Pocainta este schimbarea vietii

Pocainta este schimbarea vietii Mareste imaginea.

Pace si bucurie voua de la Domnul, caci pacea si bucuria sunt cele mai de seama bogatii ale lumii acesteia si ale lumii celeilalte. Dupa aceasta tanjim toti. Putem sa avem tot ce ne dorim aici pe pamant, dar sa nu avem pace si bucurie. Iar pacea vine din izvorul pacii, de la Domnul. Cand Domnul S-a intors la ucenicii Sai, cand acestia au inchis usile de teama iudeilor, primul lucru pe care l-a spus a fost: "Pace voua!”.

Domnul va va darui pace daca va impacati si va intoarceti catre binele absolut, iar binele absolut este Dumnezeu. El vrea sa avem o calitate dumnezeiasca, smerenia. Oriunde domneste smerenia: in familie, in societate, acolo se salasluieste pacea si bucuria.

Tot binele si tot raul izvoraste din ganduri, caci noi suntem un aparat ganditor. Avem influenta chiar si asupra lumii plantelor, caci si (deoarece si) lumea plantelor are un sistem nervos. Toate asteapta pace, mangaiere si dragoste.

Pocainta inseamna schimbarea vietii. Omul trebuie sa se duca la preot sau la aproapele sau si sa ii spuna ce ii tulbura pacea. Dat fiind ca (Deoarece) aproapele nostru participa (impartaseste) la suferinta noastra, noi dobandim mangaiere si putere. Daca ne intoarcem la Izvorul vietii, Domnul ne va da putere sa intarim in inlauntrul nostru gandurile binelui desavarsit, caci gandurile, dorintele bune aduc pace si mangaiere pretutindeni. Trebuie sa ne schimbam.

Gandurile noastre ne influenteaza nu numai pe noi, ci si tot ceea ce ne inconjoara. Trebuie sa raspandim ganduri bune. Domnul porunceste sa-i iubim pe vrajmasii nostri, nu pentru ei, ci pentru noi insine. Trebuie sa iertam totul din inima. Cand iertam totul din inima, totul este iertat. Noi suntem partasi la pace, atunci pacea naste bucurie si mangaiere in toti cei din jurul nostru. Toti simt gandurile noastre pasnice si linistite.

Cand stapanul casei este impovarat de griji privind familia nimeni nu are pace nici liniste din pricina gandurilor lui, nici macar copiii mici, care cresc. De aceea cei care carmuiesc caminul trebuie sa se incredinteze Domnului, sa I se roage, si sa priceapa ca Domnul este Atotputernic, ca El ne aduce mangaiere.

Trebuie sa iertam din inima totul. Pacea launtrica nu poate fi pastrata atata timp cand constiinta noastra este mustrata de ceva. Trebuie sa impacam constiinta. Trebuie sa iertam pe toti din inima. Fara aceasta nu exista pace launtrica. Domnul va da har. Acesta este putere dumnezeiasca care lucreaza pretutindeni, mai cu seama in sufletele care cauta pe Domnul, Izvorul vietii. Pacea lui Dumnezeu se raspandeste pretutindeni.

In Vechiul Testament este scris: Fiule, da-mi inima ta. Domnul este singura mangaiere si Ingerilor si Sfintilor si tuturor celor care Il cauta. El singur este Nesfarsit. Profesorul este distrat. El este asa cum este. Roaga-te lui Dumnezeu sa trimita ingerii sai buni si profesorului si tie. Daca iti iubesti profesorul atunci vei raspunde cu usurinta si vei primi nota ca atare. Cand profesorul si elevul se impaca, intre ei nu mai este razboi.

Nu avem pace daca ne razboim prin cugetul cu parintii nostri. Duhurile rele cauta ca noi sa gresim cu orice pret fata de parintii nostri. Atunci ei (castiga, capata) dobandesc putere asupra noastra, iar noi credem ca altcineva este vinovat. Multi inteleg asta si isi indreapta gandurile. Eu spun asta neincetat – unii inteleg, iar altii devin inca si mai mandri. Primim ceea ce dam.

Sfintii Parinti spun: Seamana dragoste si dragoste vei secera. Seamana pace si pace vei culege. Este cu neputinta sa dobandim pacea daca suntem plini de pizma si rautate. Daca nu te vei slobozi de aceasta insusire (trasatura) malefice cum vei intra in vesnicie? Numai Domnul ne poate schimba. Duhul se leaga (se uneste cu gandurile) de ganduri. Care ne este insusirea caracteristica aici, astfel vom trece si in vesnicie.

Trebuie sa fim pasnici. Este mai bine sa induri vatamare, decat sa provoci. Daca vom rabda jignire Domnul ne va da putere si pace. Daca nu vom rabda jignirea, constiinta nu ne va da pace. Constiinta este judecata dumnezeiasca.

Noi putem sa facem orice, dar nu vom avea nici pace nici liniste. Trasatura de caracter este temelia trecerii in vesnicie. Daca suntem pasnici si linistiti, vom merge in rand cu sfintii si ingerii. Pe acestia Domnul i-a rasplatit, daruindu-le harul, iar in sufletele acestea nu se gaseste nici o trasatura din lumea aceasta. Poate fi jignit, iar nu se vatama. Poate fi lovit si nu se manie, caci sufletul lui este calauzit de Sfantul Duh.

Sfantul Serafim de Sarov a fost intrebat : Care este telul vietii crestine? Intoarcerea in sanul Parintelui Ceresc. Noi tulburam pacea. Domnul ne lasa cu gandurile noastre - iata suferinta noastra. Nu exista putere care sa poata birui mila Domnului. De aceea mucenicii nu au simtit dureri, iar daca au simtit, au fost mangaiati de Domnul cel Bland. Cand harul Sfantului Duh lumineaza sufletul acesta nu mai simte durerile (suferintele).

Dupa Domnul nu avem bine mai mare decat pe parintii nostri. Domnul spune: Eu sunt Cel care zamisleste pruncul in pantecele maicii sale. Parintii sunt arma in mainile Domnului. Domnul a binecuvantat (blagoslovit) casatoria. Este nevoie de timp pentru a inlocui pe toti acei ingeri cazuti care s-ai alaturat Satanei, iar Dumnezeu este si Dumnezeul lor, al duhurilor rele. Aceste sunt fiinte deosebit de inteligente, dar ele nu-si pot gasi pacea si linistea (nu au pace si liniste).

Noi trebuie sa cautam mangaiere de la aproapele nostru, fiind creati limitati de spatiu si timp, neputand sa dam infinitul cautam nemarginitul. Cautam (Dorim) pace, bucurie nesfarsita - totul nesfarsit. Dar semenii nostri nu ne pot da totul. Toti suntem limitati si suntem in permanenta in lupta cu gandurile rele, caci duhurile rele sunt pline de ura (dusmanie).

Domnul cauta (priveste) daca noi dorim din inima ca El sa ne ajute. Auzim multe cuvinte despre pilde frumoase de viata si cum trebuie sa-l indrumam pe aproapele sa faca aceasta. Dar, oare, vom putea sa infaptuim (realizam) acestea?

Vedem cum omul pasnic, linistit iarta si rabda totul. Aceasta pilda ne ramane pentru vesnicie, caci si noi dorim sa dobandim aceasta. Cum? Ne intoarce catre Binele Absolut, cu inima, gandurile si intreaga noastra fiinta. Ne unim in Dragostea Absoluta cu Creatorul nostru. Trebuie sa petrecem in rugaciune neincetata. Trebuie sa rugam pe Maica Preasfanta, pe ingeri si Sfinti sa Il iubim tot atat de puternic, caci atunci vom fi fericiti si aici si in vesnicie. Dumnezeu este iubire si fericire, care umple pe tot cel ce Il cauta.

Cum sunt gandurile care ne preocupa la fel ne este si viata. Daca avem ganduri pasnice si linistite atunci avem pace. Daca ne muncesc ganduri negative atunci suntem tulburati. Cautam ajutor la parinti si cand ii rugam inima lor de parinti se jertfeste si ne fac ceea ce este bine pentru noi.

Energia lui Dumnezeu lucreaza pretutindeni, iar mai cu seama in acei oameni care sau intors la Domnul. Dumnezeu este pace, mangaiere si bucurie tuturor. D e aceea va dorim pace si bucurie de la Domnul.

Parintii au mare putere asupra parintilor lor. Daca sunt buni sau rai de ei depinde si ei vor raspunde pentru asta. Multa suferinta este in lume din pricina necinstirii parintilor.

Tatal meu a fost un om foarte bun. M-am gandit ca ar fi trebuit sa investeasca mai mult in mine. Sunt peste masura de sensibil. M-am nascut in 1914. N-ar fi trebuit sa am astfel de ganduri fata de tatal meu. Nu contеaza faptul ca eram un copil istet. Nu am vazut ca eu mi-am distrus viata. Cand ar fi trebuit sa realizez ceva s-a intamplat nenorocirea (necazul). Doctorii au spus: Nu va trai mai mult de cinci ani. Aveam o boala grava de plamani. Am dorit sa-mi inchin viata Domnului, asa ca am plecat la manastire.

Domnul va deschide calea cea mai buna copiilor. Domnul va ierta. Domnul este milostiv. Daca ne rugam la Dumnezeu pentru ei, este imposibil ca aceasta rugaciune sa nu aiba influenta asupra lor. Gandurile sunt o forta uriasa. Ni se deschide de indata cale si ni se da semn.

Un monah din vechime se ruga la Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu sa ii arate ce inseamna sa fii monah, iar Preasfanta Maica i-a grait : Monahul este rugator pentru toata lumea (lumea intreaga).

Daca ne luptam in cugetul nostru cu profesorii si parintii nu va fi bine.

Domnul se intristeaza pentru faptura Sa care sufera atata, dar in zadar daca nu vrea sa se pocaiasca. La Sfantul Antonie a venit un batran si ii spune ca este mare pacatos si ca a pacatuit mult.

- Vreau sa imi spui daca exista pocainta pentru mine?

- Ma voi ruga la Domnul sa-mi descopere, iar tu sa vii saptamana urmatoare. Domnul i-a descoperit.

- Stii cine este batranul acela?

- Nu stiu!

- Este satana.

- Vrea sa auda de la mine daca exista pocainta.

- Exista pocainta. El este duh si se misca neincetat. Trebuie sa stea intr-un loc trei ani indreptat catre rasarit si sa se roage astfel: Iarta-mi Doamne preamulta mea rautate.

Batranul s-a intors dupa o saptamana.

- Ai intrebat despre mine?

- Da! Trebuie sa stai trei ani indreptat catre rasarit si sa te rogi: Doamne iarta-mi preamulta mea rautate.

A topait intr-un picior pentru ca stia ca nu vrea sa se pocaiasca. Nu exista pacat care sa nu poata fi iertat. Nu exista pacat care sa biruie mila Domnului.

Sfintii Parinti au fost interesati sa cunoasca ce inseamna hula impotriva Sfantului Duh si au primit raspuns. Hula impotriva Duhului Sfant este staruinta in nepocainta si impotrivire fata de adevar. In zadar ii spui cuiva ca Dumnezeu este prezent pretutindeni si ca este Datator de viata, daca acela nu vrea sa auda.

Este nevoie sa ne pregatim inima sa se uneasca in Sfanta Impartasanie cu Domnul. Postul este necesar pentru smerenia trupului, caci atunci cand trupul se smereste se smereste si sufletul. Biserica a randuit cum trebuie sa postim. Trebuie sa ne pregatim inima. Putem sa nu mancam nimic, dar inima sa ne fie plina de ura si nelegiuire. Cum sa primim Sfanta Impartasanie daca nu putem rabda o persoana? Vom primi Sfanta Impartasanie, dar nu spre mantuire, caci am pastrat in noi insusiri diavolesti, care sunt rele.

Postul este pregatire pentru o inima smerita. Sfintii Parinti spun: "Acela care nu face ascultare, in zadar posteste si se roaga la Dumnezeu. Ascultarea este mai mare decat postul si rugaciunea. Cand eram tanar nu intelegeam invataturile (povetele, sfaturile) Sfintilor Parinti, dar mai tarziu am vazut ca este intocmai cum spun ei. Cine nu-si smereste inima si nu si-o curata de ganduri rele, in zadar posteste.”

Domnul este intreg iubire si bucurie. Trebuie sa ne pregatim inima sa fie blanda, smerita, altminteri luam Sfanta Impartasanie spre osanda si nu spre mantuire. De aceea ne si rugam: Impartasania sa nu ne fie spre osanda, ci spre mantuire.

Cine merge prin manastiri sa vada monumente, arhitectura, frescele, se va intoarce acasa cu sufletul gol. Insa, daca este un suflet evlavios, daca va merge in pelerinaj pentru sufletul sau, ca sa dobandeasca pace, mantuire, se va intoarce plin de mangaiere.

Parintele Tadei de la Vitovnita
Pace si bucurie in Duhul Sfant, Editura Predania

Pe aceeaşi temă

13 Aprilie 2019

Vizualizari: 9765

Voteaza:

Pocainta este schimbarea vietii 5.00 / 5 din 1 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • e nPostat la 2011-07-11 17:50

    minunat acest Sfant Parinte pacat ca acum nu mai este printre noi. aici a ramas doar multa rautate si nedreptate.si o credinta pe care fiecare o intelege diferit si o foloseste doar pentru anumite interese. Dumnezeu sa i lumineze pe cei care raspund de sufletele noastre si de credinta ortodoxa.

  • Victor SocoloviciPostat la 2010-04-15 04:59

    Minunate povete! Doamne,iarta-mi preamulta mea rautate!

  • Mircea Suta Postat la 2010-03-19 22:57

    Dragii mei, Duhul antihristic al acestei lumi ne fura mai intii bucuria de a trai. Apoi ne invata sa ne lipim inima de cele lumesti, trecatoare, ne invata ca sa nu iertam, sa nu ne lepadam de noi insine, sa punem dragostea noastra pentru cele ce au moarte ale acestei lumi mai presus de sufletele semenilor. Astfel ne pierdem pacea noastra din suflet, impacarea noastra cu Dumnezeu ! Calea de reintoarcere inauntru in sine, este calea realizarii nimicniciei noastre in fata ATOTPUTERNICULUI DUMNEZEU ! Calea pocaintei sincere, cu lacrimi ! Constienta pacatoseniei noastre si a rastignirii lui Hristos cu pacatele si patimile noastre ! Ma chinuia o intrebare : cum poate omul sa lupte si sa biruiasca patimile proprii ?! Pai, prin credinta ca incredere in Puterea si Dragostea lui Dumnezeu ! Aflam prin credinta ca Dumnezeu ne vrea liberi ! Aflam prin credinta ca Dumnezeu ne vrea inapoi ! Aflam prin credinta ca Dumnezeu DESAVIRSIREA NE VREA INAPOI ! Aflam prin credinta ca Dumnezeu are sa ne ofere un Dar mult mai de pret decit orice poate sa o faca aceasta lume trecatoare ! Dumnezeu vrea sa ne dea VIATA VESNICA ! Sa traim credinta fiind constienti ca Hristos Dumnezeu este Viu, ca El este in toti si in toate, ca El este cu noi ! Sa traim pentru a alina suferinta ! Sa cautam Bucuria aceasta Sfinta ! Sa traim pentru a darui Iubire, Iertare ! Sa traim pentru a cere lui Dumnezeu sa ne ierte si sa ne curete de patimi ! Sa ne ajute ca sa nu-L mai rastignim ! Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu ! Amin ! Mircea

  • Roxana PopescuPostat la 2010-03-14 22:17

    Extrem de luminator pentru sufletele mai nestiutoare. Pacea si bucuria sunt lucrurile de care avem atata nevoie dar pe care le obtinem atat de anevoie.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE