Slujba Sfantului Nicodim Aghioritul

Slujba Sfantului Nicodim Aghioritul Mareste imaginea.

 

LA VECERNIA MICA

Punem 4 stihuri si cantam urmatoarele prosomii, glas 2.

Veniti monahii cei din Athos sa praznuim intru veselia inimii pomenirea de peste an a dascalului nostru Nicodim fericitul, cel ce prin cuvinte si fapte ne conduce pe calea virtutilor; caci acesta traind cuvios s-a aratat exemplu foarte bun si pilda stralucita intru toate.

La cuvant si intelepciune adevarata distingandu-te cu inteleptire dumnezeiasca si vietuire cuminte, sfesnic prealuminos al Duhului te-ai aratat in anii din urma si pe toti ii luminezi, ca un preadumnezeiesc slujitor al lui Hristos, prin razele dumnezeiestilor tale scrieri, si incalzesti spre dor dumnezeiesc mintile credinciosilor, Nicodime.

Ca o comoara duhovniceasca si bogatie duhovniceasca ai lasat Bisericii lui Hristos multimea scrierilor tale inmiresmand cu mireasma cunostintei si buna-mireasma Duhului Sfant, de care desfatandu-ne cinstim atotlaudata ta pomenire, cuvioase Nicodime.

Crestetul tau cinstit vazandu-l si sarutandu-l intru strapungerea inimii, socotim ca vedem luminoasa ta fata cea plina de har, parinte, graind vesel cu gura sfanta cuvintele vietii, dandu-ne pace copiilor tai si indemnuri parintesti celor ce te dorim pe tine.

Slava. glas 1.

Cu dumnezeiasca lumina luminandu-ti inima, de Dumnezeu rapit te-ai aratat in viata, de Dumnezeu inteleptite Nicodime; caci in Hristos Domnul tau vietuind si in El scriind si graind, te-ai aratat comoara de intelesuri duhovnicesti si dascal de Dumnezeu purtator al Bisericii. Ci acum ca ai sfarsit alergarea cea buna, intareste-ne in ea si pe noi ca sa bineplacem lui Dumnezeu prin cuvioasele tale rugaciune, rugamu-ne.

Si acum. A Nascatoarei.

Rugaciunile pacatosilor primindu-le si netrecand cu vederea suspinul celor necajiti, roaga-L pe Cel ce s-a nascut din pantecul tau neprihanit sa ne mantuim, Preasfanta Fecioara.

La stihoavna, glas 2.

Cu Duhul intraripandu-te, sfinte Nicodime, vas de sfintenie si ritor dumnezeiesc al bunei-cinstiri te-ai facut.

Stih: Gura mea va grait intelepciune…

Indreptar exact avand cuvintele tale spre agonisirea celor mai bune, laudam maririle tale dumnezeiesti, de Dumnezeu inteleptite.

Stih: Fericit barbatul cel ce se teme de Domnul…

Noroadele monahilor cinstesc sfanta pomenirea ta, Nicodime, luminandu-se neincetat cu invataturile tale.

Slava.

Cu gura bine-cinstitoare teologhisindu-Te drept pe Tine, Dumnezeire in Trei Sori, dumnezeiescul Nicodim, de slava Ta s-a invrednicit.

Si acum. A Nascatoarei.

Cu cantari dulci ca mierea laudandu-te pe tine, Fecioara, dumnezeiescul Nicodim ti-a strigat: Bucura-te, Fecioara preacurata!

Acum slobozeste, Sfinte Dumnezeule, Troparul de la Vecernia Mare si apolisul.

LA VECERNIA MARE

Dupa psalmul de inceput, "Fericit barbatul”. La "Doamne, strigat-am” punem 6 stihuri si cantam urmatoarele prosomii, glas 4.

Locasul harului, calauzitorul dumnezeiesc cel calauzit de Duhul Sfant, slava negraita a lui Dumnezeu, darurile imateriale ale unei vieti preastralucite, trambita de Dumnezeu insuflata care trambiteaza in lume cuvantul harului sa-l laudam dupa vrednicie pe graitorul de Dumnezeu Nicodim.

Cu dumnezeiescul Duh luminandu-ti inima, Nicodime, noian de invataturi ai adus cu buzele tale Bisericii si cu adaparile harului dat cuvantului tau, parinte, imbeti pururea, cum spune David, brazdele ei si veselesti cu intelepciunea ta cetele bine-cinstitorului.

Ca pe un luminator nou al Bisericii te laudam pe tine, care o luminezi cu dumnezeiestile tale cuvinte, ca pe invatator al bunei-cinstiri, ca pe o gura de Dumnezeu inteleptita a virtutilor indumnezeitoare, ca pe un aratator dumnezeiesc al vietii mai bune si chitara de cantari dulci ca mierea, savarsind atotsfanta pomenirea ta, Nicodime.

Glas 8.

Imbelsugatul har al Atotsfantului Duh salasluindu-se in sufletul tau, curatindu-l mai inainte cu daruiri de virtuti te-a facut organ dumnezeiesc de cuvinte dumnezeiesti - o, atotintelepte invataturile tale, Nicodime -, prin care toti suntem pusi in randuiala spre o viata mai buna.

Curgere de invataturi ai tasnit ca un izvor cuvantator mai dulce decat mierea si indulcind inimile credinciosilor, Nicodime, caci roua cereasca si mana de viata e cuvantul tau, parinte, hranindu-i spre crestere duhovniceasca pe cei ce citesc cu buna-cinstire dumnezeiestile tale carti, cuvioase.

Nectar de intelepciune si cunostinta luand de la Dumnezeu, largindu-ti gura sufletului tau cu vederi si cu faptuiri, te-ai aratat vistierie a toata intelepciunea si de luminari dumnezeiesti impartind indreptare potrivita tuturor celor ce se pleaca cu cucernicie asupra invataturii tale, parinte.

Slava. Glas 6.

Stralucitu-ne-a astazi ca o stea de dimineata pomenirea cuvio-sului dascal Nicodim, cugetatorul celor ceresti, luminand cu razele ei Biserica. Veniti deci, iubitorii cuvintelor lui, sa praznuim in duh si in adevar, strigandu-i: Bucura-te, cel ce prin viata de virtute ti-ai facut mintea salas al Duhului Sfant! Bucura-te, vistierie insufletita, in care sunt comori nedesertate de intelepciune de multe feluri! Bucura-te, dumnezeiesc vlastar din Naxos, podoaba Sfantului Munte si calauza de Dumnezeu inteleptita a intregii Biserici! Roaga-te, parinte, pentru sufletele noastre!

Si acum.

Cine nu te va ferici pe tine, Preasfanta Fecioara? Sau cine nu va lauda Preacurata nasterea Ta? Ca cel ce a stralucit fara de ani din Tatal, Fiul Unul-Nascut, Acelasi din tine, Preacurata, a iesit negrait intrupandu-Se, din fire Dumnezeu fiind si cu firea om facandu-Se, pentru noi.

Intrare, Lumina lina, prochimenul zilei si paremiile:

Din Intelepciunea lui Solomon [3, 1–9]

Sufletele dreptilor sunt in mana lui Dumnezeu si nici un chin nu le va atinge. In ochii nemintosilor ei par ca au murit, iesirea lor din lume e o nenorocire, plecarea dintre noi, totuna cu ni-micul, dar ei se afla in pace. Chiar daca, in ochii oamenilor, au indurat chinuri, nadejdea lor e plina de nemurire; pentru-o pe-deapsa mica primi-vor plata mare. Caci Dumnezeu i-a pus la incercare si i-a gasit vrednici de El; ca pe aur in cuptor, asa i-a incercat si i-a primit ca pe o jertfa de ardere-de-tot. Vor straluci in ziua cercetarii, roi de scantei pe miriste vor fi. Stapani peste popoare, ei neamuri judeca-vor, iar Domnul peste dansii va imparati in veci. Acei ce-si pun credinta in El vor intelege ce este adevarul, cei credinciosi ai Sai cu El vor sta in iubire, caci harul si indurarea sunt pentru-alesii Sai.

Din Intelepciunea lui Solomon [5, 15 – 6, 3]

Dar dreptii vor trai in veci; rasplata lor este la Domnul, Cel-Preainalt ii are in grija Sa. De-aceea vor primi, din mana chiar a Domnului, cununa imparateasca-a stralucirii si diadema frumusetii, caci ei de dreapta Lui vor fi paziti si ocrotiti vor fi, ca de un scut, de bratul Sau. Cu-aprinsa-I gelozie drept armura, El va inarma faptura spre-a-Si nimici vrajmasii, si, cu dreptatea implatosat, coif Isi va pune dreapta judecata, sfintenia Si-o va face un scut nebiruit, din aspra Sa manie, o sabie-ascutita, si intregul univers porni-va la razboi alaturi, sa-i infrunte pe cei lipsiti de minte Fulgere vor tasni, cu varful drept la tinta, din arcul bine intins al norilor zburand; din prastie, puzderie de grindini manioase; spre ei se indreapta furia din clocotele marii si fluvii in puhoaie vor trece peste ei; o crunta vijelie-i va biciui din fata si-i va zvarli prin aer precum un uragan. Astfel nelegiuirea va pustii pamantul intreg, si rautatea va rasturna din tronuri pe cei puternici. Voi, regi, ascultati si intelegeti! Invatati-va, voi, cei ce judecati marginile pamantului! Plecati-va auzul, voi, cei ce stapaniti peste multimi si care va trufiti cu multimea neamurilor! Caci Domnul este Cel ce v-a dat stapanirea si Cel-Preainalt, puterea; El este Cel ce va va cerceta faptele si planurile vi le va cerca.

Din Intelepciunea lui Solomon [4, 7–15]

Omul drept, chiar daca moare de timpuriu, afla odihna. Batranetea cinstita nu e cea data de lungimea vietii, ea nu se ma-soara cu numarul anilor; la om, intelepciunea e caruntetea lui si viata neintinata ii este batranetea; placut lui Dumnezeu, Acesta l-a iubit mutandu-l dintr-o lume a celor pacatosi; rapit a fost, ca nu cumva rautatea sa-i strambe intelepciunea, ca nu cumva inselarea sa-i amageasca sufletul; caci vraja rautatii intuneca ce-i bun si ameteala poftei subjuga mintea clara; desavarsit devreme, plinirea lui e lunga. Sufletul sau, placut lui Dumnezeu, a fost grabit sa plece din mijlocul raimii. Nebunii vad aceasta, dar nu pricep nimic si nici ca-si bat ei capul cu astfel de nimicuri, ca harul si indurarea sunt pentru-alesii Sai, iar cercetarea, pentru sfintii Sai.

LA LITIE

Idiomelele, glas 1.

Veseleste-te in Domnul, vestitule Athos, aleasa mostenire a Maicii lui Dumnezeu; caci iata, ca un stalp de lumina ceresc se va aratat intru tine purtatorul de Dumnezeu Nicodim, cel rapit de Dumnezeu prin intelepciune si cu chip dumnezeiesc prin virtuti; caci prin vietuire fara prihana ai mostenit luminarile gandirii de sus, si revarsand peste tot razele harului lui, spre faptele luminii ii duci pe cei ce cu strapungerea inimii striga lui Dumnezeu: Doamne, slava Tie!

Glas 2.

Ascetic vietuind, ai supus ce e mai rau la ce e mai bun si te-ai unit cu Dumnezeu prin neincetata rugaciune, Nicodime, si prin unirea fericita invatandu-te in chip nemijlocit cele dumneze-iesti, asemenea dumnezeiescului Pavel ai auzit cuvinte de nespus si ai pus in scris cele pe care le-a invatat prin experienta. De aceea ca niste lumini indumnezeitoare lumineaza cuvintele tale de la rasarit si pana la apus spre luminarea celor ce striga: Doamne, slava Tie!

Glas 3.

Luminand cu intelepciunea te-ai aratat organ al teologhisirii si tainici scriitor al vietii in Duhul, caci precum ai faptuit inveti, si cuvantul scurt de la parinti l-a desfasurat in multe feluri, cum spune Isaia, cu puterea unui cuvant faptuitor si frumusetea unei intelepciuni de Dumnezeu daruite, mult-intelepte Nicodime; caci har dumnezeiesc s-a revarsat de pe buzele tale si te-a aratat scriitor al celor de negrait spre mantuirea celor ce striga: Doamne, slava Tie!

Glas 4.

Ca un crin primavaratic revarsand in adierea Duhului mireasma vietii din rai sunt cartile tale de Dumnezeu insuflate, atotfericite Nicodime; caci prin curata vietuirea ta te-ai facut buna-mireasma a lui Hristos si prin florile cuvintelor tale alungi duhoarea patimilor. Caci ca niste cupe de miruri ne inmiresmeaza prin scris obrajii tai cunoasterea virtutilor si rigoarea dogmelor dumnezeiesti, spre mantuirea celor ce striga: Doamne, slava Tie!

Slava. Glas 4.

Pe preainteleptul intre cuviosi si cuviosul intre dascali, pe ma-rele Nicodim sa-l fericim dupa datorie multimile bine-credinciosilor; caci ajungand neprihanit prin asceza s-a facut gura a Duhului si asemenea lui David a grait in adunare multa dumnezeiasca intelepciune in taina; prin care a povatuit sufletele ortodocsilor sa gandeasca si sa caute cele de sus si a fulgerat ostirile ereticilor, fiindca in tot pamantul a iesit graiul lui spre slava lui Hristos Dumnezeu si Mantuitorul sufletelor noastre.

Si acum. A Nascatoarei.

Din toate primejdiile pazeste-i pe robii tai, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, ca sa te slavim pe tine, nadejdea sufletelor noastre.

LA STIHOAVNA glas 5.

Bucura-te, frumusetea monahilor, odrasla aleasa a insulei Na-xos, buna podoaba a Athosului, ochiul straveziu, limba preadulce si de Dumnezeu graitoare care graieste si scrie in Duhul dumnezeiesc cuvintele invataturii ceresti, care talcuieste tuturor intelesurile cu anevoie de inteles ale celor sfinte si deschide intelesul vederilor negraite spre largimea unei cunoasteri mai bune, parinte Nicodime, vistierie insufletita a unei gandiri de Dumnezeu daruite.

Stih: Gura mea va grai intelepciune…

Bucura-te, vasul intelepciunii, comoara teologhisirii adevarate, slava ortodocsilor care ai biruit cu intelepciune mestesugirile ereticilor, chitara dogmelor credintei, saditorul purtarilor neprihanite si dascalul bine-cinstitorilor, inaltimea cunoasterii dumnezeiesti, adancul intelepciunii, noianul neistovit al intelesurilor duhovnicesti, parinte Nicodime, cel care ceri tuturor luminarea dumnezeiasca.

Stih: Fericit barbatul cel ce se teme de Domnul…

Bucura-te, luminatorul nou, stralucit si mult luminos al Bisericii lui Hristos, gura teologilor, ravnitorul zelos si fierbinte al predaniilor dreptei-credinte, desfasurarea Scripturilor, lamuri-rea celor ascunse, cel ce vindeci cu cuvantul harului bolile pierzatoare ale sufletelor, lira preaarmonioasa si harfa cu dulce glas a imnelor dumnezeiesti, cuvioase parinte Nicodime, indupleca-L pe Hristos sa dea iertare de greseli celor ce te cinstesc pe tine.

Slava. Glas 8.

Plugarind frumos cuvantul invataturii, aduci Bisericii roade de viata nemuritoare de Dumnezeu graitorule Nicodime, caci ca niste pomi mereu infloriti in revarsarile apelor harului de Dumnezeu intiparitele tale scrieri ne aduc pururea cunoasterea mantuitoare, prin care izbavindu-ne din amaraciunea patimilor ni se da de catre Hristos pace si mare mila.

Si acum. A Nascatoarei.

Fecioara nenuntita, care ai zamislit in chip negrait pe Dumne-zeu cu trup, Maica a Dumnezeului Celui Preainalt, primeste cererile rugatorilor tai, Preacurata, care daruiesti tuturor curatire de greseli; si primind acum rugamintile noastre, roaga-l sa ne mantuim toti.

Acum slobozeste, Sfinte Dumnezeule si troparul glas 3

Cu harul intelepciunii impodobit fiind, parinte, trambita de Dumnezeu graitoare si calauzitor al virtutilor te-ai aratat, Nicodime de Dumnezeu graitorule; caci tuturor ai predat invataturile mantuirii, aratand luminarea curatiei vietii prin bogatia cuvintelor tale dumnezeiesti, prin care ai stralucit ca o lumina lumii.

Altul, glas 1.

Pe luminatorul Athosului, odrasla Naxosului si invatatorul de Dumnezeu insuflat al intregii Biserici, pe Nicodim cel plin de intelepciune dumnezeiasca s–l cinstim credinciosii, caci ceresti invataturi izvoraste celor ce striga: Slava lui Hristos Celui ce te-a slavit pe tine! Slava Celui ce te-a incununat pe tine! Slava Celui ce prin tine cele de folos ne daruieste.

Al Nascatoarei.

Gavriil zicand tie, Fecioara, "Bucura-te!”, deodata cu glasul S-a intrupat Stapanul tuturor intru tine, chivotul cel sfant, precum a zis dreptul David; aratatu-te-ai mai larga decat cerurile, cea ce ai purtat pe Ziditorul tau. Slava Celui ce S-a salasluit intru tine! Slava Celui ce a iesit din tine! Slava Celui ce ne-a slobozit pe noi prin nasterea ta.

Si apolisul

LA UTRENIE

Dupa prima catisma din Psaltire, sedealna, glas 1

Corurile monahilor s-au adunat cu evlavie sa praznuiasca sfanta pomenirea ta, Nicodime cuvioase, dascale al bunei-cinstiri; binecuvanteaza-i de sus pentru ca saruta cu credinta preasfantul tau crestet, de Dumnezeu inteleptite.

Slava.

Cu razele dumnezeiestii intelepciuni luminat fiind, ai aflat comoara de cuvinte sfinte, Nicodime cuvioase, dascale al bunei-cinstiri, prin care ne povatuiesti spre urcusul vietii si stralucirii ascunse in Hristos, atotfericite.

Si acum. A Nascatoarei.

Laudand ca David in cantari cu dulce sunet multe maretiile tale, Curata, Nicodim Aghioritul a strigat tie: Bucura-te, bi-necuvantata Marie, care nu stii de nunta, punte a lumii spre Dumnezeu Mantuitorul si ajutatoare a Athosului.

Dupa a doua catisma din Psaltire, sedealna, glas 4

Pajiste preabine-inmiresmata a de Dumnezeu insuflatelor Scripturi te-ai aratat, Nicodime, prin viata ta curata, ai invatat taina lor prin rapire dumnezeiasca; caci desfatandu-te zi de zi de cugetarea la ele, ai daruit mireasma cunoasterii ceresti, prin care ii veselesti, parinte, pe cei ce te fericesc pe tine.

Slava.

In chip cuvios si virtuos ai trait, intelepte, si pe toti i-ai uimit cu intelepciunea ta, Nicodime cuvioase, veselia ortodocsilor, iar cu cuvantul tau ai surpat neghioabele mestesugiri ale cacodocsilor; de aceea cinstim pomenirea ta cea de peste an.

Si acum. A Nascatoarei.

Fara samanta ai zamislit pe Facatorul a toate, fara stricaciune ai nascut din sangele tau pe Hristos Dumnezeul nostru; de aceea avandu-te pe tine inceput al mantuirii, te laudam, Nascatoare de Dumnezeu, ca pe ocrotitoarea noastra si marim cu credinta slava ta, Preacurata.

Dupa Polieleu, sedealna, glas 8.

Cu intelepciunea dumnezeiasca imbogatindu-te, ai aflat din vistieria inimii tale bogatia duhovniceasca a toata cunoasterea si te-ai aratat datator de hrana hranind cu cuvantul harului sufletul si gandirea drept-credinciosilor; drept pentru care punand in randuiala purtarile oamenilor, ai aratat tuturor luminarea mantuirii, de Dumnezeu purtatorule Nicodime. Roaga pe Hristos Dumnezeu iertare de greseli sa daruiasca celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

Slava, si acum. A Nascatoarei.

Dand trup fara schimbare in chip mai presus de fire din prea-curatul tau sange, Fecioara, lui Hristos Dumnezeul nostru facut om pentru milostivirea milei, la viata dintru inceput ne-ai adus omorand sarpele cu nasterea ta, preacurata. De aceea primind harul tau cu recunostinta iti inaltam pururea cantari de multumire, Nascatoare de Dumnezeu, strigand catre tine: Roaga pe Fiul si Dumnezeul tau iertare de greseli sa daruiasca celor ce scapa cu dor la acoperamantul tau, Stapana.

Antifonul 1 al glasului 4 si prochimenul:

Cinstita inaintea Domnului moartea cuviosului Sau

Stih: Fericit barbatul cel ce se teme de Domnul

Evanghelia unui cuvios Luca 6, 17-23

Psalmul 50, Slava

Pentru rugaciunile cuviosului tau Nicodim, Milostive

Si acum

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive…

Stih: Miluieste-ma, Dumnezeule… idiomela glas 2

Noul luceafar al Bisericii si dumnezeiesc dascal al monahilor, Nicodim de Dumnezeul prinsul, savarsind buna alergare a virtutii urca la cerestile locasuri, iar pe cei ce praznuiesc cinstita pomenirea sa ii rasplateste cu binecuvantarile parintesti si cere pentru toti mare mila.

Mantuieste, Dumnezeule, poporul Tau…

Cu mila si indurarile…

Apoi Canoanele: Al Nascatoarei cu irmoasele pe 6

si doua ale sfantului pe 8.

Cantarea 1 Irmos "Deschide-voi gura mea si se va umple…”

Comoara si noian neistovit de haruri fiind, Stapana, picura-mi si mie un strop de cunoastere, ca impreuna cu ingerul sa-ti strig cu trambita de cantari: Bucura-te!Surpare a blestemului, bucura-te, Stapana a lui Dumnezeu Mireasa, izbavirea lumii, bucura-te atotnepatata, care ai izvorat viata vesnica si ai omorat iadul cu nasterea ta, bucura-te!

Palat al puterii Tatalui, bucura-te, preacurata, iatacul neintinat al Ziditorului, bucura-te, preastralucita camara de nunta a slavei, bucura-te, atelierul slavei dumnezeiestii intrupari.

Toiag care ai inflorit pe Saditorul a toata faptura, bucura-te, ceea ce nu stii de nunta, bucura-te, vita care ai odraslit ciorchinele frumos din care tasneste vinul cunostintei.

Primul al lui Nicodim, acelasi glas si irmos.

Treime de o fiinta, parinte, Fiule si Duhule Sfinte, da-mi intelepciune sa laud stralucit pe dumnezeiescul Nicodim cel ce te-a slavit cu cuvintele, invataturile si faptele, Doamne.

Mintea cea cereasca, vasul cu mir al Duhului, dumnezeiescul Nicodim pe noi toti ne cheama sa savarsim pomenirea lui cea de peste an; sa alergam toti cinstindu-l.

Omorand cugetul trupului tau, Nicodime, prin asceza, filozofia cea dumnezeiasca, ai supus ce e mai rau la ce e mai bun si te-ai aratat vas de mult pret al harului.

Al Nascatoarei.

Bogat fiind dumnezeiescul Nicodim in taria si luminarea ta, Stapana, preadumnezeiesc si intreg purtator de Dumnezeu s-a aratat in Athos in anii din urma.

Al doilea al lui Nicodim, glas 8.

Cu luminarea ta, de lumina datatorule Doamne, lumineaza-mi mintea si cuvant da-mi, Cuvinte, in buzele mele sa cant cu stralucire lauda vrednica dumnezeiescului Nicodim, minunatul Tau slujitor.

Curata ta vietuire, cuvioase, salas al luminii te-a aratat in Athos, stalp cu totul de lumina si sfesnic prealuminos revarsand in lume invataturile nemuririi, de Dumnezeu graitorule parinte Nicodime.

Cuvantul cel dumnezeiesc al Legii lui Dumnezeu desfasurandu-l, cuvioase, cu limba de Dumnezeu insuflata, noian de intelesuri si bogatie de cunoastere dumnezeiasca ai facut sa ploua cu multa intelepciune Bisericii ca pe o mana cereasca, parinte.

Al Nascatoarei.

Izvorule nedesertat al dumnezeiestilor curgeri hranitoare de su-flet, Stapana, tasneste sufletului meu apa saltatoare spre viata vesnica, ca sa sting, Fecioara, carbunii pacatului si sa ma umplu de luminare imateriala.

Catavasie. "Deschide-voi gura mea”

Cantarea 3 Irmos "Pe ai tai cantareti”

Munte umbros si dumnezeiesc, din care a venit la noi Imparatul fapturii si l-a aflat pe Adam pe muntii pierzaniei, bucura-te, curata Fecioara-Mama.

Bucura-te, ploaie care reversi vindecari oamenilor; bucura-te, izvor nedesertat din care ne-a tasnit apa saltatoare spre viata vesnica.

Bucura-te, Fecioara, vas de aur care ai lucrat fara samanta lumii ca o mana cereasca Painea vietii; bucura-te, sfesnic atotluminos al stralucirii Tatalui.

Tablita a noului legamant in care s-a scris intrupandu-Se Sta-panul a toate te laudam strigand: Bucura-te, plinirea Legii si lauda Prorocilor.

Primul al sfantului.

Umplutu-te-ai de lumina cereasca, curatindu-ti mintea, Nicodime, si ca un luminator atotluminos ai stralucit Bisericii in anii din urma spre castigul bine-cinstitorilor.

Harul dumnezeiestilor tale cuvinte a stralucit in tot pamantul ca un fulger ceresc, curatind purtarile oamenilor si ducandu-i la lumina poruncilor Ziditorului.

Sfesnic al gandirii dumnezeiesti, trambita rasunatoare a lui Dumnezeu, limba de Dumnezeu graitoare laudat fie dupa datorie astazi in cantari dumnezeiesti de Dumnezeu graitorul Nicodim.

Al Nascatoarei.

Locas purtator de lumina si scaun in chip de foc al lui Dumne-zeu te-ai aratat, Stapana binecuvantata, purtandu-L in pantec cu trup; si pe mine lumineaza-ma cu stralucirea slavei Tale.

Al doilea al lui Nicodim.

Curatindu-ti prin infranare incordata sufletul si trupul de noro-iul oricarei impatimiri, ai plugarit harurile nepatimirii, de Dumnezeu inteleptite Nicodime, si prin cuvantul tau pe toti ii indemni spre dobandirea acestora.

Impodobit fiind cu virtutile ni te-ai aratat invatator de Dumne-zeu purtator al tainei vietii celei ascunse in Hristos, Nicodime fericite, ducand sufletele noastre spre taina urcusurilor dumnezeiesti.

Mintea ta luminandu-ti prin stralucirea Mangaietorului, iar mana ta miscata fiind de Acesta, ne-ai pus invataturi ceresti in multe carti sfinte, Nicodime cuvioase.

Al Nascatoarei.

Preaslavita Marie, Fecioara Imparateasa a toate, care ai nascut pe Dumnezeu in chip netalcuit, sufletul meu cel stricat de patimi vindeca-l si da-mi sa vad intoarcerea cea mantuitoare.

Catavasie. "Pe ai tai cantareti”

Sedealna, glas 5

Gura de Dumnezeu insuflata a dumnezeiescului Duh, lira preaarmonioasa a cantarilor ceresti, podoaba monahilor de la Athos, scriitorul de Dumnezeu purtator al intelepciunii lui Dumnezeu, de Dumnezeu inteleptitul Nicodim sa fie laudat in armonii ca un adevarat slujitor al lui Hristos.

Slava, si acum.

Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ajutatoarea lumii, in vreme de nevoi ajuta-i totdeauna pe cei ce alearga fierbinte la a ta ocrotire si fereste de orice vatamare mostenirea ta, curata, care la al tau ajutor alearga totdeauna, Stapana.

Cantarea 4 Irmos "Cel ce sade in slava pe tronul dumnezeirii pe nor usor…”

Sfesnicul cel purtator de lumina care ai fulgerat tuturor in chip de muritor lumina cea neapropiata, bucura-te, Fecioara, dimi-neata neinserata, care ai stralucit Soarele dreptatii.

Poarta a mantuirii te-ai aratat celor ce-ti striga bucura-te, vas de mir care ai purtat in pantec pe Cuvantul Unsul lui Dumnezeu, Care da buna-mireasma a nestricaciunii celor ce prin neascultare si-au plugarit moartea.

Bogatie de viata curgatoare a darurilor ceresti, bucura-te, impartitoare a bunatatii obarsie de dumnezeire, bucura-te, camara de nunta a bunavoirii dumnezeiesti, ceea ce nu stii de nunta, prin care s-a sters stricaciunea.

Primul al sfantului.

In cugetarea la legea lui Dumnezeu si la cuvintele Duhului zabovind zi si noapte, Nicodime, te-ai aratat pom roditor langa ape, aducand drept rod cunoasterea mai buna a harului dumnezeiesc.

Vesel in purtari, parinte, placut la vedere, dulce in cuvant, de Dumnezeu inteleptit in indemnuri te-ai aratat, sfinte, celor ce veneau la tine impartind tuturor invataturi dumnezeiesti.

Inlemneste mintile credinciosilor, parinte sfinte, inaltimea si adancimea, latimea si largimea comorii de har a intelepciunii tale, Nicodime, ca te-ai aratat tuturor noian de cunoastere de tot felul.

Al Nascatoarei.

Cer pe pamant mai inalt decat cerurile te-ai aratat, Fecioara preasfanta, tinand in maini ca un prunc pe Facatorul cerului si al pamantului venit pentru mila sa ne inalte la cetatea cea cereasca.

Al doilea al sfantului.

Chitara melodioasa si cu dumnezeiesc sunet a limbii tale insuflate de Dumnezeu, Nicodime, a lauda in sunete preadulci si cantari armonioase vestitele izbanzi ale cuviosilor veselind inimile bine-cinstitorilor.

Mana a vietii, miere tasnita din piatra, roua dumnezeiasca pogorata pe pamant de la Duhul Sfant este cuvantul tau, Nicodime, invatatorule al tainei celor ceresti, hranind, veselind si rourand inimile celor ce se pleaca cu credinta peste cartile tale.

Dulceata dumnezeiescului har revarsandu-se in preacurata inima ta, cuvioase, s-a strans prin cinstitele tale buze comoara in cartile tale sfinte, Nicodime, indulcind si fermecand pe toti cei care citesc cu credinta cartile tale, cuvioase.

Al Nascatoarei.

Roaga-te pentru noi pururea, Nascatoare de Dumnezeu, singura Pururea Fecioara, pe Cel care a iesti din preacuratul tau sange, sa se indure de cei pe care i-a zidit si sa ne dea tuturor dez-legare de greseli si partasia luminii celei vesnice.

Catavasie. "Cel ce sade slava”

Cantarea 5 Irmos "Spaimantatu-s-au toate de dumnezeiasca slava ta…”

Izbaviti fiind prin nasterea ta de osanda cea de demult, bucura-te strigam cu bucurie, bucura-te, Fecioara, care ai impacat cu Imparatul a toate Dumnezeul nostru pe cei surpati prin amagirea sarpelui.

Inflorind, preacurata, ca o pajiste de Dumnezeu sadita Floarea cea frumoasa si inmiresmata, pe Cel ce a infrumusetat pamantul cu flori, de mireasma dumnezeiasca i-ai umplut pe cei care-ti striga: Bucura-te, miros dumnezeiesc.

Sion cu multe nume, bucura-te, Fecioara Stapana, cetate a ma-relui Imparat, despre care s-au grait cu intelepciune lucruri straine; bucura-te, cea care ne-ai deschis poarta cea cereasca si desfatarea nestricacioasa.

Rugul nears bucura-te, Fecioara preacurata; bucura-te, cea care ai omorat iadul, ca una care ai nascut pe Imparatul vietii, Care prin moarte si patimiri a tasnit tuturor nepatimire si viata.

Primul al sfantului.

Invataturi dumnezeiesti ai tasnit, Nicodime, ca un rau al Dumnezeului Celui Viu si ca un parau de desfatare cu curgerile cuvintelor tale veselesti pururea toata Biserica Ortodoxa a lui Hristos, intelepte.

Ca isihast ai vietuit, Nicodime, in trezia inimii si infranare si in cugetarea de Dumnezeu insuflatelor Scripturi, si te-ai intraripat cu mintea spre luminarile Duhului cele mai presus de minte.

Luptele mucenicilor laudand si nevointele cuviosilor, pe ale caror urme ai pasit ducand pe pamant viata ingereasca, dupa vrednicie ai fost preaslavit cu acestia, cuvioase.

Al Nascatoarei.

Cort cu totul de lumina a lui Dumnezeu Atottiitorul, Nascatoare de Dumnezeu plina de har, sufletul meu cel intunecat lumineaza-l si vas curat al Celui ce a stralucit din tine arata-l, Maica lui Dumenezeu.

Al doilea al sfantului.

Sporirile virtutilor, exercitiile dumnezeiesti si cugetarile dumnezeiesti le zugravesti in chip potrivit, Nicodime, intr-o carte sfanta, careia i-ai pus numele potrivit care vine din faptele tale.

Cu plugaria cuvantului retezi radacinile patimilor, Nicodime, si cultivi cu intelepciune, parinte, samanta mantuitoare a poruncilor lui Dumnezeu brazdele sufletelor ca un preadumnezeiesc slujitor al lui Dumnezeu.

Mestesugul unui razboi nevazut cu puterile intunericului des-fasori tuturor, Nicodime, ca unul care ai biruit in el, si pe noi ne antrenezi cu sfatuiri impotriva patimilor si demonilor, parinte sfinte.

Al Nascatoarei.

Fecioara Maica, ceea ce ai purtat in pantec in chip negrait pe Dumnezeu Cuvantul, pazeste si acopera de orice nevoia si vatamarea aceasta turma a ta, vestitul Munte al Athosului, cum ai fagaduit in bunatatea ta.

Catavasie. "Spaimantatu-s-au toate…”

Cantarea 6 Irmos "Inteleptitii de Dumnezeu care faceti acest praznic…”

Mir ceresc ai nascut, care umple de buna-mireasma tot pamantul, bucura-te, vasul harului, bucura-te, dumnezeiesc alabastru al nestricaciunii.

Palat insufletit te-ai aratat curata si chivot de sfintire al Atottiitorului, bucura-te, de aceea iti cantam: Bucura-te, locas preacinstit al slavei dumnezeiesti.

Raul plin si curgator al apelor Duhului, bucura-te, din care se adapa cu curgeri dumnezeiesti toata lumea care-ti striga: Bucura-te!

Buna-cuviinta ingerilor, bucura-te, slava prorocilor, intarirea cuviosilor, bucura-te, cununa mucenicilor si scaparea celor deznadajduiti.

Primul al sfantului.

Soare nou aratat te-ai aratat Bisericii lui Hristos, Nicodime, luminand pururea plinatatea ortodocsilor cu razele cuvintelor si indemnurilor tale.

Mare dascal te-ai aratat, Nicodime, ca unul care ai facut si ai invatat voia lui Dumnezeu; de aceea de mari cinstiri te-ai invrednicit de la Domnul, Cel ce te-a slavit pe tine.

Preadumnezeiesc in virtuti si preaintelept in cuvant si intelepciune te-ai aratat in Athos, ducand mintea monahilor spre taina celor mai desavarsit, de Dumnezeu inteleptite.

Al Nascatoarei.

Sfesnic cu sapte lumini al luminii dumnezeiesti, bucura-te, Pururea Fecioara, care lumineaza cu stralucirile lui de taina pe cei ce-ti striga cu cucernicie: Bucura-te!

Al doilea al sfantului.

Viata fara de prihana ducand in linistirea mintii si curatiri dumnezeiesti, te-ai aratat gura a invataturii Scripturilor si Parintilor.

Cu taria iubirii de Dumnezeu inzdravenindu-ti, parinte, neputinta trupului, viata ti-ai cheltuit, Nicodime cuvioase, pentru aproapele scriind invataturile vietii.

Tasnirea curgerilor cuvantatoare revarsate din buzele tale, Nicodime, pururea adapa gandirea noastra spre rodire de fapte de virtute, parinte.

Al Nascatoarei.

Bucuria ingerilor si ajutatoarea oamenilor, binecuvantata cu-rata, singura pururea fecioara ajuta-ne pururea in nevoi si in tot felul de necazuri.

Catavasie. "Inteleptitii de Dumnezeu…”

Condac, glas 8

Ca un preabun invatat in viata virtuoasa si dascal purtator de Dumnezeu al bunei-cinstiri te cinsteste Biserica Ortodoxa; caci primind din cer darul harului prin dumnezeiestile tale scrieri ii luminezi pe cei ce striga tie: Bucura-te, parinte Nicodime!

Icos

Inger prin purtari si mare in cunostinta te-ai aratat in Athos, Nicodime, caci avand viata ingereasca, cu glas ingeresc ai lamurit scrierile Parintilor, prin care ii luminezi pe cei ce striga:

Bucura-te, buna podoaba a Naxosului; bucura-te, faclia Athosului.

Bucura-te, desfasurarea dogmelor Parintilor; bucura-te, talcuirea cuvintelor sfintilor.

Bucura-te, inaltime de chibzuinta si rau de intelepciune; bucura-te, adanc de cunostinta dumnezeiasca si vistierie de iubire.

Bucura-te, ca te-ai aratat scriitor purtator de Dumnezeu; bucura-te, ca esti talcuitor graitor de Dumnezeu.

Bucura-te, sfesnic al purtarilor de cuviinta; bucura-te, foc al stralucirii de sus.

Bucura-te, prin care se intaresc credinciosii; bucura-te, prin care se inspaimanta vrajmasii.

Bucura-te, parinte Nicodime.

Sinaxar

In ziua a 14-a a lunii iulie, pomenirea cuviosului si de Dumnezeu purtatorului Parintelui nostru Nicodim Aghioritul, preainteleptul dascal al Bisericii.

Stih.

Biruinta da, Nicodime, poporului credincios

Cuvantul tau cu Duh dumnezeiesc;

In a paisprezecea zi Nicodim a fost luat de aici.

Acest dumnezeiesc Parinte si mare dascal al Bisericii era de nastere din Naxos, una din insulele Ciclade, nascut fiind din evlaviosii parinti Antonie si Anastasia Kallivurtsis in anul 1749. In tinerete a invatat limba greaca veche in Smirna de la dascalul Ierotei. Dorind insa viata simpla a monahilor, a venit in Sfantul Munte Athos in anul 1775 si, tuns fiind monah in sfanta manastire a cuviosului Dionisie, i s-a schimbat numele din Nicolae in Nicodim. Cuprins de dorul isihiei, a parasit insa manastirea si a venit in schitul sfintei manastiri Pantocrator, unde a schimbat diferite colibe imbratisand viata isihasta; aici a primit si marele si ingerescul chip de la un batran Damaschin Stavruda. Curatindu-se in isihie printr-o infranare culminanta si celelalte osteneli ascetice, precum si prin indumnezeitoarea rugaciune a mintii in inima, de care s-a indragostit inflacarat, s-a umplut de stralucirea Sfantului Duh si a luat de sus, potrivit lui Solomon, curgere de intelepciune si har imbelsugat de invatatura, ca marii Parinti si dascali din vechime ai Bisericii, al caror egal s-a aratat. Caci a alcatuit foarte multe scrieri si carti sfinte pline de har dumnezeiesc si intelepciune, lamurind si desfasurand pe larg cu puterea cuvantului tratate teologice, randuieli canonice si prescriptii morale spre intarirea credinciosilor, indreptarea vietii si imbunatatirea purtarilor. A fost legat de prietenie duhovniceasca de sfantul Macarie, mitropolitul Corintului. A suferit multe incercari de la oameni si demoni, dar a dus o viata de inger, bineplacand Domnului. Si ajungand in virtute si intelepciune vestit si indragit de toti, bolind putin a plecat la salasurile ceresti mutandu-se la Domnul in anul 1809, 14 iulie, in varsta de 60 de ani, in chilia Sfantului Gheorghe din Karyesul Athosului, apartinand sfintei manastiri Marea Lavra, numita a "Skurteilor”, al caror apropiat a fost, si unde se afla si sfantul sau crestet. Purtarea i-a fost simpla si neranchiunoasa, felul de a fi dulce si gratios, neagonisitor si foarte neimprastiat. Avea o astfel de memorie incat stia pe de rost capitole intregi din Scripturi si pagini intregi si cuvinte din Parinti, ale caror locuri si tomuri si pagini le stia fara gres din memorie. Suferind cu vitejie multe incercari din partea vrajmasilor nevazuti si nesfarsite invinuiri din partea celor vazuti, adica a celor neinvatati si care se prefaceau doar a fi virtuosi, s-a facut model de viata cuvioasa si puternic in fapta, in cuvant si invatatura duhovniceasca.

Pentru rugaciunile lui, Hristoase Dumnezeule, miluieste-ne si ne mantuieste. Amin.

Cantarea 7 Irmos "N-au slujit fapturii inteleptitii de Dumnezeu…”

Imbelsugata tasnire de vindecari cunoscandu-te pe tine iti strigam cu credinta: Bucura-te, izvor cu totul de aur care tasnesti apa nemuritoare si saltatoare spre viata vesnica.

Pe clestele de mult pret care a purtat in preacuratele ei maini Carbunele vietii sa-l laudam zicand: Bucura-te, Maica a lui Dumnezeu, cadelnita de aur de Dumnezeu lucrata a bunei-miresme a Cuvantului.

Bucura-te, razboi negrait, in care Cuvantul fara de inceput Si-a tesut fara mana de muritor vesmantul intruparii Lui; bucura-te, Stapana, care ai imbracat pe Adam in haina nestricaciunii.

Brazda neplugarita te-ai aratat, Fecioara, care a rodit izvorul bunatatilor, pe Hristos, Care da premiu rascumpararea tuturor celor ce-ti striga tie: Bucura-te, pamant dumnezeiesc, pe care l-a insemnat dinainte Ioil.

Primul al sfantului.

Spre urcusul treptelor unei vieti stralucite ii duci, cuvioase, pe scara cuvintelor tale, pe care ai asezat-o cu intelepciune, parinte Nicodime, pe cei ce alearga cu credinta la cartea ta pe care Scara Noua ai numit-o.

Ca o pajiste cu buna-mireasma a dumnezeiescului Duh, parinte Nicodime, gradina de haruri de viata ne-ai aratat prin limba ta de Dumnezeu graitoare cartea ta pe care Gradina de haruri ai numit-o.

Cu limba dumnezeiasca si minte de Dumnezeu rapita imbogatindu-te, Nicodime, calauza sfanta a cuvantului credintei te-ai aratat in anii din urma, cuvioase, si pe toti ii scoli spre agonisirea celor mai bune.

Al Nascatoarei.

Dumnezeieste a laudat sfantul Nicodim maretiile tale cu adevarat minunate, Fecioara atotlaudata, pe care l-ai stralucit cu aratarile de taina ale bunavoirii tale ca pe un dumnezeiesc slujitor al tau.

Al doilea al sfantului.

Taria si stralucirea cuvintelor tale dumnezeiesti, parinte, si harul de sus si bogata lui tasnire nu l-au putut nicicum suferi, Nicodime, cetele parintilor intelepti, care au fost biruiti intru tine.

Si suflet, si trup, si simtiri, si gandire ti-ai curatit, parinte Nicodime, de orice noroi material, de aceea cu inteleapta invatatura ne duci spre curatirea si paza mintii.

Cu curatia mintii si agerimea gandirii, parinte, ai lamurit cuvintele de Dumnezeu graitoare ale sfintilor Parinti si drept comoara de suflet folositoare ai lasat Bisericii lui Hristos dumnezeiestile tale scrieri.

Al Nascatoarei.

Seninatate cereasca si usoara strapungere a inimii da-mi, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, si lumina pasilor sufletului meu, ca sa umblu frumos cararile ce ma duc la viata cea de sus, Fecioara curata.

Catavasie. "N-au slujit fapturii inteleptitii de Dumnezeu…”

Cantarea 8 Irmos "Pe tinerii cei bine-credinciosi in cuptor…”

Scara intelegatoare, Fecioara, bucura-te, prin care Cel preadesavarsit S-a pogorat la mine si pe Adam cel cazut cu dumnezeiasca cuviinta l-a inaltat la salva dintai, care striga tie: Bucura-te, cort aratator de lumina al Celui ce din nefiinta la fiinta a adus toate!

Liman neinviforat te-ai facut nascand pe Carmaciul lumii; du-ma din valurile pieirii la limanul mantuirii, ca sa strig tie: Bucura-te, Fecioara, acoperamantul si ajutorul celor ce lauda in cantari slava ta!

Urmand cuvintelor dumnezeiesti, sfesnic si masa cereasca, car cu multe nume, pat in chip luminos, te numim cu credinta si strigam tie: Bucura-te, pricina bucuriei! Bucura-te, care ai facut sa inceteze durerea Evei!

Al Nascatoarei.

Singura care ai fost inainte de nastere si in nastere fecioara, si dupa nastere ai ramas fecioara, ca una care ai nascut cu trup pe Cel de necuprins cu mintea, vindeca cu slava ta cea dumnezeiasca neputintele sufletelor si trupurilor noastre, ca sa-ti strigam cu multumire: Bucura-te!

Primul al sfantului.

Izbavire din patimile pacatului, sfinte, vindecare sufletelor ce patimesc, mantuire din deznadejdile si razele vietii de cuviinta da pururi cuvantul tau dumnezeiesc luminand cu lumina cereasca pe cei ce vin la tine cu cucernicie.

Fara rautate si bland te-ai aratat, impodobit cu toata dreptatea, cuvioase Nicodime, si aratand pe fata ta stralucirile cuviosiei, dulce ca mierea te-ai aratat tuturor ca unul plin de luminarea cea dumnezeiasca.

Cu gura ta atotinteleapta lamurind acrivia dogmelor ortodoxe, cuvioase Nicodime, i-ai uimit pe toti cei ce veneau la tine din apus si i-ai aratat cu adevarat ca niste pesti fara de glas prin curgerea dumnezeiestilor tale cuvinte, parinte.

Al Nascatoarei.

Sufletul meu care boleste de patima pacatului si de fierbinteala gandurilor spurcate si viclene, vindeca-l, preacurata, si stralu-ceste inimii mele lumina pocaintei, caci spre tine scap eu, ticalosul, sa nu treci cu vederea ruga mea, Fecioara.

Al doilea al sfantului.

In chip aratat te-ai distins in Athos, Nicodime, cu cuvantul, cu intelepciunea si cu stralucirea vietii, si te-ai facut pilda si calauza mantuitoare tuturor monahilor spre sporirea virtutilor, strigand neincetat: Preoti, binecuvantati, popoare, preainaltati pe Hristos in veci!

Cu cuvantul lui Dumnezeu incingandu-te ca si cu o sabie ce-reasca, parinte,si ca si cu o platosa imbracandu-te in harul Duhului, ai intors inapoi taberele ereticilor si duhurilor intelegatoare, strigand cu veselie: Preoti, binecuvantati, popoare, preainaltati pe Hristos in veci!

Comoara de sfintire se vede crestetul tau, revarsand buna-mireasma, parinte; caci vase cu miresme, cum spune intelep-ciunea, s-au aratat obrajii tai, cuvioase, inc are ni se amesteca neincetat mireasma nemuririi si bautura veseliei cea din nepatimire.

Al Nascatoarei.

Cea care ai purtat in pantec cu trup pe Domnul Cel fara de trup, Cel ce este in sanurile Tatalui, Fiul Cel impreuna-vesnic cu Tatal si cu Duhul, innoind lumea fara stricaciune, sufletul meu cel stricat de rautatea trupeasca innoieste-l, Fecioara, cu adevarata pocainta.

Catavasie. "Pe tinerii cei bine-credinciosi in cuptor…”

Cantarea 9 Irmos "Tot neamul pamantesc sa salte cu Duhul…”

Punte de Dumnezeu daruita esti, Stapana fara prihana, caci prin tine Cuvantul cercetandu-i pe cei pierduti i-a tras din moarte la viata fara sfarsit pe cei ce striga: Bucura-te, atotfericita Nascatoare de Dumnezeu, curata pururea fecioara!

Pamantul cel curat, din care l-a plasmuit Hristos pe om, bucura-te, ceea ce nu stii de nunta; bucura-te, piatra care picuri mierea mantuitoare celor ce strabat pustia vietii si sunt mantuiti cu bunatatea ta, Stapana!

Ceea ce ne-ai plouat mana vietii, bucura-te, a lui Dumnezeu mireasa! bucura-te, ceea ce ai facut vii pe cei omorati oarecand prin gustarea pomului! bucura-te, ceea ce ai deschis intrarea Edenului celor ce striga: Bucura-te, preafericita Nascatoare de Dumnezeu, curata pururea fecioara!

Maica nemincinoasa a Atottiitorului te-ai facut atotlaudata si fecioara nestricata ai fost pazita dupa nastere. Cine va lauda deci cum se cuvine maretiile tale? Ci primeste si lauda mea pe care ti-o inalt din inima fierbinte.

Primul al sfantului.

Invatat in taina Duhului cu adevarat te-ai facut cu luminarea mintii, cuvioase Nicodime, si buchet stralucit al Parintilor din vechime prin sfintele tale cugetari, punand inainte credinciosilor inmiresmatele intelesuri din cuvintele lor.

Intreaga viata ta ai adus-o din tinerete Cuvantului datator de viata ca pe o tamaie si jertfa fara prihana, calcand pe urmele Lui, cuvioase; de aceea cu cununa de intelepciune te-a incununat cu sfintenie Hristos.

Cu cantari sfinte praznuim, Nicodime intelepte, sfanta pomenirea ta, sfintindu-te cu harul tau; ci ca un dar bineprimit primeste, parinte, lauda noastra, care te iubim fierbinte ca pe un parinte si dascal al nostru.

Al Nascatoarei.

Cea care L-ai purtat in pantec in chip negrait, singur atotbinecuvantata, pe Dumnezeu Cel Preainalt, Care ne-a inaltat din iad, pe mine cel cazut in noroiul patimilor inalta-ma spre inaltarile curatiei vietii, Nascatoare de Dumnezeu, ajutatoarea noastra.

Al doilea al sfantului.

Desfacandu-te de trupul tau, Nicodime cuvioase, te-ai invrednicit a vedea razele si harurile mai presus de minte ale Treimii obarsie de dumnezeire, carora te-ai facut partasi si mostenitor, de Dumnezeu graitorule, ca unul ce ai dus intru toate viata preadumnezeiasca.

Ca niste flori de primavara cinstitele tale cuvinte revarsa mireasma vietii si buna-mireasma din Dumnezeu; caci pajiste de tot felul de invataturi te-ai aratat, Nicodime de Dumnezeu inteleptite, luminatorule al Bisericii, podoaba ortodocsilor.

Desfatare cereasca luand de la Dumnezeu, de Dumnezeu purtatorule Nicodime, si de viata fara sfarsit dezmierzandu-te, pazeste-i si acopera-i cu rugaciunile tale pe cei ce cu dragoste te cinstesc pe tine.

Al Nascatoarei.

Sfesnic de aur prealuminos al stralucirii Tatalui, Curata, tron al lui Dumnezeu pe care-l inconjoara cu frica multa puterile ce-resti, Marie singura pururea fecioara, lumineaza-mi mintea cu lumina poruncilor Celui ce a stralucit din pantecul tau.

Catavasie. "Tot neamul pamantesc…”

Exapostilarie

Cu dragostea filozofiei dumnezeiesti hranindu-te, ai secerat bogatia intelepciunii celei mai de sus, parinte Nicodime, de Dumnezeu inteleptite, organul teologhisirii si locuitorule impreuna cu ingerii, cu care roaga-te pentru noi, de Dumnezeu purtatorule.

A Nascatoarei.

Dand trup lui Dumnezeu Cel mai presus de fiinta, Fecioara, ai surpat osanda Evei prin nasterea ta si izvor de binecuvantare ai tasnit celor ce te slavesc si propovaduiesc cu dreapta-credinta, Nascatoare de Dumnezeu pururea fecioara.

LA LAUDE

Glas 1 punem patru stihuri si cantam urmatoarele prosomii

Pomenirea purtatoare de lumina a sfantului Nicodim dascalul nostru sa o praznuim cu dragoste, caci vietuind cuvios in virtuti a bineplacut lui Hristos si calauza a invataturilor sfinte s-a aratat prin Duhul Cel dumneeiesc.

Tot Athosul sa salte veselindu-se luminat fiind de bogatele revarsari si tainicele daruri ale dumnezeiescului si inteleptului Nicodim, caci ca un luceafar stralucit lumineaza marginile lumii.

In pajistile dumnezeiestilor Scripturi zburand ca o albina, parinte, ai strans de acolo cu dreapta gandire dulceata mierii harului si cu intelesurile lor sfinte si dumnezeiesti veselesti sufletele noastre.

Preasfantul si preacinstitul tau crestet inconjurandu-l cu credinta il sarutam cu dragoste, Nicodime preafericite, si din el scoatem har dumnezeiesc si ne inmiresmam in Duhul de darul vietii celei neimbatranitoare.

Slava. Glas 8.

Sa trambitam cu trambita de cantari, sa dantuim sarbatoreste si sa saltam veselindu-ne de purtatoarea de lumina pomenire a dascalului nostru. Preoti si monahi sa alerge impreuna si sa bata din palme in laude cantand pe purtatorul de Dumnezeu ca pe unul care a tasnit iarasi lumii izvoarele invataturilor sfinte izvorand din Eden. Adunarile ortodocsilor adunandu-ne sa laudam pe nou-aratatul luminator al Ortodoxiei, comoara intelepciunii, vistieria virtutilor, gura Mangaietorului, tablita purtarilor cuviincioase, limba de Dumnezeu graitoare a teologiei, sfesnicul luminos al infranarii, lira dogmelor drepte, calauza dumnezeiasca a bine-cinstitorilor, pe care laudandu-l sa zicem asa: Nicodime de Dumnezeu inteleptite, fa-ne intelepti cu invataturile tale si roaga-te pururea Treimii pentru cei ce te cinstesc pe tine!

Si acum.

Sa trambitam cu trambita de cantari, caci plecandu-se de sus Imparateasa a toate Fecioara Maica incununeaza cu binecuvantari pe cei ce o lauda. Imparati si stapani, alergati si bateti din palme laudand in laude pe Imparateasa care a nascut pe Imparatul care a binevoit sa-i dezlege cu iubire de oameni pe cei stapaniti inainte de moarte. Pastorii si dascalii adunandu-ne sa laudam pe Maica preacurata a Bunului Pastor, sfesnic de aur, norul purtator de lumina, pe cea mai larga decat cerurile, chivotul cel insufletit, tronul frumos al Stapanului, vasul de aur purtator de mana, poarta inchisa a Cuvantului, scaparea tuturor crestinilor laudand-o in cantari dumnezeiesti sa zicem: Palatule al Cuvantului, invredniceste-ne pe noi cei smeriti de Imparatia cerurilor, caci nimic nu e cu neputinta mijlocirii tale.

Doxologia mare si apolisul

LA LITURGHIE

La Fericiri, din cantarile a 3-a si a 6-a ale canoanelor sfantului.

Apostolul unui cuvios Galateni 5, 22-26; 6,1-2.

Evanghelia unui cuvios Matei 4, 25 ; 5, 1-12.

Chinonic

Intru pomenire vesnica va fi dreptul…

Megalinara

Bucura-te, noule luminator al Bisericii si podoaba sfanta a credinciosilor! Bucura-te, sfesnic purtator de lumina al monahilor, Nicodime preafericite, lauda Athosului

Facerea monahului Gherasim Mikraghiannanitul
Traducere romaneasca a diaconului Ioan I. Ica jr., 2012
Dedicata Parintelui Nicodim de la Hurezi

 

ACT DE CANONIZARE

Cuvios si foarte folositor lucru pentru plinatatea Bisericii lui Hristos este ca pe aceia care s-au distins in viata cu trup prin realizari de virtute sa-i avem in evlavie si dupa plecare lor din aceasta viata ti sa-i pretuim si cinstim cu celebrari anuale si imne de lauda; pentru ca lauda adusa celor ce au vietuit in virtute urca la Dumnezeu Insusi, de la Care vine la oameni toata virtutea. cum spune Grigorie cel cu numele teologiei , si pentru ca pe cei indolenti si lenesi lauda celor frumoase ii starneste si indeamna spre realizarea virtutii, iar pe cei purtati deja spre ea cu iubire de osteneala ii face si mai ageri spre ea.

Asadar, pentru ca in astfel de realizari de virtute exceptionale s-a distins si Nicodim Aghioritul care a vietuit la Sfantul Munte. La inceput in sfanta manastire imparateasca si stavropighie patriarhala Dionisiu, in care a primit sfantul chip, dupa care a trait in sfanta manastire imparateasca si stavropighie patriarhala a Marii Lavre si in alte parti, infatisandu-se si aratandu-se prin cuviinta si sfintenia vietii model de conduita potrivit lui Hristos si icoana vie a virtutii, i prin diverse scrieri ortodoxe si de suflet folositoare dascal al Bisericii si al plinatatii cu numele lui Hristos, de aceea smerenia noastra impreuna cu preasfintitii mitropoliti din jurul nostru, fratii si coliturghisitorii nostri iubiti in Duhul Sfant, privind la vietuirea lui placuta lui Dumnezeu, la faptuirile si realizarile lui si purtand de grija de folosul comun al tuturor credinciosilor, avand inca in vedere si cate ne-a infatisat prin raportul sau catre Marea Biserica in numele tuturor preacuviosilor monahi care se nevoiesc in sfantul Munte gheronul Anania Lavriotul de la chilia din Karyes, cerandu-ni-se ca aniversarea de fiecare an a mortii lui sa fie dedicata cinstirii sfantului, am hotarat in acord cu Parintii dinaintea noastra si urmand obiceiului comun al Bisericii sa i se acorde cinstirea cuvenita barbatilor dumnezeiesti.

Drept pentru care dispunem si hotaram in chip sinodal si poruncim in Duhul Sfant ca de acum inainte s in continuare in tot veacul Nicodim Aghioritul sa fie numarat impreuna cu barbatii cuviosi si sfinti ai Bisericii, cinstit cu cantari de lauda in ziua de 14 iulie in care s-a dus in chip fericit la Domnul.

Spre cunostinta si confirmare s-a intocmit prezentul act al nostru patriarhal si sinodal, inscris in original in aceasta Condica sfanta a sfintei si marii noastre Biserici a lui Hristos si trimis in copie sfintei Comunitati a sfantului Munte spre a fi depus in arhiva lor.

In anul mantuirii 1955, mai 31.

† Atenagora, din mila lui Dumnezeu arhiepiscop al Constantinopolului, Noua Roma, si patriarh ecumenic
si membrii Sfantului Sinod

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 5233

Voteaza:

Slujba Sfantului Nicodim Aghioritul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE