Sfantul Nicodim Aghioritul

Sfantul Nicodim Aghioritul Mareste imaginea.

Sfantul Nicodim Aghioritul este praznuit pe 14 iulie. Sfantul Nicodim Aghioritul s-a nascut in anul 1749 in orasul Naxos, situat in sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee. Pana la intrarea in monahism, s-a numit Nicolae Kallivurtzis. La varsta de 16 ani este trimis la Smirna, pentru a deprinde invatatura dascalului Ierotei. Aici a invatat latina si franceza, devenind un bun cunoscator al Sfintilor Parinti, al aghiografiei si sfintelor canoane.In anul 1770, dupa terminarea studiilor, Nicolae se intoarce la Naxos, unde mitropolitul Antimos il angajeaza secretar. La 26 de ani, dupa cateva vizite in Sfantul Munte, intra in monahism, la Manastirea Dionisiu. Dupa doi ani de ascultare, este tuns rasofor si primeste numele de Nicodim.

Episcopul Macarie al Corintului ii va cere sa corecteaze si sa pregateasca pentru tipar "Filocalia”. Este tiparita in anul 1782, in Venetia. Numarul de autori patristici cuprinsi in colectie este de 36 si acopera o perioada de unsprezece secole: IV-XV. Tot la cerearea acestuia revizuieste si Everghetinosul si Despre Impartasania necontenita.

Datorita dorintei de a se darui total rugaciunii in liniste, Sfantul Nicodim Aghioritul paraseste Manastirea Dionisiu si se retarge intr-o chilie aproape de Haries. Doreste sa intre in obstea Cuviosului Paisie Velicikovski, insa, nu reuseste sa ajunga in Moldova din cauza unei furtuni. Intelege din acesta intamplare ca Dumnezeu avea alt plan cu el  si merge sa vietuiasca intr-o chilie din Capsala, din zona pustniceasca intre Karies si Manastirea Pantocrator, unde va copia multe manuscrise. Apoi se retrage intr-o insula aproape pustie langa Eubeea, in anul 1782.

Aici, la cererea varului sau, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfantul Nicodim a scris "Manualul sfaturilor bune", sau "Paza celor cinci simtiri". El invata cum se poate dezrobi mintea (nous) de inlantuirea placerilor simturilor, pentru a-i permite inaltarea prin rugaciunea inimii la cugetarile duhovnicesti ale contemplatiei.

Revine in Sfantul Munte si i se incredinteaza traducerea si editarea operelor complete ale Sfantului Simeon Noul Teolog. A redactat si un "Indreptar de spovedanie" care este folosit regulat in Biserica Greaca de azi. El a publicat, de asemenea, doua opere adaptate dupa vestitele carti duhovnicesti din Apus, adica "Razboiul nevazut" de Lorenzo Scuppoli (1589) si "Deprinderi duhovnicesti", care au cunoscut pana in zilele noastre un mare ecou. Precizam ca daca Sfantul Nicodim Aghioritul a folosit literatura spirituala apuseana, aceasta nu a afectat invatatura lui ortodoxa.

Ieromonahul Agapie din Peloponez i-a propus Sfantului Nicodim sa traduca o antologie a Sfintelor Canoane. Dupa doi ani de munca a terminat aceasta opera, pe care a numit-o "Pidalion". Aceasta lucrare a fost editata prima data la Leipzig, in anul 1800, insotita de binecuvantarea sfantului sinod si a patriarhului ecumenic. In limba romana a aparut tradus in anul 1844 la Manastirea Neamt.

Amintim ca Sfantul Nicodim a corectat si pregatit pentru tipar scrierile complete ale Sfantului Grigorie Palama, insa lucrarea a fost distrusa la Viena, in timpul razboiului.

A trecut la cele vesnice pe 14 iulie, 1809. Tomosul de canonizare al Sfantului Nicodim Aghioritul a fost emis de patriarhul ecumenic Atenagora I impreuna cu membrii Sinodului pe 31 mai 1955.

Recomandare: Sfantul Nicodim Aghioritul, o personalitate harismatica

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Apostol Achila;
- Sfantului Mucenic Just;
- Sfantului Cuvios Onisim, facatorul de minuni;
- Sfantului Ilarie;
- Sfantului Mucenic Petru cel Nou;
- Sfantului Mucenic Iraclie;

Maine, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Chiric si Iulita.Sursa: CrestinOrtodox.ro

.

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

14 Iulie 2017

Vizualizari: 42973

Voteaza:

Sfantul Nicodim Aghioritul 5.00 / 5 din 7 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • simona turkPostat la 2015-07-14 12:10

    Sfinte Nicodim Aghioritul nu inceta a te ruga pentru noi pacatosii catre Scaunul Mantuitorului Iisus Hristos ca sa ierte greselile noastre cele stiute si nestiute! Amin!

  • Valeriu TanasaPostat la 2012-07-14 21:37

    M-a uimit totdeuna energia sfantului Nicodim Aghioritul. Daca ma gandesc numai la Filocalie si sufletul meu este deja plin de entuziasm. Eu ma chinui din 1999 sa citesc Filocalia si inca nu am reusit sa termin cele 12 volume extraordinar traduse de Preotul Profesor Dumitru Staniloae. Ce Tezaur este Filocala! Si ce pacat ca este asa putin cunoscuta! Se afla in Ea prezantata Calea catre mantuire traita prin experienta de 36 de Sfinti Parinti. Cu exceptia marelui Evagrie, care am remarcat ca nu este numit sfant. Din cate am citit pana acum, scrierile Sfantului Nicodim sunt printre cele mai citite si mai aplicate in viata de catre Calugarii si Mirenii din Romania. Filocalia mai este foarte iubita de sufletul meu, pentru ca a fost cautata cu multa asiduitate de Pelerinul Rus. Imi amintesc cu sfintenie cum Pelerinul a daruit toti banii de care dispunea pentru a dobandi Filocalia. Sfinte Parinte Nicodime iti multumim pentru Dragostea de Frumusete care ai oferit-o noua tuturor si care mie a avut menirea sa imi schimbe viata catre o traire crestina. Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox