Constructia de langa Catedrala se ridica ilegal

Constructia de langa Catedrala se ridica ilegal Mareste imaginea.


Lucrarile Millenium Building de langa Catedrala catolica Sfantul Iosif continua, in ciuda faptului ca autorizatia de construire se bazeaza pe o serie de avize care au ocolit cu dibacie legea pentru a nu mai fi solicitat direct acordul Arhiepiscopiei de Bucuresti - acord absolut necesar conform Legii 50.

Initiativele de distrugere a Bucurestiului se desfasoara cu largul concurs al unei societati civile mute si chiar si al presei - inclusiv a celei platite cu bani publici. Astfel TVR Cultural a difuzat un documentar de propaganda, realizat de Georges Boisnord si Irina Irsai, in care erau aduse osanale proiectului de distrugere a Pietei Revolutiei. Lipsit de P-ul publicitar in coltul dreapta jos al ecranului, documentarul TVR Cultural ne-a informat pe un ton entuziast ca fatada Ministerului de Interne va fi acoperita de o cupola de sticla, in fata si in coasta Ateneului vor fi turnate doua blocuri, la care se vor adauga alte doua in continuarea altarului Bisericii Kretulescu. Si dupa cum ne-a informat primarul general Adriean Videanu acestea nu vor fi cladiri de birouri, ci galerii comerciale.

Opiniile contrare la aceste "mall-uri" in centrul plin de istorie al Bucurestiului au fost expediate rapid de realizatorii emisiunii sub termenul de "traditionalism". Asociatia Civic Media a notat si mai multe cazuri de corupere a mass-media centrale, cazuri analizate in prezent de agentiile de monitorizare si protejare a libertatii presei. (D.E.)

Catolicii ii cer prefectului oprirea lucrarilor
Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a cerut inca o data oprirea lucrarilor la cladirea de langa Catedrala Sfantul Iosif printr-o scrisoare deschisa adresata prefectului municipiului Bucuresti Mioara Mantale si inspectorului general de stat Dorina Nicolina Isopescu. Solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti, semnata de Cornel Damian, episcopul auxiliar de Bucuresti, se bazeaza pe faptul ca avizele prin care a fost eliberata autorizatia de construire pentru Millenium Building SRL sunt de drept nule.

Astfel, in cazul constructiei de langa Catedrala Sfantul Iosif este incalcat flagrant avizul Inspectoratului de Stat in Constructii, Inspectoratul in Constructii al Municipiului Bucuresti nr. 3332/14.10.2005, semnat de Inspector sef Dr. Ing. Remus Constantin Cvaci si emis catre S.C. Millenium Building Development SRL. Acest aviz face parte integranta din autorizatia de construire nr. 179/18/B/43074 din 24.02.2006 si printre altele prevede in nota: "Inainte de inceperea lucrarilor se vor expertiza toate cladirile din vecinatate. Totodata se va intocmi un proiect de urmarire speciala a constructiilor invecinate pe perioada executiei, insusit, semnat si stampilat si de catre expertul care a realizat expertizele acestora. Odata cu anuntul de incepere a lucrarilor de executie se vor prezenta la Inspectoratul pentru Constructii al Municipiului Bucuresti (ICMB) documentele solicitate mai sus".

Expertiza inexistenta

Millenium Building a demarat lucrarile de constructie fara a efectua o expertiza asupra Catedralei Sfantul Iosif, bazandu-si cererile pe un document ambiguu intitulat "Expetiza tehnica - studiu de impact", care insa nu cuprinde nici o referire nici la descrierea catedralei si nici la starea ei actuala din punct de vedere al structurii.

Pentru a putea obtine autorizatia de constructie Millenium Building ar fi avut nevoie - conform Legii 50 - de acordul vecinilor, respectiv de acordul Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti. Insa datorita faptului ca Arhiepiscopia si-a retras acordul inca din anul 2001, Millenium Building a fost nevoit sa gaseasca o cale ocolita de a obtine autorizatia de construire fara a mai solicita direct acordul Arhiepiscopiei. Astfel ca au aparut o suma de avize care se bat cap in cap si ocolesc delicat chestiunea esentiala a acordului Arhiepiscopiei.

Avizul Culturii pentru ocolirea Arhiepiscopiei
Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiului Bucuresti (DCCPCNMB) a avizat favorabil proiectul Millenium Building. Favorabil, insa conditionat. Astfel DCCPCNMB a facut referire directa la avizul ICMB mentionat mai sus si la nota acestuia care cerea expertizarea Catedralei.

Trebuie mentionat ca in conformitate cu Legea 50, modificata in 2005, avizul ICMB nu ar mai fi fost necesar pentru Millenium Building (dupa cum se arata in chiar avizul citat "va precizam ca in acest caz nu este necesar avizul nostru") - insa investitorul l-a solicitat pentru a putea ocoli necesitatea acordului Arhiepiscopiei. Astfel ca DCCPCNMB (a carei datorie ar fi fost cea de a proteja monumentele istorice ale Capitalei) s-a bazat la randul sau in emiterea avizului favorabil pe avizul (inutil) al ICMB.

La randul sau, Millenium Building a incercat in repetate randuri, in baza avizului (inutil) al ICMB, sa intre in Catedrala Sfantul Iosif pentru a efectua o expertiza care urma sa inlocuiasca practic acordul Arhiepiscopiei. Accesul expertilor Millenium Building in catedrala a fost refuzat, iar firma constructoare a actionat Arhiepiscopia in judecata.

Lucrari incepute ilegal
Millenium Building a incalcat avizul ICMB care solicita ferm ca expertizele sa fie depuse la inspectie odata cu anuntarea inceperii lucrarilor si a achitarii taxei catre inspectie.

Lucrarile in santierul de langa Catedrala Sfantul Iosif au inceput la data de 9 martie 2006. Anuntarea inceperii lucrarilor catre Inspectorat s-a facut de catre beneficiar prin scrisoarea inregistrata cu nr. 511 in data de 22.03.2006, marturie stand Procesul verbal de inspectie nr. 1216 din 28.03.2006 ora 12.00 incheiat in santier si semnat de inspector de specialitate ICMB Ing. Saita Ion cu stampila nr. 4144 a ICMB, iar din partea investitorului de Ing. Dragos Moise si administrator Magdalena Soreta.

Inspectorul ICMB nu observa ca anuntarea deschiderii lucrarilor este facuta in data de 22.03.2006. Conform legii 50/1991 republicata anuntul inceperii lucrarilor trebuie sa se faca in mod obligatoriu cu 10 zile inainte de declansarea lor in santier. Dupa cum se arata in procesul verbal mentionat in data de 28.03.2006 ora 12.00 se efectuase deja "excavatie grinzi de ghidaj 5%" - la doar 6 zile de la anunt.

Insa inspectorul ICMB trece cu vederea actele propriei institutii care solicitase in avizul citat mai sus ca "Inainte de inceperea lucrarilor se vor expertiza toate cladirile din vecinatate. Totodata se va intocmi un proiect de urmarire speciala a constructiilor invecinate pe perioada executiei, insusit, semnat si stampilat si de catre expertul care a realizat expertizele acestora". Practic procesul verbal incheiat pe 28 martie ar fi trebuit sa solicite oprirea lucrarilor deoarece nu exista o expertiza privind efectele constructiei asupra Catedralei. (George DAMIAN)

Bucurestenii cer protejarea orasului

Petitia impotriva distrugerii Bucurestiului a strans peste 3500 de semnaturi de la lansare, la care se adauga peste 8500 de semnaturi stranse de Arhiepiscopia Romano-Catolica, in ciuda atacului nedemocratic lansat de primarul Adriean Videanu la adresa autorilor actiunii, Asociatia Civic Media. Opiniile semnatarilor petitiei sunt cat se poate de clare impotriva proiectelor de mutilare a Bucurestiului. Astfel Claudiu Iordache se intreaba: "Daca, intr-o zi, primarul Ciuhandu ar dispune inaltarea unui bloc comercial in fata Balconului Operei din Timisoara, respectiv in Piata Victoriei, oare cum ar reactiona timisorenii?".

"Tot ce este vechi, frumos si in buna stare trebuie pastrat cu sfintenie, fie cladiri, fie centre istorice, fie biserici sau parcuri. Si asa Bucurestiul in comparatie cu alte capitale europene detine totusi putine locuri istorice si de aceea orice gram de istorie trebuie pastrat si intretinut cu grija. Daca se doreste construirea de cladiri moderne, propun ca undeva la marginea Bucurestiului sa se ridice un cartier asemanator cu La Defense din Paris si atunci toata lumea va fi multumita. Dar in nici un caz amestecarea grosolana a vechiului cu noul!", ii mai transmite un alt semnatar al petitiei primarului Videanu. Arhitecta Rodica Ionescu transmite edililor capitalei urmatoarele: "Puneti turnul de 19 etaje acolo unde ii este locul: intre bulevardul Tudor Vladimirescu si artera Trafic Greu. Ar trebui sa delimitam clar zonele de afaceri in capitala, si daca vrem sa construim in inima orasului, putem sa o facem in spatiile industriale, moarte la ora actuala". Silvia Botezatu afirma: "In '89 am sperat ca vom fi liberi. Acum se vede ca NU. Papa se roaga pentru unirea bisericilor si ne indeamna sa facem si noi la fel. Dumneavoastra pentru ce va rugati, domnule Videanu?" Pentru a proteja Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti si Piata Revolutiei puteti semna la adresa www.petitiononline.com/VideaNU. (D.E.)

Ziua

 

.

02 Mai 2006

Vizualizari: 8383

Voteaza:

Constructia de langa Catedrala se ridica ilegal 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE