Zi de hram la Biserica Sfantul Mina din Capitala

Zi de hram la Biserica Sfantul Mina din Capitala Mareste imaginea.


Zi de hram la Biserica "Sfantul Mina" din Capitala

Mii de credinciosi s-au inchinat, duminica, 11 noiembrie, la Moastele Sfantului Mc. Mina, de la Biserica "Sfantul Mina-Vergu" din Capitala, in ziua in care Biserica Ortodoxa il praznuieste pe acest sfant mare mucenic, facator de minuni si grabnic ajutator, care revarsa necontenit mila si ajutorul sau din plin asupra credinciosilor care ii cer sprijin cu credinta, cu nadejde din cuget si cu inima curata. Sfantul Mare Mucenic Mina este intotdeauna, pentru bunii crestini, rugator catre Dumnezeu, sprijin moral, datator de mangaiere si de puteri sufletesti in vremuri de grele incercari si nevoi ale vietii, in pagube, prigoniri, napastuiri si nedreptati sau in datorii grele.

Zi de hram la <a href='/biserici-si-manastiri-din-romania/67895-biserica-sfantul-mina-vergu' title='Biserica Sfantul Mina - Vergu' class='linking auto'>Biserica Sfantul Mina</a> din Capitala

Sfanta Liturghie de la Biserica "Sfantul Mina" a fost oficiata in zi de hram de catre P.S. Vincentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal, inconjurat de un sobor de preoti. In cuvantul adresat credinciosilor, Prea Sfintia Sa a evidentiat principalele momente din Pilda Samarineanului milostiv, caruia i s-a facut mila de cel cazut intre talhari, si a vorbit despre valoarea iubirii fata de Dumnezeu si despre iubirea pe care trebuie s-o avem fata de creatia lui Dumnezeu, fata de aproapele nostru.

Zi de hram la Biserica Sfantul Mina din Capitala

Totodata, P.S. Episcop Vincentiu Ploiesteanul a rostit cateva indemnuri pentru credinciosi:

"Acum, la cateva zile inainte de inceperea acestei calatorii a nevointelor spirituale, care este Postul Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos si in marea zi de praznuire a ocrotitorilor nostri, Sfintii Mari Mucenici Mina, Victor si Vichentie, Sfanta noastra Biserica ne indeamna pe noi toti sa ne facem, din faptele cele bune, aproapele tuturor, fiindca porunca iubirii din Evanghelia Mantuitorului Iisus Hristos nu cunoaste vrajmasii, ci numai fratii. Deci, sa nu privim doar la chipul omului aflat in nevoi, in suferinta, ci sa cautam sa fim aproapele lui, sa venim intru ajutorul lui, cum de fapt Dumnezeu Insusi se face aproapele nostru al fiecaruia, miluindu-ne si croindu-ne, cu dragostea Sa cea parinteasca, toate caile vietii noastre. Iata de ce Biserica noastra ne indeamna sa fim aproapele celui cazut in pacate, sa fim aproapele celui nevoias, sa fim aproapele celui bolnav, celui batran si neputincios, sa fim aproapele tuturor celor in nevoie.

Zi de hram la Biserica Sfantul Mina din Capitala

Acum cateva zile i-am praznuit pe Sfintii Voievozi si Cetele Ingeresti. Si ma gandeam atunci ca atat de mult avem constiinta lucrarii celui rau in mijlocul nostru si a diavolilor lui, dar atat de putin avem constiinta lucrarii Sfintilor Ingeri, a lucrarii Arhanghelilor si, mai ales, a Ingerilor Pazitori pe care Dumnezeu ni i-a daruit noua la nasterea noastra. Atat de putin constientizam lucrarea permanenta pe care Sfintii Ingeri o fac in mijlocul nostru! Si mult mai repede vedem lucrarea pe care cel rau o face in mijlocul nostru. Dumnezeu ii are pe Sfintii Ingeri care implinesc intr-adevar porunca si dreptatea lui Dumnezeu. Noi sa fim aproapele celui ispitit si al celui care este in nevoie. Iata, drept maritorilor crestini, acum la trei zile pana la Sfantul Post al Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos, sa luam aminte la viata noastra, sa luam aminte la cat de mult bine ne face noua Dumnezeu, sa luam aminte la dragostea pe care Dumnezeu o arata, cu timp si fara timp, faptelor noastre de cele mai multe ori ticaloase. Sa luam aminte la dragostea de Parinte a lui Dumnezeu si la ajutorul pe care noi il primim prin rugaciunile protectorului acestei sfinte biserici, Sfantul Mare Mucenic Mina, cel pe care, alaturi de Sfintii Mucenici Victor si Vichentie, il praznuim astazi. Sa luam aminte asadar la cat de mult bine ne face noua Dumnezeu si sa vestim acest bine in fata tuturor. Rugam pe Prea Bunul Dumnezeu sa daruiasca pace si liniste sufletelor noastre fiindca sunt multi oameni in ziua de astazi care au nevoie de cineva aproape, cineva care sa le intinda o mana de ajutor. Nu trebuie sa facem un efort mare pentru a fi intr-adevar aproapele cuiva, trebuie sa avem numai bunavointa izvorata din buna credinta si, intr-adevar, putem aduce multa mangaiere sufletelor si trupurilor tuturor fratilor nostri si, mai ales, sa aflam pace si liniste sufletelor si trupurilor noastre. Amin."

Zi de hram la Biserica Sfantul Mina din Capitala

Bucuria sarbatorii de la Biserica Sfantul Mina a fost sporita si de hirotonirea intru diacon, pe seama Manastirii Antim, a ipodiaconului Dumitru.

Zi de hram la Biserica Sfantul Mina din Capitala

Sfanta Liturghie a fost urmata de parastasul inchinat ctitorilor acestui sfant lacas, la loc de cinste fiind amintit vrednicul de pomenire Parinte Patriarh Teoctist.

La final, dat fiind ca in 11 noiembrie este praznuit si Sfantul Vichentie, cei prezenti i-au urat, de ziua onomastica, Prea Sfintitului Episcop Vincentiu Ploiesteanul indelungati ani de arhiereasca pastorire.

Zi de hram la Biserica Sfantul Mina din Capitala

Pana seara tarziu, credinciosii, veniti in numar extrem de mare la praznicul Sfantului Mc. Mina, au asteptat la rand pe strazile din jurul bisericii pentru a se putea inchina la Sfintele Moaste ale Marelui Mucenic. Orele multe de asteptare si frigul de afara nu i-au descurajat insa pe cei veniti sa se inchine, sa-l roage pe Sfantul Mina sa-i ajute sau sa multumeasca Sfantului pentru sprijinul si binefacerile revarsate deja asupra lor atunci cand s-au aflat in nevoi. "Merita sa astepti!", spun cativa oameni care simt nevoia sa-si povesteasca unul altuia necazurile sau care sunt gata sa-ti spuna cum i-a ajutat Sfantul Mina in momentele grele ale vietii lor.

Dorina Zdroba

.

12 Noiembrie 2007

Vizualizari: 3842

Voteaza:

Zi de hram la Biserica Sfantul Mina din Capitala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE