Randuiala inchinarii in biserica

Randuiala inchinarii in biserica Mareste imaginea.

Biserica a stabilit pentru cei care intra in ea anumite randuieli. Putini sunt cei care le cunosc. Prin urmatoarele randuri, nu dorim sa acuzam, ci doar sa trezim interesul fata de adevarul Bisericii.

La intrarea in biserica trebuie sa rostim: "Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis: in casa Domnului voi merge. Iar eu intru multimea indurarilor Tale, Doamne, voi intra in casa Ta; inchina-ma-voi in biserica Ta cea sfanta Doamne, povatuieste-ma cu dreptatea Ta, pentru vrajmasii mei indrepteaza inaintea Ta calea mea, ca fara alunecare sa preaslavesc o Dumnezeire: pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Amin!“.

Dupa ce am intrat in biserica, trebuie sa ne oprim sub policandrul din naos ca sa facem trei metanii. Dupa cele trei inchinari, ne indreptam spre tetrapodul din partea dreapta, pe care se afla icoana hramului bisericii, a sfantului zilei, ori a Invierii. Minunat ar fi ca dupa ce am facut doua metanii, sa rostim troparul sfantului sau al praznicului. Sarutam icoana si mai facem o metanie.

Ajuns la icoana imparateasca a Mantuitorului, pe catapeteasma, rostim urmatoarea rugaciune: "Preacuratului Tau chip ne inchinam, Bunule, cerand iertare greselilor noastre, Hristoase Dumnezeule, ca de buna voie ai primit a Te sui cu trupul pe cruce, ca sa scapi din robia vrajmasului pe cei ce i-ai zidit. Pentru aceasta, cu multumire strigam Tie: toate le-ai umplut de bucurie, Mantuitorul nostru, Care ai venit sa mantuiesti lumea. Amin!“

Sarutam icoanele din dreapta si ne retragem sub policandrul din naos, fara a trece prin fata Usilor Imparatesti. De aici mergem in stanga, la icoana Maicii Domnului, si spunem urmatoarea rugaciune: "Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce esti izvorul milei, invredniceste-ne si pe noi milostivirii tale. Cauta spre robul tau cel pacatos. Arata-ti puterea ta, ca totdeauna. Caci nadajduind intru tine iti strigam, cum oarecand ti-a strigat Gavriil, mai marele voievod al celor fara de trup: Fecioara bucura-te!“. Sarutam icoanele din partea stanga si revenim sub policandru, unde facem alte trei metanii.

Daca in biserica sunt prezente in pronaos iconostase, mergem sa ne inchinam la icoanele de acolo. Dupa ce ne-am inchinat in fata acestor icoane, ne indreptam spre sfintele moaste (daca biserica pastreaza sfinte moaste).

La iesirea din biserica, facem trei metanii spre sfantul altar si rostim: "Doamne, Dumnezeul meu, Tie-Ti incredintez toata viata mea si pe Tine Te rog: apara-ma, mantuieste-ma si fa-ma partas indurarii Tale, da-mi indreptare vietii si purtare inteleapta, daruieste-mi sfarsit crestinesc, cinstit si pasnic si ma fereste de toata rautatea si bantuirea potrivnicului. Iar in ziua temutei Tale judecati sa-mi fii bland mie, robului Tau, si sa ma numeri cu oile cele alese de-a dreapta Ta, ca impreuna cu acestea sa Te slavesc in veci. Amin“.

Sursa:CrestinOrtodox.ro

.

11 Ianuarie 2010

Vizualizari: 49862

Voteaza:

Randuiala inchinarii in biserica 5.00 / 5 din 2 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

  • Cristina ButaruPostat la 2012-11-10 11:07

    Multumesc din inima pentru acest articol. Desi sunt botezata ortodox, in familia mea nimeni nu merge la biserica sa se roage. Mereu mi-este rusine in Biserica ca nu stiu care sunt randuielile. Acum am aflat si ma bucur nespus de mult. Dumnezeu sa va binecuvanteze pentru binele cel faceti.

  • cristina bPostat la 2012-09-14 22:56

    Era bine daca exista o carte la biserica in care sa te invete cum sa te rogi

  • mihai galea Postat la 2012-02-24 12:56

    foarte binevenit articolul atat ptr. cei cunoscatori cat mai ales ptr. cei necunoscatori.ar fi bine de completat cu randuiala inchinarii in timpul sfintelor slujbe si cu ce a propus dna. elena tutecean.Doamne ajuta.

  • stelian-ioan iunianPostat la 2011-11-21 18:28

    este drept ca aceste rinduieli nu se prea cunosc in special de tineri,nu ca nu ar fi vrut,dar este bine si necesar ca fiecare sa aiba un duhovnic,asa o sa se invete si o sa-i indrume si in ce manuale pot sa le gaseasca toate aceste rinduieli.Doamne ajuta.

  • elena tuteceanPostat la 2011-03-06 13:32

    Am apreciat foarte mult articolul cu randuiala in biserica si cred ca multi ar aprecia daca ati putea scrie mai mult pe aceasta tema. Nu toti avem "norocul" de a avea un parinte sau bunic care sa ne invete randuielile bisericii si acest articol mi-a fost de foarte mare ajutor. De exemplu nu stiu cand trebuie sa te ridici de pe scaun, cand trebuie sa ingenunghezi in timpul slujbei...si ar fi de un real ajutor pentru multi dintre noi.Multumesc

  • Sorin Postat la 2010-08-20 00:14

    Din nefericire, randuiala aceasta s'a cam uitat. Poate ar trebui sa fim reinvatati de catre parintii Bisericii. Sa reinvie in noi cugetul smerit la intrarea in Sfanta Biserica, sa luptam chiar cu gandul nostru in Biserica, atunci cand suntem distrasi, iar cand suntem provocati la vorba, sa nu vorbim, ci sa ascultam dumnezeiestile slujbe.

  • gabriel dragomirPostat la 2010-02-14 15:53

    in ce zile si la ce biserici din bucuresti se tin slujbe in perioada postului pastelui?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE