Sfantul Vlasie din Sklavaina

Sfantul Vlasie din Sklavaina Mareste imaginea.

Sfantul Valsie din Sklavaina se numara in randul acelor sfinti tainuiti o perioada semnificativa de timp, apoi descoperiti prin lucrarea lui Dumnezeu. Aflarea mormantului si moastelor Sfantului Valsie a putut avea loc doar datorita revelarii acestora, de catre sfantul insusi, unei femei, Eufrosina, din satul Sklavaina. De asemenea, detalii legate de viata si martiriul sfantului au fost descoperite in chip minunat Eufrosinei, Parintelui Arsenie Tsantalio si Parintelui Paisie Aghioritul. Sfantul Sfintit Mucenic Vlasie cel Nou, descoperit la Sklavaina, este pomenit pe 11 februarie si 19 decembrie.

Sfantul Vlasie a fost staret al Sfintei Manastiri cu hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica, situata in regiunea Sklavainon-Zaverdas, astazi Plairo, Grecia. Acesta a patimit moarte muceniceasca de la piratii musulmani, alaturi ceilalti monahi ai obstei si de o multime de crestini laici, femei si copii din imprejurimile manastirii, pentru credinta lor in Hristos.

Sfantul Vlasie din Sklavaina

Sfantul Vlasie a fost decapitat, avand inainte batute cinci cuie in trupul sau, asa cum s-a descoperit la aflarea moastelor sale. Prigonitorii au incercat sa arda trupul sfantului, insa acesta nu a ars. Crestinii care au fost salvati s-au intors si l-au ingropat pe sfantul Vlasie, impreuna cu ceilalti cinci martiri din cadrul obstei monahale, intr-un singur mormant. Ceilalti crestini au fost ingropati, in alt loc, intr-o alta groapa comuna. Martiriul s-a petrecut in data de 19 decembrie 1006.

Descoperire moastelor Sfantului Vlasie din Sklavaina

Descoperirea moastelor Sfantului Vlasie si ale celor martirizati impreuna cu el s-a petrecut in anul 1923 in orasul Palairou-Sklavainon, Akarnanias. Vreme de cativa ani, mai multi locuitori din aceasta localitate au vazut in timpul somnului un preot, care le spunea sa sape dupa moastele sale, indicand un anumit loc. Totusi, nimeni nu stia unde anume sa sape si fiindu-le frica sa nu fie luati in ras de ceilalti, pastrau aceasta descoperire pentru ei.

Totusi acestia au hotarat sa ridice o troita, inchinata Sfantului Vlasie, Episcopul Sevastiei, chiar pe locul unde preotul din vis le-a aratat ca a fost ingropat. Sfantul Vlasie a continuat insa sa se arate omanilor in vis. Sfantul aparea in special doamnei Eufrosina Katsara, o femeie simpla si evlavioasa.
Intr-o seara, Eufrosina a ramas in casa fiicei sale Sofia, care suferea de febra tifoida si era pe patul de moarte. In timpul noptii, pe cand Eufrosina se ruga, camera s-a umplut de o lumina de nedescris iar usile si ferestrele s-au deschis deodata. In mijlocul luminii putea fi vazuta silueta unui preot care purta epitrahil si tinea in mana un toiag de pastor. Eufrosina a fost cea care a vazut silueta si infatisarea, insa fiica sa nu vazut decat lumina. Atunci preotul s-a intors catre Eufrosina spanandu-i: 

"Eufrosina, eu sunt Sfantul Vlasie. Vino dupa mine ca sa iti arat locul unde sa sapi pentru a descoperi moastele mele. Nu mai suport sa ma calce oile in picioare.”

Locul de deasupra mormantului Sfantului Vlasie devenise intre timp tarc pentru oi. Eufrosina, uimita de ceea ce traia, a capatat curaj si s-a adresat Sfantului cu toata simplitatea ei: "Sfantul meu, este intuneric si voi fi mancata de cainii salbatici. Iar copilul meu este foarte bolnav.”

Sfantul i-a spus: "Urmeaza-ma, Eufrosina si sa nu-ti fie frica.”

Si luand crucea de la gatul sau, a facut semnul crucii peste fiica bolnava. Apoi, Eufrosina si-a facut curaj si l-a urmat pe sfant in noapte. Lumina Sfantului lumina in intuneric. Ajungand la un loc aflat cam la 100 de metri de casa Sfantului, el i-a aratat locul exact unde trebuie sa sape.

Moastele Sfantului Vlasie din Sklavaina

Intorcandu-se Eufrosina la casa ei, sfantul s-a facut nevazut. Starea sanatatii fiicei sale se imbunatatise mult si, in cateva zile, aceasta era complet sanatoasa. Din acel moment, Sfantul Vlasie i s-a arata Eufrosinei in mod repetat, indrumand-o. La inceput, Eufrosina a fost privita cu neincredere si indoiala de catre vecinii ei. Sfantul, totusi a continuat sa se arate si altor, astfel incat Eufrosina a fost crezuta. Totusi, nu dupa multa vreme, au inceput sa sape in locul care li se aratase. Eufrosina le-a spus ca afost incredintata de catre sfant ca moastele sale vor fi aflate in a treia zi de munca. In cea de a doua zi totusi, muncitorul s-a deznadajduit de lipsa de progres si-a lasat uneltele si a plecat. S-a intors mai tarziu la insistentele Eufrosinei si astfel au ajuns si in a treia zi de lucru. La amiaza, pe cand erau gata sa renunte, a lovit ceva tare. Cand au ridicat capacul, o mireasma bineplacuta a umplut aerul. Astfel au fost gasite moastele Sfantului Vlasie. Printre moaste s-au gasit o cruce si cinci cuie care aratau ca si cand abia ar fi fost facute si o piatra pe care era trecut anul 1006. Eufrosina, strangand moastele cu smerenie, le-a curatat si le-a pus inapoi in mormant. Desi ploua, ploaia si vantul nu le-a deteriorat.

Ulterior, Sfantul Vlasie i-a aparut din nou Eufrosinei si i-a spus:

Ma bucur ca mi-ai gasit moastele, dar nu ai gasit si capul. De aceea, ar trebui sa sapi in continuare si sa il scoti din pamant.

Biserica Sfantul Vlasie din Sklavaina

Dupa ce au reinceput munca au aflat si capul sfantului. Sfantul a cerut sa fie zidit deasupra Altarul l unei biserici, cu binecuvantarea Mitropolitului de Aitolias si Akarnanias (care a si participat personal la aflarea mormantul sfantului). Sfantul Vlasie a aparut si a indrumat construirea bisericii sale, aratandu-se oamenilor si ziua si noaptea. El era in mijlocul lor si ii intarea. Dupa construirea bisericii, sfantul a spus Eufrosinei sa mearga in Levkada la un anume barbat care sa picteze icoana sfantului. Iconograful insa l-a pictat pe sfantul Vlasie, episcopul Sevastiei. La dorinta sfantului, el a facut o noua icoana cu sfantul asa cum a fost descris de Eufrosina.

In anii urmatori au iesit la iveala si alte fapte minunate ale Sfantului Vlasie, descoperite Eufrosinei,parintelui Arsenie Tsantalio si parintelui Paisie Aghioritul.

Sfantul Valsie din Sklavaina se arata Parintelui Paisie Aghioritul

Pe 21 ianuarie 1980, in seara Duminicii Fiului Risipitor, Arhimandritul Augustin Katsabires i-a cerut parintelui Paisie Aghioritul sa se roage ca sa i se arate noul descoperit sfant Vlasie din Sklavaina. Arhimandritul spera sa il vada ca sa ii poata picta icoana. Parintele Paisie, dupa ce s-a rugat seara in chilia sa cu metaniile, a vazut aparand inaintea sa inconjurat de lumina un sfant necunoscut purtand un culion de staret. Alaturi de el pe peretele chiliei, deasupra sobei au aparut ruinele unei manastiri. A simtit o bucurie de negrait si s-a intrebat:

"Care sfant este acesta?"

Apoi a auzit o voce din biserica:

"Este sfantul Vlasie din Sklavaina."

Din recunostinta si ca sa multumeasca sfantului pentru cinstea aratata, parintele a mers la Sklavaina pentru a se inchina inaintea moastelor Sfantului Vlasie.

Legat de Pelerinajul parintelui Paisie Aghioritul, Dl. Apostolos Papahristou relateaza:  "In data de 20 mai 1980, parintele Paisie a venit in casa mea din Agrinio cu dorinta de a merge la Sklavaina din Xeromeros pentru a se inchina sfintelor moaste ale sfantului Vlasie din Sklavaina, dupa ce sfantul ii aparuse in chilie. A ramas in casa noastra o noapte si desi am pus asternuturi curate pentru el, parintele le-a lasat neatinse. Cand a mers la Sklavaina, s-a inchinat sfantului cu inchinaciune pana la pamant si i-a sfatuit pe toti cei din jurul sau sa faca la fel. Dupa aceasta, parintele a comandat o icoana a Sfantului Vlasie de la Sfanta Manastire a Sfintei Treimi din Koropi, Attica, descriind caracteristicile sfantului monahiei iconografe. Cand a primit icoana s-a linistit, pentru ca maica pictase exact imaginea sfantului.

Parintele Paisie Aghioritul, cinstea in fiecare an amintirea Sfantului Vlasie prin priveghere de toata noaptea in chilie. Parintele nu il sarbatorea insa la 11 februarie (aceeasi zi cu pomenirea sfantuluiVlasie al Sevastiei), ci la 19 decembrie, ziua in care a primit moarte muceniceasca.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

25 Septembrie 2013

Vizualizari: 3730

Voteaza:

Sfantul Vlasie din Sklavaina 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE