Medicina ayurvedica in sprijinul sistemului digestiv

Medicina ayurvedica in sprijinul sistemului digestiv Mareste imaginea.

Iarna este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri din an datorită, pe de o parte, sărbătorilor din aceasta perioadă si, pe de alta parte, datorită vacantelor memorabile pe pârtiile de ski, în satele pitoresti sau în orasele luminate feeric.

Din nefericire, iarna, datorită alimentatiei specifice, bogată în carbohidrati si proteine animale, săracă în vitamine, meselor aniversare însotite, de cele mai multe ori de băuturi alcoolice, pune în dificultate sistemul nostru digestiv.

Medicina tradiţională indiană consideră că unul dintre principalii factori cauzatori de boală e reprezentat de o digestie ineficientă, urmare a unei diete neadecvate sau neechilibrate, obiceiuri alimentare mai puţin sănătoase, excese alimentare.

Avantajele unei digestii eficiente sunt multiple: ayurveda considera că o digestie incompletă permite formarea de produşi reziduali (materii incomplet digerate) care nu reprezintă altceva decât toxine. Acestea sunt preluate de către sânge, transportate prin organism şi apoi depuse în diverse locuri (pereţii vaselor sanguine, articulaţii, chiar pe unele din principalele organe). O digestie eficientă nu permite formarea produşilor reziduali şi astfel organismul este protejat împotriva pericolului de acumulare a toxinelor.

Dintre plantele medicinale ayurvedice cu acţiuni benefice asupra aparatului digestiv pot fi enumerate: Plumbago zeylanica, Zingiber officinalis (ghimbirul), Piper nigrum (piperul negru), Carica papaya (cartoful dulce), Terminalia chebula, Emblica officinalis, Cyperus rotundus, Andrographis paniculata.

Aceste plante sunt utilizate tradiţional şi în unele tulburări determinate de indigestie, pentru combaterea senzaţiei de greaţă, a vărsăturilor, a balonărilor.

Unele din plantele enumerate mai sus se folosesc şi în alimentaţia obişnuită, ele intrând în categoria condimentelor alimentare.

• Zingiber officinalis (Ghimbirul) este o plantă utilizată din antichitate în alimentaţia umană, fiind un condiment alimentar extrem de cunoscut, dar utilizat şi ca materie primă pentru unele băuturi precum şi ca plantă medicinală. Conţine oleorezine (5-8%), uleiuri volatile (2%), zingiberina, lipide (6-8%), proteine vegetale (10%), amidon (40-60%). Este utilizată ca plantă medicinală pentru efectele sale antioxidante, carminative, antiemetice şi antiinflamatoare.

• Terminalia chebula conţine taninuri, acid chebulic şi chebulagic. Are efecte antivirale şi antibacteriene, laxative şi purgative.

• Emblica officinalis este o plantă bogată în proteine vegetale, aminoacizi, vitamine şi minerale. Conţine acid glutamic, alanină, vitamina C în cantitate de peste 100 de ori mai mare decât cea prezentă în mere. Are efect antioxidant, antistres, antiacid, antimicrobian şi hepatoprotector.
 

• Andrographis paniculata conţine lactone, diterpene, andrographolide. Ca plantă medicinală este folosită pentru combaterea febrei, ca tonic şi hepatoprotector.

Suplimentul alimentar GASCURE este conceput special pentru a asigura buna desfăşurare a procesului digestiv, eliminând disconfortul provocat de o digestie incompletă. Contribuie la menţinerea unui tranzit intestinal normal, având efecte benefice în colite. Administrarea de 1-2 capsule de 3 ori pe zi acţionează eficient în eliminarea neplăcerilor cauzate de excese alimentare sau mese copioase, conferă un bun apetit prin regularizarea funcţiilor gastrice şi hepatobiliare şi a tranzitului intestinal.


 


Este un adjuvant în tratamentul tuturor tulburărilor legate de digestie (flatulenţă, senzaţie de greaţă, arsuri), ulcer gastric şi duodenal, gastrite acute şi cronice, pirozis, tulburări dispeptice şi tulburări ale secreţiei biliare.

Pe aceeaşi temă

19 Decembrie 2014

Vizualizari: 1609

Voteaza:

Medicina ayurvedica in sprijinul sistemului digestiv 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE