistea odihnitoare a unui camin. Umilinta in pruncul din Betleem: numai cine frange in el sabia trufiei poate sa se plece spre figura blanda a lui Hristos, Mantuitorul lumii.

El ne aduce saracia. De la nastere si pana la rastignire Hristos a trait pe lume asemeni celui mai lipsit dintre oameni. El ne aduce iubirea si pacea. In ieslea Betleemului s-a nascut Printul pacii, caci prin puterea si ajutorul Lui, noi putem birui toate lucrarile diavolului. El aduce odihna sufletelor celor osteniti si impovarati.

Dar poate ieslea din Betleem sa ne fie zidire? De la o iesle, de la un staul, putem noi invata ceva? Astfel se vor grabi sa intrebe multi, mai ales "atotstiutorii" si "invatatii" acestui sfarsit de mileniu.

Cata talcuire adanca in acest plan divin! O, iesle, salas dumnezeiesc!

Cati inteleg taina lui? Si cati dintre noi se ostenesc sa patrunda in adancul ei?

Si totusi taina Betleemului e neinteleasa; in fata Lui omenirea de ieri ca si cea de azi a ramas nepasatoare. Saracia si simplitatea, unice in felul lor pana la El si dupa El, nu impresioneaza, nu misca, nu zguduie pe nimeni.

Desi vorbeste mereu, nimeni nu intelege aceasta taina.

Simbolic, staulul din Betleem e omenirea aceasta.

Fiecare din noi suntem o iesle, iar sufletul nostru trebuie sa fie un salas al dumnezeirii.

Asadar, sa ne gandim profund si sa ne intrebam: care dintre noi si cati putem fi cu adevarat o iesle a salasluirii lui Dumnezeu?
Iata taina Betleemului!

Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

13 Decembrie 2012

Vizualizari: 2207

Voteaza:

Taina Betleemului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE