Praznuirea hramului Bisericii "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” la Causeni, Republica Moldova

Praznuirea hramului Bisericii Mareste imaginea.

La 24 iunie (7 iulie - pe stil vechi), ziua cand sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Inaltpreasfintitul Petru, Arhiepiscop al Chisinaului, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, a oficiat, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in mijlocul comunitatii din parohia "Nasterea Sfantului Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan” din orasul Causeni, parohie condusa de Preacucernicul Protoiereu Mitrofor Ioan Pancu, Protopop de Causeni si Stefan-Voda.

Slujba a fost oficiata in bisericuta amenajata temporar pana cand va fi ridicata noua biserica de zid. Soborul slujitor a fost format din 5 preoti, printre care s-a numarat si Preotul Paroh Ioan Pancu.

Praznuirea hramului Bisericii "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" la Causeni

In cuvintele de invatatura, preotii au subliniat ca Sfantul Ioan Botezatorul a supravietuit masacrului pruncilor din Betleem. El a crescut in desert, pregatindu-se de marea slujire, prin post si rugaciune.

Praznuirea hramului Bisericii "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" la Causeni

In aceasta zi de sarbatoare, Inaltpreasfintitul Petru i-a binecuvantat pe toti cei prezenti, adresandu-se in mod deosebit parintelui paroh si credinciosilor care poarta numele Ioan: “Iubiti credinciosi, pe toti cei care purtati acest nume mare si sfant, sa va binecuvanteze Dumnezeu in toate, iar Parohului dumneavoastra ce poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul, un prooroc al vechiului testament, fie ca Domnul sa ii daruiasca sanatate, credinta si rabdare.”

Praznuirea hramului Bisericii "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" la Causeni

Intaistatatorul Mitropoliei Basarabiei a apreciat si de aceasta data ostenelile duhovnicesti ale parintelui Ioan Pancu, protopop de Causeni, care a reusit sa organizeze o comunitate noua de crestini in acest oras: "Inceputul mereu este greu, insa Parintele Ioan ne-a aratat ca, cu ajutorul lui Dumnezeu si al Maicii Domnului, dar si al crestinilor se pot face multe. Incercarile prin care a trecut Parintele nu au fost deloc usoare, insa Dumnezeu i-a auzit rugaciunile si i-a scos in cale oameni buni care, pas cu pas, ajuta la inaltarea noii biserici de aici.”

Praznuirea hramului Bisericii "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" la Causeni

In acest an s-a sarbatorit pentru a doua oara hramul bisericii din incinta Spitalului raional din Causeni. Noua biserica de zid se inalta cu ajutorul crestinilor, al enoriasilor. Pana acum s-a lucrat la temelie.

Vera Cucos, una dintre enoriasele bisericii venite la hram, marturiseste: "Tot timpul biserica e plina de oameni buni cu credinta mare, dorim ca sa fie pace, sanatate in sufletele oamenilor, sa fie liniste si in biserici si in oamenii de mai sus… Aceasta biserica numaidecat trebuie sa fie inaltata, sa prospere, caci asa un preot ca Parintele Ioan, e pacat sa nu fie ajutat. Mai rar gasesti astfel de preoti in ziua de azi, cu credinta mare, cu suflet mare. Parintele Ioan face lucruri bune pentru orasul Causeni si pentru oamenii de pe-aici”.

Praznuirea hramului Bisericii "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" la Causeni

Primarul orasului Causeni, Grigore Repesciuc a mentionat ca il va sustine pe Parohul Ioan Pancu in toate demersurile sale. De hramul Bisericii, primarul i-a daruit Parintelui o suma de bani si materiale de constructie.

Oamenii care traiesc in preajma bisericii, in sectorul "micro” dar si al "Valului lui Traian” mentioneaza ca biserica este ca o alinare pentru toti oamenii care vin aici sa se roage. Ei vin aici deoarece distanta e mai mica decat pana la biserica din centrul orasului, dar si pentru ca aici au fost primiti cu caldura si cu dragoste de catre Parintele Ioan.

Prezent la eveniment, Valeriu Ostas, Presedintele Casei Limbii Romane de la Causeni, afirma ca acest lacas Sfant integreaza biserica intr-un spatiu romanesc mai aprofundat.

"Este foarte frumos ca prima Biserica din Causeni care apartine Mitropoliei Basarabiei, va purta hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, intrucat Sfantul Ioan este cel care s-a aflat la originile infiintarii Bisericii Moldovei. Causenenii prin aceasta Biserica fac parte dintr-o credinta stramoseasca si noi il slavim pe Sfantul Ioan. Sa dea Domnul, ca locuitorii din Causeni sa incalzeasca acest lacas, sa contribuie ca el sa prospere si sa avem in familiile nostre liniste prin purtarea de grija a Sfantului Ioan”, a adaugat Valeriu Ostas.

Praznuirea hramului Bisericii "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" la Causeni

Parintele paroh Ioan spune ca timp de un an enoriasii impreuna cu sfintia sa au reusit sa realizeze multe lucruri frumoase: "Din anul trecut pana acum a crescut foarte mult numarul de enoriasi si noi tot timpul ii indrumam sa mearga pe calea credintei, sa culeaga tot ceea ce este de folos pentru mantuirea sufletelor lor.” Anul acesta, Parintele Ioan doreste sa finalizeze fundatia bisericii si sa inceapa inaltarea zidurilor, cu ajutorul credinciosilor.

Ioana Pancu
Studenta la Academia de Stiinte a Moldovei

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2013

Vizualizari: 2813

Voteaza:

Praznuirea hramului Bisericii "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” la Causeni, Republica Moldova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE