Sfantul Efrem cel Nou, ocrotitorul Clujului

Sfantul Efrem cel Nou, ocrotitorul Clujului Mareste imaginea.

Sfanta Tatiana ocroteste Craiova si toata Oltenia, Sfanta Parascheva ocroteste Iasiul si toata Moldova, Sfantul Dimitrie Basarabov ocroteste Bucurestiul si toata Muntenia… Clujul si Ardealul de Nord erau vaduviti de prezenta unui ocrotitor. Exista locul, manastirea Floresti, un hectar de cer. Exista duhovnicul, parintele Visarion Pasca. Prin grija lui Dumnezeu, epitrahilul Sfantului Efrem cel Nou de la Nea Makri, au ajuns - definitiv - la altarul de la marginea Clujului.

Fiind sub eptimie, tainuiesc minunile recente ale sfantului, petrecute inca de la sosire. Nu s-a anuntat nicaieri in presa, dar Sfantul si-a chemat ucenicii de pretutindeni. Concomitent, se roaga si se vindeca crestini din Australia si din Canada, din Rusia si din Argentina. Sfantul nu are nevoie de pasaport… Mi-e mi-a redat bucuria si… canon, stop.

Atunci sa va zic despre parintele Ivan: a primit o donatie pentru biserica (era de la Sfantul, printr-un discipol). Parintele Ivan a pus toata suma, destul de mare, la cutia milei. Si Sfantul i-a intors suma intreit. Acum, parintele Ivan nu putea sa isi cumpere tigari de banii astia, ca nu erau ai lui, ci trebuia sa ii multumeasca Sfantului. Si a cumparat multe acatiste ale Sfantului, pe care le daruieste crestinilor, spre zidire. Sunt deja o ceata de martirisitori.

Parintele Gheorghe m-a atentionat: Ai grija, spune mereu puterea lui Dumnezeu prin Sfant! Da, citim catisma zilnica din Psaltire si canonul fiecaruia, dar adaugam cu drag Acatistul Sfantului Efrem cel Nou. Parintele Visarion m-a certat cu blandete: Ti-am zis sa citesti Acatistul… De unde stia ca eu citisem doar Paraclisul?! Si alte multe nelamuriri logice… Sambata seara, vecernie la Biserica Sfantului Dumitru, cu Acatistul saptamanal al Sfantului Salonicului. Ma gandesc sa inlocuiesc acatistul hramului cu cel al Sfantului Efrem, dar… candela de la icoana Sfantului Dumitru se stinge, desi tocmai fusese completat untul-de-lemn. Iarta-ma, Sfinte Dimitrie, stiu ca sfintii vorbesc intre ei, roaga-l pe Sfantul Efrem cel Nou de la Nea Makri sa imi ierte indrazneala.

Parintele Alexandru m-a incurajat: Este inceputul unei prietenii de durata! Vreau sa dedic un site Sfantului: sfantulefremcelnou.ro, Gabriel ma va ajuta. Sfantul cheama deja pe crestini la rugaciune, la spovedanie, la unire cu Dumnezeu. Multumim, Doamne!!! Si cititi cu totii si acatistul, dar si viata Sfantului. Unei fetite i se arata si ii spune ca este voia Domnului ca mama ei bolnava sa moara, dar sa nu ii fie frica, deoarece ii va arata raiul unde va merge… Un tata violent isi alunga familia, dar, la interventia Sfantului, isi cheama inapoi si nevasta si copilul si isi schimba si comportamentul.

Sfantul Efrem a fost monah la schitul Bunavestire. Turcii lui Baiazid I au ucis pe toti monahii. Sfantul a scapat, fiind retras in rugaciune in pustietate. Prins de turci mai tarziu, este martirizat, legat de picioare si agatat intr-un copac, cu capul in jos, ars pe piept cu o torta. In 1950 i se arata maicii Macrina si multor oameni cu leucemie, cancer, adictie de droguri… Deja cautati icoana Sfantului, sunt sigur… Da, icoana Sfantului, o candela, tamaie, acatist, dar si multa smerenie, umilinta, rabdare si milostenie. Haideti, bucuria Sfantului nu este egoista, este impartasibila voua!

Marius MATEI

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

05 Mai 2016

Vizualizari: 7644

Voteaza:

Sfantul Efrem cel Nou, ocrotitorul Clujului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul efrem cel nou

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE