Intru tine, Maica...

Intru tine, Maica... Mareste imaginea.

Zilele acestea o sarbatorim pe Sfanta Parascheva...

Cei care au o evlavie speciala fata de Cuvioasa o cinstesc nu numai in aceste zile, ci in tot cursul anului.

Asa cum observam in evlavia populara, Sfanta Parascheva este foarte iubita de romanii de pretudindeni. Foarte multe biserici poarta hramul Sf. Cuvioasei Parascheva, foarte multi crestini se roaga Sfintei zi de zi.

Evlavia fata de sfanta si popularitatea care a dobandit-o ulterior, nu sunt manifestari care s-au nascut intamplator. Ele sunt roadele sfinteniei Cuvioasei Parascheva, precum si iubirea raspuns si recunostinta fata de binefacator a credinciosilor care au simtit puterea si ajutorul ei.

Sf. Parascheva este ocrotitoarea Moldovei, insa daca tinem cont de zecile de mii de crestini care vin din toata tara, din Ardeal, din sudul tarii, din capitala, apoi din nord si din toate partile Romaniei, putem afirma ca, Sfanta este ocrotitoarea Ortodoxiei romanesti, a tuturor celor care-L iubesc pe Hristos si fac parte din Biserica Lui.

De aceea, cel putin datorita acestui lucru, dar si a altor aspecte de ordin cultural si istoric, Iasul isi merita pe deplin denumirea de capitala culturala a Moldovei si indraznesc sa spun ca, orasul celor sapte coline este si o capitala a spiritualitatii romanesti datorita vietii spirituale care pulseaza in cele peste 100 de biserici, manastiri si schituri din imprejurimi.

Am fost impresionat in fiecare an de raurile de credinciosi care se adauga ca niste afluenti de pe toate "cararile" si care se varsa ca intr-un fluviu mai mare, ce devine randul principal. Acesta duce la Izvor, la acest izvor de milostivire, de dragoste si de har ce se revarsa din Sfintele Moaste ale Cuvioasei Parascheva, din inima ei care a ramas aici pe pamant, desi sufletul ei este in Cer, alaturi de Hristos si de ingeri.

Sfintii sunt oameni indumnezeiti; Dumnezeu i-a locuit si inlocuit oridecateori a fost nevoie. Prin Sfinti se revarsa Dumnezeu cu izvoare de har si de lumina divina.

In troparul sfintei se canta: "Intru tine, Maica, cu osardie s-a mantuit cel dupa chip, caci luand Crucea ai urmat lui Hristos..."

Deplasarea aceasta in amonte, catre Izvor, catre Hristos, care S-a preaslavit intru sfinti este anevoioasa; "cu osardie" se mantuieste omul.

Osardia duhovniceasca este cea care-i tine pe credinciosi in rand si in randuiala spre Racla cu odoarele nepretuite , intrucat frigul, oboseala, foamea, setea nu au fost "indeajuns de puternice sa opreasca marimea hotararii ce au luat", precum nici multele ceasuri care trec pana cand le vine pelerinilor randul sa stea in fata Cuvioasei, rostindu-si fiecare in graba rugaciunile, pasurile...

Pe cat de mult timp au stat in rand pelerinii asteptand momentul intalnirii, pe atat de scurta este intrevederea. Cele care rezolva acest decalaj frustrant sunt: intensitatea trairilor sufletesti ori lacrimile mangaietoare sau bucuria coplesitoare, stari ce cuprind inimile inchinatorilor evlaviosi, atat pe parcursul "calatoriei", cat mai ales la "destinatia ei".

Multumirea sufleteasca si implinirea miilor de rugaciuni sunt cele care dau viata acestui Pelerinaj spre Sfinti, spre Cer, de fapt, a tuturor celor care marturisesc prin credinta lor dragostea de Dumnezeu, dragostea pentru Imparatia Cerurilor, acolo unde sfintii pe care i-au iubit si cinstit ii vor intampina rasplatindu-le ostenelile de aici pentru mantuirea lor Dincolo.

Ce invatam de la acesti pelerini? Invatam si observam la ei o iubire jertfelnica si osarduitoarea pentru Dumnezeu si fata de sfinti, care-i aseaza intr-o nadejde si o credinta vie, intr-o evlavie frumoasa, calitati ce definesc profilul spiritual si etosul poporului dreptmaritor ...

Ce invatam de la Sfanta Parascheva? Viata Cuvioasei este strabatuta de aceasta iubire desavarsita, deplina si curata fata de Hristos, Mirele ceresc, iubire ce a fost mai presus de orice alta iubire pamanteasca si care a fost suficienta ca sa dobandeasca toate virtutile, toate darurile Duhului Sfant si Imparatia cerurilor.

Asadar, Cuvioasa cu smerenie dobandind "dreapta cea preainalta la scaunul maririi" iubind pe Dumnezeu din toata inima, ne indeamna si pe noi sa-i cantam cu dragoste si smerenie: Bucura-te, Sfanta Parascheva, mult folositoare, caci intru tine, Maica, sufletul tau cel dupa chip s-a mantuit!

Pr. Alin-Cristian Preotu

Despre autor

Alin-Cristian Preotu Pr Alin-Cristian Preotu

Senior editor
112 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2012

Pe aceeaşi temă

13 Octombrie 2017

Vizualizari: 8019

Voteaza:

Intru tine, Maica... 4.18 / 5 din 11 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE