Sfantul Alexander Schmorell

Sfantul Alexander Schmorell Mareste imaginea.

Sfantul Alexander Schmorell este cinstit pe 13 iulie. Alexander Schmorell a luptat impotriva nazismului si a fost omorat la varsta de numai 25 de ani, impreuna cu profesorul Kurt Huber, in inchisoarea Stadelheim din München.

Alexander Schmorell s-a nascut pe 16 septembrie 1917, in localitatea Orenburg din Rusia. Tatal sau era neamt de origine, iar mama sa era rusoaica. Datorita mamaei sale, primeste botezul in Biserica Ortodoxa.

Ramane orfan de mama la varsta de un an. Tatal sau se recasatoreste si se muta impreuna cu Alexander la München.

In anul 1937, dupa sustinerea bacalaureatului, participa ca soldat la ocuparea Austriei si a Cehoslovaciei. La dorinta tatalui sau, incepe in anul 1939 studiul Medicinei la Hamburg. Intra in Miscarea studenteasca "Die Weisse Rose" - "Trandafirul alb". Aceasta miscare a luat fiinta in 1942 din dorinta de a lupta impotriva regimului nazist.

Din cauza faptului ca nu au reusit sa distribuie toate exemplarele ultimului manifest al miscarii (al saselea), au decis sa faca acest lucru chiar la Universitatea din München. Au fost descoperiti de administratorul universitatii si denuntati Gestapoului. Alexander Schmorell a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului pe 19 aprilie 1943 si a fost omorat prin ghilotinare pe 13 iulie 1943, impreuna cu profesorul Kurt Huber, in inchisoarea Stadelheim din München.

Din februarie 2012, Alexandre Schmorell este cinstit ca sfant de Biserica Ortodoxa Rusa. Este reprezntat in iconogrfaie purtand o camasa de doctor, tinand in mana o cruce si un trandafir alb.

Redam un fragment din al patrulea manifest impotriva regimului nazist, document care arata ca lupta celor din miscarea "Trandafirul alb" nu era doar politica.

"Fiecare cuvant rostit de Hitler este o minciuna. Cand vorbeste despre pace, acesta intelege razboi si cand, in chip blasfemiator, foloseste numele de Atotputernic, intelege puterea raului, a ingerului cazut, a Satanei. Gura lui miroase a iad, iar puterea lui este blestemata din adancuri. Este adevarat ca trebuie sa luptam impotriva statului national-socialist terorist prin mijloace rationale. Insa, oricine continua sa conteste realitatea, existenta puterilor demonice, nu va reusi niciodata sa perceapa dimensiunea metafizica a acestui razboi. In spatele evenimentelor concrete, vizibile, in spatele tuturor constatarilor obiective si logice, gasim factorul mai presus de orice logica: lupta impotriva demonului, impotriva slujitorilor lui Antihrist.

Pretutindeni si intotdeauna, demonii pandesc din intuneric, asteptand un moment de slabiciune al omului: atunci prin propria lui vointa, acesta isi paraseste locul de langa Creatorul sau, unde a fost asezat de Dumnezeu prin libertate, - impacandu-se cu puterea raului si separandu-se de Puterile de Sus - si, pentru ca de bunavoie face primul pas, este condus apoi la urmatorul intr-un ritm ametitor.

Pretutindeni si in toate vremurile de mare criza, au aparut oameni, profeti si sfinti, care iubindu-si libertatea, au predicat despre Singurul Dumnezeu si cu ajutorul Lui au condus poporul spre directia opusa drumului de decadere. Omul este, desigur, liber, dar fara Dumnezeu cel Adevarat, este lipsit de aparare impotriva raului. Este ca o nava fara carma, la mila furtunii, ca un copil mic fara mama sa, ca un nor care se dizolva in aer.
Si, te intreb pe tine care esti crestin si lupti sa pazesti comoara ta cea mai de pret, ai putea oare sa eziti, sa cazi in viclenie, in calcule si in amanarea deciziei, in speranta ca altcineva va ridica arma, ca sa te apere? Oare, nu Insusi Dumnezeu ti-a dat forta si curajul sa lupti? Noi trebuie sa atacam raul acolo unde este mai puternic si cel mai puternic este in forta lui Hitler".

Iulian Predescu
 

.

25 Martie 2019

Vizualizari: 4906

Voteaza:

Sfantul Alexander Schmorell 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE