Sfantul Ethelbert, regele din Kent

Sfantul Ethelbert, regele din Kent Mareste imaginea.

Sfantul Ethelbert a trait intre anii 560-616 si a fost rege de Kent, in partea sud-estica a Angliei. El a fost primul rege englez convertit la creștinism. Este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 24 - 25 februarie.

"Ca o roada preafrumoasa a semintei mantuirii Tale, pamantul Britaniei Iti aduce Tie, Doamne, pe toti sfintii care au stralucit din el. Pentru rugaciunile lor si ale Maicii Tale, Preamilostive, pazeste in pace Biserica si pamantul nostru."

Sfantul Ethelbert, regele din Kent

Sfantul Ethelbert s-a nascut in anul 552, ca fiu al regelui Eormenric, si a mostenit tronul imparatesc in anul 560, ca rege de Kent. El a fost regele iutilor, inzestrati calareti care traiau in tinutul Kent, in partea sud-estica a Angliei. Capitala regatului sau era la Canterbury. Fiind considerat drept descendent direct din Odin, stapanul zeilor nordici, pana la varsta de 30 de ani, regele Ethelbert s-a inchinat zeitatilor teutone ale stramosilor sai.

Sfantul Ethelbert din Kent

In anul 590, insa, regele Ethelbert s-a casatorit cu regina Bertha, fiica regelui crestin Charibert de Paris. Bertha era stranepoata Sfintei Imparatese Clotilda, praznuita in ziua de 3 iunie, si a regelui Clovis I al francilor. Casatoria a fost savarsita cu conditia ca regele Ethelbert sa-i ingaduie noii imparatese sa-si practice in libertate credinta crestina.

Cand a venit in Kent, regina Bertha a fost insotita de episcopul Luidhard, care a savarsit si cununia celor doi. Episcopul si preotii care au insotit-o pe regina au ramas impreuna cu aceasta, spre a o sprijini in dreapta credinta.

In partea de rasarit a orasului Canterbury se afla o veche biserica, inchinata Sfantului Martin de Tours, construita in secolul al IV-lea, mai inainte ca romanii sa se retraga din Anglia. In aceasta se ruga adesea imparateasa Bertha.

In anul 597 a debarcat pe insula Thanet, in regatul Kent, ieromonahul Augustin, staretul unei manastiri din Roma. Pe acesta l-a trimis Sfantul Grigorie cel Mare, in anul 595, sa conduca o misiune de evanghelizare in Britania. Cei patruzeci de calugari s-au apropiat de regele Ethelbert purtand o cruce de argint si o icoana cu Mantuitorul Iisus Hristos. Regele le-a ascultat cuvintele si a primit sa-i ajute in lucrarea lor, ingaduindu-le sa intemeieze o manastire crestina langa capitala sa.

Sfantul Ethelbert din Kent

Odata cu convertirea si botezarea regelui Ethelbert, Augustin a devenit primul episcop de Canterbury, fiind numit "Apostolul Angliei". La scurt timp dupa botezarea regelui, mai bine de zece mii de locuitori ai regatului sau si-au exprimat dorinta de a fi botezati in credinta crestina. In anul 601, papa Grigorie a trimis o noua serie de misionari in Kent, impreuna cu ajutoare pentru bisericile nou-infiintate.

Sfantul Ethelbert, regele de Kent, a fost intaiul domnitor englez care a devenit crestin. El a intemeiat o multime de biserici si a ajutat mult la crestinarea tinuturilor britanice de rasarit. Mai mult, el a sprijinit asezarea lui Augustin ca episcop de Canterbury, a lui Iust ca episcop de Rochester si a lui Melitie ca episcop de Londra.

In ziua de 25 februarie 616, dupa o domnie de cincizeci si sase de ani, Sfantul Ethelbert a trecut la cele vesnice. El a fost inmormantat alaturi de sotia lui, Bertha, in Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ctitorita de el in Canterbury. Desi regina Bertha nu a fost canonizata oficial, ea a avut un rol insemnat in crestinarea Britaniei, fiind asemanata uneori cu Sfanta Imparateasa Elena, mama Sfantului Constantin cel Mare.

Sfanta Ethelburga de Kent, praznuita de Biserica in ziua de 8 septembrie, a fost fiica regelui Ethelbert din Kent. Ea s-a casatorit cu regele Edwin al Northumbriei si a fost insotita de Sfantul Paulin, un calugar misionar trimis de Sfantul Grigorie cel Mare. Acest monah a fost numit episcop de York. Dupa ce regele Edwin a murit, in batalia de Hatfield Chase, imparateasa Ethelburga s-a intors in Kent si a intemeiat o manastire de maici, in apropiere de Lyminge. Ea a trecut la cele vesnice in anul 647.

Sfantul Ethelbert din Kent

Mormantul regelui Ethelbert a fost un mare loc de pelerinaj, pana in secolul al XVI-lea. La mormantul Sfantului Ethelbert au avut loc numeroase minuni, iar in preajma anilor 830, Milfrid, un nobil din Mercia, a fost atat de impresionat de povestea lui Ethelbert si de minunile infaptuite de acesta incat a construit o biserica din piatra pe care a dedicat-o regelui sfant.

Inainte de constructia acestei mici biserici din piatra, Hereford era resedinta unei episcopii, iar in secolul al VI-lea, Hereford era centrul unei dioceze. In secolul al VII-lea, catedrala a fost refacuta de catre episcopul Putta, care s-a stabilit la Hereford. Acesta a fost si primul episcop al Catedralei Hereford. Aceasta catedrala se afla in orasul Hereford, din Anglia, si dateaza din anul 1079.

Teodor Danalache

Sfantul Ethelbert din Kent

Pe aceeaşi temă

08 Iulie 2013

Vizualizari: 2402

Voteaza:

Sfantul Ethelbert, regele din Kent 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE